Part IV – What the..?
„Jaktože on si pamatuje věci, které se staly vám, Doktore?“ zeptala se ta žena jednoho z vězňů. Dickovi dávala jejich rozhovor, čím dál, tím méně smysl. Hlídání Wraithů pro něj bylo jednoduché, ti toho moc nenamluvili, to bylo jako by tam nikdo nebyl. Nikdo ho nevyrušoval, necítil se špatně, že vězní vlastní lidi. Nyní, ale najednou musel věznit čtyři lidi, kteří navíc mluvili anglicky, to už mu nepřišlo správné. I když posledních pár minut jejich rozhovor už nedával smysl, jakoby mluvili nějakým kódem. Ale zároveň o sobě navzájem nevěděli, že ho umí. To Dicka dostávalo a nevěděl, co si o nich má myslet. Zároveň ještě ve vysílačce slyšel rozhovory bezpečnostních týmů, jak se snaží koordinovat chycení posledního člena té skupinky.
„Tahle tečka to bude on,“ slyšel doktora McKaye, jak si mumlá do stále zapnuté vysílačky, „Ano to musí být on, kdo by to jinak byl. Majore, jděte rovně a druhou odbočkou doprava, tam by měl být.“
„Rozumím, doktore.“ Ozval se z vysílačky Lorne.
V průběhu let zde na základně se ten věčný šum rozhovorů z vysílačky naučil ignorovat, protože když byl ve službě, tak jí musel mít celou dobu zapnutou. Každou chvíli někdo někoho nahání, nebo se kontaktují bezpečnostní týmy, vědci a tak dále. To všechno se naučil ignorovat a podvědomě filtrovat jen ty důležité věci. Nahánění vetřelce bral nyní jako nedůležitou věc, on musel stát zde na tomto místě, ale nyní se na to přímo soustředil, aby nevnímal vězně za sebou. Neměli jak utéct, vojáci se na hlídání vězňů nasazovali jenom ze zvyku a taky aby se tu Wraithové necítili osamoceni. Většinou být umístěn sem bylo za trest. Většinou za pozdní hlášení do služby (velmi pozdní protože většina velitelů základny bylo velice benevolentních) a podobné menší prohřešky. Dicka hlídání vězňů paradoxně bavilo, byla to taková odpočinková práce. Vlastně jenom 8 hodin denně stál a přemýšlel. Proto vždy, když se doslechl, že je nový vězeň, nahlásil se do služby velmi pozdě a dostal hlídání za trest.
„Kam zmizel?“ ozval se z vysílačky doktorův vyděšený hlas. To zase upoutalo Dickovu pozornost. „Hlavně jak?“ Divil se McKay.
„Nevím kam, ale asi vím jak.“ Zareagoval po chvíli Lorne.
„Jak?“ zeptal se naštvaně doktor „Nenatahujte mě.“
Tyto rychlé změny emocí u Doktora, Dicka velmi udivovaly. Neznal nikoho, snad kromě herců, i když u nich to nebylo opravdové, kdo by dokázal projít celou škálou emocí od vystrašení až po naštvání v tak krátké době jako McKay. Dick si vypěstoval nový koníček, nálady Doktora Mckaye. Když o tom tak přemýšlel, řekl si, že by mohl dokonce i vydat knížku až skončí zdejší mise.
„Kdo je na sedmém podlaží na jihovýchodním molu?“ zeptal se do vysílačky doktor.
„Já“ ozvalo se z vysílačky. Dick ten hlas poznal, byl to jeho přítel Gary Jones.
„Kdo já?“ zeptal se naštvaně McKay
„Desátník Gary Jones, pane!“ ozvalo se z vysílačky.
„Co tam děláte, desátníku?“ Ozval se do všeho toho rádiového šumu plukovník Sheppard.
„Měl jsem na detektoru strašáka a chtěl jsem to prověřit, pane“
„A?“ Ozval se netrpělivě McKay
„No objevil se mi na detektoru nějaký výboj, jdu to prověřit, ještě zhruba dvě stě metrů“
V Tu chvíli přestal Dick rádiový rozhovor poslouchat, protože ho zaujalo něco jiného, zaujalo ho něco z rozhovoru vězňů, kterému se nesnažil věnovat pozornost.
„Už tu nejsme sami“ prohlásil muž v modrém saku, který se opíral o jeden ze sloupků v rohu vězení, kde nebylo silové pole. Všichni v místnosti se na něj otočili, vězni i ochránci.
„Jak to myslíte?“ zeptal se Dick
„No jak to už říkám, už tu nejsem jenom já a on,“ ukázal na staršího muže po jeho pravici „ale je nás tu víc. Já.“ Dramatická pauza „Lhal jsem. Nejsem dvojí.“
„Začněte s vysvětlováním od začátku, myslím, že nejsem jediný, koho to tu zajímá.“ Přerušil ho Dick.
„Myslím, že by u toho měl být velitel, abych to nemusel vyprávět dvakrát.“ Řekl onen muž, který se předtím představil jako Doktor Smith.
„Dobrá.“ Odvětil Dick a ťukl na svou vysílačku, aby se mohl připojit k hovoru. „Pane, tady Desátník Donnovan.
„Co je desátníku?“ Odpověděl Sheppard.
„Pane, jeden z vězňů by s vámi chtěl mluvit. Měl byste s sebou vzít i pana Woolseyho a doktora Mckaye“
„Dobrá, za deset minut jsme tam.“
Dick se otočil, aby zkontroloval vězně, byla to jeho rutina, kterou prováděl každou hodinu, otočit koukat minutu na vězně, otočit se zpátky a pokračovat ve vlastních záležitostech. Většinou se snažil přemýšlet nad vlastními záležitostmi, jako například co si dá k večeři. Ale nyní mu to nedalo, aby nepřemýšlel nad tím, co dnes v cele slyšel. Najednou jeho proud myšlenek přerušilo zahučení otvíraných dveří. Pohotově se postavil do pozoru, věděl, že už je na čase aby přišel Woolsey, plk. Sheppard a Mckay. A taky, že přišli.
„Pohov desátníku.“ Poručil Sheppard.
„Proč jste nás volal desátníku?“ Zeptal se ho Woolsey.
„Támhle ten v modrém saku s vámi chce mluvit.“ Odvětil stroze Dick. Na své image tvrdého vojáka si zakládal, i když ve skutečnosti byl úplně jiný, ale svou práci plnil s nadšením.
„Vyveďte ho ven, vezmeme ho do zasedačky, ale celou dobu ho bedlivě hlídejte, kdyby byl jen náznak pokusu o útěk, omračte ho.“ Rozkázal Woolsey
Když vcházeli do zasedací místnosti, pár lidí už tam sedělo. Mezi nimi Zelenka, Ronon, Teyla další. Dick odvedl vězně na místo určené pro něj a naznačil mu, že se má posadit. Vězeň chvíli váhal a pak si sedl. Na to Woolsey začal mluvit. „Tak začněte, co jste nám chtěl říct.“
„Tak třeba byste mohl začít, kdo jste, a jak jste se sem dostal.“ Dick se mezi tím, co Woolsey mluvil, přesunul za něj, protože byl jediný, kdo si nechal rádio zapnuté, měl Woolseyho šeptem informovat o všem co se děje. Navíc měl takto mnohem lepší výhled na vězně.
„Já jsem Doktor. Jak jsem se dostal? Neviděli jste modrou policejní budku, je velká těžko přehlé….“
„Jaký Doktor?“ prerušil ho John.
„Doktor. Prostě jen Doktor. Nic víc, nic míň.“
„Co jste to povídal o té budce?“ zeptal se Woolsey.
„No že jsem s ní přicestoval. Je to totiž TARDIS. Dokáže cestovat časem a prostorem, ve vyjímečných případech i alternativními dimenzemi.“
„To z fyzikálního hlediska není možné!“ ozval se McKay
„Vaše znalosti fyziky a matematiky jsou dosti omezené. Pokud vím tak jste se ještě ani nenaučili dělit nulou.“ Řekl posměšně Doktor Smith.
„Jaké národnosti jste?“ zeptal se rychle Woolsey, aby Rodney nesklouzl od tématu
„ Oó, ne. Já nejsem ze země. Moje domovská je… teda vlastně byla Gallifrey. Parseky a Parseky odsud. Vlastně skoro na druhé straně vesmíru.“
„To jste cestoval přez půlku vesmíru, jen abyste se dostal sem?“ divil se Mckay.
„Ano i ne. Víte, já jsem nějak zvláštně spjat s tou vaší malou planetkou, kterou nazýváte země. Jsem každou chvíli, máte totiž nejzajímavější historii ve vesmíru. Tak nesourodou planetu jsem dlouho neviděl. Na většině planet jsou maximálně dvě frakce, ale u vás jich je v některých historických obdobích velmi mnoho. Prostě se mi u vás líbí.“
Najednou se Dick divně zatvářil, a zašeptal do vysílačky. Chvíli poslouchal a pak se sklonil k Woolseymu a něco mu pošeptal. Woolsey se na něj překvapeně otočil a pošeptal zpátky: „Opravdu?“
„Opravdu.“ Přitakal Dick.
„Prý byly nalezeny další dvě budky shodné s tou vaší a vašeho staršího kolegy.“ Konstatoval Woolsey. „Můžete nám to vysvětlovat?“
„On není starší. Top já jsem ten starší.“ Na tvářích všech se rozlily výrazy nepochopení. „Těžko se to vysvětluje. Naše rasa má takový malý trik jak podvést smrt. Pokaždé když máme zemřít, změníme podobu, hlas i naší povahu, ale žijeme dál. Toto můžeme udělat až dvanáctkrát. To nám dává celkem třináct životů. V podstatě nyní v tuto chvíli jsem se ještě nenarodil, žiji 13 životů a jsem už pravděpodobně mrtev.“
„Schrödingerova kočka naživo.“ Poznamenal Rodney.
„Ano něco na ten způsob. I když u mě je to způsobeno nelineárností mého života. A tím že můj život není lineární, mohu se občas potkat sám sebe, mladšího nebo staršího. Časoprostorové kontinuum a TARDIS se tomu většinou snaží zabránit, ale občas u některých dějiných událostí je potřeba aby se sešlo jedno nebo více mých já, protože pouze jedno já by to nezvládlo. Nynější situace je pravděpodobně velmi, velmi vážná, protože vyžaduje všech mých 13 já, aby sem přišlo.“
„Jak může být váš život nelineární?“ zeptal se Rodney
„Vy lidé si myslíte, že čas je přímka. Není tomu tak, čas je kulovitá miš-maš věc.“
„Jak víte, že se vás tu sejde všech třináct?“ zajímalo Teylu.
„Zapomínáte, že nežiju lineární život, i když mám tuto konverzaci poprvé a naposledy, v průběhu posledních 400 let jsem tu byl už 9x. A vím, že se sem ještě třikrát dostanu, musím vám říct, že je to nanejvýš frustrující vědět čím si ještě čtyřikrát budu muset projít.“
„Takže vy víte, co se bude dít, o co tu jde.“ konstatoval Woolsey
„Ano ale nemůžu vám to říct.“
„Proč ne?“
„Změnil bych tím běh času a bůhví jaké by to mělo následky.“
„Ještě něco nám řeknete?“
„Bohužel nemůžu“
„Vraťte ho do cely!“ Rozkázal Sheppard