Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Seriály Stargate Stargate SG-1 Pokec o epizodách The Ark of Truth vs. Continuum

The Ark of Truth vs. Continuum

Sekce určená k debatám o odvysílaných dílech k nimž vyšly české titulky. Pokud i tak chcete spoilerovat, používejte funkci spoiler (tlačítková lišta při psaní příspěvku)

Který SG-1 film je lepší?

The Ark of Truth
54
29%
Continuum
131
71%

Celkem hlasů : 185

Příspěvek 11.8.2008 17:55:36
Adria.Orici Uživatelský avatar
Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Mě se víc líbila Archa...ale jen kvůli Ori...jinak teda nic moc... :!:
[img][images/thumbs/Adria.Orici_17451773-38834755.jpg]http://imb.lide.cz/photo/big/47/55/17451773-38834755.jpg[/img]

Příspěvek 11.8.2008 19:28:04
Halajda Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Já myslím, že oba filmy mají své mouchy. Continuum je určitě dobře udělané vizuálně a má dobrej celkovej nápad, ale vadí mi tam to postupné mizení lidí a taky že člověk celej film přemýšlí, kdy už bude to vyvrcholení, tj. docela mizerně zpracovanej příběh.
Archa zas na druhou stranu má tu stať vcelku zřejmou, ale na to, že ten film měl být o ukončení války s Ori tam Ori skoro nebyli. Vesmírná bitva sestávala z Odyssey trčící na místě, jak na ni půlhodiny střílej záchodový mísy, replikátory do toho vůbec neměli tahat. Taky se mi tam nelíbilo to deus ex machina s propojením tyčí převorů a pouhou spadlou truhlou. A chudák Adria tam skoro nebyla. A záchrana od Morgany byla taky dost d.e.x.

:) Takhle to vypadá, že Archa má podle mě nedostatků víc, ale to je všechno příběh, což by se dalo shrnout, že tam nepotřebný věci zabraly většinu filmu a na chudáky Ori tam nezbylo místo.
Myslím si, že ty filmy jsou zhruba vyrovnaný. Oba maj klady i nedostatky, ostatně jako celá Stargate franchise za posledních pár let. Zlaté časy 1. až 7. sezóny už se jen tak nevrátí.

Příspěvek 11.8.2008 19:39:33
Ori Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

BTW: Teraz som trocha pozeral na Nova Cinema BSG, a ten dubbing im fakt vyšiel. Zaujímavé obsadenie prezidentky... :) Možnože Gaius Baltar má príliš tuctový hlas, ten jeho je taký špecifický (ale je pravda, že dosť tvorí prízvuk), som ale inak mimoriadne spokojný :) Určite lepšie ako Stargate - aspoň tie, čo som videl ;)

Příspěvek 12.8.2008 10:10:25
Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Adria.Orici píše:

Tomu říkám přístup! Vždyť ti Oriové tam skoro vůbec nebyli. A na to, že už měli hezky připravených 7 mother ships kolem Země, tak se moc nepředvedli. Nejdřív je tam ten Ellisův projev, že to nezvládnou, ale Ori klidně milostivě čekají na svůj konec v podobě příchodu SG-1 zpět na Zem a aktivování Archy. No řekněte, vždyť to muselo trvat nějakou dobu, ale oni tomu nevěnujou ani jediný záběr. A klidně si tam hodí tu prolínačku před Cheyenne Mountain Complex, jak si tam vykračují vojácim v klídku, jako by se nechumelilo, prostě pohodička, krásné počasí a přitom podle všeho tam pořád někde visí ty orijský lodě... Tohle prostě nikdy nepochopím.

Zkrátka, SG poslední dobou naprosto ztrácí smysl pro napětí. Všechno tak úděsně předvídatelné a ty uspěchané konce. Měli přeci bojovat. Bránit Zemi pomocí dronů z antického křesla (klidně si to mohl střihnout RDA), a stačila by taková čtvrthodinka navíc.

Další příklad: Donedávna jsem považoval díl SGA 4x20 The Last Man, za mimořádně povedený (alespoň oproti ostatním). Přišlo mi to jako zajímavý nápad, navíc zajímavě zpracovaný. Jenomže když jsem si včera pouštěl Star Trek Enterprise (3x08 Twilight), musel jsem svůj názor přehodnotit. Kdo tento díl viděl, ví určitě, že princip je tu vpodstatě stejný, jako v onom SGA season finale. Jenomže, tady je teprve vidět, jak se to správně dělá. Do poslední chvíle vyhrocený děj. Člověku není hned jasné, jak to dopadne. (S Sheppardem to bylo až moc jednoduché. McKay nám na začátku prozradí svůj plán, který potom bez větších komplikací uskuteční). Tady naopak nejdříve vůbec netušíme, jak to skončí. (Tedy spíš, jak to vysvětlí, protože časový reset na konci, ten je jasný).
Prostě v tomto případě Enterprise jednoznačně vede (a to ještě ani není díl myšlený jako season finale)
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

Příspěvek 12.8.2008 17:28:04
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Tady si dovolím nesouhlasit - i u Twilightu mi bylo jasné, že na konci bude Enterprise stejná, jako před ním. Jestli měl Twilight větší emocionální dopad, tak to bylo dějem (galactikovské zničení Země a následný útěk) vs. a vyvrcholením (bitvou), což dost dobře u The Last Man nešlo udělat (osud nějakých vidláků v Pegasu je pravda méně tíživý; souboj s emzákama by narušil tu osamocenou atmosféru).

Což nic nemění na tom, že obě episody se mi hodně líbí; akorát u The Last Man si myslím, že by se mohl doopravdy v seriálu stát... což se ale bohužel nestane.
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 12.8.2008 19:01:45
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Takhle jsem to ale myslel. Bylo jasné, že bude time reset, ale nebylo jasné, jak to řádně vysvětlí. O tom jsem mluvil. I když jsem během epizody začínal tušit, jak by to mohlo být s temi parazity, kteří existovali mimo prostor i čas (pak je ovšem otázka, jestli by je opravdu ovlivnil proud antiprotonů :) )

Každopádně, u The Last Man mě mrzelo, že chybělo právě to vyvrcholení. Vůbec jsem si nemyslel, že ještě v rámci 4. řady se vrátí Sheppard zpět, a vydá se za Teylou. (Která vlastně závěr 4. série defacto zkazila tím svým těhotenstvím - ale to je jen můj názor)

Příspěvek 12.8.2008 19:19:05
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Možností jsou tři hýždě, Sheppard taky mohl pobýt v budoucnosti více episod a ála The Time Machine z pera jistého klasika science fiction, a mohl zjistit, jak bizardně to tam vypadá, že lidé jsou nyní potravou pro jiné lidi nebo tak něco, a až potom se vrátit... Každý druhý fanoušek nabídne zajímavý storyarc. Není problém scénáristů, že nejsou tak brilantně originální (ano, toto je ironie), ale že SGA chybí jakýkoliv storyarc.
Obrázek

Příspěvek 12.8.2008 20:19:45
g.o.d Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Adria.Orici píše:

dyť tam žádný nebyli. Tne film měl s Ori pramálo společnýho. I Adria tam byla všeho všudy asi 4 minuty

Kolousek001 Airman
Airman

Odpovědět s citací

Tak sem našel Continuum v CZ dabingu a ptám se dabujou to ty stejný ani nechci říkat kdo...?

Petr Bělka Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Myslím, že oba dva filmy jsou tak trochu šité "horkou jehlou", ale dívat se na ně samozřejmě dá.
Archa pravdy není tak špatná, ale ten závěr je divný.Adria, která mám moc všech Ori, jen tak přihlíží, jak použijí archu a nezasáhne. Dávno ji měla zničit a ne si ji nechat donést domů a vystavit si ji.Pak kouká, jak to použijí na převora a nic neudělá, to je trochu divný.Super byl Scheppův boj s Repli-Marrickem a potom ten repli-skelet( skoro jako terminator :D ).Příběh po 10.sérii byl zhuštěný do jednoho filmu.
Continuum zase používá změny časových linií, to už tu bylo několikrát.Baal byl nějaký měkký goauld( svobodní jaffové ).Super byla Jaksnova fotka na přebalu té knihy, vypadal jak vyoraná myš.Škoda, že tam nebyl delší dobu Jack, ty jeho hlášky jsou super.
Já bych si přál film, který by se zabýval Antiky, jejich příchodem do galaxie, jejich historií, technologií, třeba i Ori a Wraithy, setkání s Furlingy a Noxy a Asgardy,atd. Tato část SG Universa tu nebyla nikdy pořádně popsaná a rozšířilo by to časovou osu. Třeba by z toho mohly udělat novou sérii a nebo film o třech částech.

Balial Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Raynor: Já s tím, že každej druhej fanoušek to napíše líp musím nesouhlasit. Podle mě opomíjíš jednu věc. A to že když se píše fan fiction, tak zakládáš na věcech, co právě vymysleli autoři SG. Ano, pak věřím, že z tohoto základu dokáže pár talentovaných jedinců napsat někdy lepší dílo, než oni. Ale ať vymyslí něco originálního, celej vesmír nebo story podle sebe. To už taková legrace není. Autoři Sg dokázali vytvořit velice rozsáhlý a zajimavý vesmír, skuste si někdo něco takového.
Když už vidíš práci ve výsledku, jako ark of truth, tak věřím že se to dá napsat líp. Ale už upravuju hotovou práci. Nebo skusit napsat zakončení jinak. Opravdu sem sledoval Fan fictiony který se snažily ukončit story s Ori po 10. řadě, a žádná podle mě nedosáhla Ark.
A pozor na jednu věc. To co tu napíšeme na papíru, jako fan fictiony nebo scénáře, může na papíře vypadat skvěle. Ale zase opomíjíte to převedení na film-ne všechno co je dobrý na papíře pak vypadá dobře ve filmu, nebo naopak.
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Ona to byla trochu ironie. Já teď neberu v potaz, že mezi skvělým námětem a špatným filmem může být rovnítko. Ano, uznávám, že může být a že scénáristi SG mají ztíženou práci proti lidem, kteří píší fanfiction, protože narozdíl od nich musejí bojovat s rozpočtem, herci, produkcí, časem i televizí samotnou.
Přesto mám oči a vidím, že některé seriály (a fakt nemám na mysli jen kontroverzní BSG; vůbec můžu pominout všechny space opery) zvládají i přes tyhle obštrukce dělat zábavné a originální episody a storyarcy.
A tedy zvládnout to nějak jde. A když tedy beru v potaz, že některé produkce to zvládají, tak se můžu soustředit jen na děj, který lidi z SGA tvoří. A tady ano, určitě většina fanficů může být hloupá nebo špatná, ale vždy se najde pár, které mě rozhodně zaujaly více, než seriálový děj.

Na druhou stranu ano, souhlasím, napsat vlastní dílo aby bylo přehledné je dost problematické (ano, mám teď autorskou krizi) i bez produkce natáčení, časového pressu a dohadování se s hromadou lidí.

Co se děje s Orii týče, nesouhlasím, že když teď napíšu "šlo by to udělat lépe, třeba takhle", tak je to úprava už existujícího díla (což se dělá pravda snadněji, než poznat chyby ve scénáři). Myslím, že základní problém The Ark, minimálně pro mě, je už v samotném námětu a ten šel poznat už když dopsali synopsi. Nemám problém v tom, jak jsou jednotlivé scény technicky natočené nebo ozvučené, to je myslím fajn. Mám problém v tom, jaký děj vyprávějí. Abych se tedy vrátil k počátku odstavce - mám problém už jen s tím, že to je opět story o uberaftefaktu, o heroické SG-1, o Replikátorech. Podle mě tyhle věci šly vysledovat už před natáčením a upřímně, dovedu si představit story o likvidaci Ori aniž by v tom byly různé části z filmu The Ark of Truth.
Obrázek

Odpovědět s citací

Jo já souhlasím. Spíš sem to myslel tak, že Archa IMO nešla napsat líp, tak jak to bylo po konci 10. řady rozjeto. Z tohohle pohledu to podle mě za tu hodinu a půl bylo vyřešono docela dobře, a údajný ploteholy tam nejsou, pokud člověk si vyhledá dodatečný komentáře k věcem co nebyly dovysvětleny.

Ale určitě souhlasím s tím, že storyline s Ori měla být řešena jinak, než dalšími dvěma superzbraněmi. Cooper vymyslel opravdu originální zápletku a nepřátele, ale vůbec se mu nepodařilo ji zakončit. proto mám rád 9. řady, kdy o grálu nebo Arše nepadlo ani slovo. Je tam prostor jak pro akci, tak pro zajimavý debaty, viz jak polemizoval Daniel s Převorem nad tím, co je Bůh atd. v díle 9x05. Takto se to mělo ubírat, to určitě plně souhlasím.
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Já myslím, že Archa šla napsat líp, ale muselo by k tomu být použito jiné vyprávění.

Třeba vypravěč komentující "na jaře 2006 se Ori chystali k útoku na Zemi a Jackson přišle s tímhle a tímhle" a "o tři měsíce později se stalo tamto". Tím by se třeba eliminoval i ten divný pocit, kdy třeba Teal'c přejde horský štít během několika hodin (nebo alespoň takový jsem měl pocit). Kdyby celý film trval měsíce a ne dny, rozhodně by to IMO hodně pomohlo.
No a s jiným řešením kromě grálu a archy... třeba hledat pomoc u Noxů by IMO byl mnohem lepší dějový oblouk s návratem do starých dob SG-1, než Replikátoři. Ti tam IMO taky byli fajn, ten nápad NID, ale ukradli si moc místa pro minimum použití (zvláště, když Marrickův plán by fungoval, kdyby ho zlá SG-1 nezavřela do cely). Ony i ty očekávané "armády Ori" by tam IMO šly udělat, aniž by na ně můsel být přímý záběr, nebo delší než několik sekund (viz. třeba The Last Man).
Celkově třeba vyprávění Continuua je něco, co mám na mysli. Kdyby se odehrál během jednoho dne a ne jednoho roku, taky by mi příšel mnohem divnější.

9. řada se mi zpětně taky hrozně moc líbí, i když mi tehdy (i dnes) vadila moc dušínovská reakce SGC. I bez atomovek ale musím říct, že 9. je u mě někde na stejném místě, jako je 1. řada SG-1 nebo SGA.
Obrázek

Odpovědět s citací

No mě v souvislosti s tímhle napadá, srovnej to třeba s dílem z 2 řady, thorův vůz. Sg-1 bojuje s mnohem silnějším protivníkem na Cimmerii, a druhá část se snaží najít vyspělou schovanou superzbraň v síni Thora, kterou nepřítele porazí. A co najdou? místo zbraně zijstí, že to byl test pro obyvatele, kdy už jsou dost vyspělí a sg1 je Goauldy poražena. A v poslední chvíli je zachrání ona domnělá superzbraň v podobě Thorovy lodi.
Tenhle díl měl ukázat naše myšlení, že my jsme si pod tím představili zbraň, pod tím co tam mělo být údajně schováno.
Srovnej to s tou šílenou honbou za superzbraněma v 10. řadě a arše. IMO by se mi víc líbilo takovýhle zakončení, jako v Thors chariot, kdy by nás Ori porazili, čímž by nebyli degradovaní,(Jako Heru ur v Thors chariot) a nakonec by bylo řešení klidně deus ex machina, že by se do nich pustili Antici a žádný zázračný udělátka by nebyla potřeba.

Destiny Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Tak unikla dokonce i nadabovaná Continuum . Musím říct, že dabing je vážně perfektní :) Vřele všem doporučuju
I am proud to be member of Sheppofilclub
Obrázek
Můžeme být jen tím čím jsme. Nic víc, nic míň. (Kahlan Amnell)
Není tak těžké za přítele umřít, jako najít takového, aby umírat stálo za to.

First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Mně osobně právě nejvíc vadí přibývající Deus Ex Machiny. V dřívějších sériích SG-1 to byla řada originálních nápadů, díky kterým poráželi jednoho vládce soustavy za druhým (například uměle vytvořená supernova v 4x22 Exodus). Jakmile však scénáristi ztratili inspiraci, najeli na linii Dakara - Grál - Archa, což je všechno více méně o tom samém...

I když, nemůžu říct, že jsem se nudil. Například s úrovní 9. série, jak tu o ní bylo psáno nade mnou, naprosto souhlasím.
Jedině tu Archu jim asi neodpustím... Letos už by bývala mohla běžet 12. série SG-1... :cry: (chápu ale, že 2 seriály najednou byly asi moc...)

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Balial: Já nevím, mě by tenhle konec taky přišel divný, říkal bych si, že jsem vlastně ztratil čas tím, že jsem se díval, jak se SG-1 snaží, a přitom ti vejtahové nahoře to mohli utnout už v úvodu... :-)

Nohajc: Zapoměl jsi, že artefakt hledali už od 7. řady - Atlantis ;-) Tohle právě vůbec nechápu. Cooper nebo kdosi v interview říkal, že tyhle story s artefakty dělají, protože to je duch Stargate. Což je IMO blbost; dříve taky hledali artefakty, ale ne v takhle intezivním duchu a myslím že nikdy to nebylo tak, že by tím něco hodnotného získali.
Jako říkám, že jednou za čas je to cool. Třeba v Atlantis mi nějaký storyark o hledání něčeho fakt chybí. Ale pak se to musí nějak proložit něčím normálním bez artefaktu. Tohle SG-1 poslední roky nedělala a Ark je toho ztělesnění. IMO.
Obrázek

First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Raynor: Já nemluvím o artefaktu jako takovém, ale o artefaktu, který přispěje k rychlému, řekněme magickému, ukončení něčeho... čili Deus Ex Machina

Hledání Ztraceného města řadím do jiné škatulky. A vůbec mi nevadilo, naopak...

g.o.d Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Raynor:to byl Cooper, kterej prohlásil, že celá Stagate je o hledání superzbraní na hrozný nepřátele. On je z toho možná nadšenej, hlavně že mus stačí pokaždý vymyslet strašlivýho nepřítele a vzápětí ještě strašlivější zbraň, kterou toho nepřítele zničí, ale ne všichni jsou z toho nadšený. Viz. Michael Shanks, kterej grál a archu kritizoval

když už má potřebu řešit věechno takhle lehce, tak mohl zapojit Antiky a ne se za pár měsíců uračít v jednom interview vysvětlil jak to vlastně s Morgan a Antikama bylo :roll:
Podpis byl odstraněn z důvodu porušování pravidel.

First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

:offtopic: Hehe, tady u g.o.da je krásně vidět, jak se projevil upgrade fóra zejména u těch, kteří si zapomněli určit pohlaví... :D

EDIT: Takže v tuto chvíli už nevermind :)

Major General
Major General

Odpovědět s citací

Já říkám, že jednou za čas mi artefaktový nebo technologický deus ex machina nevadí. Když to ale v SG-1 dělali co díl ("ach ne, jsme obklíčeni" - bzum - "welcome to Odyssey") a pak i v hlavním ději, tak to prostě je problém a IMO důkaz scénáristické křeči, ne ducha seriálu.

Jsou ale příklady v jiných ne SG seriálech, kde je jednou za čas deus ex machina fajn; i tam je to ale třeba podmíněno něčím, čeho se hlavní postavy obtížně vzdávají, či tak něčím.
Obrázek

First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Raynor: Takže to vnímáme prakticky stejně...

Siria Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Právě mi přišel mail od filmcity. Píšou, že Ark of Truth je u všech prodejců už skoro vyprodaná :shock: Teda mě to dost dostalo. Ještě štěstí, že jsem si ji už dávno předobjednala... Teda že se ten film bude až takhle prodávat, jsem nečekala. Holt fanoušci Stargate zapracovali :D
Ale je to jen dobře. Alespoň MGM uvidí, že i tady o ten seriál máme zájem a šel by tu na odbyt. Teda vidělo by, kdyby se o takové věci zajímalo...
"Mohu žít bez rodiny, svých přátel, ale nikoli bez chrta." beduinské rčení

Rekord v Battle Tower: Diamond - 46
Platinum - 20

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek - help these little guys hatch by click :-)

Amazon Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Mně se tedy více Continuum na Archa. Lepší mohli být tedy oba dva. Continuum mi přišel jak zajímavěší děj, tak i lepší zpracování. Navíc i návrat starých známých postav byl skvělý. :smile: Na druhou stranu, v Ark of Truth byli ORI i Replici. Jenže - dvě zničené rasy najednou, to není moc dobré...
Obrázek

PředchozíDalší

Zpět na Pokec o epizodách