Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Seriály Stargate Stargate SG-1 Pokec o epizodách Divný druhý symbol v díle "There but the grace of god"

Divný druhý symbol v díle "There but the grace of god"

Sekce určená k debatám o odvysílaných dílech k nimž vyšly české titulky. Pokud i tak chcete spoilerovat, používejte funkci spoiler (tlačítková lišta při psaní příspěvku)

aje Uživatelský avatar
Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Ahoj, nechci působit jako hnidopich, ale všimla jsem si takový blbosti:-)
V díle There but the grace of god" (to s paralelní realitou, kam se dostane Daniel) když vytáčí Walter adresu na nějakou planetu, ale nepodaří se mu to, protože Goaul'di jsou rychlejší (alespoň myslím :oops: ) říká že druhý symbol zadán a ten symbol je výchozí symbol Země...Tak mě tak napadá...může být výchozí symbol v adrese ze Země jenom na konci a fakt tam maj malou chybku, nebo jsem to celý blbě pochopila? :D
Doufám, že tím nikoho nenaštvu, ale snad ne :wink:

Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

A nemohl to být náhodou tenhle symbol?
[img][http://img217.imageshack.us/img217/4262/symbolfp1.jpg]http://img217.imageshack.us/img217/4262/symbolfp1.jpg[/img]

Přece jenom, jistá podobnost tu je. :wink:

A malá drobnost:
There but for the grace of god

Jedno slovíčko vypadlo. :)

Jestli to ale opravdu byl výchozí bod Země, pak je to blbost. Výchozí bod nemá tvar souhvězdí, tudíž neurčuje místo ve vesmíru (nejspíš).
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

Halajda Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Řekl bych, že výchozí body mohou být použity jako souřadnice. Dejme tomu, že ta která planeta, jejíž výchozí bod to je, je v tom souhvězdí. Navíc jsem viděl při prohlížení seznamu planet adres ze SG1 i SGA, že různé symboly jsou tam použity jako výchozí body i jako souřadnice...

Dva příklady za všechny: ten symbol, co tu Nohajc dal, je výchozí bod Abydosu a zároveň je třeba součástí adresy P2J-3X1, PX9-757... Symbol Tauri je součástí adres několika bran, jak je dobře vidět v 2x03 "The Prisoners", když Linea projížděla seznam bran (je potřeba si to pustit snímek po snímku).
Intelligence has nothing to do with politics.
- Londo Mollari

aje Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

No, tak právě ten symbol to určitě není :wink: chtěla jsem sem hodit screeny, akorát mi to nejde:( Je to hrozně malinkatý, takže bys to v tom nepoznal....ale je to tak..
Je to když Walter říká: ,,Chevron two encoded" a zobrazí se tenhle výchozí symbol...

Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

No jo, ale já měl dojem, že výchozí bod má značit vždy unikátní symbol, který je na každé bráně jen jeden a pokaždý jiný. Viz. díl v první sérii Solitudes, kdy Carterová při pohledu na ovládací panel v ledu říká: "Tohle bude výchozí bod, protože mi symbol není povědomý."
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

Halajda Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Nohajc: To se přece nevylučuje. Dejme tomu, že z 39 symbolů na bráně je jich 38 univerzálních a jeden vždycky special výchozí symbol pro tu kterou planetu. Ale některý brány můžou mít jako výchozí bod už některej z těch 38 univerzálních, protože se nacházej v tom souhvězdí...

...pak by u takových bran mohl mít ten 39. symbol, vlastně navíc, mít nějakou zvláštní funkci, nechci radši domýšlet jakou.

Anebo je vysvětlení ještě jednodušší a v mnoha jiných případech pravdivé: autoři (v této konkrétní situaci ti, co vymýšlej adresy bran pro seriál) nepřemýšlej tak moc do hloubky.

Koneckonců, že souřadnice jsou dány pomocí souhvězdí bylo explicitně řečeno pokud vím jen ve filmu. Ty obrázky by mohly znamenat spoustu jiných věcí, pokud vůbec něco. Nebyla by to první ani poslední věc, která by v seriálu byla v rozporu s filmem.
Intelligence has nothing to do with politics.
- Londo Mollari

sgcatlantis Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Spíš bych řekl že ten symbol je jakousi podobou planety nebo jejího nejbližšího souhvězdí či jiného viditelného útvaru.
Třeba symbol Země naznačuje pyramidu v Egyptě která byla přistávací rampou pro Ra-ovu Pyramid ship nad níž je jedno naše slunce. Výchozí bod Ebydosu je to samý ale maj tam 3 slunce.
A navíc je v několika dílech vidět na ovládacím panelu brány na jiné planetě výchozí bod Země (na 11 hodinách v první řadě od aktivačního krystalu (ta velká červená polokoule)).
A ten symbol z Antarktidy jak ho Carterová nepoznala byl asi specifický symbol pro Atlantis, která tam v tu dobu kdy brána začala zamrzat ještě byla, a navíc když jí instalovali do SGC potom když tu z Egypta utopili v Atlantiku tak tam byl taky symbol Země.
A taky si myslim že se brána zaměřuje podle ostatních bran v okolí jimž ty symboly náleží.V díle First Strike nemohli zkalibrovat bránu podle polohy i když tam byli vidět souhvězdí ale v okolí nebyli žádné planety s bránami, jelikož byli v nezmapované části Galaxie kde nebyli planety a tudíž ani žádný brány ke kalibraci.
V díle SG-1 Mstitel 2.0 bylo jasně řečeno že se brány navzájem během několika tisíc let vytáčej a navzájem si kalibrujou pozici.

Tar-ara Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Tak k tomu bych něco řekla, protože o sobě mohu prohlásit, že jsem na symboly docela odborník ;-).

Při vytáčení adres jsou v seriálu často chyby. Oblíbená planeta k vytáčení je Abydos. Popřípadě to kombinují tak, že třeba jdou na planetu blablabla, vytáčejí na monitoru Abydos a brána vytáčí navíc ještě něco úplně jiného. V pravdě, je docela kumšt najít to správně ;-).

Výchozí symbol by měl být unikátní (říkají to), to ale není pravda, někde slouží jako výchozí symboly klasické symboly brány. Což je teoreticky možné, protože by tak plnily úplně jinou funkci. Nicméně by jich mnoho nebylo, max počet je 39 znaků (jeden z toho už výchozí).

Těch klasických je 38 + výchozí. Na bráně z Mléčné dráhy. Potíž je, že k natáčení používají...snad dvě nebo kolik?...brány, takže se často stává, že na naprosto neznámé planetě je vidět výchozí symbol Země (např. v New Ground na začátku suveréně odkryjí znak Země...jinak za výchozí symbol této planety je symbol Persea...což ovšem není důvod pro Zemi ;-)).

Mmch., DHD to má horší, tam je jen 38 symbolů včetně toho výchozího a samozřejmě najdeme na DHD z jiných světů v drtivé většině i tu Zemi, která tam nemá co dělat. Tzn., jeden klasický symbol chybí (konkrétně Aquila - vypadá jako odmocnina).

Onen symbol s pyramidou a třemi sluncemi je opravdu výchozí znak Abydosu. Třeba takový ten druhý výchozí znak pro Zemi (Antarktida) je kolečko s čárkou pod ním.

Věřte mi, dělala jsem o tom přednášku na FF a studovala jsem to docela pečlivě ;-).

PS: V There but for the Grace of God je např. další chyba s číselnou adresou, kde je jeden znak určen špatně ;-). A pak je tam ještě divně umístěný symbol na bráně (někde, kde by měl být jiný).
"Now you're cookin'!" - Milton C. Hardcastle

[img][http://tar-ara.sg1.cz/Ikona/HaMbanner1.jpg]http://tar-ara.sg1.cz//Ikona/HaMbanner1.jpg[/img]

Zpět na Pokec o epizodách