Když Anubis zaútočil na Zemi asteroidem, tak lidi ani nenapadlo pokoušet se kontaktovat Asgardy, protože ti by jim stejně nepomohli. Smlouva o chráněných planetách se nevztahuje na přírodní fenomény a že asteroid nebyl přírodní nikdo netušil dokud na něm nepřistáli...
X-302 se pokusili použít, když Anubis zaútočil Gate Destroyerem o několik dílů později... Tyhle dvě upřesnění jsou ale ohledně tvé otázky v zásadě vedlejší...
Když Carterová zadávala souřadnice pro hyper-okno X-302, tak opravdu použila symboly brány... ale to neznamená, že hyperprostor je červí díra. Možná sis povšiml, že zatímco při cestě hyperprostorem si všichni vesele pobíhaj po chodbách, při cestě červí dírou se veškerá hmota rozkládá na elementární částice a posílá se dál...
Teď si nejsem, jestli to probíhá tak, že částice rozloženého objektu se pošlou červí dírou k druhé bráně, která je znovu složí, nebo se jenom posílá informace o objektu, ten samotný v první bráně zanikne a druhá brána vytvoří jeho přesnou kopii... Ani nevím, jestli to bylo někde jasně řečeno, která z těch dvou možností to je.
Že pro naprogramování vstupu a výstupu hyperprostorového okna používají adresu brány je podle mě jen zjednodušení neuvěřitelně složité matematiky, která hypercesty provází. Je jednoduší do počítače dát sedm symbolů a on si z toho už sám dopočítá kde chci vstoupit a kde vystoupit, než určovat, aby se okno otevřelo ve vzdálenosti 35 tisíc světelných let od jádra galaxie na 75° od galaktické osy...

Ale charakterově se mi to docela líbí. Nakonec, je fakt, že většině běžných vojáků je kolem dvaceti. Pak ta party girl (Lotare, zase bych se do hlavy nemlátil, ona i jedna postava z tvého userbaru je de facto v pilotu partygirl) by taky asi měla být spíše kolem 20 než 40 (to by bylo spíše na sociální drama o přechodu) a Will Hunting mi tam zní taky dobře. Pokud Universe vysvětlí tak, že Young velel nějaké tréningové základně a ne že ti floutci mého věku jsou nejlepší z nejlepších celého lidstva, tak jsem pro.