Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Technologie Vesmírná loď

Vesmírná loď

Detailní rozbory nejrůznějších technologií s jakými jsme se kdy setkali.

Příspěvek 07.8.2008 19:08:37
bob 1 Command Chief Master Sergeant
Command Chief Master Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Zastavením času rozumím úplné zastavení pohybu atomů molekul apod. je to tak ?
Ale kvůli čemu se zastaví ví se to ?
Nebo co se stane Čas se zastaví nebo je molekulám...atomům...a ještě menším částiím znemožněn pohyb ?
A pokud se všechny molekuly atomy apod "zastaví" znamená to stopnutí času ?
Bobe, dobrá rada a souhlasím že osvěta je důležitá, avšak umístění takové zprávy na fóru, které navštěvují osoby mladší 15 let, je dosti nevhodné, proto byla odstraněna. Jenda.SG-1LoLwut ale já si už nepamatuju co jsem v podpisu měl, škoda.

Příspěvek 07.8.2008 19:35:55
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

To ne - pokud by ses ty pohyboval rychlostí světla, tak by pro tebe + všechny na lodi čas plynul normálně, ale zbytek vesmíru by se z tvýho pohledu pohyboval nekonečně rychle. Na druhou stranu z pohledu vesmíru by se tvoje loď pohybovala rychlostí světla, ale všechno uvnitř by stálo.
Naneštěstí pro jakejkoliv objekt s nenulovou klidovou hmotností je to vyloučený. Ale prožívaj to fotony (maj nulovou klidovou hmotnost a nemůžou se pohybovat ani rychleji, ani pomaleji, než c).
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 07.8.2008 20:05:28
eLLfi Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Len doplnim ze fotony sa nemozu pohybovat rychlejsie ako je rychlost svetla vo vakuu.. S toho vypliva ze sa mozu pohybovat pomalsie v roznych prostrediach.. Dokonca sa daju spomalit aj na velmi nizke rychlosti..

Příspěvek 07.8.2008 20:14:27
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Pokud mě paměť neklame, tak je to jen "iluze". Když se fotony pohybují prostředím, narážejí do atomů, které je pohlcují a následně znovu emitují. "Zastávky" v atomech způsobí pokles průměrné rychlosti fotonu při průchodu prostředím, ale při pohybu mezi atomy se foton stále pohybuje rychlostí c.
Alespoň to tak teda vysvětluje učebnice fyziky.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 07.8.2008 20:20:34
eLLfi Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Air Force píše:
Pokud mě paměť neklame, tak je to jen "iluze". Když se fotony pohybují prostředím, narážejí do atomů, které je pohlcují a následně znovu emitují. "Zastávky" v atomech způsobí pokles průměrné rychlosti fotonu při průchodu prostředím, ale při pohybu mezi atomy se foton stále pohybuje rychlostí c.
Alespoň to tak teda vysvětluje učebnice fyziky.

Pri istych pokusoch sa podarilo svetlo spomalit a dokonca na kratky cas zastavit...Su to velmi zajimave pokusy.. (prvy pokus sa tykal ochladeneho oblacika atomov sodika vo vakuu na teplotu blizku 0K, kde bolo svetlo (fotony) na urcity cas uveznene/spomalene)..
Avsak sme teprva na zaciatku.. :wink:

Příspěvek 07.8.2008 21:12:38

Odpovědět s citací

Chce to nějakou technologii na eliminaci jevů při kterých loď ztěškává do nekonečna.
Bobe, dobrá rada a souhlasím že osvěta je důležitá, avšak umístění takové zprávy na fóru, které navštěvují osoby mladší 15 let, je dosti nevhodné, proto byla odstraněna. Jenda.SG-1LoLwut ale já si už nepamatuju co jsem v podpisu měl, škoda.

Příspěvek 07.8.2008 22:22:22
petr__ Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Vím, že je experimentálně ověřeno, že se částice nulové hmotnosti (např. právě foton) může zdánlivě pohybovat rychleji, samozřejmě nejde o klasický pohyb.Mělo by to souviset s kvantovým tunelováním.Experimentálně bylo ověřeno cca 4,7c.Bohužel si detaily nepamatuju.Nicméně mě to tehdá zaujalo a vím, že to byl seriózní zdroj.
Myslím, že průlom nastane v době, kdy zcela pochopíme pravou podstatu gravitace.

Příspěvek 07.8.2008 22:46:46
SiMiK Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

bob 1 píše:
Chce to nějakou technologii na eliminaci jevů při kterých loď ztěškává do nekonečna.

Podle me tohle nikdo nevymysli...ale myslim si ze problem pri cestovani blizici se c je spis ta dilatace casu...pro lidi by to bylo znacne neprakticke...pokud bude mezihvezdny cestovani...tak urcite pomoci skoku...jak v BSG....a nebo cervych der...nic jinaciho si zatim nedovedu predstavit
(\./) This is Bunny. Copy Bunny into your
(o.o) signature to help him on his way to world
( X ) domination.

Příspěvek 07.8.2008 23:07:37
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Pohon viz.: http://www.sga-project.com/forum/viewto ... 142#193142
To vyškrtne problémy s relativitou.
(Ale kdo má číst všechny ty příspěvky, že? To bych pak nemusel psát dokola furt to samý :roll: )

Přičemž souhlacím s Petrem__ ohledně důležitosti pochopení podstaty gravitace.
(Resp. schopnosti detekovat a ovlivňovat gravitony)

Nehmotný body rychlost světla překročit můžou. Například nůžky - když střiháš, posunuje se ten bod, kde se křížej čepele a ten se může pohybovat v>c (i když by na to byli potřeba asi dost megalomancký nůžky), nebo třeba prasátko (flek světla na zdi) se může pohybovat v>c, ale je na to potřeba megalomanská vzdálenost mezi zdí a zdrojem světla ...

Příspěvek 07.8.2008 23:23:17
SiMiK Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

ja sem vsechno precetl :D

jen si myslim ze bude narocny to udrzet po delsi dobu
(\./) This is Bunny. Copy Bunny into your
(o.o) signature to help him on his way to world
( X ) domination.

Příspěvek 08.8.2008 19:16:22
petr__ Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

prostor, čas a gravitace jsou spojené stejně, jako elektrické a magnetické pole.Pokud bysme jednou dokázali manipulovat s gravitací stejmě jako dnes s magnetickým a elektrickým pole, možná se otevře možnost, jak výše uvedené problémy řešit.

Příspěvek 09.8.2008 09:59:10

Odpovědět s citací

Ano :!:

Příspěvek 09.8.2008 13:35:15
eLLfi Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Chce to len peniaze...technologie su.. :wink:

Příspěvek 09.8.2008 21:08:46

Odpovědět s citací

Anebo to taky chce aby lidstvo nebbylo blbé,představte kdyby každý mohl mít nekonečno energie skoro zdarma.Už tak je planeta zamořena odpadem a zbytečným čerpáním energie.

Re:

Příspěvek 15.8.2008 17:52:09
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tohle je teda ftipnej topic, polovina příspěvků je o tom, že někdo tvrdí že je možný lítat rychlejš než světlo a druhá půlka příspěvků je o tom, že se někdo (většinou AirForce :lol: ) snaží vysvětlit proč to možný neni. :lol:

Ale já se vrátim k jednomu staršímu příspěvku.

Air Force píše:
2Ralen: Tak tim spis se bude litat pomalu. Jestli ta lod nedokaze udrzet zrychleni, pochybuju ze dokaze vyvinout nejakou vetsi rychlost na kratky draze. Navic tim vzniknou problemy s udrzenim kursu, kdyz nebudou moct delat korekce kursu (nastavit kurs pri odletu dokonale presne se asi jen tezko povede a i minimalni odchylka te od zavede daleko od cile).

Já nepsal že nedokáže udržet zrychlení, nemluvil jsem o krátký dráze a ani o tom, že by nemohla dělat korekce kursu. Jde o to, že loď přeci nemusí půl cesty akcelorovat a druhou půlku brzdit. Pokud taková loď cestuje například na vzdálenost deseti světelných let a pokud dokáže své maximální rychlosti dosáhnout dejme tomu na dráze půl světelného roku, tak přeci nemusí akcelerovat půlku cesty. Oprvadu tady tedy nevídím souvislost s tím, proč by měla maximální možná rychlost u lodi poháněné palivem být 0,6c. Já pro tohle číslo nevidim žádný opodstatnění.
Obrázek

Příspěvek 15.8.2008 21:35:52
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Nechápej to tak že "0,6c a víc ani ťuk", spíš šlo o to, že i když je teoreticky možný dosáhnout napíklad 0,9999c, je krajně nepravděpodobný, že se takovou rychlostí bude lítat, dokud se radikálně nezmění způsob pohonu, neboť by to bylo poněkud nepraktický/ neekonomický.

Trochen jsem to rozepsal v jednom z následujících příspěvků.

Air Force píše:
... raketovej motor vyvine tím větší rychlost, čím déle pracuje, ale může pracovat jen tak dlouho, dokud má palivo. Další možností jak zvýšit rychlost, je zvýšit tah motoru, to ale zase zvýší spotřebu paliva. Výsledek? Pro dosažení vyšší rychlosti bude potřeba víc paliva. Ale palivo něco váží - čim víc paliva, tim větší bude mít loď setrvačnost a tim menší zrychlení ji motor dodá. Teoreticky by se sice dali rozměry lodi (potažmo jejích motorů a palivovejch nádrží) dali zvětšovat až do absurdních rozměrů (a hnát tak výslednou rychlost blíž k c), ale po určitý době to prostě přestane bejt efektivní a kvůli nepatrnýmu zvýšení rychlosti by bylo potřeba moc velký zvětšení lodi. Proto pokud nepřijde nějaká revoluce v oblasti reaktivních motorů, rychlost jima poháněnejch lodí bude mít určitý praktický limity a až ta revoluce přijde, limity tim u reaktivních (potažmo palivem poháněnejch lodí) pořád nezmizej, jen se posunou k vyšším hodnotám.

Btw funkce URL jse mi začíná líbit. Nojo, pochopil jsem jí teprve teď ...

Příspěvek 02.9.2008 15:47:19
Smith Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Teď nevím, jestli to tady už bylo, ale teď na Spektru běží seriál Mars na obzoru a dneska tam mluvil vědec, Robert M. Winglee z University of Washingtona a říkal, že v budoucnu možná bude fungovat jeho nápad-laserový paprsek, který urychlí loď na 30 000 km/s. Takže na Marsu s tímto pohonem bychom mohli být za 30 dnů!
Ale bohužel se to testuje jen v laboratorních podmínkách a ještě dlouho bude.
Pokud to někoho zajímá, dejte si do googlu tohle:The Mini-Magnetospheric Plasma Propulsion, M2P2
[img][./images/thumbs/CPSbanner-1_1249655725.gif]http://i680.photobucket.com/albums/vv165/carlo959/CPSbanner-1.gif[/img]

Příspěvek 02.9.2008 16:30:15
Halajda Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

No, pokud Winglee ruku v ruce nevynalezne kompenzátor setrvačnosti, tak je to pro lety s lidskou posádkou nepoužitelný. Pokud by to zrychlovalo přiměřený 1 m/s, tak to bude zrychlovat příjemných 347 dní (!!!), takže jestli to má být 30 dnů, pak by zrychlení změnilo jakoukoliv lidskou posádku ve velký tatarský biftek... :D
Intelligence has nothing to do with politics.
- Londo Mollari

Příspěvek 02.9.2008 17:28:05
bananman Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

no nikoho nenapadlo ze dovtedy by to mohlo jazdiť aj na energiu??? Podla mna dovtedy vynajdeme nejaky poriadfny reaktor
Online stargate hra:
Kliknite sem a zaregistrujte sa

Příspěvek 02.9.2008 19:19:23
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

bananman: Nevím, jak si ježdění na "energii" představuješ... energie sama o sobě je ti k ničemu, pokud s ní nevyvineš tah... na to potřebuješ motory, reaktivní, gravitační, skokové... ale hlavně nějaké...
- Londo Mollari

Příspěvek 02.9.2008 20:26:50
Janci001 Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

existuju aj ine teorie napr manipulovat neak tzv lorentzovim polom alebo ako a tam nepvytvaras tah ako taky (pouzite b B5 - vyspelejsie rasy)

Příspěvek 02.9.2008 23:23:24
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Ááááno, nereaktivní motory.

Halajda píše:
Pokud by to zrychlovalo přiměřený 1 m/s, tak to bude zrychlovat příjemných 347 dní (!!!), takže jestli to má být 30 dnů ...

... takže jestli to má být 30 dnů, je to dvacetina času na zrychlování i zpomalování, to znamená dvacetkrát vyšší zrychlení, což znamená 20m/s, což znamená něco málo přes 2g. Nejen že nepotřebuješ kompenzátor setrvačnosti, ale ještě ti to vyřeší problémy s umělou gravitací ;)

Příspěvek 03.9.2008 00:19:09
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Air Force: Oops, předtím jsem se poněkud upsal, nemyslel jsem 1 m/s, ale 10 m/s... právě aby to odpovídalo normální gravitaci... To samozřejmě pak pozmění poněkud ty výsledky...
Nicméně, to nemění nic na tom, že lidské tělo by třicet dnů nepřetržitého 2G nevydrželo. Popravdě by to sotva člověk vydržel dýl než pár minut, než by ho prosté stání zcela vyčerpalo. Když musíš unést dvojnásobek svojí běžné váhy, je to dost zátěž na celou opěrnou a pohybovou soustavu. Schválně si zkus vzít dva pytle brambor a chodit s nima nepřetržitě čtyři týdny :wink:.
A abych nezapomněl... lidské tělo by těmi 2G trpělo i když jen nehybně leží... proleženiny, zdeformované kosti a podobnej stuff nejsou zrovna příjemná věc.

Při zrychlení/zpomalení 1G by to vycházelo při nejideálnější vzdálenosti Marsu a Země (která nastane ve 23. století) na zhruba 29-hodinovou cestu, pokud jsem dobře počítal... nevím, mechaniku už mám dlouho za sebou...
Pokud bychom tedy našli pohon, který by tak dlouho vydržel, neměl by být problém.
Hádám, že ten Wingleeho paprsek tudíž vyvíjí zrychlení menší...
- Londo Mollari

Příspěvek 03.9.2008 12:21:04
bananman Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

bananman: Nevím, jak si ježdění na "energii" představuješ... energie sama o sobě je ti k ničemu, pokud s ní nevyvineš tah... na to potřebuješ motory, reaktivní, gravitační, skokové... ale hlavně nějaké...

no a napr. antické lode nejazdili na palivo ich motory boli pohanane energiou neco ako auto na baterky a ja som nehovoril ze nebude treba motor ale ze by trn motor sel na energiu len som to tam nevysvetlil
Online stargate hra:
Kliknite sem a zaregistrujte sa

Příspěvek 03.9.2008 13:51:08
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Halajda a Air Force: Když jste mluvili o zrychlení, asi jste chtěli napsat m/s^2 a ne jen m/s. :)
Řek bych ale, že tenhle pohon moc velkejch zrychlení dosahovat nebude a k mezihvězdnýmu cestování asi taky nebude.

bananman: když chceš něco rozpohybovat, vždycky na to potřebuješ energii. ;-)
Obrázek

PředchozíDalší

Zpět na Technologie