Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kultura Literatura KRITIKA BIBLIE-silno veriaci nekukat!

KRITIKA BIBLIE-silno veriaci nekukat!

četli jste nějakou zajímavou knihu a chtěli by jste ji doporučit ostatním - můžete zde.

Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Halajda píše:
Osobně si myslím, že náboženství jsou přežitek z minulých dob, kdy lidé prostě museli nějak vysvětlit to, čemu nerozuměli. A i v dnešním světě mají své místo, které se ale pořád zmenšuje, protože jsou stále ve větší míře vědecky zpochybňována a jejich role se zmenšuje...

Řek bych, že na tom neni náboženství založený, možná že velká část věřících to bere jako důležitou součást, ale kdybys něco takovýho řek teologovi, tak se na tebe bude asi dívat jako na blbce. Pro náboženství jsou mnohem důležitější pojmy jako je smysl životy, vykoupení, věčnej život a podobný nesmysly a to je pořád dost aktuální. Naprostá většina lidí na Zemi jsou věřící, to jen my žijeme v nejateističtější zemi na světě a tak to považujem za přežitek.
btw: že tu nikdy nezmínil žádný existencionalisty...
Obrázek

Halajda Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Ralen: s žádným teologem jsem dosud neměl to potěšení... a s trochou štěstí ani mít nebudu. Jsem nadšenec do filozofických debat, ale zase odsud posud...
Ad smysl života a podobnej stuff: Když to teď čtu, uvědomuju si, že máš pravdu, možná jsem to měl do toho příspěvku zmínit. Ale asi proto, že pro mě otázky jako smysl života/existence, posmrtný život a vykoupení jsou nepodstatný, tak jsem na ně zapomněl...
Nemyslím si, že je nějaký univerzální smysl existence všeho kolem nás. Smysl našeho vlastního života se pro mě odvíjí od toho, co děláme teď, co si myslíme teď, co chceme teď... ne od úsilí o lepší (pro mě dost pochybný) posmrtný život...
Když už narážíš existencionalisty, myslím si, že přinejmenším v jedné věci mají pravdu (hlavně si už o nich mnoho jiného teda nepamatuju :) ). Naše pravé já, naše podstata se opravdu nejvíce projeví v existenciálách. Každý má své vlastní existenciály a zároveň existují některé společné prakticky pro všechny...
Naše jednání v existenciálních situacích může skutečně vypovídat o našem vnitřním já... pokud toto jednání správně interpretujeme.
Intelligence has nothing to do with politics.
- Londo Mollari

Skot Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Iridon píše:
Skot: "...kdyby všichni dodržovali desatero" ,tak už tu člověk dávno není, protože vyhynul...

Proč by vyhynul ?
Owensův Zákon:
Jste-li dobří, hodí vám na krk veškerou práci. Jste-li opradu dobří, dokážete se jí zbavit.

Butnerův zákon:
Kdo se směje naposled, má dlouhé vedení.

Siria Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Podle mého názoru není ve své podstatě žádné náboženství špatné. Co nás učí například křesťanství? Vemte si třeba Desatero. Je na něm něco špatného? Já bych řekla, že ne. A myslím si, že u ostatních náboženství to bude podobné. Tím, co dělá náboženství špatné, jsou lidé. Vždyť Bible byla už přepsána tolikrát, že kdyby se nám nějakým zázrakem dostala do rukou původní verze, asi bychom se divili.
Podle mě je také pravda, že za technologický nepokrok ve středověku může církev, která ho důsledně potírala, poněvadž a jelikož její mocipáni měli strach, aby někdo náhodou nepříšel na to, že by to mohlo být i jinak. A potírali vesele vše, co se jim nehodilo do krámu, včetně jiných náboženství.
Nedávno jsem četla knížku, kde je rozebírána pověst o svatém Guineforthovi. Podle pověsti měl moc uzdravovat, takže lidé z vesnice poblíž jeho údajného hrobu (bylo to ve 12. stol, takže se neví, jestli tam vážně ten jeho hrob byl nebo ne) tam nosili své děti, aby je vyléčil. Církev tam poslala svého člověka, který svatyni nechal obřadně spálit a prohlásil každého, kdo v tohoto svatého věří, za kacíře a ženy, které o svatyni pečovaly, za čarodějnice. A proč? Protože svatý Guineforth byl chrt, prohlášený za svatého proto, že zemřel jako mučedník. Kněz si zprvu myslel, že se jedná o člověka, ale když zjistil, že o psa... Přitom kdyby Guineforth byl nějaký člověk, pak by to nikomu nevadilo. Tomu říkám logika.
Co se mě týče, jsem ateista, ale myslím si, že z jakéhokoliv náboženství si můžeme něco vzít, ať už se jedná o křesťanství, islám, buddhismus nebo cokoliv jiného. Ovšem taky mi vadí honosné kostely (díkybohu je většina z nich několik století stará, jelikož kdyby se něco podobného mělo stavět dneska, nejspíš by státní dluh ještě pořádně vzrostl) a církevní zkostnatělost. Církev vždycky hlásala pokoru a byla pro život v chudobě, pokud se nepletu. Proč tedy nosí její nejvyšší představitelé drahá, bohatě zdobená roucha?
Jinak z náboženství mám taky nejradši to Egyptské, jelikož o něm alespoň vím, kde má základ (ve hvězdách) :smile: Tam měl každý z bohů přiřazeno jedno souhvězdí (nebo alespoň hvězdu), třeba Osiris/Orion, Eset/Sirius. Jinak co se tohohle týče, četla jsem zajímavou knížku Souhvězdí Orionu a Tajemství pryramid. Opravdu pěkná, doporučuji.
"Mohu žít bez rodiny, svých přátel, ale nikoli bez chrta." beduinské rčení

Rekord v Battle Tower: Diamond - 46
Platinum - 20

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek - help these little guys hatch by click :-)

Odpovědět s citací

Jean-Claud Schmitt by se hodně divil, jak používáš jeho knihu.
Ona za prvé 1) nedokazuje represe vůči technologickému pokroku ze strany církve. Ono ve středověku byli, když to řeknu hodně jednoduše, mniši a knězi jedni z mála, kteří uměli číst a psát. To oni zachovali většinu vědění a dále ho šířili. Univerzity vznikli také jako církevní projekt. A když se dostaneme do rané moderny k případu Koperník, Galileo atp. Tak se často zapomíná na to, že tito učenci byli placeni církví, aby zreformovali kalendář, neboť velikonoce se posunuli téměř o celý půlrok a aby se jim to povedlo, museli vycházet z předpokladu, že Země obíhá kolem slunce. A Bruno je úplně jiný případ.
2) dále ta kniha poukazuje, jak středověk chápal dětství dětskost (ta kniha se staví do opozice P. Ariese), ukazuje, jak se prolíná učenecká a lidová kultura a pak na fakt, že hluboko ve středověku se pořád praktikovaly pohanské rituály akorát překryté křesťanským diskursem. A nejzajímavější na tom je, že ten rituál v podstatě vydržel až do 19. století.

Každopádně je to výborná kniha Nové historie a jsem rád, že se ti dostala do rukou. Jen tak dále.

To Halama: To je jak ze Storiga a jeho Malých dějin filosofie :roll: :roll: (píši schválně filosofie, páč filozofie je kravina)
ARS OBLIVIONALIS

Síla našeho přesvědčení není důkazem jeho správnosti.

In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in angulo cum libro.

Re:

Příspěvek 29.8.2009 14:44:17
Lt.C. John Sheppard Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

RomanArts píše:
Já osobně bych nerušil tohle náboženství, věřit to je umění a když někdo věřit chce tak věří i nesmyslům (tedy z našeho pohledu). Já bych byl pro zrušit papaže, kostely prostě vše co tedy podle mě ke křesťanství nepatří, základem a tím nejdůležitějším je pouze víra, tu neposílí ani kostel nebo jeptiška.

Naprosto souhlasim :yes: :ok: .
Nebe má barvu krve a temnota přichází.
Povídka o SGA asgardech:Destiny of the Asgards-pokračování Pád Asgardů
Experimentální povídka:SG:OB-aktualizováno díl Little Suprise for Tok´ra

Re:

Příspěvek 17.1.2010 01:14:05
Yeyind Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

RomanArts píše:
Já osobně bych nerušil tohle náboženství, věřit to je umění a když někdo věřit chce tak věří i nesmyslům (tedy z našeho pohledu). Já bych byl pro zrušit papaže, kostely prostě vše co tedy podle mě ke křesťanství nepatří, základem a tím nejdůležitějším je pouze víra, tu neposílí ani kostel nebo jeptiška.

Pravda pravdička, jak pečená žabička. Proti víře samotné nic nemám (když náhodou nehlásá odpalovaní se po náměstích), ale především proti její interpretaci (většina odpalování má s vírou společnou pouze jednu nešikovně použitou větu). Pokud každý, kdo žije podle Bible přijde do nebe, tak víc do nebe, díky tomu, že vyklečí důlek v kostele nepůjde. V současnosti pouze lákají z lidí peníze za to (už čekám jen na odpustky), aby mohl papež jezdit po světě a vyprávět nám, jak špatní jsme, že do kostela nechodíme. V tomto ohledu se mi vyloženě zalíbil citát z Richarda III:

Své holé lotrovství oděl jsem do
útržků vyrvaných z Písma svatého
a když nejvíc chovám se jak Ďábel,
vypadám dočista jako světec.

P.S.Nepovažujte mě za satanistu, jejich víra je naprosto opačný extrém, který mi taky nejde na rozum.
In brightest day, in blackest night.
No color shall escape his sight.
Let those who joined Shepard's fight.
Beware his logic...weird ghostly child!

Předchozí

Zpět na Literatura