Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra FanArt Vaše povídky Mrtvé povídky SG: Povídky od M. - Rychlá záchrana...

SG: Povídky od M. - Rychlá záchrana...

Příspěvek 28.8.2008 19:20:12
Leja Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Nová časť!!!! Supééééééér :D :D (no dobre... som ako malá... ale koho to trápi? :D )

Síce bola kratšia (ok, mne je všetko krátke :D ), ale páčila sa mi a moc! To neustále podpichovanie medzi nimi dvoma :smile: A prakticky zapojený viacerý ľudia, hoci sa tam nevyskytnú (Lorne, Elizabeth, John, Carson...). A nebola by som to ja, keby mi do oči neudrela nejaká veta :D . Tentokrát:
Jak hloupé je neříct, že by se navzájem nejradši uškrtili.

No neznie to roztomilo? :D
[img][http://img151.imageshack.us/img151/9524/fan02hu2.png]http://img151.imageshack.us/img151/9524/fan02hu2.pnghttp://[/img]

Never run away from sniper, you will only die tired!

Příspěvek 28.8.2008 20:10:46
*Jack* Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Bydliště: Východní Čechy, Orlickoústecko; nápověda: Je tam vedro jako v tanku!

Odpovědět s citací

No, přečetl jsem si to tedy a sice to bylo krátké příběhově (psaním moc ne, je to takový podrobnější styl psaní...) ale zatím to nebylo špatné přečtu si pokračování a snad i to "Uvěznění"... :)
Nejnovější tvorba:
    TASK FORCE: 1x04 Hrdinův sen V. (ZDE)
    Obrázek
Můj povídkový seriál:
    STARGATE - 24 hodin: (ZDE)
    Nejlepší námět a zpracování v povídce roku 2008 i 2009!
Další projekty:
    Osudový skok: Společná sci-fi povídka 5-ti autorů (ZDE)

Příspěvek 29.8.2008 16:55:33
Mooony Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Děkuji všem za kladné posouzení a za komentáře. Vůbec jsem je nečekala :) .
Ještě bych dodala, pro ty, co nečetli a nebo nebudou číst "Uvězněni", že Kapitán Zuzana Petersonová je: "mladá a ne moc pohledná dívka. Malá, hubená, zelenooká ženská s hnědými, vlnitými, dlouhými vlasy, která se dostala k armádě náhodou." (-charakteristika z Uvězněni)

Jinak přidávám druhou kapitolu. Děj je poněkud roztáhlý, ale psala jsem a psala...najedou se děj rozvlekl a já nevěděla, jak přeskočit na hlavní téma :lol: Nebojte se, děj se rozjede a bude lepší :wink:

Přeji pěkné počtení :)

Kapitola č.2: Sečteno, podtrženo a vyrovnáno
„Majore, hlásím se do služby,“ vydechla Zuzana přesně v šest hodin. Zmohla se na zasalutování a pak se zhluboka vydýchávala. Rozhlédla se po místnosti. Rodney tu už byl. Rozcuchaný, neupravený a jistě hladový. Podle všeho to měl být celkem kvalitní den. Lorne ji chvíli sledoval.
„Doktor McKay mi ohlásil, co se stalo. Teď tomu velíte vy, kapitáne.“ Usmál se na ni mile. Kývla a posadila se do křesla, v hlavě jí tepalo. Když se uklidnila, tak se rozhlédla. McKay na ni koukal, jako by čekal, že každou chvíli do ní uhodí blesk. Jakmile si všiml, že ho taky sleduje, tak toho rychle nechal.

„Neplánovaná aktivace zvenčí!“ ozval se jeden z techniků.
„Kdo to je?“ zeptala se celkem zbytečně Zuzka.
„Přijímám identifikační kód...je to podplukovník Sheppard a doktorka Weirová.“
„Tak to otevřete.“
„Ano, madam.“ Zuzka přešla k bráně. Tak nenáviděla to oslovení, ksakru, nenáviděla tolik věcí. Pomalu se dobelhala k bráně a přivítala dvojku velících před sebou. Zasalutovala.
„Pohov,“ dostalo se jí. Tohle taky neměla ráda.
„Stalo se tu něco?“ pokračovala Elizabeth.
Chtěla říct: „Nic, kromě toho, že mě vzbudili ve tři ráno a několik týdnů jsem nespala, motá se mi hlava a pravděpodobně vám pozvracím váš obleček.“ Omezila se na pouhé: „Ne, madam.“ Byla vážně tak popudlivá? Nebo je to tím, že dlouho nespala? Elizabeth na koukala.
„Jste v pořádku?“ zajímala se.
„Ona snad prokoukne i můj make-up!“ něco jí zoufale vykřiklo v hlavě.
„Jo...hm, jsem v pořádku, madam,“ ušklíbla se. Chtěla se usmát, vážně chtěla, ale nedokázala to. Weirová a ni kývla a odešla s Johnem. Bože, konec! Ať už má konec služby! Vyrovnala stabilitu a doplazila se do křesla.
„Co se to se mnou děje?“ zakňourala, když nikdo nebyl v dosahu.

Zuzana měla po službě, tedy té oficiální. Právě ji předávala nějakému jinému desátníkovi? Ani nevěděla. Nedokázala myslet, vyčerpáním ani nedokázala stát. Pomalu sestupovala ze schodů. Tam tudy se dostane nejrychleji na ošetřovnu. Procházela kolem brány. Na chvíli se jí zatmělo před očima. Musela se chytnout sloupu. Zamaskoval to tím, že si prohlížela antické provedení stěn. Zhluboka dýchala. Co se to dělo? Rodney měl pravdu a ona ho poslechla přiliž pozdě.

Brána se aktivovala.
„Neplánovaná aktivace z venčí!“ vykřikl kdosi. Uvědomila si svoji povinnost. Vystoupila ze stínu.
„Kdo to je?“ Zařičela do schodů.
„Tým seržanta Smitha,“ zaznělo v odpovědi.
„Prý jsou pod palbou, máme zajistit prostor brány,“ zakřičel kdosi.
„Čí to jen byl hlas?“ zamyslela se.
Nepřemýšlela.
„Ochranka!“ Zavelela a tak bylo splněno. Sebrala nějakému mariňákovy berettu a stoupla si ke straně.
„Šít dolů!“ Zase to splnili. Jako bezhlavé ovce ženoucí se za beranem. Tmavé fleky se jí před očima jen míhaly.
„Sakra!“ ucedila. Nejbližší z mariňáků na ni mrkl.

Zlatavý povlak zmizel. Modrou hladinou proniklo do města několik šípů.
„Primitivi!“ zachechtala se ochranka. Zuzana se ani neušklíbla. Za chvíli se vynořila vědecká část týmu a pak vojenská. Po seržantovi nebylo ani vidu, ani slechu. Vběhla mezi zmatenou příchozí skupinku a rozehnala je.
„Zmatené ovce,“ problesklo jí v myšlenkách. Jakmile byli ostatní v bezpečí, tak proběhl kruhem Smith, ale s ním ještě nějaký muž.
„Zavřete to!“ překřičel řvoucího muže seržant. Snažil se vyhnout divokým útokům nože. Naštvaná Zuzana odhodila berettu a blížila se k zápasícím.

Smith spadl na zem a potichu zaskučel. Ten hajzlík ho bodl. Šťastný muž si to namířil k nejbližšímu. Ke své smůle si vybral kapitána, která neměla náladu na nic.
„Aaaaaa!“ zakřičel neznámý. „
A co jako?“ Pozvedla jen obočí. Vyhnula se útoku nože, který přicházel z vrchu. Dopomohla mu tak trochu v dráze. O chviličku později skončil nebezpečný předmět v mužově břichu.
„Aaaaa!“ křičel tentokrát bolestí. Zuzana se jen ušklíbla a naznačila ochrance, že je jejich. Lékaři odvezli Smitha a nakonec i neandrtálce primitiva, jak ho stihli pojmenovat.

Místnost s bránou vypadala normálně, jako by se před chvílí nic neodehrálo. Podlaha se leskla. Oceán šuměl. Jediné, co tu bylo zvláštní, byla Petersonová. Stála na jednom místě a nehýbala se. Jen stála. Rodney ji sledoval. Něco tu nesedělo. Pozoroval každý pohyb, který nepřicházel. V hlavě se mu tvořila rovnice. Nespánek + žádná energie + bolest hlavy = ztráta vědomí? Vykročil k tichému kruhu a ještě tiší kapitánovi.

„Kapitáne, mám tady takovou věc, která si žádá vaší pozornost,“ navázal kontakt. Neodpovídala. Jen stála. Nenápadně máchala rukou okolo sebe. Stál vedle ní. Nereagovala. Podle pohledu zrychleně dýchala a častokrát mrkala.
„Zuzano?“ zašeptal. Přece jen jde tu o image! Nic, zase. Co se to s ní děje? Vzal jí za rameno a...tak, tak jí stihl zachytit. Omdlela. Technici se přispěchali podívat ke schodům. Mohla to být celkem fajn show.

Panikařil, vážně panikařil. Přemýšlel, co měl dělat. Měl ženu v náručí, podle jeho mínění byla i celkem pohledná, byla v bezvědomí a vypadala jako mrtvá. Zatřásl s ní.
„Kapitáne?“ Nic.
„Hm,“ zamumlal. Cítil oči, hodně očí. Všichni ho pozorovali. Ok, Rodney nebyl proslulý svou jemností. Bez okolků ji jednu vrazil. Prvně se nic nestalo, ale pak sebou trhla.
„Au!“ prohlásila do ticha.
„Au,“ zopakovala a uvědomovala si trapnost celé situace. Musí z toho nějak vybruslit.
„Sakra, McKayi! Trochu jemnosti by neuškodilo.“ Neusmál se. Vypadal neštvaně.
Značilo to: „Později ti něco povím a věř, že si to za rámeček nedáš!“
„Co se vám stalo, kapitáne?“ prohodil sarkasticky.
„Chvilková nevolnost, dík za optání. Právě mířím na ošetřovnu. Nebojte, nic vážného.“ Pouhé oko pozorovatele pochopilo, že se zde nejedná o pouhé řeči. Vznikla válka, ale rychle byla ukončena. Zuzana se otočila a vyrazila pryč, i když za rohem málem znovu omdlela.

„Neruším?“ Doktor Carson Beckett se otočil.
„Ne, samozřejmě, že ne. Copak se stalo?“ Usmál se na mladou ženu ve dveřích. Kapitán prošla do místnosti. Nervózně přešlápla a vjela si rukou do vlasů.
„Potřebovala bych si promluvit,“ začala. Doktor naznačil, že v pořádku, ať začne.
„Soukromě,“ něco v jejích očích prosilo, že je to naléhavé. Pochopil, v tomhle byl velmi dobrý. Vstal a rukou jí naznačil kam má jít. Ocitli se v místnosti, kde nikdo nebyl. Byla malá a útulná. V rohu tu bylo jedno lůžko. Byla to kancelář pro noční směnu, jeden doktor spal, druhý byl vzhůru, pak se prohodili.

Pokynul jí, aby si vybrala, kde bude sedět. Vybrala si postel a pohled sklopila k zemi.
„Víte, Carsone...“ Pohlédla na něj. Jeho úsměv byl tak milý! Přisedl si k ní.
„Jestli máte nějaký problém, pokusím se ho vyřešit, slibuji.“ Byli přátelé, to věděli oba.
„Před více jak třemi týdny jsem si od vás brala léky na spaní.“ Kývl, že ví.
„Nešlo by o to, že došly...Jak víte, mívám záchvaty nespavosti, vždycky jednou za půl i méně roku, ale jen na týden.“ Tohle taky věděl, byl to přece lékař. Dal si dvě a dvě dohromady, když za ním často chodila pro prášky na spaní.
„Co se stalo, drahá?“ Důvěra v něj byla na místě. Nemohla by se zlobit na takového člověka.
„Poslední dobou jsou častější a delší. Prášky neúčinkují. Vždycky se snažím vyčerpat fyzicky, ale to taky nepomáhá. Vyhýbám se čokoládě, kofeinu a jakémukoliv povzbuzovadlu.“ Unaveně si promnula oči.
„Všechno, nebo přede mnou ještě něco tajíte, Zuzano?“
„Poslední ,záchvat´ trvá už měsíc,“ řekla po chvíli přemáhání. Na doktorové tváři se rozlilo zděšení.
„Jeden přítel mi řekl, že ohrožuji ostatní a měla bych to nějak řešit,“ snažila se nějak ututlat to omdlení. Beckett na ni hleděl. Dlouho, ale měla pocit jako by jí viděl až do duše.
„Řekněte mi všechno.“
„Jsem podrážděná.“ Carson naznačil pochybnosti o celku věci.
„Před chvílí jsme ztratila vědomí. Bojím se, že to bude horší...“ Konec, skončila, teď to ze sebe vyklopila.

„Udělám nějaké testy a pokusím se o tom promluvit s doktorkou Heightmeyerovou, neprozradím o koho jde. Vím, že kdybych vás za ní poslal, tak tam nepůjdete.“
„Děkuji,“ pronesla unaveně.
„Budu vás muset stáhnout ze služby, dokud nepřijdu na to, co se děje.“
„To ne, prosím, já...alespoň z aktivní, ať nechodím na mise, nebo tak něco, ale já musím něco dělat!“ žadonila jak malé dítě. Potřebovala něco dělat, jinak se zblázní. Carson to pochopil, měl stejný problém.
„Dobře, ale pokud se zhroutíte podruhé, tak vás nekompromisně odvolám,“ řekl tvrdě. Vůbec se to k němu nehodilo.
„Tak a teď ty testy, Zuzko.“ Mrkl na ni a velmi škaredě se usmál.
„Jste zvrácený!“

Téhož odpoledne zaklepal doktor Beckett na doktorku Heightmeyerovou. Chvíli probírali jak se mají a povídali si. Vypadalo to na příjemné odpoledne, kdyby po hodině příjemné konverzace nezačala sama doktorka.

„Doktore Beckette, proč jste přišel?“ Carson se zarazil.
„No...ehm,“ koktal, „...jde o jednu moji pacientku.“ Doktorka se usmála, pochopila.
„Povězte mi o ni více,“ poprosila ho.
„Trpí dlouhodobou nespavostí... Je to běžný stav, většinou probíhající jeden týden během dvou až tří měsíců...“ tady se odmlčel, aby si mohl srovnat myšlenky. Nebylo to jednoduché.
Poškrábal se na bradě a pokračoval: „Od jedné mise je to častější a poslední...poslední ,záchvat´ trvá měsíc.“ Doktorka Heightmeyerová se zděsila. Chvíli pozorovala bezradného Becketta. Nakonec na něj pohlédla s otazníkem v očích.
„Je psychicky a fyzicky vyčerpaná. Jí jen to, co není tak moc energetické a každou noc se vyčerpává, aby mohla naspat alespoň tři hodiny,“ odpověděl na nevyřčenou otázku.
„Co prášky na spaní?“
„Přestaly účinkovat.“ Chvíli bylo ticho.

„Doktore,“ pohlédl na ni, „říkal jste, že tím trpí od jedné mise?“
„Ne, spíše, je to od ní horší, možná to nemá žádný vliv.“ Doktorka mlčela a snažila se rozlousknou to, co nechápala, tedy zatím.
„Co se stalo na misi?“
„To bohužel nemůžu říct, slíbil jsem, že neprozradím o koho jde.“ Kývla, rozuměla. Prohrábla si vlasy a odsunula neposedný pramínek stranou.
„Mohlo by to být způsobeno stresem,“ řekla po chvíli, „ale pokud utrpěla v minulosti nějaký traumatický zážitek, který se jí připomněl, tak je možné, že se odehrává něco v jejím podvědomí...Abych to věděla, tak bych s ní musela mluvit. Zkuste zjistit, co se stalo...Pro zatím si myslím, že je to stres a nějaký vliv z venčí, či zevnitř, jestli mě chápete.“ Carson kývl. V tuto chvíli opustili práci a vrátili se k příjemnějším tématům.

Blížilo se k večerním hodinám. Zuzana běžela po chodbě. Zahnul za roh a ocitla se před svým pokojem. Unavená byla jako kotě. To nemluvě o tom, jak byla zřízená, lilo z ní jedna radost. Otevřela dveře a nahupkala do sprchy. Byla tam zhruba půl hodiny. Po skončení očisty se oblékla do spacího. Došla k posteli, lehla si a přikryla se. Někdo jí bušil na dveře. Samozřejmě nespala, mohla ležet sotva pět minut. Naštvaně odhodila přikrývku. Otevřela dveře. Hleděla do tváře Rodneyho McKaye.

„Můžu vám pomoci, doktore?“ zahuhlala.
„Smím dál?“ Ustoupila mu ze dveří. V tuto chvíli se oba změnili. Rodney bez okolků přešel k jedné židli a posadil se. Zuzana přišla ke stolu a sedla si na něj. Chvíli na sebe hleděli.
Nakonec to nevydržela majitelka pokoje: „Proč jsi přišel?“
„Proč? Proč?“ vykřikl, „vzpamatuj se. Zuzko! Deska jsi vyčerpáním omdlela...“ Nic víc neřekl. Jen na ni hleděl. Koukali si do očí. Kapitán se styděla a cítila k tomu zlost.
„Já nevím, proč se to děje. Myslíš si, že nechci spát? Že nechci jíst normálně?...Nebaví mě každý večer běhat a unavovat se do konce svých sil, abych zjistila, že to bylo nanic!“ Teď stála na nohou. Měsíc jí ozařoval obličej. Ve vzteku stáli naproti sobě a měřili se navzájem.

„Měla jsi to ohlásit Carsonovi a nebo jít za Heightmeyerovou,“ řekl příliš zoufale.
„Víš, že jsem to zvládala...“
„Cože? Hahaha.“
„...za Carsonem jsem zašla dnes. Co se týče Heightmeyerové, tak sám dobře víš, že za ní bych nikdy nešla!“ Zakroutil hlavou.
„Nešla bys za ní proč? Jen to řekni!“ vrčel. Samozřejmě, že to věděl, bála se a nedokázala by jí říct, co ji trápí...byl to nějaký blok.

„Protože...nejsem cvok!“
„Všechno kvůli tvé hrdost? Jsi dětinská!“ Poslední slovo viselo ve vzduchu. Zuzana byla překvapená tím, co řekl, stejně jako samotný doktor.
„Já...nemá to cenu,“ promluvila klidně, „nemá cenu cokoliv vysvětlovat. Myslela jsem, že to chápeš...“ Skočil jí do řeči.
„Nevím, co bych měl chápat. Jde tu o život! O tvůj život! Jestli jsi to nepochopila!“ Rodney sledoval ženu před sebou a cloumal s ním vztek.
„Ale je to můj život! Nikomu na mně nezáleží!“ upadala do své pravidelné deprese. Tohle Rodney věděl, ale od něj se nečekalo, že bude milý.
„Budeš to opakovat tak dlouho, až budeš mít pravdu.“ Řekl jen pravdu a to si uvědomili oba.
„Někdy si vážně říkám, jestli jsi normální!“ Ušklíbl se a zakroutil hlavou.

„Vypadni!“ zničeně zašeptala, přesto to rozrazilo vzduch, jako by to vykřikla. McKay se nepohnul.
„Doktore! Nechtějte po mě, abych vás vyprovodila!“ Neřekl nic. Prostě vyplnil její přání. V otevřených dveřích se zarazil. Mlčel. Mohla to být minuta, možná dvě, ale pak promluvil.
Neřekl moc, jen: „Hlupáku.“ S ozvěnou toho slova z ním dveře zapadly. Zůstalo po něm jen prázdná místnost s jednou ženou a možná navždy zničené přátelství.

Doktor McKay se ploužil po chodbě. Bylo mu zle ze všeho, co řekl, co slyšel. Další žena, která ho pravděpodobně nenáviděla. Včera mu Kate oznámila, že ho nechce v životě vidět a dneska...dneska zničil něco, na čem mu zřejmě záleželo. Život se hroutil. Celý rozhovor se mu míhal v paměti. Sám nevěděl, kde se v něm ten vztek vzal, ale nedokázal mu zabránit.
„Idiote!“ zašeptal. Nemířil je nikam a ani nikomu, jen sobě, tak jako tolikrát předtím.

Měsíc svítil okny dovnitř jednoho pokoje. Na velké posteli ležela žena stočená do klubíčka. Ramena se jí sebou cukala a místnost naplnily podivné zvuky. Rukama objímala polštář, do kterého zabořila tvář. Nebylo těžké poznat, že pláče. Právě se jí zhroutil svět a ona s tím nic nedělala. Nepřemýšlela, jen se utápěla v sebelítosti. Možná bylo na čase, aby se znovu přestala smát a věřit lidem okolo. Bylo to k ničemu, jen bolest, zklamání, nepochopení a vztek. Všechno však mířeno na její osobu. Žena zvedla uslzenou tvář a pohlédla z okna na oceán. Dovolila rtům, aby se zvedly v hořkém úsměvu, posledním...

Kritiku, či komentář ocením :wink:

Příspěvek 29.8.2008 20:01:00
Dark Angel Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

tvé povídky jsou v zkratce úžasné - podle mě dokonale propracovaná psychologie... něco úplně jiného, než se objevuje na tomto fóru. jenom nevím, co si mám myslet o poslední poznámce
Dovolila rtům, aby se zvedly v hořkém úsměvu, posledním...
doufám, že ne v posledním jako úplně posledním....to bych byl nerad :-)
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.

Mé Povídky ZDE

Příspěvek 29.8.2008 20:54:10
Leja Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Ako už poznamenal Dark Angel, super psychologia postáv. Dnes mi začalo dochádzať, čo sa stane... teda aspoň čiastočne...
Toto je spoiler!!!:
Už ten názov "V temnote" + pár viet predtým, než Zuzka odpadla Rodneymu do náručia... nechcem predbiehať, ale príde o zrak, však?

Každopádne sa teším, ako to pôjde ďalej :D
[img][http://img151.imageshack.us/img151/9524/fan02hu2.png]http://img151.imageshack.us/img151/9524/fan02hu2.pnghttp://[/img]

Příspěvek 29.8.2008 21:03:43
Earman Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

no..jedním slovem wow..paráda...úžasný...nobelova cena za literaturu...jsem napnutej jak kšandy jak to bude pokračovat :D :)
Víš jakej mám názor na čerstvou zeleninu. Ta je pro vegetariány, vitamínový paka, co cvičej! Red Dwarf

Příspěvek 30.8.2008 19:12:04

Odpovědět s citací

Dark Angel: Díky za ohodnocení :oops: . O posledním úsměvu, rozhodně to není poslední úsměv, jen je poslední upřímný :wink: Zuzana je poněkud složitá osobnost, lehce se dá zklamat, o to hůř se získává její důvěra.

Leja: Díky za ohodnocení :oops:
Toto je spoiler!!!:
blablabla...vůůůbec tě neposlouchám :D ...řekl ti už někdo, že dopředu hádat děj není hezké a ke všemu hádáš ještě správně :twisted:

Earman: :oops: děkuji moc :oops:

Mám to další část a od této chvíle zvolním s přidáváním, začínají mě docházet části :wink:
Pěkné počteníčko.

Kapitola č.3: Možná hůře, tak jako dříve
Doktor McKay jako by od rána jel na záložní motor. Nechtělo se mu nic dělat. Byl unavený a chtělo se mu tak spát. Chodil jako tělo bez duše a celkově se cítil mizerně. Z jeho dosahu mizeli lidé. Nakonec se vědec zavřel v laboratoři a nevycházel. Popíjel kávu a koukal do monitoru. Připadalo mu to zrovna jako dobrý nápad. Mohl tu sedět a koukat do stěny, nikdo ho nevyrušoval.

Kapitán Petersonová vstala v jednu hodinu odpoledne druhého dne. První, co udělala, bylo, že se podívala z okna. Mohla u něj stát deset minut. Sledovala vlny převalující se po modré hladině, lesknoucí se slunce. Na chvíli sevřela víčka. Čelo se jí lehce nakrčilo. Otevřela oči a pohlédla na to, co viděla. Zakroutila hlavou. Se smutným pohledem odešla na oběd a poté do služby.

„Kapitáne.“ Oslovená pohlédla na muže, který k ní mluvil.
„Posaďte se, myslím, že to bude na delší dobu.“ Kývla a posadila se na jedno z nemocničních lůžek. Měla čas, služba jí skončila před hodinou. Stejně si připadala jak na roztrhání.Vlastně to byla práce Becketta, že měla tak krátkou pracovní dobu, ale jako by se to minulo účinkem. Zuzka se podivně usmála a zahleděla se Carsonovi do očí. Měl takový zvláštní pocit, jako by mu viděla až do duše.

„Tak jak jste spala?“ nahodil zvesela doktor.
„Dobře, myslím, že se to vrací do normálu.“
„To jsem rád, přesto bychom si měli promluvit.“ Kapitán naznačila, že je jí to jedno. Doktor nakrčil čelo, tohle nebylo v pořádku, něco se stalo. Uvažoval, co by měl říct.
Nakonec se zeptal rovnou: „Stalo se něco?“
Zakroutila hlavou: „Ne, je mi fajn.“ Přesto vykouzlila na tváři pokroucený úsměv. To bylo něco, co dlouho nebylo k vidění.

„Zjistil jste něco u doktorky, Carsone?“
„Myslí si, že...že jste ve velkém stresu,“ začal zlehka, přesto se poté kousl do rtu.
„Myslí si, že je to způsobeno nejen stresem, ale i nějakým traumatickým zážitkem, který se stal v minulosti a teď jste si na něj vzpomněla...Není to něco takového?“ poslední věta skoro škemrala, aby tu něco takového byl. Zuzana mlčela, dlouho.
Nakonec přikývla: „Ano, je možné, že tu něco takového je...“ pohled sklopila k zemi „...uvázli jsme s doktorem McKayem v dole. Pro mě to byl poněkud traumatizující zážitek.“ Mluvila pomalu a její hlas pozbyl veškerých emocí. Jako by se změnila přes noc. Carson byl zmaten. Všechny testy vyšly negativní a tak mu zbyla teorie doktorky Heightmeyerové, ale co by vysvětlilo tohle? Nevěděl. Tohle nebyla zrovna jeho parketa.

„Myslím si, že to mohlo být způsobeno tím,“ kývla Petersonová. Vstala.
Pokračovala, jako by šlo o něco jednoduchého: „Promiňte, mi, že jsem vás tím zatěžovala. Nějakou dobou jsem byla opravdu mimo...Posledních pár dní je pro nás opravdu těžkých. Máme všichni dost práce.“ Carson na ni hleděl.
Nakonec se vzpamatoval: „Nic se neděje, kdykoliv,“ usmál se, „přesto zůstáváte ještě týden mimo aktivní službu. Kdybyste měla problém se spánkem, tak mi to okamžitě ohlásíte.“ Pohledem ji přímo propaloval. Kývla a vydala se ke dveřím.
„A, Zuzano?“
„Ano?“ Musel se zeptat, zvědavost mu nedala.
„Co se stalo v minulosti?“ Nikdo by nevěděl, o co šlo, ale kapitán pochopila. Zastavila se mezi dveřmi, zavřela oči.
„Kdysi mi v dolech zemřel bratr, když se mě pokoušel zachránit,“ s těmito slovy oči znovu otevřela a vyšla na chodbu.

Šest dní uběhlo jak voda. Slunce vystřídaly bouře, mraky se proháněly oblohou a hvězdy každou noc vycházely. Kapitán Petersonová byla v jednom kole. Byla volána od jednoho problému k druhému. Večer se vracela do pokoje unavená, často se ani nepřevlékla a spadla na postel, kde klidně spala až do rána. Ráno vstávala s podivnou tísní a pokaždé hleděla z oka. Vždy se hořce usmála na svůj obraz v zrcadle a pak se vydala do každodenního shonu. Stejně tak doktor McKay, každé ráno vstával unaven a večer se vracel do pokoje téměř mrtvý. Nebyla možnost, jak tomu utéct. Byla to je ho práce, stejně jako každá jiná. Doktor Beckett ošetřoval více zranění z nepozorností, rozdával pacientům prášky na spaní, bolení hlavy. Samotná doktorka Heightmeyerová přijímala více lidí. Vedla spoustu rozhovorů o ničem. Lidé ji v posledních několika dnech vyhledávali. Byla jedinou osobou, která jim dokázala pomoci.

„Kapitán Petersonová do prostoru brány.“ Zuzana se zarazila s podnosem jídla. Vysílačka určitě řekla její jméno, musela a ona tu stála s výborným salátem. Rozhodovala se, jestli se na to nemá vykašlat, ale tohle znělo naléhavě...a její žaludek byl taky důležitý.
„Čert aby to vzal!“ zavrčela. Došla za kuchařem a strčila mu podnos do rukou.
„Schovejte mi to, přijdu si pro to!“ zpražila ho jedním z těch zlých pohledů. Zabralo to. Hned potom se otočila a vyběhla do chodeb. V polovině cesty se ozvalo volání znovu.
„Kapitán Petersonová, doktor McKay, do prostoru brány!“ hlas byl naléhavější a ještě přidali McKaye.

Zuzka doběhla stejně jako doktor. Nepohlédli na sebe, jen poslušně došli k Elizabeth a Sheppardovi.
„Kde jste byli tak dlouho?“ zaznělo z úst Johna.
„Byla jsem v jídelně, bohužel jsem oběd musela vrátit, nebyl na něj čas,“ z každého slova jí odkapával med.
McKay se ušklíbl, tím dal najevo: „Géniové se zdržet mohou a to co dělají, po tom je každému tři tečky!“
Volně přeloženo: „Co je ti po tom.“
A pravda: „Pracoval jsem na složitém programu k opravě jedné části města.“ Elizabeth to přešla s mírným úsměvem. Naznačila všem, že ji mají následovat do její kanceláře.

„Tým majora Lorna se ještě nevrátili z mise,“ začala hned, jak se usadila. John kývl, že rozumí.
„Jak dlouho jsou nezvěstní?“ zeptala se s kamennou tváří Petersonová.
„Dvanáct hodin.“
Zuzana kývla: „Předpokládám, že jste mě sem zavolala kvůli záchranné misi.“
„Nevěř si,“ zašeptal Rodney.
„Trhni si,“ vrátila mu to za zpět.
„Na urážky se zmůžeme, ale na nic jiného.“
„Ozval se pan geniální.“ McKay se nadechl.
„Šetři dechem a nadávkami...“ střelila po něm Zuzka.
„Ticho! Jste jak malá děcka!“ přerušila je rázně Elizabeth.
„Vyříkejte si to venku a nebo zajděte na rande, ale teď tu jde o důležitější věci,“ vyštěkla doktorka. Při slově rande se oba provinilci na sebe podívali a poodstoupili od sebe tři kroky.

„Kapitáne,“ promluvila o poznání klidnějším hlasem Weirová, „ráda bych vám dala na starosti záchranný tým, ale doktor Beckett vás postavil mimo službu...“
„Jsem zdravá a schopná velet záchranné akci,“ skočila jí pohotově do řeči.
„Ne, je mi líto,“ smutně se usmála, „Johne, vezměte si tým Müllera a pár mariňáků. Máte deset hodin na to, abyste je sem dostal.“ Podplukovník se jen chabě usmál a vjel si rukou do vlasů. Vrhl jeden pohled na Rodneyho se Zuzanou a druhý na doktorku. Pak rychle opustil kancelář, přitom rozdával rozkazy přes vysílačku.

„Teď, kapitáne, musím neprodleně odejít na Zem. Tímto vám předávám velení, jakmile se vrátí podplukovník Sheppard, tak mu oznámíte situaci a velení mu předáte,“ rozdala rozkaz. Děla jen to, co musela. Kdo ví, jak to všechno dopadne.
„Rodney.“ Pohlédla na vědce. Vypadal ztrhaně, stejně jako Petersonová.
„Nastala nějaká chyba v dálkových senzorech. Poslední dobou to vypadává, podívej se na to hned, prosím...“ S těmito slovy je odešla ze své kanceláře a nechala je tam oba zmatené, dezorientované, unavené.
„McKayi?“
„Co je, Petersonová?“
„Promiň...“

Řídící místnost byla jako vždy v pohybu. Vědci pobíhali okolo. Vojáci hlídali a střídali se ve službě. Brána mlčela. Vypadala téměř nadpřirozeně. Zuzana na ni hleděla.
Před pár hodinami vyprovodila Elizabeth a hned po té Johna se slovy: „Budeme na vás čekat.“ Od té doby si skočila na oběd a pak se zavřela v kanceláři Elizabeth a snažila se udělat tu práci, kterou jí tu nechala. John měl ještě šest hodin do návratu a Rodney ještě stále nespravil ty senzory. Zuzana znovu odvrátila pohled od brány. Do zad jí hřálo zapadající slunce. Celá kancelář byla zalitá rudým světlem.

Nad Atlantis přišla noc. Temné mraky zakryly veškeré hvězdy. Jediné, co zářilo, bylo plavoucí město. Vznášelo se a plavalo na hladině. Jeho světla se odrážela od hladiny, pod kterou plavaly temné řasy. Ve zrádných hlubinách oceánu se pohybovali neznámí tvorové.

Ozvalo se klepání na sklo. Kapitán zvedla hlavu od jednoho hlášení. Přes sklo hleděla do tváře doktora McKaye. Kývnutím ho pozvala dále. Rodney si nějak zvlášť nepotrpěl na slušnost. Vpochodoval dovnitř a sedl si na proti ní.
„Co pro vás můžu udělat, doktore?“ řekla, aniž by na něj pohlédla.
Oči měla upřené do papírů, takže nemohla vidět obličej, který McKay udělal: „Ty senzory se nám podařilo spravit, ale žádná sláva.“ Zuzka pohlédla na mluvícího muže. Rukou si vjela do perfektního účesu, který se v zápětí změnil v podivnou změť čehosi, pravděpodobně vlasů.
„Ok, pokud je to opravené na tolik, že jsou funkční, tak byste si měl jít odpočinout. Potřebujeme vás mít v plné síle,“ nervózně se usmála na hlavního vědce. Tímto ho propustila. Tímto se vrátila ke své práci. Sledovala papíry před sebou. Když dlouho neslyšela klapnutí dveří, tak pohlédla na místo před sebou. Seděl tam, jak jinak, ale proč?

„Jste v pořádku...Rodney?“ začala nejistě.
„Jo, jsem OK!“ Vstal. Vrhl na ni jeden z zuřivých pohledů, který ať nechtěla, tak ho pochopila. Další smutný úšklebek věnovala vzdalujícím se ramenům. Teď nebyl čas na to, aby se nějak rozčilovala, nebo hroutila. Celá Atlantis byla v jejích rukou do půlnoci a ona byla ochotná položit život za každého jejího člena.

Blížila se poslední hodina, ve které se mohl John vrátit, jinak musela vydat rozkaz o neplatnosti jejich kódů. Zuzka přecházela po kanceláři. Tohle nebylo fér. Ona neměla dělat takové rozhodnutí, vůbec neměla být v takové funkci, v jaké je. Za posledních devět hodin si položila nejzákladnější otázku nejméně dvacetkrát: Proč ona? Došla na konec kanceláře. Otočila se a vydala se na druhou stranu. V polovině se zarazila a nepřítomně pohlédla na bránu, a pak pokračovala se své obchůzce. Nakonec to nevydržela a vydala se do řídící místnosti. Tam se opřela o zábradlí balkónu, tentokrát jí bylo jedno, jestli ji všichni vidí.

„Ehm...“ zaznělo odněkud z levé strany. Petersonová tam pohlédla. Stál tam sám McKay a vypadal strašně. Kruhy pod očima by se daly těžce zamaskovat, ale ten výraz v očích byl horší. Chvíli si hleděli do očí. Jakoby se mezi nimi odehrávala nějaká konverzace. Ve skutečnosti tam byla, ale ani jeden jí nerozuměl. Nakonec kapitán kývla na kus zábradlí vedle sebe. Rodney se usmál, ale zakroutil hlavou.
Něco v jeho očích říkalo: „Promiň, ale ty víš proč.“ Věděla, avšak místo porozumění pokrčila rameny a dál hleděla na bránu. Moc věcí si řekli a ne zdaleka všechno. Byla potřeba, aby si to napřed srovnali u sebe. Teď na to nebyla ta pravá chvíle...

Kapitán Petersonová se narovnala. Pomalu přešla k Chuckovi. Zpozdila se o čtvrt hodiny, přesto věděla, že to musí udělat. Zavřela oči, skousla si ret a nabrala ztracenou rovnovánu. Ještě se rozhlédla po té místnosti. Jediné oči, které ji sledovaly patřily Rodneymu.
Zakroutila hlavou, nadechla se: „Chucku, zrušte identifikační kódy podplukovníka Shepparda a lidí, co sním šli.“ V tu chvíli se ozvala rána. McKay odhodil svůj tablet na stůl a odpochodoval z místnosti. Zuzana se zarazila, zase byla ta špatná...ale koho zajímalo, jak se cítí ona? Nikoho, už ani toho McKaye ne. Chuck na ni pohlédl, jestli to myslí vážně.
„Dejte jim ještě hodinu a pokud se nevrátí, tak je zrušte,“ poslední rozhodnutí. Její kroky vedly nazpět do kanceláře, teď tu velela ona.

„Kapitáne! Neplánovaná aktivace z věnčí.“ Oslovená se rozeběhla k muži u ovládacího panelu.
„Kdo to je?“
„Přijímám kód...je to podplukovník Sheppard.“ Kývla.
„Ochranka do prostoru brány a vy dejte dolů ten štít!“ Pohlédla na bránu. Dlouho se nic nedělo.
„Podplukovníku, tady Atlantis, jak jste na tom?“ pokusila se o kontakt Zuzka.
„Atlantis...sme...palbou...opakuji...pod pal...“ v pozadí zprávy se ozývala střelba. Kapitán kývla na jednoho z techniků a pak se sama vydala k ochrance vysvětlit celou situaci.

Příchodem Johna Shepparda to mělo skončit, ale neskončilo. Přivedl sice všechny na zpět, ale byl unavený, proto Petersonová byla ve funkci velitelky až do oběda druhého dne. Život neměl být spravedlivý a nikdo to netvrdil. Toho dne přišla zpráva, že se Elizabeth zdrží na Zemi minimálně týden. Začalo to být lepší a lepší.

Všem ještě jednou děkuji za komentáře.
Naposledy upravil Mooony dne 31.8.2008 19:14:15, celkově upraveno 1

Příspěvek 30.8.2008 20:14:52
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

myslím že pokračuješ v nasazené velmi vysoké laťce kvality...paráda:)
Víš jakej mám názor na čerstvou zeleninu. Ta je pro vegetariány, vitamínový paka, co cvičej! Red Dwarf

Příspěvek 31.8.2008 12:23:45
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

také nemám co vytknout
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.

Mé Povídky ZDE

Příspěvek 31.8.2008 16:57:08
Leja Uživatelský avatar
Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Krátko: pripájam sa k predošlým komentárom :smile:

Příspěvek 31.8.2008 20:24:02

Odpovědět s citací

Nevím co říct, jen snad: díky a jsem ráda, že se vám to líbí.

Mám tu další část, je dlouhá a děj se začíná rozbíhat tím směrem, kterým má :wink:
Pěkné počtení přeji a dobrý vstup do nového školního roku.

Kapitola č.4: Jaká je adresa!
„Johne a kdo s námi půjde? Vždyť ty s námi jít nemůžeš,“ poznamenala Teyla při schůzce na misi.
„Myslím, že by to zvládl Lorne,“ usmál se klukovsky Sheppard.
Teyla zakroutila hlavou: „Ne, ten nemůže, má nohu v sádře.“
„Ah, no pak to bude...co takhle Petersonová?“ Teyla se zamračila, to značilo, že uvažuje o té možnosti. Ronon pokrčil rameny, bylo mu to jedno.
„Ne! V žádném případě!“ vyštěkl zmatený vědec. V tuto chvíli se Ronon usmál, odhalil tak bílé zuby.
„Jsem pro!“ zajásal i přes odpor Rodneyho, konečně měl možnost ho trošku potrápit. Teyla nakonec souhlasila taky. Z této porady odcházel doktor McKay značně rozladěn a brblal si pro sebe nesrozumitelné výrazy.

„Teylo, to snad nemyslíte vážně!“ děsila se kapitán, „já McKaye dříve zabiju!“
„Ano, ale nemáme náhradu, potřebujeme vás.“ Mluvila klidně, její hlas nepřemlouval, přesto měl takový účinek.
Nakonec Zuzana svolila: „Dobře.“ Rezignovaně si povzdechla, „ale jen na tuhle misi a chci sebou roli lepící pásky!“ Athosianka se usmála. Dosáhla toho, kvůli čemu ji sem poslal John. Zuzka měla pocit, že žena naproti ní nepochopila pointu, pravděpodobně nevěděla, co je to lepící páska. Tohle bude ještě zajímavé.

V devět hodin byl celý tým u brány, tedy až na McKaye, jako vždy. Zuzana netrpělivě přecházela z jednoho místa na druhé. Teyla a Ronon o něčem rozprávěli. Vzduch se tu dal krájet. Kapitán byla opravdu naštvaná. Nezáleželo na tom, že to byl právě McKay, kdo se zpozdil, ale Zuzana byla pověstná svou přesností. Kdyby dal alespoň vědět kde je!

„Oh, omlouvám se, zdržel jsem se,“ řekl o dvacet minut později na svou obhajobu vědec.
„Zdržel!“ vykřikla a zároveň zavrčela Petersonová, „děláš si ze mě srandu, McKayi?“
„To, by mě nikdy nenapadlo.“ Udělal přehnaně divadelní gesto. Zuzana zúžila oči a přistoupila k Rodneymu tak blízko, že vědec musel ustoupit o krok, i tak se cítil nervózně.
„Rodney, dej si pozor. Je mi jedno, proč to děláš, ale hoď to na chvilku stranou...“ šeptala. Ušklíbl se.
„Proč to děláš ty?“ zašeptal nazpět. Doktor měl možnost v tuhle chvíli vidět, jak na malou chvíli Zuzaně spadla z obličeje dokonalá maska. Za očima se jí něco mihlo a obličej se stáhl do smutku.
„Dobře. Chápu,“ pokývala hlavou, „podplukovníku!“ vykřikla, „můžete zadat adresu.“ Ještě chvíli koukala do vědcových očí a pak se prudce otočila. Jako první prošla bránou.

Tým podplukovníka Shepparda pod velením kapitána Petersonové se ocitl na krásné planetě. Kolem brány byla vyseta kukuřice. Vypadalo to, že dozrávala. Prostředkem pole k bráně vedla cihlová silnice. Obloha byla bez jediného mráčku, ale místo jasně modré zde převážně převládala fialová. Slunce mělo svoji jasnou barvu. Zvláštní, podobnost tohoto světa se Zemí, tedy až na tu oblohu. Kukuřičné pole signalizovalo civilizaci. Všichni byli ve střehu. Vydali se po cihlách dále. Jejich kroky duněly, ptáci zpívaly a vítr foukal. Pěkná planeta.

Za nedlouho vystřídaly kukuřici pole s obilovinami, slunečnicemi a pastviny. Zhruba dva kilometry od brány se rozprostírala malé městečko. Stejně jako jeho silnice, tak i samotné budovy byly z rudých cihel. Některé domy byly porostlé břečťanem a u každého se nacházela malá zahrádka. Nově příchozí vstoupili do města nepozvaní. Lidé se jim vyhýbali a rychle mizeli ve svých domech, zavírali okenice, jako by měli návštěvníci nějakou nebezpečnou nemoc. Na vylidněném náměstí stála stará kašna z kamene, vůbec se do té červené nádhery nehodila. Zde byli návštěvníci zadrženi dvaceti místními vojáky. Rozestavili se kolem nich do kruhu a mířili na ně podivnými zbraněmi. Tolik k útěku, nikde nebyla cesta ven. Petersonová vydala rozkaz, aby její tým sklopil zbraně. Byli odvedeni do vězení.

„Hej, přišli jsme v míru, nechceme vám nějak ublížit,“ zavolala toto už po několikáté kapitán. Bez odpovědi, strážný si jí nevšímal.
„To nemá cenu,“ zhodnotila dosavadní situaci. Nebylo zde vidět ani na krok. Potmě došla k sedačce a posadila se.
„Sakra, Petersonová, umístěte svůj tanker někam jinam!“ vykřikl ne zrovna taktně Rodney. Byl v právu, Zuzana si na něj sedla.
„Promiň,“ dál si ho nevšímala, „má někdo nějaké návrhy?“ nahodila.
„Zkusíme, až někdo přijde, tak vyjednávat,“ ozvala se Teyla. Zuzana to zamítla. Mnoho lidí je nezavře do cely jen tak. Ronon mlčel a Rodney dělal uraženého. Byli v maléru!

V tichu se ozývalo pobroukávání pěkné písničky. Měla uklidňující účinek, ale zpěv by byl lepší. Přes tmu v cele na sebe vězni neviděli.
„Petersonová, nemůžete přestat?“ zaznělo unaveně z jednoho kouta.
„Můžu vůbec něco, McKayi?“ ozvalo se zavrčení z úplně jiné strany.
„Nemůžete přestat oba dva?“ tentokrát to byl Ronon. Zdálo se, že mu oba lezli na nervy. Během jedné hodiny se stihli nejméně třikrát pohádat.
„Ne,“ odpověděli mu oba kouty zaráz.

Z chodby, po které byli přivedeni, se ozvaly kroky. Zvláštním způsobem duněly a zvuk se nesl dlouho v ozvěnách. V té tmě to vypadalo strašidelně. Dunění se stále přibližovalo. Jakmile se zdálo, že je neznámý u cely, tak jejich strážce poklekl. Rozsvítilo se prudké světlo. Všichni vězni si museli zakrýt oči. Netrvalo dlouho a ozvalo se vrznutí mříží. Zuzana přes slzy pohlédla na příchozího. Byl to velmi mladý a pohledný muž okolo třicítky. Hnědé vlasy měl svázané do ohonu a jeho oči...se nedaly popsat. Jako by měl jen duhovku a bělmo.

„Kdo je z vás velitel?“ zeptal se muž hrubým hlasem, který se k němu nehodil. Po cele poletovaly rozpačité pohledy. Zuzana si jich nevšímala. Postavila se a s uslzenýma očima pohlédla na krasavce.
„Já,“ odpověděla. Muž kývl a usmál se. Odněkud se vynořili další dva a popadli ji za paže.
„Hej!“ Trhla sebou, ale marně, měli pevný stisk. Brzy se ocitla proti své vůli za mřížemi. Rychlým pohledem se přesvědčila, že jsou všichni tam, kde jim nic nehrozí. A pak světlo zhaslo.

Kapitána odtáhli do podivné místnosti. Vypadala jako laboratoř, byly zde zkumavky, křivule a spousty různých skleněných předmětů. Pokračovali kolem stolů dozadu. Prošli vedle něčeho, co nebezpečně připomínalo operační stůl. Nakonec ženu upevnili v jednom rohu do železných okovů, ale měla zhruba metr a půl řetězu.

Nemusela čekat dlouho, hezoun zanedlouho dorazil. Prohlédl si ji, jako by viděl něco, co ho neobyčejně zajímalo.
„Co je?“ vyštěkla, když už to nemohla déle vydržet. Usmál se: „Domluvíme se, vy mě teď odpovíte na všechny otázky a pak vás pustím.“ Zasmála se a pak jí rysy ztvrdly.
„A co když ne?“ Hezoun si ji znovu prohlédl.
„No, pak bych vás musel uhodit...“
„Myslím, že to přežiju,“ skočila mu do řeči.
„...znovu a znovu, dokud z vás ty otázky nevymlátím. Věřte mi, byla by to škoda, nemyslíte?“
„Jak pro koho!“ odsekla. Muž si elegantně sundal kabát a přehodil ho přes jednu z židlí. Vyhrnul si rukávy sněhově bílé košile. Došel k Zuzaně.
„Můžeme začít?“
Ušklíbla se: „Můžu na záchod?“ Jen protočil panenky.

„Kdo jste?“ vyštěkl muž.
„Zuzka...hezké jméno ne?“ Pozvedla obočí a čekal na odpověď místo toho dostala další otázku.
„Jak dál?“
„Zuzana.“
„Ee, to se mi nelíbí. Vím, že vám v cele někdo říkal jinak.“
„Tak proč se ptáte, když to víte!“ V zápětí se zvedala ze země. Byla příliš drzá.
„Kdo jste, co tu děláte?“
„Ó můj! Jste ignorant! Jmenuji se Zuzana a jsme cestovatelé!“
„To je všechno?“
„Jo, sakra!“
„Přestává mě to bavit! Mí nadřízení chtějí výsledek. Takže znovu, kdo jste? Co tu děláte, odkud přicházíte?“
„Jsem Zuzana, patřím k lidem, kteří cestují pomocí těch věcí, kterém se říká taky kruh předků. Pocházím z jedné planety, která vypadá podobně jako tahle, až na to nebe...“
„Název planety a adresa?“

Zuzka se usmála: „Proč? Vy jste nás zavřeli do vězení. Pořád se jen ptáte! Kdo jste vy?!“ Hezoun ne nebezpečně usmál.
„Podobáte se předkům, stavitelům bran...“
„A to je všechno?“ vytřeštila oči kapitán.
„Víme, že používáte jejich technologii, ba dokonce ji ovládáte. Musíte být jejich potomci a teď jste se vrátili, abyste dokončili to, co začali vaši předci!“ Kapitán byla zaražená. Párkrát zamrkala.
„Co...co tu dělali?“ zajíkla se.
„Pokusy...chceme se pomstít, to kvůli nim trpíme! Jméno a adresa planety?“ vyštěkl muž.

„Prosíš na špatném hrobě, já ti to nemůžu říct. Vůbec nevím, co tu předkové dělali, ale jestli to bylo špatné, tak to rozhodně neschvalujeme!“ Zakroutil hlavou.
„Nevěřím ti!“ vyprskl Zuzce do obličeje, „používáte stejnou technologii. Ty a ještě jeden patříš k předkům, máš v sobě něco, co měli oni!“ Petersonová byla zoufalá, z tohohle se jen tak nevykroutí.

„Podívej, nepopírám, že umím ovládat technologii předků, ale nijak s nimi nesympatizuji...“ vykoktala kapitán.
„To si povídej někomu jinému! Vím, že jste přišli z jejich města, tak musíte být oni!“
„Cože?“
„Milá zlatá nás neoklameš,“ řekl mile, „sem se můžeš dostat lodí a nebo kruhem předků, z jejich města, stejně jako tam...My kruhem neprojdeme, z nějakého důvodu nemůžeme, ale předkové ano!“

Mluvili spolu sice zhruba patnáct minut, ale nikam to nevedlo.
„Takže! Název planety, adresa?“
„K čemu ti to bude? Kruhem neprojdete, sám si to řekl!“ vyštěkla.
„Máme lodě, spousty lodí. Na další planetu si doletíme a pak není problém navštívit vás! Pojistka je jen na téhle planetě,“ mrknul na ni.
Zuzka se zamyslela a pak zakroutila hlavou: „Nic neřeknu.“
„Omyl řekneš a ještě ráda, protože budeš moct v naší pomstě zemřít jako první a rychle.“

Zuzka si uvědomovala, že jsou na tom špatně. Odsud se nedostanou živí, tedy určitě ne ona a McKay. Poslat jsem někoho dalšího by bylo nebezpečné. Muž naproti ní byl plný zášti a nenávisti. Antikové na těch lidech dělali pokusy a oni teď za to budou pykat. Poprvé za tu dobu si uvědomila, že jsou v kýblu.

Kapitán se znovu zvedla ze země. Z koutku úst jí tekl tenký pramínek krve. Krasavec použil pěsti. Už pět minut ji jen mlátil. Zuzka představovala příliš tvrdý oříšek. Znovu ji uhodil.
„Nemyslím, že je to vše.“
„Potřebuješ vyčistit mozek!“ vyprskla mu do tváře. Za chvíli se zvedala ze země, tentokrát o poznání pomaleji.
„Jaká je ta zatracená adresa?“ zakřičel hezoun.
„Polib mi šos!“

V tuto chvíli se muž přestal ovládat a chytil kapitána pod krkem a přirazil jí na stěnu. Zesílil stisk.
„Řekneš mi, co chci vědět!“ Zakroutila hlavou. Ještě přitvrdil.
„Dochází ti slova,“ zašeptal jí do ucha.
„Slov by...bylo dost...ale nějak nemám náladu...marníš čas...nic...neřeknu!“ vysoukala ze sebe. Skoro nemohla popadnout dech. Nakonec od ní ustoupil a nechal jí, aby se svezla na zem. Petersonová se rozkašlala a masírovala si krk.

Muž k ní přistoupil. Podřepl si.
„Máš tohle za potřebí?“ zeptal se jí a smutně se usmál.
„Proč?“ zakrákala.
„Zvyk,“ odpověděl. Kapitán se ušklíbla.
„Uhm, super,“ zakašlala.
„Proč mi neřekneš, co chci vědět?“ jeho hlas téměř prosil.
„Zvyk?“ Zamrkala na něj. Najednou se jeho obličej změnil. Donutil jí, aby se postavila a pak ji několikrát uhodil. Když ležela, tak použil nohu. Jeho vztek se odrážel na kapitánovi. Ta si však myslela, že je to dobře, alespoň ostatní budou o poznání méně zbití, něž ona. Usmála se.
„Čemu se směješ?“ vyštěkl hezoun.
„Tvým ranám!“ V tu chvíli zachytila jeho nohu a otočila s ní. Muž skončil na zemi.

Rychlostí blesku se poražený postavil. Naštvaně pozoroval ženu choulící se mu u nohou. Plivl na ni.
„Odveďte ji...“ zakřičel na stráže, které ihned plnili jeho rozkaz.
„...Přiveďte mi toho s těma divnejma vlasama.“ V tuhle chvíli si Zuzka oddechla. Díky bohu, že to není Rodney. Do cely se nechala odvléct. Drželi jí za ruce a nohy jí táhli po zemi. Příjemné, konečně nemusí po svých. Na zemi za mřížemi ji téměř hodili a poté si odvlekli Ronona. V tuhle chvíli kapitán litovala hezouna. Bude to ještě horší než s ní.

Ležela na zemi a vychutnávala si její chladivý efekt. Nepohnula se, jen vnímala věci o kolo. Najednou ucítila, že ji na tváři šimrají něčí vlasy. Prudce otevřela oči a pohlédla do obličeje Teyle. Opravdu ji viděla. Takže jim konečně rozsvítili. Přesto světlo nebylo žádná sláva, sahalo sotva do poloviny jejich vězení a zbytek byl ponořen ve tmě.

„Je v pořádku,“ oznámila Athosianka. Zuzka se posadila. Její pohled padl na nedaleko stojícího Rodneyho. Prohlížel si ji jako nějaké zjevení, stejně jako Teyla.
„Co je?“ zeptala se, bylo to nepříjemné.
„No, víš,“ začala jemně druhá žena v týmu.
„Kdybys měla zrcadlo, tak to víš,“ doplnil ji McKay. Petersonová protočila panenkami, přesto vytáhla odněkud ze svých kalhot zrcátko v nerozbitném obalu. Teyla se smála a snažila se to skrýt v kašli. Doktor McKay jen zíral. Nedokázal pochopit, že něco takového má.

„Kde?“ vysoukal ze sebe po chvilce překvapení Rodney.
„Nosím to pořád sebou, na každé misi jsem ho měla. Proč?“ Ještě stále nenašla odvahu se do něj podívat.
„Na co ti to bude?“
„Kdybych se potřebovala přelíčit, co já vím...“
„Ty a líčidla?“ zasmál se doktor.
„Proč ne...a navíc, zachránilo mi párkrát život,“ tímto zakončila debatu na tohle téma. S nádechem pohlédla do malého lesklého povrchu. Moc dlouho to oddalovala.

Zuzana zalapala po dechu. Z zrcátka na ni koukala mladá žena s rozcuchanými hnědými vlnitými vlasy. Zelené oči byly vyděšené. Obličej měla tak bledý, že kdyby se postavila ke stěně, tak s ní splyne. Na spodní čelisti se jí rýsovala velká podlitina. To, že ji měla před chvílí vyhozenou, bylo zanedbatelné. Měla lehce natržený ret. Krev jí zaschla na všech možných místech. Z koutku úst se jí šířila červená čára stejně jako z nosu.

„Hm, nevypadá to hezky,“ poznamenala a dál si prohrabovala kapsy. Teyla to přešla mlčením a sedla si na tvrdou zem, sledovala kapitána s neskrývanou zvědavostí. McKay se zdál být naštvaný.
„Nevypadá to hezky? Bože, vždyť jsi nás vyděsila!“ už dávno jí přestal vykat. Neodpověděla, jen se dál přehrabovala v kapsách. Na zem vyskládala kromě zrcátka, dvě tyčinky, pilníček na nehty, gumičku, sirky, chlorové tabletky, dvě vlásenky a šátek.
„Hm,“ poškrábala se na hlavě, „s tím toho moc nenaděláme...Uhm, mluvil jsi na mě?“ zamrkala na Rodneyho.
„Myslím, že to je jedno...co se tam dělo?“ zamluvil svůj výbuch.
Teyla na oba zírala. Buďto tu bylo něco, co nevěděla a nebo to nechápala.

Zuzka konečně vstala za země a rozbírala své poklady. Jednu tyčinku nechala venku a rozlomila ji na čtyři díly. Jeden podala Teyla, druhý McKayovi a jeden snědla sama. Poslední schovala Rononovi. Znovu se posadila na zem.
„Co se tam stalo?“ zopakovala otázku.
„Vedli mě chodbou až na konec vězení, pak jsme zahnuli do leva.“ Poškrábala se na spodní čelisti, ihned toho nechala, podlitina začala bolet.
„Po padesáti metrech byla rozbočka, šli jsme vlevo. Předpokládám, že kdyby jsme zahnuli na druhou stranu, tak dojdeme ven.“ McKay začínal být netrpělivý, ale už dlouho znal Petersonovou a tak to neřešil, tedy ne tolik.
„Šli jsme chodbou kolem nějakých dveří. Na konci, mě přivlekli do nějaké laboratoře. Byli tam zkumavky...stoly a něco, co nebezpečně připomínalo pitevnu...“ Tady se zarazila, zdálo se, že přemýšlí, co dál. Nakonec vstala a přešla k mřížím. Chvíli tam jen tak stála, dokud si jí strážný nevšimnul. Pohlédl na ni.
„Vodu?“ naznačila jemně. Strážný kývl, že rozumí.

„Fajn,“ vrátila se kapitán na své místo, „za pokus to stálo...Nakonec mi dali na ruce okovy, řetězu jsem měla ještě metr a půl,“ informovala dále. Teyla s doktorem měli co dělat, aby se chytli.
„No a pak přišel ten hezoun. Chtěl vědět, kdo jsme, odkud přicházíme a tak...Myslí si, že jsme předci. Ti tu prý kdysi dělali nějaké pokusy na lidech... jo a ještě, když jsem neodpovídala podle jeho představ, tak mi jednu vrazil,“ zakončila celé vyprávění úšklebkem. Dlouho bylo ticho a nikdo nic neřekl.
První promluvila mladá Athosianka: „A co jste jim všechno řekla?“ Zuzana mlčela, snažila se přijít na to, co vyžvanila. Nakonec přece jen řekla všechno, co prozradila. Rodney se zamračil.
„Řekla jsi více než jsi musela,“ naznačil.
„Vím, ale ty taky dobře víš, jak jsem ukecaná...Podívejte se, oba dva,“ přilákala pozornost druhé ženy.
„Je štěstí, že šel teď Ronon. Doufám, že další jsi na ředě ty, Teylo.“ Oslovená se zatvářila nadmíru uraženě. Zuzka si povzdechla.
„Tak jsem to nemyslela, podívej...Ronon něco vydrží a ty taky...jen mám prostě strach o McKaye,“ tak a bylo to venku. Teyla pochopila. Rodney taky, ale bohužel špatně.
„Hm, dík za důvěru!“ zabrblal.
„Bože, Rodney, tady nejde o to co vyžvaníš, nebo ne! Je mi jedno, co řekneš, ale tebe budeme potřebovat v jednom kuse. Když zmlátí mě, Teylo nebo Ronona, tak je to fuk. Tebe potřebujeme,“ vypěnila. Bylo jí celkem ukradený, že řekla Rodneymu jménem. Prostě potřebovali, aby je odsud dostal a byl málo zmlácený, to je všechno.
„Mpf,“ vypravil ze sebe zmateně vědec.
Chvíli přemýšlel a nakonec se usmál: „Já věděl, že to přiznáš!“
„Cože?“
„Že mě potřebuješ!“ Zuzana obrátila oči k nebi...teda tam, kde ho předpokládala.

Příspěvek 31.8.2008 21:10:02
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

wow...chudák Zuzka.......třeba to Ronon tomu dementovi uhlazenýmu hrozně natře..... :D jiank na něj pošlu bandu sfetovanejch negrů s ledlampou aby si tam hoši trochu zablbli :D
jinak parádní díl, těším se na pokračování mocmoc :)

Příspěvek 01.9.2008 14:02:21
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

ou super dílek. Teda chudák Zuzka a na druhou stranu i chudáci pokusní vesničtí "králíci"...

Mé Povídky ZDE

Příspěvek 01.9.2008 20:43:06

Odpovědět s citací

Další díl, přidám zítra kolem osmé hodiny. Bude to velmi krátká část, ale zato by mohla ve středu přibýt jedna dlouhá kapitolka :smile: .

Earman: :D :D Díky, takovou reakci jsem vážně nečekala :D :D
Dark Angel: Jako vždy děkuji :)

Příspěvek 01.9.2008 21:12:34
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Moony: no ono na tý reakci má taky to, že jsem den předtím večer zrovna koukal na Pulb Fiction :D :D :D
samozřejmě jako pojmenován í reakce :)

PředchozíDalší

Zpět na Mrtvé povídky