takze treti cast....Snad se to bude libit a nebude se vam to zdat moc sadisticke
Zoufalý krkok, part 3
„Má někdo nějaký nápad?“zeptala se Sam bezradně o pár minut později v zasedačce.
„Byl to tvůj nápad, tak něco vymysli!“vyštěkl Sheppard.
„Za prvé: nebyl to jenom můj nápad a Mackenzie na tom trvala a za druhé:pozor na ten tón!“odvětila Sam.
„Promiň…nějak mi to ujelo.“
„To nic.“
„No, s Wintersonem můžeme obejít pár lidí a trochu se poptat.“navrhl Ronon.
„Dobře, tak vyrazte. Do čtyř hodin se ozvěte.“povolila Sam. Ronon s Georgem se zvedli a rychle odešli.
„My ostatní tady máme jenom sedět?“ozval se O´Conner.
„Co její otec? Mohl by nám pomoct.“vyjekl Rodney.
„Skvělý nápad!“vykřikla Sam. „Johne, za pět minut u brány!“
„A co my?“zajímalo O´Connera.
„Z těch poznámek, co nám poslala, zkuste něco zjistit!“křikla ještě a zmizela za dveřma.
„Proč vždycky musím ohlašovat ty špatné zprávy?“povzdechl si John, když se Sam stáli u dveří domu otce od Mac. Sam zaklepala. Nic. Zkusila to znova. Zase nic.
„Asi není doma.“poznamenala.
„Auto tady ale má.“namítl John a zahleděl se na stříbrné SUV. „Zkusme stáje. Třeba je tam.“ Rychle obešli dům.
„No tak, Abby, přitáhni ji, takhle se ti někam rozjede! A nohy! Drž se nohama!“radil Christopher.
„Když toho je moc najednou a Asfala je divoká!“namítla.
„Tvojí mámě to tak vyhovuje a jiný kůň není volný.“
„Jo, mamce vyhovuje všechno šílené a divoké.“zamručela si Abby pro sebe.
„Christophere.“ozvala se Sam.
„Á, ahoj Sam. Johne.“pozdravil.
„Pane.“přikývl Sheppard.
„Můžeme s tebou mluvit?“zeptala se Sam.
„Jo, jasně. Abby! Pro dnešek konec! Odstroj ji a vyhřebelcuj! Budeme vevnitř!“křikl.
„Kávu, čaj nebo něco jiného?“nabídl, když vešli dovnitř a posadili se.
„Ne, díky. Potřebujeme pomoc. Mac je v průšvihu.“řekla Sam.
„Mac je v průšvihu? Tak to bude úterý.“ušklíbl se.
„Myslím to vážně. Potřebujeme vaši pomoc, pane.“
„Tak co se stalo?“
„Mají ji Eagerové.“hlesla Sam. Christopher upustil skleničku a vyděšeně se na ni otočil.
„Jak dlouho?“
„Je to asi osm hodin.“odpověděl John.
„V tom případě je…nejspíš…“
„To si nemyslíme.“přerušila ho Sam. „Tři měsíce dělala špeha a posílala nám informace.“ Christopher se zatvářil ještě zděšeněji.
„V tom případě by pro ni bylo nejlepší, kdyby byla mrtvá.“zašeptal.
„Proč?“
„Delroy bude chtít vědět, kolik vám toho poslala. A rozhodně ji nebude přemlouvat a slibovat jí za to zmrzlinu.“
„Nic neřekne.“prohlásil přesvědčeně John. Christopher se trpce pousmál.
„Viděl jsem jeho výslechové metody. Některé má dokonce ode mě a věřte mi, po jeho výslechu prozradí každý i to, co neví.“
„Mac ne.“
„Ale no tak. Jste tak naivní nebo zoufalí?“vyjel na ně Christopher. „I Wraithové prozradili, co chtěl.“
„Tak nám pomoz ji najít dřív, než bude pozdě.“přemlouvala ho Sam.
„Pomůžu. Sice nevím jak, ale udělám cokoliv.“přikývl.
„Přivedeš ji?“ozvalo se vystrašeně ode dveří.
„Abby! Já myslel, že…“vyjekl Christopher.
„Nemohla jsem najít kartáč.“
„Kolik jsi toho slyšela?“zeptal se John.
„Všechno.“hlesla a po tvářích se jí začaly kutálet slzy.
„Bude v pořádku.“prohlásil Christopher. „Tak jdeme.“
„Půjdu s váma!“vyhrkla Abby.
„Ne! Postarej se o Asfalu.“zamítl to Christopher.
„Abby, víš co? Jak se postaráš o Ace, přijeď do SGC, můžeš čekat tam.“navrhla Sam. „Zařídím to.“
„Děkuju!“vyhrkla vděčně.
„Neviděli jste náhodou jednu ženu? Blondýnka, asi 1,65 vysoká, modré oči, měla na sobě černé oblečení.“ptali se George s Rononem v jedné hospodě. Odpověď byla vždycky stejná. „NE!“
„Tady asi nic. Měli bychom to zabalit a jít jinam.“navrhl George asi po dvou hodinách vyptávání.
„Je už jenom jedna planeta, kde by mohli něco vědět. Jdeme tam.“rozhodl Ronon.
„Jasně. Ty jsi šéf.“pokrčil rameny George a šel za ním.
„Jseš si jistý, že je to tady?“zeptal se nedůvěřivě George, když se objevili na druhé straně. Kolem brány byla jenom samá skála, jenom na jedné straně byla úzká chodbička.
„Tudy.“ukázal do ní Ronon. Po pár metrech se ozvaly hlasy a z chodbičky se vytvořila místnost plná lidí.
„Ronone!“zahulákal hospodský, když ho uviděl.
„Tartasi! Jak se máš? Dlouho jsme se neviděli.“
„Jo, jo. Je to dlouho. Co tu děláš? A kdo je tohle?“
„Tohle je major George Winterson. Georgi, Tartas.“představil je Ronon.
„Těší mě.“řekl George a podal Tartasovi ruku. Ten ji stiskl. Winterson se nemohl nevšimnout, že mu z hlavy trčí dva malé růžky.
„Hledáme jednu ženu. Blondýnka, modré oči, 1,65 m. neslyšel si o ní něco?“přešel k věci Ronon.
„Možná. Dáte si něco?“
„2x Tapu.“přikývl Ronon. „Tak co?“
„Co je Tapa?“zajímalo George.
„Něco jako vaše pálenka.“
„Tady máte.“podal jim Tartas dvě malé skleničky. „A teď k tomu, proč jste tady. Asi před pěti hodinami tady byli tři týpci. Černé hadry, všude zbraně, no nic moc. Říkali, že je té maličké škoda. Ten jeden říkal, že má blondýnky rád, ale že jí to prý patří.“
„Patří co?“zajímalo George.
„Prý si s ní její šéf pohraje a pak ji zabije.“
„To byli určitě Eagerové.“hlesl George.
„Neříkali ještě něco? Jméno, adresu, cokoliv.“naléhal Ronon.
„Jo. Že nechápou, proč je Pa…Pamas…Pasas…“
„Pallas?“napověděl mu Ronon.
„Jo! Přesně ta! Že nechápe, proč je zradila. Víc nevím. Ale pokud ji mají, bude už pozdě.“
„Ona to zvládne.“prohlásil George.
„Uvidíme. Jestli jo, tak má u mě pití zdarma.“
„Díky.“poděkoval Ronon, zaplatil a vydali se k odchodu.
„Stav se někdy.“křikl za ním ještě Tartas.
„No konečně jsi vzhůru.“ušklíbl se Delroy z rohu místnosti. Mac se posadila a rozhlídla se kolem sebe. Byla v naprosto prázdné místnosti bez oken, jenom v rohu u dveří byla malá polička.
„Zradila jsi nás.“zavrčel. Mac chvilku dělala, jako že přemýšlí.
„Jo, ty myslíš to na Atlantis! To bylo tím vzduchem.“ušklíbla se.
„Co všechno jsi jim poslala?“
„Člověče, bylo toho tolik, že si to ani nepamatuju.“ To už Delroy nevydržel, přeskočil k ní a dal jí facku.
„Au!“vykřikla a masírovala si čelist. „Kde to jsme?“zeptala se po chvíli.
„Říkala jsi, že na tvojí domovské planetě, když máte sníh, tak jezdíš na lyžích nebo na…snowboardu?“
„A co?“
„No, tady by se ti to líbilo. Sněhu je tady plno a myslím, že když tam budeš mrznout jenom v tom, co máš na sobě, už se ti ani jedno nebude chtít. Ono mrznout v takových -15°C není zrovna příjemné a ty se budeš modlit, abys už byla mrtvá!“plánoval.
„Uvidíme.“
„Chviličku tady počkej. Hned se vrátím.“
„A sakra. Jestli mě někdo hledá, tak ať si pohne.“zašeptala si pro sebe.
„Wow, tady to vypadá.“vykulil oči Christopher, když se objevili na Atlantis. Na zemi bylo plno vystřílených projektilů a velké kaluže krve.
„Trošku jsme tu cvičili střelbu.“vysvětlil Lorne sbíhající ze schodů.
„Páni, tady to muselo vypadat. Tak jo, co ode mě potřebujete?“zeptal se Christopher.
„Potřebujeme, abys našel Mac.“vysvětlila Sam.
„Bude daleko!“
„Ona vás taky cítila.“namítl John.
„Tak dobře. Ale půjdu na molo. Je tam větší klid.“
„Potřebuješ dva chlapy, abys mě mohl zmlátit?“zeptala se Mac, když se Delroy objevil ve dveřích se dvěma dalšími Eagery, a vstala.
„Ne, nepotřebuju. Zmlátím tě sám, oni tě budou jenom držet.“
„Jsem jenom holka.“
„Nejsi jenom holka, Pallas. Jsi lepší než někteří chlapi tady.“
„Nikdy ti nic neřeknu!“
„Viděla jsi, co dokážu! Každý tvrdí, že nic neřekne, ale nakonec povolí.“
„Ale já to myslím vážně.“
„Můžeš udělat rekord.“ušklíbl se Delroy a pokynul hlavou. Oba Eagerové přešli k Mac, chytli ji za ruce a donutili ji si kleknout.
„Takže, co všechno jsi prozradila?“ Mac se okázala dívala jinam. Delroy jí dal facku. „Tak co?“napřahoval se k dalšímu úderu.
„Dobře! Dobře. Poslala jsem jim recepty na všechna vaše jídla, která jsem jedla. Mimochodem, byly hnusné!“
„Ty mrcho! Stejně jsem ti nikdy nevěřil!“vykřikl Delroy a praštil ji tak, až narazila hlavou o zeď a naštvaně odešel.
„Nemůžu ji najít.“povzdechl si Christopher.
„Zkuste to znovu.“poprosil John.
„Zkoušel jsem to už dvakrát a nic.“
„Tak potřetí.“přidala se Sam.
„Nejsem Google.“
„To samé říkala Mac, když vás hledala.“pousmál se smutně John.
„Delroy otevřel dveře a naštvaně vešel. Mac, která seděla opřená o zeď, rychle vstala.
„Divím se, že jsi se tak rychle zvedla.“ušklíbl se.
„A proč by ne?“odsekla.
„Když s tebou ti dva skončili, byla jsi prý pár minut v bezvědomí.“
„A přece jsem nic neřekla.“
„No to ne.“přikývl Delroy. „Ale teď řekneš.“pousmál se a vytáhl něco jako paralyzér.
„Nehodláš to použít, že ne?“ozvala se Mac, které poprvé za celou dobu zaznělo v hlase zděšení, a začala pomalu couvat ke zdi.
„Myslím, že jo.“pousmál se. „Viděla jsi, co to dělá, že? Ale neboj, tímhle tě nezabiju. Dám ti vybrat. Ne proto, že by mi tě bylo líto, ale proto, že jsi mi párkrát pomohla něco obstarat.“
„Ó, díky. Tolik si snad ani nezasloužím.“ušklíbla se.
„Takže, buď tě zastřelím, nebo zmrzneš. Vyber si.“
„To druhé. Mám zimu ráda.“
„Jak si přeješ.“pokrčil rameny Delroy, chytl ji pod krkem a k noze jí přiložil paralyzér. Zakřičela bolestí a zhroutila se na zem.
„Mimochodem, tohle jsem se naučil od tvého otce.“pochlubil se. „Tak povídej? Co jsi jim řekla? Když mi to řekneš, zabiju tě rychle.“
„Díky, ale…myslím, že dám přátelům…ještě chvilku…času.“vysoukala ze sebe.
„Jak myslíš.“znovu pokrčil rameny a znova pustil paralyzér, tentokrát do ruky.
„Tati!“zakřičela a v bezvědomí se zhroutila na zem.
„Ááá.“vykřikl Christopher v tu samou chvíli a podlomila se mu kolena.
„Co je ti? Co se stalo?“vyjekla Sam.
„Je naživu…ale mučí ji.“vydechl.
„Kde je?“zeptal se John.
„Zasněžená planeta…myslela na sníh.“
„Těch je tady asi dvacet.“povzdechla si Sam.
„Už dlouho nevydrží.“hlesl Christopher.
„Musí.“
„Vy to nechápete. Delroy je v tomhle vynalézavý. Ona umírá.“
Eager otevřel dveře a vešel dovnitř. Ležela bezvládně na zemi. Pomalu k ní došel a klekl si k ní. Bylo mu jí líto. Namočil hadřík do mísy s vodou, kterou přinesl a začal jí opatrně otírat krev z tváře, která tekla ze šrámu táhnoucího se až ke krku. Mac se probrala, ale nechala oči zavřené. Rány ji pálely a celé tělo ji bolelo, ale cítila, jak jí někdo očisťuje ránu na tváři. Chytla mu rychle ruku a otevřela oči. Byl to ten samý Eager, který ji držel.
„Potřebuje to vyčistit.“ozval se.
„Svědomí?“zeptala se s úšklebkem.
„Ne, poslal mě Delroy a mám se zeptat, jaké je tvoje poslední přání.“hlesl.
„Dala bych si zmrzlinu, pořádný kus masa, ovoce a koňak, potom bych se ráda vyspala se svým přítelem a řekla mu, že ho miluju, ale tohle ví, takže tužka a papír bude stačit.“
„Dobře. Přinesu ti to.“přikývl a odešel.
„Prohledali jsme už šest planet z 23.“oznámil Lorne.
„Fajn. Sheppard je na sedmé a Winterson na osmé. Běžte si odpočinout a potom hledejte dál.“přikývla Sam.
„Tady to máš.“řekl Eager, když se vrátil a podal jí tužku a papír.
„Dík.“hlesla Mac a posadila se.
„Není to správné.“ozval se po chvíli Eager.
„Co?“nechápala Mac a zvedla oči od papíru.
„To, že tě chce zabít. Snažila ses jenom pomoct přátelům.“
„Jo, ale zničit vás.“
„Vím, že to není správné-to, co děláme.“
„Tak mi pomoz utéct.“
„Nemůžu.“
„Proč?“
„Zabil by mě.“
„Hrdino.“ušklíbla se Mac. „Aspoň zajisti, aby mě zabil tak, jak jsem si vybrala.“
„Dobře. Musím jít.“vyhrkl a odešel. Mac se zase dala do psaní. Po chvilce položila tužku, papír složila a strčila za pas. Opřela si hlavu o zeď a zavřela oči. Po chvilce se rozhodla. Nehodlala Delroyovi dovolit, aby ji znovu zabil. Pomalu se zvedla a došla k misce s vodou, zvedla ji a mrštila jí zpátky o zem. Vzala jeden střep, přešla zpátky ke zdi a sjela po ní na zem. Chvilku se na něco jenom dívala. Potom ho přiložila k zápěstí. Strašně se jí klepala ruka, ve které střep držela. Párkrát se zhluboka nadechla, aby se uklidnila. Potom jím přejela po levém zápěstí. Objevila se krev. Tekla čím dál rychleji. Mac se na ni jenom tiše dívala a potom omdlela.
„Doufám, že se bude bránit, to mě baví nejvíc.“ušklíbl se Delroy o pár minut později.
„Ta určitě.“souhlasil jeho společník a otevřel dveře.
„Sakra!“vyjekl Delroy, když ji uviděl ležet v kaluži krve, a doběhl k ní.
„Žije.“
„Nechal jsem tady tu misku. Nenapadlo mě, že si tím podřeže žíly. Promiň.“omluvil se Eager.
„Přijdu o zábavu.“povzdechl si Delroy. „No co, tak ji hoďte na planiny. Má to za sebou tak jako tak.“
„Ano. Zařídím to.“
„Můžeme vyrazit. Je to v pořadí 13. planeta.“oznámil John.
„Je tam zima. Sonda naměřila -14°C.“informoval O´Conner.
„Kosa.“přikývl Lorne a usadil se vepředu v jumperu.
„Můžete letět.“povolila Sam.
„Rozumím.“přikývl John a proletěl bránou. Objevili se na kompletně zasněžené planetě.
„Jedna budova asi 15 mil od brány. Žádné známky života.“povzdechl si O´Conner.
„Co je tohle?“zeptal se po chvíli Lorne a ukázal na obrazovce mizející a zase se objevující tečku.
„Nevím. Zaletím tam.“pokrčil rameny John a zamířil tam.
„Panebože.“vydechl vyděšeně O´Conner. „To je Mac.“hlesl.
„Přistanu kousek vedle.“oznámil John šokovaně. Mac ležela ve sněhu, který byl z levé strany celý červený od krve. John od ní přistál asi 10 metrů a hned k ní vyrazili.
„Mac…no tak…“snažil se ji probrat John.
„ Necítím puls.“hlesl O´Conner. „Je…“
„…skrz naskrz promrzlá. Aspoň doufám. O´Connere, deky, rychle!“
„To ji možná zachránilo.“hlesl Lorne a otočil jí levou ruku zápěstím vzhůru. Všichni vyděšeně vykulili oči. Po zápěstí se na šířku táhla asi pět centimetrů dlouhá řezná rána.
„Rychle jí to zavažte a stáhněte nad ránou.“vyjekl John. Lorne vytáhl z vesty obvaz.
„Její prsty.“ukázal na ně, když jí obvazoval ránu.
„Omrzliny.“přikývl O´Conner a díval se na červenožluté puchýře. „Bude jich víc. Na sobě toho moc nemá.“zkonstatoval a sjel pohledem po jejím roztrhaném oblečení, které měla na Atlantis.
„Vezmeme ji domů.“hlesl John a opatrně ji zvedl. Lorne s O´Connerem vystlali uličku jumperu dekami. Sheppard ji tam opatrně položil a přikryl ji termo přikrývkou a svojí bundou. Lorne s O´Connerem si taky sundali bundy a přikryli jí hlavu tak, že jí čouhal jenom obličej.
„Tady Jumper 1, máme ji!“ohlásil John vysílačkou, když se blížili k bráně. „Ale potřebujeme doktora a to rychle!“
„Jak je jí?“vyhrkli Christopher a John najednou o pár hodin později, když se Kellerová objevila.
„Žije. Zatím.“
„Co tím myslíte?“zajímalo Wintersona.
„Její tělesná teplota sice stoupla z 22°C na 26°Cm ale pořád je dost podchlazená. Ztratila skoro 2 litry krve a my nemáme další transfúzi s její krevní skupinou.“
„Jaká to je?“zajímalo Sam.
„Nula negativní.“odpověděl jí Christopher. „Pomohl bych vám, ale mám AB.“
„Já mám.“ozval se potichu Rodney.
„Potřebuje aspoň ještě jednu. Jseš ochotný…“
„Jo.“přikývl Rodney. Jennifer zavolala na dalšího doktora a ten Rodneyho odvedl.
„A dál?“zajímalo Ronona.
„Má pár spálenin, které vypadají jako od paralyzéru, spoustu modřin, podlitin, škrábanců a má natržené játra. Počkáme, jak se to bude hojit a když to půjde dobře, ani ji nebudeme muset operovat. Játra se zvládnou zahojit samy. Potom má středně těžký otřes mozku a…na 45% těla omrzliny druhého stupně.“
„S těma si poradím.“prohlásil Christopher.
„Je na to alergická.“namítl John.
„Budu to dělat postupně.“slíbil a odešel s Jennifer .
O TÝDEN POZDĚJI:
„…no a ta učitelka mi řekla, že bych měl zkusit něco jiného, takže jsem šel na matfyz a…“Rodney seděl na ošetřovně u Mac a vyprávěl jí nějakou historku z mládí.
„Rodney?“zašeptala.
„Dobré ráno, Růženko.“pousmál se.
„Co se stalo pak?“
„Kdy?“nechápal.
„Když jsi šel na…matfyz.“
„Vyhrál jsem úplně všechno a teď jsem tady.“ Mac se pousmála.
„Kde je John?“
„Venku. IOA nedovolí, aby se provoz zbrzdil.“
„Hm.“
„Jak je ti?“
„Ujde to.“
„Víš, že jsem kvůli tobě dával krev?“pochlubil se Rodney.
„Téda. Díky.“
„Není zač. jak se John vrátí, pošlu ho sem.“
„Jo.“
„Trošku se prospi. Dobrou noc.“
„Dobrou.“přikývla Mac a zavrtala se hlouběji do peřiny.
„Jak je Mac?“zajímalo Johna hned, co prošel bránou.
„Probrala se.“informoval ho Rodney. John na nic nečekal a rozběhl se na ošetřovnu.
„Ahoj.“pozdravila ho Mac, když celý zadýchaný doběhl.
„No konečně.“vydechl si a dal jí pusu. „Jak je ti?“
„Díky všem práškům to jde.“pousmála se.
„Měl jsem o tebe strach.“přiznal. „Je to asi blbé, ale řekla jsi něco?“
„Ne.“
„Dobře. Našli jsme ten dopis.“řekl John a vytáhl kus papíru.
„Ej.“
„Je pěkný.“
„Třásla se mi ruka. Ani nevím, co jsem tam napsala.“ John otevřel dopis a začal číst:
„Pokud čtete tenhle dopis, tak jste mě nejspíš našli, nebo aspoň to, co ze mě zbylo. To, co jsem udělala, bylo jenom moje rozhodnutí ve snaze zabránit tomu, abych něco prozradila. Do této chvíle jsem neřekla nic, ale vím, že už to dlouho nevydrží, proto jsem se rozhodla udělat tuhle věc. Je mi to líto, ale jinak to nešlo. Mac.“
„Je to spíš vzkaz.“namítla Mac.
„Jo, ale pořád pěkný…takový…“
„…pesimistický?“
„Jo. Už tě nechám odpočinout.“řekl John a zvedal se k odchodu.
„Zůstaň.“hlesla Mac.
„Dobře. Řeknu ti pohádku o ledové princezně.“
„Jé.“pousmála se.
„Za sedmero horami a řekami žila byla jedna překrásná princezna. Tu jednoho dně unesl zlý rytíř a…ta princezna během chvilky usnula.“pousmál se John, pohladil ji po vlasech a odešel.
O 3 TÝDNY POZDĚJI:
„Mac, stůj, počkej!“zavolala na ni John.
„Co?“
„Jenn mi řekla, že už tě pustila. Kdy se vracíš do služby?“
„Až za 3 týdny. Beru si volno.“
„Aha.“pousmál se. „Kdy odcházíš?“
„Zítra ráno.“
„Přijdu se na tebe podívat.“
„Ne.“řekla trochu rychleji než chtěla. „Chtěla bych být sama a trošku zapomenout na to, co se stalo.“
„Chápu.“přikývl. „A co děláš večer?“
„Nic. Nechceš přijít?“
„Proč ne. Přesně to jsem myslel.“
Zase komentare prosim....