Text obsahuje spoilery.
Tak jsem včera byl na Temném rytíři a upřímně, zdál se mi poněkud přeplácaný. Určitě na to měl vliv můj včerejší stav (dva dny na nohou s minimem spánku), ale přesto mi tam zpětně příjdou některé děje zcela zbytečné (např. mise v Hong Kongu, či kde), jiné naopak hrozně nevyužité (TwoFace), Batman poměrně nevýrazný a neprůstřelný (narozdíl od minulého dílu). Rozhodně je pravda, že tu jsou tři hlavní postavy - ale on z nich, narozdíl od Batman Begins, vyčnívá zdaleka nejméně. Taktéž mě poměrně iritovalo jeho pravidlo nezabíjet, jsem čekal od filmu Temný rytíř nějaký charakterový posun, což je snad i pointa komiksového Dark Knight. Nemluvě o tom, že jak u jedničky jsem si mohl říkat, že hlavní plán (a celý film) je takový, že bych věřil, že by ho šlo s patřičnou technologií zrealizovat, tak tady mi přišlo trochu divné, že Joker, který zcela normálně zabíjí svoje vlastní lidi, podminuje celou nemocnici místnost od místnosti, nebo propašuje do dvou lodí desítky sudů s benzínem. Složitě zabíjí soudce kyselinou v pití, i když soudcova kancelář je v mrakodrapu obklopeném jinými mrakodrapy a on sedí zády obrovskému oknu...
Než napíšete, že je to komiksový film a tedy bych tam výše zmíněné měl čekat, tak pozor na to, že Nolanjův Batman sází (narozdíl od toho Wanted) na realističnost, že kdyby byl třeba New York podobně zamořený zločinci a blázny a jeden traumatizovaný zcestovalý miliardář se rozhodl je potírat, mohlo by to vypadat nějak podobně.
Určitě bych si dovedl představit o půl hodinu kratší stopáž s trochu zajímavější závěrečnou bitkou a cliffhangerem s TwoFace, ale ono vytýkat Nolanovi supersložitý a superdlouhý děj je jako vytýkat Lamborghini rychlost. Rozhodně platí, že Joker a Dent jsou dokonale zahráni, to, co se stalo Maggie jsem nečekal (pročež nechápu, proč její postavu přeobsazovali... trochu mě rušilo, že ji nehrála paní Tom Cruiseová) a akční scény jsou většinou fajn (echolokace mě poněkud iritovala). Nejvíce mi tedy asi vadí Batmanův (ne)vývoj, což je to, co jsem si nejvíce užíval u jedničky.
Souhlasím se spoustou kvalit toho filmu (pročež je tu nezmiňuju), ale zdálo se v něm mi prostě i hodně záporů. Určitě se na to podívám znovu a už v klidu, ale i tak pochybuju, že bych snad došel k tomu, že to je nejlepší film světa.