Staré rány, part 2
„Takže mi chceš říct, že to nejde vypnout a nemůžeme to ani odpálit?“zděsil se O´Conner. Mackenzie přikývla. „Bůh s námi.“
„Bůh se na tebe vykašle. My potřebujeme řešení!“naštvaně zavrčela.
„Nevěříš v Boha?“
„Ne, protože kdyby byl, nebyli bychom v téhle kaši.“
„Co je tohle za místo?“zajímalo Mac, když se objevili před honosnou bránou.
„Panthalion. Sídlí tady všichni povznesení Antikové-pokud chtějí.“
„Aha.“
„Platí tady určitá pravidla, která se neporušují.“
„Ale no tak, pravidla jsou od toho, aby se porušovala.“namítla Mac.
„Možná u vás. Tady platí hlavní pravidlo a to především pro tebe: „NEVMĚŠOVAT SE!“upozornil ji Áron. Nepatrně od brány ucouvla. „Když nebudeš porušovat pravidla, bude všechno v pořádku.“
Mac zatřepala hlavou.
„Co je ti?“zeptal se O´Conner.
„Posledních 14 dní mám…vidím věci, které se staly, když jsem se povznesla.“
„Máš vidiny? Jako halucinace?“
„Ne, jsou to vzpomínky, ale jako bych je viděla před sebou. Bývalo to zatím jenom v noci, ale teď už se to objevuje i ve dne.“povzdechla si.
„Myslím, že bys měla…“
„Jo, já vím. Poslouchej. Už jsi to všem řekl?“
„už jsou všichni tady.“pousmál se O´Conner a rozhlédl se po prostoru brány.
„Dobře.“přikývla a přešla k zábradlí. V prostoru brány byli nashromážděni všichni vědci a inženýři. „Mohli byste mi prosím věnovat pozornost?“ Všichni ztichli a zvedli hlavy k Mac. „Děkuju. Potřebuju každého, kdo nebyl nikdy vážněji zraněn. To znamená žádné střelné rány, bodnutí, otevřené zlomeniny. Odřeniny a malé pořezání se nepočítá. Takže ti, co nebyli zranění, dopředu a ti, co ano, krok dozadu.“ Dole nastal ruch. Po chvilce se vše uklidnilo. Dopředu postoupilo asi třicet lidí. „Perfektní. Takže ti, co jsou vzadu, půjdou na druhý konec města. Kdyby něco, volejte.“ Vědci odešli a Mac pokračovala: „Zbytek půjde s O´Connerem. Přijďte na to, jak nejrychleji to vypnout. Toť vše. Běžte.“
„Jak něco zjistíme, dáme vědět. Kde je Woolsey?“
„Nevím, jdu ho najít.“
„Dobře.“přikývl O´Conner a odešel za zbytkem.
„Mac! Meggy! Stůj!“křikl John, když uviděl Mac mizet za rohem. Zastavila a počkala, než ji John dohnal.
„Kam jdeš?“zajímalo ho.
„A kam ty?“pousmála se.
„Za tebou.“
„Smůla. Já jdu za Woolseym. Teda, až zjistím, kde je.“
„Vyměnila jsi mě za něho?“
„Ani náhodou. O´Conner mi pošle nějaký text na překlad. Aspoň takhle můžu nějak pomoct.“
„O´Conner? Nebyl taky zraněný?“
„Byl.“přikývla. „Ale někdo musí Rodneyho hlídat.“
„Krvácíš!“vyjekl najednou John.
„Co? Kde?“nechápala a prohlížela se.
„Bok. Na boku.“ukázal John. Mac si tam sáhla a když ruku oddělala, měla ji od krve.
„Sakra.“
„Musíš na ošetřovnu.“
„Jo…au, au, auuu.“zaskučela. „Moje noha.“ Na stehně se jí začala objevovat krvavá skvrna.
„Odnesu tě.“
„Dojdu.“zavrčela, ale po prvním kroku se jí noha podlomila a John, který stál za ní, ji chytil.
„Odnesu tě.“zopakoval.
„Tak jo.“svolila.
„Ty už taky? To snad ne.“povzdechla si Jennifer, když se John s Mac v náručí objevil na ošetřovně. „Polož ji…“ Jennifer se rozhlédla kolem sebe. Všechny postele byly obsazené a i na zemi leželi lidé. „…zatím pod skener.“rozhodla se po chvilce. John ji opatrně položil a Kellerová spustila skener.
„Budeš tu muset chviličku vydržet na tom ležet, než najdeme něco jiného.“
„To je dobrý. Dopadám do kontrolní místnosti, tam si sednu a budu překládat.“řekl Mac.
„Na to zapomeň! Zůstaň tady, za chvilku jsem zpátky.“
„Dobrý?“zajímalo Johna.
„Celkem jo. Zajdi prosím ke mně a přines mi sem notebook. O´Conner mi to má poslat.“
„Jistě.“přikývl John a taky odešel.
„Porušila jsi pravidla! Pomohla jsi nižším bytostem!“zahřměl starší povznesený muž s plnovousem.
„Nejsou to nižší bytosti, ale mí přátelé!“zavrčela Mac a zlostně se na muže dívala.
„Pallas!“ozval se varovně Áron, který stál vedle ní.
„Co?“vyjela na něho.
„Něco jsem ti říkal!“
„Já vím, ale Eagerové je mohli zabít! A nikdo, NIKDO mi nezabrání v tom, abych to někdy udělala znova!“odsekla a otočila se k odchodu.
„Pallas!“zavolal na ni ten starší muž. Otočila se zpátky k němu.„Vhledem k tomu, že jsi tady krátkou dobu, ti to zatím odpustíme.“a rozhlédl se po ostatních. „Ale varuju tě! Jestli to uděláš ještě jednou, zastavíme tě!“
„Jo? A jak?“ušklíbla se. „Měli byste nám být vděční! Už pět let lidé ze Země chrání to vaše zatracené město a vždycky jsme vyhráli! Jak proti Wraithům, tak proti Eagerům! Tak jak nás po tom všem můžete řadit mezi nižší bytosti?!“
„Tebe ne.“namítl.
„Mě ne?!“vyprskla. „Jak ušlechtilé! Jenže já jsem stejná jako oni!“
„Nejsi…“chtěl něco říct.
„Nedomluvila jsem! To, že jsem se povznesla, nemá co dělat s tím, že bych chtěla dosáhnout vyšší úrovně bytí nebo tak. Udělala jsem to čistě ze sobeckých důvodů a možná, abych zjistila, jestli nám pomůžete. Jenže vy nepomůžete. Budete si tady sedět na svých povznesených zadcích a nehnete ani prstem, zatímco lidé budou umírat, aby zachránili Atlantis a tím i vás!“Áron jenom tiše zakňučel.
„Odcházím.“oznámila Mac a s Áronem v patách opustila vyjevené Antiky.
„Tohle si nikdo nikdy nedovolil.“vydechl Áron napůl obdivně, když se o pár hodin později objevili na jedné opuštěné planetě.
„Proč se jich tak bojíte? Vždyť jsou stejní jako ostatní!“vyprskla naštvaně.
„Jsou silní a odteď si na tebe budou dávat hodně dobrý pozor.“
„Sehnala jsem matraci.“oznámila celkem nadšeně Jennifer.
„Co? Jo, skvělý.“přikývla Mac.
„Pojď, musíš bohužel dojít až na chodbu. Tady si nechávám ty horší případy, do kterých se, doufám, nedostaneš. Vypadá to zatím tak, že to otevírá povrchové rány, ne vnitřní a ani ne zlomeniny, což je naše plus. Opatrně.“řekla a přidržela Mac, aby si mohla sednout na matraci. „Sešiju ti to a ty potom budeš v klidu ležet, jasné?“
„Naprosto. Překládat se dá i takhle.“souhlasila Mac a vzorně se ani nehla, když jí Kellerová zašívala stehno.
„Nesu ti ten notebook.“ozval se John.
„Jo, díky.“přikývla a vzala si ho.
„Jdu něco dělat.“
„Pokud nemusíš, tak se k tomu taky moc nepřibližuj. Ale pokud chceš nějak pomoct, najdi Woolseyho a pošli ho tady.“
„Rozkaz, madam.“pousmál se.
„Padej.“
„Tvůj táta tady byl a snažil se pomoct těm hůř zasaženým.“ozvala se Jennifer, když Sheppard odkráčel. Mac se smutně pousmála.
„Já vím. On takový je. Ale stejně neví, jak to vypnout a to ho štve nejvíc.“
„A co ty? Víš to?“
„Ty…vzpomínky se začaly objevovat v tu samou dobu, co to ti dva géniově zapli.“
„Takže si myslíš, že znáš odpověď.“
„Jo, jenom potřebuju čas, abych k ní došla. Ty vzpomínky se neobjevují popořadě, ale na přeskáčku.“
„Stejně jako zranění.“povzdechla si Jennifer. „Kdyby se objevilo něco nového, dej vědět. Musím jít.“
„O´Connere, už jsi mi to poslal?“zeptala se vysílačkou a zapla si notebook.
„Jistě. Vím, jak ráda čteš vždycky nejdřív konec příběhu, tak jsem ti poslal 20 posledních stran.“odpověděl.
„Díky. Když něco zjistím, dám vědět. Co vy, nějaký pokrok?“
„Rodney s Radkem se pohádali už asi osmkrát, ale jinak nic. Snažíme se o překlad, jak nejrychleji to jde a tvůj táta vzkazuje, že ti musí něco říct, takže se staví.“
„Dobře. Tak pokračujte, a kdyby se objevil Woolsey, pošlete ho za mnou.“požádala Mac a otevřela zprávu od O´Connera. Znechuceně protočila oči, když viděla, jak je dlouhá. Pomalu se dala do čtení.
„Přestaňte! No tak, vy dva, nechte toho!“houkl Christopher na Rodneyho s Radkem, kteří se zase hádali. „Všichni, co jsme tady, jsme se shodli, že to nejde vypnout, tak tady po sobě nekřičte. To nikomu nepomůže. Půjdu na chvilku za Ginny a rovnou se jí zeptám, jak daleko je s překladem. Zatím se tady nezabijte.“odkráčel.
Když došel na ošetřovnu, vypadalo to, že Mac spí. Potichu k ní došel a pohladil ji po vlasech.
„Co je?“trhla sebou Mac až jí z kolem spadl notebook. „Ne, ne…řekni, že jsi se nerozbil.“zaskučela a zohla se pro něho. Její táta byl rychlejší a podal jí ho. Notebook byl v pořádku.
„Díky.“poděkovala a protřela si oči.
„V pořádku?“staral se Christopher.
„Jo, jenom mě začaly štípat oči, tak jsem je zavřela a v tu ránu jsem spala.“
„Zjistila jsi něco?“
„Ne, dostala jsem se ke třinácté straně a je tam furt jedno a to samé. Jednoduše jim to nefungovalo. Nemohli přijít na to, jak to posléze vypnout.“povzdechla si.
„Snažíme se, aby to dělalo přesně opačnou věc, ale jde to ztuha.“
„No jo, nejsme Antikové.“pousmála se Mac.
„Árone, pusť mě! Musím jim pomoct! Oni je zabijou!“křičela Mac, zatímco ji Áron pevně držel.
„Nemůžeš jim pomoct! Zastaví tě! Porušíš pravidla!“
„Vykašli se prosím pro jednou na pravidla!“vykřikla znova a zoufale se dívala na přestělku mezi Eagery a SG16 s Sheppardovým týmem.
„Nemůžu!“
„Jenom maličkou pomoc! Jenom Eagerům zablokuju zbraně!“
„Pallas! Tohle není maličká pomoc a není to poprvé! Ty pravidla porušuješ pořád! Nedá ti to a svoje přátele hlídáš!“
„protože jsou to mí přátelé, sám jsi to řekl!“
„Musíš si vybrat! Buď začneš respektovat pravidla, nebo ti pomůžu vrátit se zpátky.“
„Mac? Poslouchala jsi?“
„Částečně. Promiň, tohle mi leze do soustředění.“
„Jo. Vzpomínky jsou vlezlé.“pousmál se její táta. „Pořád nic?“
„Ne.“zavrtěla hlavou.
„Nechám tě to dočíst. Jakmile to budeš mít, dej vědět.“
„Neboj.“přikývla.
„Tak zatím ahoj.“rozloučil se Christopher.
„Vezmu tě k Wraithským laboratořím.“
„Proč?“
„Nebuď uražená! Chci vám pomoct.“vyštěkl Áron.
„Najednou?! Co pravidla?“zeptala se ironicky Mac.
„Přestaň!“
„Když víte, kde ty laboratoře jsou, proč je nezničíte?“
„Bylo by to…“
„Jo, promiň, já zapomněla. Porušili byste pravidla.“ušklíbla se Mac.
„Je jich asi šest.“pokračoval a poznámky si nevšímal. „Pojď.“
„Simulaci pustit můžeš, ale nebude to k ničemu. Máš tam chybu.“upozornil Radek.
„Nemám. Je to dobře. Už jsem to dvakrát kontroloval.“zavrčel Rodney.
„Radek má pravdu. Zase se to nepovede.“přidal se Christopher.
„Tati, mám to.“ozvalo se z vysílačky.
„A našla jsi něco?“
„Ne ze slohu by za jedna nedostali. Žádné odstavce, data, závěr…Je tam furt to samé. Nefungovalo to a nemohli to vypnout, tak to nechali tak a odešli na Zem.“shrnula to Mac.
„Takže jsme zase na mrtvém bodě.“povzdechl si O´Conner. „Jo, ale už jsem to řekl Woolseymu.“
„Co?“nechápala.
„Že nic nemáme.“
„Musel skákat radostí.“
„Nadšený nebyl.“
„Zkuste z toho udělat něco jiného. Zkuste, aby to dělalo přesný opak.“
„Na tom taky děláme, ale nefunguje to.“odpověděl jí Rodney.
„Funguje tady vůbec něco?! Nemůže to přece být tak těžké. Jenom to napište opačně a ne celé znova.“
„To nás nenapadlo!“vyjekl Rodney.
„Ale co když to nepůjde zastavit?“namítl Radek.
„No co asi, tak to prostě bude léčit dál.“pokrčil rameny O´Conner.
„Takže se to pokouší přehodit. Ale už jim to jde celkem špatně, protože přepsali základní kód a teď to nemůžou doladit.“povzdechl si Christopher o pár hodin později.
„Oni to zvládnou. Rodney nejlíp pracuje v časovém presu.“prohlásil John.
„Co dělá jeho zadnice?“zajímalo Mac.
„Stěžuje si, že to bolí a že nemůže pracovat.“ušklíbl se Christopher.
„Bude muset, aby zachránil ty, co o tom nemají ani páru.“pousmála se, ale najednou podivně ztuhla.
„Co je ti?“zeptal se táta.
„Nemůžu…se…nadech…nout.“
„Jennifer!“zakřičel John.
„Co se stalo? Sakra!“vyjekla, když uviděla červenou skvrnu na levé straně hrudníku.
„Vydrž, Mac.“
„Potřebuje sál, ale všechny jsou plné. Nikdo neví, kam dřív skočit. Ehm…zatím ji zalepím a dám jí něco na srážlivost krve, a jakmile se uvolní sál, půjde jako první.“řekla Jennifer o pár minut později.
„Je to ta střela…“začal John a držel Mac za ruku.
„…která ji málem zabila na Akademii? Jo.“odpověděl mu Christopher.
„Klesá jí tlak.“řekla po chvilce Jennifer. „Dejte jí adrenalin. Rychle!“
„Co se děje?“
„Běžte dál.“odstrčila je. „Má zástavu. Defibrilátor!“
„Ne, počkejte!“vyhrkl najednou Christopher.
„Proč? Nemá pul a nedýchá, tak na co chcete čekat?“
„Dejte jí čas.“
„Čas? Na co? Vždyť je skoro mrtvá!“
„Rodney přece taky ne něco přišel, když byl…takhle.“
„Dobře. Minutu, víc ne!“svolila nakonec Jennifer.
„Víš, co byla největší chyba ve výzkumu Antiků?“zeptal se Áron.
„Ne, povídej.“
„Zbraň proto Wraithům. Nikdy nefungovala, ale taky ji nikdy neničili.“
„A co děláš?“zajímalo Mac.
„Otvírá stará zranění. Zemřeli kvůli tomu tři Antikové. Ten stroj sestrojili, ale potom ho neuměli vypnout. Až později, když už byli všichni povznesení, přišli na to, jak ho vypnout a o pár staletí později taky na to, jak jeho účinky obrátit. Podej mi ruce, ukážu ti to.“řekl a natáhl ruce dlaněmi vzhůru. Mac na ně položila svoje, a jakmile se spojily, začly oranžově zářit.
„Páni! Stačí udělat jen tohle? Jenom zaměnit dva protokoly?“
„Přesně tak.“
Doktorko, tlak 40 na 25 a stoupá.“ozval se jeden zdravotník. Mac se za chvilku probrala.
„Rodney…přiveďte Rodneyho.“hlesla. sheppard rychle odběhl a za pár minut se vrátil s Rodneym.
„Dej mi…ruku.“zašeptala a nastavila dlaň.
„Proč?“nechápal.
„No tak.“pobídla ho. Položil svoji dlaň na její. Okamžitě její začala oranžově zářit. Mac zavřela oči.
„To je úžasné. Jak…kdy…?“vyjekl Rodney.
„Běž.“zašeptala, ruka jí zářit přestala a pustila jeho dlaň.
„Ahoj.“pozdravil Christopher, když vešel na jednu z teras.
„Ahoj.“pousmála se Mac.
„Takže ta mašina je odstavená a místnost zapečetěná.“
„Chybělo mi to tady.“
„Workoholiku.“
„Ale no tak. U tebe řehtají v noci koně a tady šumí oceán. U toho se krásně usíná.“
„Uvažovala jsi, že odtud odejdeš?“
„První týden.“přiznala po chvilce váhání Mac. „Ale rozmyslela jsem si to.“
„Jo, to jsem ti chtěl.“vzpomněl si Christopher. „Víš, jak jsi mluvila o tom, že Eagerové mají zařízení, díky kterému jsem tě nemohl najít?“ Přikývla. „Už ho máme taky. Sam ho dokončila zrovna, když jsem procházel tady. Měl jsem ti vzkázat, že AERO pošle za týden.“
„AERO?“
„Anti-Eagerovská rezidentní ochrana.“ Mac se rozesmála.
„Kdo tohle vymyslel?“
„Doktor Lee.“
„Tak to sedí. Zdržíš se?“
„Ne, odcházím zítra.“
„Aha, přijdu se rozloučit.“
„Počkám.“
„Dobře. No nic, já mizím spát. Dobrou noc.“
„Dobrou noc, Ginny.“
„Takže mi chceš říct, že to nejde vypnout a nemůžeme to ani odpálit?“zděsil se O´Conner. Mackenzie přikývla. „Bůh s námi.“
„Bůh se na tebe vykašle. My potřebujeme řešení!“naštvaně zavrčela.
„Nevěříš v Boha?“
„Ne, protože kdyby byl, nebyli bychom v téhle kaši.“
„Co je tohle za místo?“zajímalo Mac, když se objevili před honosnou bránou.
„Panthalion. Sídlí tady všichni povznesení Antikové-pokud chtějí.“
„Aha.“
„Platí tady určitá pravidla, která se neporušují.“
„Ale no tak, pravidla jsou od toho, aby se porušovala.“namítla Mac.
„Možná u vás. Tady platí hlavní pravidlo a to především pro tebe: „NEVMĚŠOVAT SE!“upozornil ji Áron. Nepatrně od brány ucouvla. „Když nebudeš porušovat pravidla, bude všechno v pořádku.“
Mac zatřepala hlavou.
„Co je ti?“zeptal se O´Conner.
„Posledních 14 dní mám…vidím věci, které se staly, když jsem se povznesla.“
„Máš vidiny? Jako halucinace?“
„Ne, jsou to vzpomínky, ale jako bych je viděla před sebou. Bývalo to zatím jenom v noci, ale teď už se to objevuje i ve dne.“povzdechla si.
„Myslím, že bys měla…“
„Jo, já vím. Poslouchej. Už jsi to všem řekl?“
„už jsou všichni tady.“pousmál se O´Conner a rozhlédl se po prostoru brány.
„Dobře.“přikývla a přešla k zábradlí. V prostoru brány byli nashromážděni všichni vědci a inženýři. „Mohli byste mi prosím věnovat pozornost?“ Všichni ztichli a zvedli hlavy k Mac. „Děkuju. Potřebuju každého, kdo nebyl nikdy vážněji zraněn. To znamená žádné střelné rány, bodnutí, otevřené zlomeniny. Odřeniny a malé pořezání se nepočítá. Takže ti, co nebyli zranění, dopředu a ti, co ano, krok dozadu.“ Dole nastal ruch. Po chvilce se vše uklidnilo. Dopředu postoupilo asi třicet lidí. „Perfektní. Takže ti, co jsou vzadu, půjdou na druhý konec města. Kdyby něco, volejte.“ Vědci odešli a Mac pokračovala: „Zbytek půjde s O´Connerem. Přijďte na to, jak nejrychleji to vypnout. Toť vše. Běžte.“
„Jak něco zjistíme, dáme vědět. Kde je Woolsey?“
„Nevím, jdu ho najít.“
„Dobře.“přikývl O´Conner a odešel za zbytkem.
„Mac! Meggy! Stůj!“křikl John, když uviděl Mac mizet za rohem. Zastavila a počkala, než ji John dohnal.
„Kam jdeš?“zajímalo ho.
„A kam ty?“pousmála se.
„Za tebou.“
„Smůla. Já jdu za Woolseym. Teda, až zjistím, kde je.“
„Vyměnila jsi mě za něho?“
„Ani náhodou. O´Conner mi pošle nějaký text na překlad. Aspoň takhle můžu nějak pomoct.“
„O´Conner? Nebyl taky zraněný?“
„Byl.“přikývla. „Ale někdo musí Rodneyho hlídat.“
„Krvácíš!“vyjekl najednou John.
„Co? Kde?“nechápala a prohlížela se.
„Bok. Na boku.“ukázal John. Mac si tam sáhla a když ruku oddělala, měla ji od krve.
„Sakra.“
„Musíš na ošetřovnu.“
„Jo…au, au, auuu.“zaskučela. „Moje noha.“ Na stehně se jí začala objevovat krvavá skvrna.
„Odnesu tě.“
„Dojdu.“zavrčela, ale po prvním kroku se jí noha podlomila a John, který stál za ní, ji chytil.
„Odnesu tě.“zopakoval.
„Tak jo.“svolila.
„Ty už taky? To snad ne.“povzdechla si Jennifer, když se John s Mac v náručí objevil na ošetřovně. „Polož ji…“ Jennifer se rozhlédla kolem sebe. Všechny postele byly obsazené a i na zemi leželi lidé. „…zatím pod skener.“rozhodla se po chvilce. John ji opatrně položil a Kellerová spustila skener.
„Budeš tu muset chviličku vydržet na tom ležet, než najdeme něco jiného.“
„To je dobrý. Dopadám do kontrolní místnosti, tam si sednu a budu překládat.“řekl Mac.
„Na to zapomeň! Zůstaň tady, za chvilku jsem zpátky.“
„Dobrý?“zajímalo Johna.
„Celkem jo. Zajdi prosím ke mně a přines mi sem notebook. O´Conner mi to má poslat.“
„Jistě.“přikývl John a taky odešel.
„Porušila jsi pravidla! Pomohla jsi nižším bytostem!“zahřměl starší povznesený muž s plnovousem.
„Nejsou to nižší bytosti, ale mí přátelé!“zavrčela Mac a zlostně se na muže dívala.
„Pallas!“ozval se varovně Áron, který stál vedle ní.
„Co?“vyjela na něho.
„Něco jsem ti říkal!“
„Já vím, ale Eagerové je mohli zabít! A nikdo, NIKDO mi nezabrání v tom, abych to někdy udělala znova!“odsekla a otočila se k odchodu.
„Pallas!“zavolal na ni ten starší muž. Otočila se zpátky k němu.„Vhledem k tomu, že jsi tady krátkou dobu, ti to zatím odpustíme.“a rozhlédl se po ostatních. „Ale varuju tě! Jestli to uděláš ještě jednou, zastavíme tě!“
„Jo? A jak?“ušklíbla se. „Měli byste nám být vděční! Už pět let lidé ze Země chrání to vaše zatracené město a vždycky jsme vyhráli! Jak proti Wraithům, tak proti Eagerům! Tak jak nás po tom všem můžete řadit mezi nižší bytosti?!“
„Tebe ne.“namítl.
„Mě ne?!“vyprskla. „Jak ušlechtilé! Jenže já jsem stejná jako oni!“
„Nejsi…“chtěl něco říct.
„Nedomluvila jsem! To, že jsem se povznesla, nemá co dělat s tím, že bych chtěla dosáhnout vyšší úrovně bytí nebo tak. Udělala jsem to čistě ze sobeckých důvodů a možná, abych zjistila, jestli nám pomůžete. Jenže vy nepomůžete. Budete si tady sedět na svých povznesených zadcích a nehnete ani prstem, zatímco lidé budou umírat, aby zachránili Atlantis a tím i vás!“Áron jenom tiše zakňučel.
„Odcházím.“oznámila Mac a s Áronem v patách opustila vyjevené Antiky.
„Tohle si nikdo nikdy nedovolil.“vydechl Áron napůl obdivně, když se o pár hodin později objevili na jedné opuštěné planetě.
„Proč se jich tak bojíte? Vždyť jsou stejní jako ostatní!“vyprskla naštvaně.
„Jsou silní a odteď si na tebe budou dávat hodně dobrý pozor.“
„Sehnala jsem matraci.“oznámila celkem nadšeně Jennifer.
„Co? Jo, skvělý.“přikývla Mac.
„Pojď, musíš bohužel dojít až na chodbu. Tady si nechávám ty horší případy, do kterých se, doufám, nedostaneš. Vypadá to zatím tak, že to otevírá povrchové rány, ne vnitřní a ani ne zlomeniny, což je naše plus. Opatrně.“řekla a přidržela Mac, aby si mohla sednout na matraci. „Sešiju ti to a ty potom budeš v klidu ležet, jasné?“
„Naprosto. Překládat se dá i takhle.“souhlasila Mac a vzorně se ani nehla, když jí Kellerová zašívala stehno.
„Nesu ti ten notebook.“ozval se John.
„Jo, díky.“přikývla a vzala si ho.
„Jdu něco dělat.“
„Pokud nemusíš, tak se k tomu taky moc nepřibližuj. Ale pokud chceš nějak pomoct, najdi Woolseyho a pošli ho tady.“
„Rozkaz, madam.“pousmál se.
„Padej.“
„Tvůj táta tady byl a snažil se pomoct těm hůř zasaženým.“ozvala se Jennifer, když Sheppard odkráčel. Mac se smutně pousmála.
„Já vím. On takový je. Ale stejně neví, jak to vypnout a to ho štve nejvíc.“
„A co ty? Víš to?“
„Ty…vzpomínky se začaly objevovat v tu samou dobu, co to ti dva géniově zapli.“
„Takže si myslíš, že znáš odpověď.“
„Jo, jenom potřebuju čas, abych k ní došla. Ty vzpomínky se neobjevují popořadě, ale na přeskáčku.“
„Stejně jako zranění.“povzdechla si Jennifer. „Kdyby se objevilo něco nového, dej vědět. Musím jít.“
„O´Connere, už jsi mi to poslal?“zeptala se vysílačkou a zapla si notebook.
„Jistě. Vím, jak ráda čteš vždycky nejdřív konec příběhu, tak jsem ti poslal 20 posledních stran.“odpověděl.
„Díky. Když něco zjistím, dám vědět. Co vy, nějaký pokrok?“
„Rodney s Radkem se pohádali už asi osmkrát, ale jinak nic. Snažíme se o překlad, jak nejrychleji to jde a tvůj táta vzkazuje, že ti musí něco říct, takže se staví.“
„Dobře. Tak pokračujte, a kdyby se objevil Woolsey, pošlete ho za mnou.“požádala Mac a otevřela zprávu od O´Connera. Znechuceně protočila oči, když viděla, jak je dlouhá. Pomalu se dala do čtení.
„Přestaňte! No tak, vy dva, nechte toho!“houkl Christopher na Rodneyho s Radkem, kteří se zase hádali. „Všichni, co jsme tady, jsme se shodli, že to nejde vypnout, tak tady po sobě nekřičte. To nikomu nepomůže. Půjdu na chvilku za Ginny a rovnou se jí zeptám, jak daleko je s překladem. Zatím se tady nezabijte.“odkráčel.
Když došel na ošetřovnu, vypadalo to, že Mac spí. Potichu k ní došel a pohladil ji po vlasech.
„Co je?“trhla sebou Mac až jí z kolem spadl notebook. „Ne, ne…řekni, že jsi se nerozbil.“zaskučela a zohla se pro něho. Její táta byl rychlejší a podal jí ho. Notebook byl v pořádku.
„Díky.“poděkovala a protřela si oči.
„V pořádku?“staral se Christopher.
„Jo, jenom mě začaly štípat oči, tak jsem je zavřela a v tu ránu jsem spala.“
„Zjistila jsi něco?“
„Ne, dostala jsem se ke třinácté straně a je tam furt jedno a to samé. Jednoduše jim to nefungovalo. Nemohli přijít na to, jak to posléze vypnout.“povzdechla si.
„Snažíme se, aby to dělalo přesně opačnou věc, ale jde to ztuha.“
„No jo, nejsme Antikové.“pousmála se Mac.
„Árone, pusť mě! Musím jim pomoct! Oni je zabijou!“křičela Mac, zatímco ji Áron pevně držel.
„Nemůžeš jim pomoct! Zastaví tě! Porušíš pravidla!“
„Vykašli se prosím pro jednou na pravidla!“vykřikla znova a zoufale se dívala na přestělku mezi Eagery a SG16 s Sheppardovým týmem.
„Nemůžu!“
„Jenom maličkou pomoc! Jenom Eagerům zablokuju zbraně!“
„Pallas! Tohle není maličká pomoc a není to poprvé! Ty pravidla porušuješ pořád! Nedá ti to a svoje přátele hlídáš!“
„protože jsou to mí přátelé, sám jsi to řekl!“
„Musíš si vybrat! Buď začneš respektovat pravidla, nebo ti pomůžu vrátit se zpátky.“
„Mac? Poslouchala jsi?“
„Částečně. Promiň, tohle mi leze do soustředění.“
„Jo. Vzpomínky jsou vlezlé.“pousmál se její táta. „Pořád nic?“
„Ne.“zavrtěla hlavou.
„Nechám tě to dočíst. Jakmile to budeš mít, dej vědět.“
„Neboj.“přikývla.
„Tak zatím ahoj.“rozloučil se Christopher.
„Vezmu tě k Wraithským laboratořím.“
„Proč?“
„Nebuď uražená! Chci vám pomoct.“vyštěkl Áron.
„Najednou?! Co pravidla?“zeptala se ironicky Mac.
„Přestaň!“
„Když víte, kde ty laboratoře jsou, proč je nezničíte?“
„Bylo by to…“
„Jo, promiň, já zapomněla. Porušili byste pravidla.“ušklíbla se Mac.
„Je jich asi šest.“pokračoval a poznámky si nevšímal. „Pojď.“
„Simulaci pustit můžeš, ale nebude to k ničemu. Máš tam chybu.“upozornil Radek.
„Nemám. Je to dobře. Už jsem to dvakrát kontroloval.“zavrčel Rodney.
„Radek má pravdu. Zase se to nepovede.“přidal se Christopher.
„Tati, mám to.“ozvalo se z vysílačky.
„A našla jsi něco?“
„Ne ze slohu by za jedna nedostali. Žádné odstavce, data, závěr…Je tam furt to samé. Nefungovalo to a nemohli to vypnout, tak to nechali tak a odešli na Zem.“shrnula to Mac.
„Takže jsme zase na mrtvém bodě.“povzdechl si O´Conner. „Jo, ale už jsem to řekl Woolseymu.“
„Co?“nechápala.
„Že nic nemáme.“
„Musel skákat radostí.“
„Nadšený nebyl.“
„Zkuste z toho udělat něco jiného. Zkuste, aby to dělalo přesný opak.“
„Na tom taky děláme, ale nefunguje to.“odpověděl jí Rodney.
„Funguje tady vůbec něco?! Nemůže to přece být tak těžké. Jenom to napište opačně a ne celé znova.“
„To nás nenapadlo!“vyjekl Rodney.
„Ale co když to nepůjde zastavit?“namítl Radek.
„No co asi, tak to prostě bude léčit dál.“pokrčil rameny O´Conner.
„Takže se to pokouší přehodit. Ale už jim to jde celkem špatně, protože přepsali základní kód a teď to nemůžou doladit.“povzdechl si Christopher o pár hodin později.
„Oni to zvládnou. Rodney nejlíp pracuje v časovém presu.“prohlásil John.
„Co dělá jeho zadnice?“zajímalo Mac.
„Stěžuje si, že to bolí a že nemůže pracovat.“ušklíbl se Christopher.
„Bude muset, aby zachránil ty, co o tom nemají ani páru.“pousmála se, ale najednou podivně ztuhla.
„Co je ti?“zeptal se táta.
„Nemůžu…se…nadech…nout.“
„Jennifer!“zakřičel John.
„Co se stalo? Sakra!“vyjekla, když uviděla červenou skvrnu na levé straně hrudníku.
„Vydrž, Mac.“
„Potřebuje sál, ale všechny jsou plné. Nikdo neví, kam dřív skočit. Ehm…zatím ji zalepím a dám jí něco na srážlivost krve, a jakmile se uvolní sál, půjde jako první.“řekla Jennifer o pár minut později.
„Je to ta střela…“začal John a držel Mac za ruku.
„…která ji málem zabila na Akademii? Jo.“odpověděl mu Christopher.
„Klesá jí tlak.“řekla po chvilce Jennifer. „Dejte jí adrenalin. Rychle!“
„Co se děje?“
„Běžte dál.“odstrčila je. „Má zástavu. Defibrilátor!“
„Ne, počkejte!“vyhrkl najednou Christopher.
„Proč? Nemá pul a nedýchá, tak na co chcete čekat?“
„Dejte jí čas.“
„Čas? Na co? Vždyť je skoro mrtvá!“
„Rodney přece taky ne něco přišel, když byl…takhle.“
„Dobře. Minutu, víc ne!“svolila nakonec Jennifer.
„Víš, co byla největší chyba ve výzkumu Antiků?“zeptal se Áron.
„Ne, povídej.“
„Zbraň proto Wraithům. Nikdy nefungovala, ale taky ji nikdy neničili.“
„A co děláš?“zajímalo Mac.
„Otvírá stará zranění. Zemřeli kvůli tomu tři Antikové. Ten stroj sestrojili, ale potom ho neuměli vypnout. Až později, když už byli všichni povznesení, přišli na to, jak ho vypnout a o pár staletí později taky na to, jak jeho účinky obrátit. Podej mi ruce, ukážu ti to.“řekl a natáhl ruce dlaněmi vzhůru. Mac na ně položila svoje, a jakmile se spojily, začly oranžově zářit.
„Páni! Stačí udělat jen tohle? Jenom zaměnit dva protokoly?“
„Přesně tak.“
Doktorko, tlak 40 na 25 a stoupá.“ozval se jeden zdravotník. Mac se za chvilku probrala.
„Rodney…přiveďte Rodneyho.“hlesla. sheppard rychle odběhl a za pár minut se vrátil s Rodneym.
„Dej mi…ruku.“zašeptala a nastavila dlaň.
„Proč?“nechápal.
„No tak.“pobídla ho. Položil svoji dlaň na její. Okamžitě její začala oranžově zářit. Mac zavřela oči.
„To je úžasné. Jak…kdy…?“vyjekl Rodney.
„Běž.“zašeptala, ruka jí zářit přestala a pustila jeho dlaň.
„Ahoj.“pozdravil Christopher, když vešel na jednu z teras.
„Ahoj.“pousmála se Mac.
„Takže ta mašina je odstavená a místnost zapečetěná.“
„Chybělo mi to tady.“
„Workoholiku.“
„Ale no tak. U tebe řehtají v noci koně a tady šumí oceán. U toho se krásně usíná.“
„Uvažovala jsi, že odtud odejdeš?“
„První týden.“přiznala po chvilce váhání Mac. „Ale rozmyslela jsem si to.“
„Jo, to jsem ti chtěl.“vzpomněl si Christopher. „Víš, jak jsi mluvila o tom, že Eagerové mají zařízení, díky kterému jsem tě nemohl najít?“ Přikývla. „Už ho máme taky. Sam ho dokončila zrovna, když jsem procházel tady. Měl jsem ti vzkázat, že AERO pošle za týden.“
„AERO?“
„Anti-Eagerovská rezidentní ochrana.“ Mac se rozesmála.
„Kdo tohle vymyslel?“
„Doktor Lee.“
„Tak to sedí. Zdržíš se?“
„Ne, odcházím zítra.“
„Aha, přijdu se rozloučit.“
„Počkám.“
„Dobře. No nic, já mizím spát. Dobrou noc.“
„Dobrou noc, Ginny.“
Pekne cteni a zase piste, jak se vam to libi