Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Kultura Seriály Stargate Stargate SG-1 Pokec o epizodách The Ark of Truth vs. Continuum

The Ark of Truth vs. Continuum

Sekce určená k debatám o odvysílaných dílech k nimž vyšly české titulky. Pokud i tak chcete spoilerovat, používejte funkci spoiler (tlačítková lišta při psaní příspěvku)

Který SG-1 film je lepší?

The Ark of Truth
54
29%
Continuum
131
71%

Celkem hlasů : 185

Příspěvek 05.8.2008 22:22:22
WORMWEJDR Uživatelský avatar
Airman
Airman

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Archa i Continuum byly pěkný filmy ale já osobne bych jako důstojné zakončení serialu viděl spis jako neakou bitvu.
Na O¨neilla sem se srtasne tesil a nakonec tam pobyl necelych pět minut.
Podle me by to chtelo goaldskej utok na zem a bitku s lodema na orbitě a potom na zemi a ve vzduchu (spojeny sily f-16 a x-302 :twisted: )[a hlavne videt jacka zase "ve zbrani"] a ne neaky hrani s časem a už častý nešvar na který si asi budu muset zvyknout je naprosto stupidní zakočení zbytečně rychlé a nedůstojná smrt hlavních hrdinů... :roll: :cry: :evil: .

Příspěvek 05.8.2008 22:47:05
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Já myslím, že Continuum by byl fajn konec, kdyby se neodehrával z větší poloviny v alternativní realitě.
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 05.8.2008 23:40:58
Vlad Dracul Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Ark Of Truth byl zkráceně úplný výsměch. Continuum byl SG film jaxepatří!
Především jsem rád, že Goa´uldy nenechali zabřednout do looserských hloubek, a úplně to vyrušilo mé negativní dojmy z 9 a 10 rady SG-1, ktera jakoby nam říkala, že Ori jsou skuteční tvrdí enemy, a těch prvních 8 rad s Goa´uldy bylo nic.
[img][./images/thumbs/300px-imperial_eagle_1267550493.jpg]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/bd/Imperial_eagle.jpg/300px-Imperial_eagle.jpg[/img]

Invaze - 41. část

Domov – Kapitola 6. – Ale pro milost boží

Příspěvek 06.8.2008 09:45:08
Nohajc Uživatelský avatar
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

WORMWEJDR píše:
Archa i Continuum byly pěkný filmy ale já osobne bych jako důstojné zakončení serialu viděl spis jako neakou bitvu.
Na O¨neilla sem se srtasne tesil a nakonec tam pobyl necelych pět minut.
Podle me by to chtelo goaldskej utok na zem a bitku s lodema na orbitě a potom na zemi a ve vzduchu (spojeny sily f-16 a x-302 :twisted: )[a hlavne videt jacka zase "ve zbrani"] a ne neaky hrani s časem a už častý nešvar na který si asi budu muset zvyknout je naprosto stupidní zakočení zbytečně rychlé a nedůstojná smrt hlavních hrdinů... :roll: :cry: :evil: .

Tohle už je od první série (viz ten díl s Apophisem a Noxy). Prostě jsou úžasní nesmrtelní hrdinové, ale pak se nechaj trapně postřelit, jenom proto aby se mohl předvést nějaký ten zázrak. :roll:
"Come along, drop this hair dryer or whatever it is."

Příspěvek 07.8.2008 19:04:01
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Nj, ta přestřelka na konci byla trochu divná. Docela fajn by mohlo být, když už teda přistoupím na tu časovku, kdyby třetí film byla SG-1 unikající z Continuua do 30. let a přežívající těch deset let v místním prostředí (a třeba by unikl i ještě někdo, aby se nenudili jen s nacisty). To už by byl totální Indiana Jones :-D
Obrázek

Příspěvek 09.8.2008 11:29:34
Kolousek001 Airman
Airman

Odpovědět s citací

Panebože vyděli ste Archu pravdy v CZ dabingu???? To je hnus největšího kalibru není tam jedinej stejnej dabér ze seriálu. Dialogy sou naprosto příšerný a dabéři tisíckrát tolik vůbec se k postavám nehodí, nedoporučuju stahovat a už vůbec né kupovat!

Příspěvek 09.8.2008 12:09:06
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Kolousek001: To víš, s českým dabingem to jde od desíti k pěti. Už to není, co to bývalo třeba před dvaceti třiceti lety...

A tihleti blbci si ani nemůžou zjistit, kdo že to postavy daboval minulých 10 let v seriálu. Prostě jako na běžícím pásu, dostanou něco, co jim určitě vůbec nic neříká, a tak to honem nějak namluví, aby to měli rychle hotový. Nechápu, proč to nezadali Zdeňku Štěpánovi, jako vždy (sice by to asi taky nebylo nic moc, ale aspoň by tam byly staré známé hlasy, na které jsme zvyklí).

P.S. Tvrdíš, že tam není ani jediný dabér stejný? Já slyšel, že Rýmský nějakou náhodou dostal roli Teal'ca (tak jak to má být).

Příspěvek 09.8.2008 17:07:08
WORMWEJDR Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

ted sem si tak vzpomel že sem nekdy slyšel ze maj bejt tři filmy pro SGC...je to pravda :?: :?: :rules:

Příspěvek 09.8.2008 18:41:23
Halajda Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Pokud vím, tak podle úspěchu a ohlasu tady těch dvou se bude vědět, jestli se natočí ještě další. Možná už někdo někde řekl, že MGM na další film kývlo...

Příspěvek 09.8.2008 19:20:46
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Šušká se, že by mohl být třetí film, prý údajně centrující se na O'Neilla, což mě vzhledem k formě RDA trochu děsí.
Obrázek

Příspěvek 09.8.2008 19:36:50
Kolousek001 Airman
Airman

Odpovědět s citací

Nohajc píše:
Kolousek001: To víš, s českým dabingem to jde od desíti k pěti. Už to není, co to bývalo třeba před dvaceti třiceti lety...

A tihleti blbci si ani nemůžou zjistit, kdo že to postavy daboval minulých 10 let v seriálu. Prostě jako na běžícím pásu, dostanou něco, co jim určitě vůbec nic neříká, a tak to honem nějak namluví, aby to měli rychle hotový. Nechápu, proč to nezadali Zdeňku Štěpánovi, jako vždy (sice by to asi taky nebylo nic moc, ale aspoň by tam byly staré známé hlasy, na které jsme zvyklí).

P.S. Tvrdíš, že tam není ani jediný dabér stejný? Já slyšel, že Rýmský nějakou náhodou dostal roli Teal'ca (tak jak to má být).

Jo pardon , Rýmský tam je to jo já sem celej film v CZ neviděl protože bych an to neměl nervy byl to hnus!!!!!!!!!! Dabérům s Sg-1 seriálu se nic nevyrovná

Příspěvek 10.8.2008 14:57:29
Markus Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tak sice nevím, jestli to patří zrovna sem, ale k dabingu se také vyjádřím. :wink:

Kolousek001 píše:
Dialogy sou naprosto příšerný a dabéři tisíckrát tolik vůbec se k postavám nehodí, nedoporučuju stahovat a už vůbec né kupovat!

S takovýmhle přístupem se u nás nebude prodávat žádná další brána. Pokud tě dabing Archy tak irituje (což v tomto případě docela chápu), tak si tam můžeš pustit originál. Rozhodně si nemyslím, že je to důvod si to nekupovat. Ale je to samozřejmě tvé rozhodnutí.

Co se týče toho špatného obsazení. Holt za to může dabingové studio a FOX. Český distributor je v tom vyjímečně nevinně. Dabing si zřizuje přímo FOX ze zahraničí, aniž by o českém dabingu vůbec něco věděli. Nejdřív to dali skvělému studiu Virtual, to zpracovalo rozpočet a poslali jim ho zpátky. Jenomže FOX asi chtěl ušetřit, rozpočet se jim zdál vysoký a tak to nakonec dali nějakému neznámému studiu, které to udělalo za pár babek, ale s naprostým nezájmem o dabing samotného seriálu. A to ještě studio Virtual psalo přímo FOXu, že dělají chybu, protože tohle potřebuje speciální péči, aby fanoušci nevyváděli tak, jak teďka vyvádějí... :smile: Holt marně.

Musím ale dodat, že když si odmyslím dabing samotného seriálu, tak obsazení samotné Archy pravdy není vůbec špatné a určitě bych ho neoznačil za příšerné. Naopak originálu jsou některé nové hlasy mnohem bližší, než ty seriálové. Jan Šťastný je Camerovi mnohem blíže, než mlaďoučký hlas Martina Písaříka. To samé Zuzana Skalická a Vala Mal Doran. Hlas paní Skalické je MNOHEM blíže originálu, než sametový hlásek Kateřiny Lojdové. Teal'c nám zůstal opět s hlasem skvělého Pavla Rímského, který se píše s měkým i. :wink: Daniela Jacksona dabuje Martin Stránský, alias Doktor House. :D To je asi největší šok, ale opět si myslím, že to není úplně špatná volba. No a Samanthu dabuje Tereza Bebarová. No má dost mladý hlas na Samanthu, když přihlédnu k původní Simoně Postlerové, ale jinak to také ujde. Takže v případě obsazení nemohu rozhodně říct, že by bylo příšerné, KDYŽ si odmyslím seriál. Navíc ti dabéři za to nemohou, že je obsadili do Archy pravdy a tak snad není nutné házet špínu na celý dabing jen proto, že se změnilo obsazní. :?

Jo, úplně jiná věc je překlad, který bude fanouškovi zvyklému na dabing seriálu dost trhat uši.

Převorové jsou tam Prioři
Hyperpohon - Hyperdrive
"Orájové" - "Oriové"
A u Valy Mal Doran a Morgany LeFei přidali příponu ová :shock:
A jako perlička označují "Asgardské jádro" jako Asgarda... :lol:

Ale kdo někdy slyšel dabingy starých Star Treků První kontakt či Generace, tak mu tohle ještě bude připadat fajn. :smile:

Tím nechci obhajovat kompletní přeobsazení, režisér a producent tohoto dabingu jsou opravdu idioti, ale zase taková hrůza to není a obsazení bez ohledu na seriál není špatné. Ale až zjistím, kdo tohle má na svědomí, tak si asi napíšu pěkný e-mail. :twisted:

Nohajc píše:
To víš, s českým dabingem to jde od desíti k pěti. Už to není, co to bývalo třeba před dvaceti třiceti lety...

Ale, ale, ale. Tohle je úplný nesmysl. Za prvé si uvědom, kolik dabingů se dělalo tehdá a kolik dnes. Tehdy jestli se dabovalo deset filmů a deset seriálů za rok, tak to bylo hodně. Dnes? Za rok se dabují stovky filmů a desítky seriálů. Takže se holt stane, že se nějaký dabing nepovede. Za druhé, v devadesátých letech vznikaly příšerné dabingy. Pět hlasů dabovalo filmy o třiceti postavách, zvuk byl příšerný jak slovo káže, o překladu ani nemluvě. Od té doby se dabing příšerně zlepšil. Ale opět jsme u toho, že jen v Praze je asi 30 dabingových studií a po celé české republice ještě několik dalších. Takže ano, některé dabingy se povedou na jedničku, jiné se nepovedou. Nejvíc se mi líbí na fórech ohledně dabingu Archy pravdy tvrzení, že tohle je důkaz, že by se nemělo dabovat. Dabing je umělecká disciplína, stejně jako hudba či film. A stejně jako u hudby i filmu se něco povede a něco ne. Když se nepovede nějaký film, tak je to automaticky důkaz, že by se filmy měly přestat točit? Ne, jen je to důkaz, že by se to pro příště mělo zlepšit. Takže dabing rozhodně nerušit, je skvělý z mnoha důvodů, jen to chce něco udělat pro celkové zlepšení jeho úrovně.

Takže suma sumárum se holt dabing Archy nepovedl. Každý den nemůže být posvícení. Překlad někdy trošičku zaskřípe a hlavní role jsou přeobsazené (i když podle mě nijak hrozně a v některých případech mnohem lépe než v seriálu).

Jinak pro všechny, kdo by se automaticky chtěli vykašlat na dabovaný druhý film Continuum. Psalo se to na všech webech a všude možně, ale ještě jednou to zopakuji:

Dabing druhého filmu Stargate: Continuum (Návrat) dělalo již erudované studio Virtual, které přizvalo režiséra seriálu a tudíž je překlad i obsazení naprosto stejné jako v seriálu. Navíc na dabing dohlíželo pár fanoušků.

Příspěvek 10.8.2008 15:22:59
Destiny Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Já jsem včera skoukla Archu v češtině a tak úplná katastrofa to nebyla.

Co se týče klasů:
Cam: Mnohem lepší hlas než v seriálu. Šťastný má rozhodně podobnější hlas Benovi než Písařík
Vala: Skalická také nebyla špatná volba

Jedině Sam a Daniel mi nesedli

a až na ty chyby jako Asgart, Prior a Oriové si myslím, že se na to dívat dá :)
I am proud to be member of Sheppofilclub
Obrázek
Můžeme být jen tím čím jsme. Nic víc, nic míň. (Kahlan Amnell)
Není tak těžké za přítele umřít, jako najít takového, aby umírat stálo za to.

Příspěvek 10.8.2008 17:28:13
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Markus: Tomuhle tedy říkám diplomatický přístup :) Osobně si stejně myslím, že titulky jsou vždycky mnohem lepší volba než dabing; ať už se čeští herci snaží sebevíc.

Příspěvek 10.8.2008 18:04:08
Markus Chief Master Sergeant
Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Nohajc: Tak to je opravdu věcí názoru. :wink: Já se ještě pořád považuju za Čecha, který má český jazyk rád a je mu mnohem bližší než angličtina. Takže když je slušný překlad a dobré dabérské výkony, tak mám z výsledku mnohem větší zážitek, než v případě originálu a ustavičného čtení titulků. Ale je to prostě věc vkusu... Avšak určitě bych po fórech neprohlašoval, jak je originál příšerný, jak si to jím každý zkazí a jak je dabing jediná správná cesta. :smile: A to není myšleno na tebe, ale jen čistě obecně... :wink:

Příspěvek 10.8.2008 18:29:23
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Markus: Svatá pravda, je to věc vkusu. Z toho co píšeš o "ustavičném čtení titulků", jsem pochopil, že tě to asi unavuje, takže chápu, že se ti lépe zamlouvá český zvuk. Pokud jde o nějaké vlastenectví, tak je pravda, že bych mohl říct o blízkosti jazyků vůči mně asi to samé. Ale zrovna v oblasti filmů a seriálů, jsou mi bližší věrohodné výkony původních herců, protože nadabováním vlastně hercův výkon učiníte polovičním. (Tím nechci říct, že by výkon dabéra nemohl dosáhnout stejných kvalit)

A pak jsou tu vyloženě kousky, jako například Monty Pythonův Létající Cirkus, které se nadabovat zkrátka nedají. Na nich by totiž bylo dost patrné právě to, co jsem tu rozebral a navíc je tu spousta hrátek s jazykem, jejichž "bezztrátový" převod může být mnohdy tím nejtvrdším překladatelským oříškem.

Na druhou stranu, sám mám několik seriálů u nichž bych i řekl, že česká verze má navrch. (Simpsonovi, Červený Trpaslík...)

Příspěvek 10.8.2008 22:38:52
Kolousek001 Airman
Airman

Odpovědět s citací

Hele je to prostě můj názor ale jak říkám ten dabing je fakt hnus, jediná nová mi sedla asi jen Vala, Cameron mi příde fakt lepší v seriálu, nic proti dabérovi Deniela na Dr. Hause je skvělej ale pro Deniela se absolutně nehodí, já to nemoh poslaouchat, Samantha, to je taky strašný Simana postlerová na ní nic nemá... Ty překlady, je vidět že neměli vůbec páru vo co de, ale mě příde zajímavý že jim to nezarazil třeba Pavel Rímský který by vo tom měl něco vědět, takle to totálně skonili.........
Chudák StarGate :( :(

Příspěvek 11.8.2008 09:53:49
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

No, to fakt nevím. Rímský sice daboval Teal'ca dost dlouho, ale při všech rolích, které v dabingu má, si těžko bude pamatovat nějaké detaily. U něj to končí tím, že přečte, co mu napsali...

Navíc třeba zmíněná Tereza Bebarová, která ujíždí na Stargate Atlantis (já to vím, protože ji znám osobně a tenhle seriál jsem jí doporučil), jim taky nic neřekla.

Příspěvek 11.8.2008 10:08:59
Vlad Dracul Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Rozhodně musím souhlasit, že kvalitní dabing na úrovni je lepší než luštění titulků. A mimochodem, i titulky jsou leckdy příšerné, ať už oficiální nebo fanouškovské. I na poli titulků tak vznikají "perly". :D
O naší SGTT to přirozeně neplatí, díkybaalovi :)

Ještě že u Continua měli rozum, a budou to dabovat dle seriálu...Ark originál si nekoupím, ale kvalitně namluvené Continuum stoprocentně.

Pozn.: Je zajímavé, jak ti dabéři u tolika scén v různých filmech říkají úplné blbosti, leckdy tak očividné, že si to musí uvědomovat, pokud nejsou retardovaní, a to myslím vážně. Jsem zvědavý, jestli u toho dabér může říct, že je to nesmysl, nebo mu jen řeknou něco v tom smyslu, ať drží hubu, že to není jeho starost, má jen číst.

:?
[img][./images/thumbs/300px-imperial_eagle_1267550493.jpg]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/bd/Imperial_eagle.jpg/300px-Imperial_eagle.jpg[/img]

Invaze - 41. část

Domov – Kapitola 6. – Ale pro milost boží

Och

Příspěvek 11.8.2008 13:02:49
Ori Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Možno ma označíte za blázna, vyšinutého, trafeného. Môžete. Ale jeden názor mi nezoberiete. Hercov výkon a jeho kvalita pozostáva z dvoch seberovných častí:

1. Mimika, pohyby tváre a celého tela
2. Hlas, práca s hlasom

Ak násilne vezmeme hercovi jeho hlas, IMHO zabijeme presne polovicu hereckého výkonu vo filme či seriáli. A toto už nemá vôbec nič spoločné s vlastenectvom.

Ak nielen že hercovi násilne vezmeme hlas, ale ho aj nahradíme hlasom iného herca, z pôvodného herca ostal 50%tný výkon, z nejakého českého dabéra sa pridal zvyšok výkonu. Vznikol nám teda akýsi hybrid medzi dvoma hercami, ktorí nikdy spolu nestáli na jednom javisku či scéne, nikdy sa nerozprávali o chápaní svojej roli v seriáli, nikdy si nevyskúšali takúto rolu zahrať jeden namiesto druhého, aby sa do toho "dostali". A to podľa mňa správne nie je, nech ste akýkoľvek vlastenec.

Dubbing ako-tak schvaľujem, len ak pôvodný herec zvláda viacero jazykov, a predabuje to sám do inej reči. Ale aj to je diskutabilné - nikdy nedosiahnete rovnaký zvuk v štúdiu, ako na pľaci. Takisto, pri hre naživo rozhodujú vaše momentálne pocity a vcítenia + interakcia s ostatnými, "živými" hercami, režisérom, tvorcami...

Preto podľa mňa dubbing zabíja filmy, seriály, a tak ďalej. Nehovoriac už o tom svinstve, že sa prekladá tak, aby hlas sedel s ústami, a vzniká množstvo nepresností. Napríklad 90% fanúšikov Stargate nevie, že v úvodnej časti seriálu Stargate SG-1 sa Daniel z Abydosu pokúšal vytočiť mnohé adresy z kartuše, ktorú našiel. Z dabingu sa to nedozvie, lebo slovo "volať" nesedelo s mimikou tváre "dial", a tak sa rozhodli vetu pozmeniť svojim potrebám - hoci sa stratila polovica významu vety. A to sa pri titulkoch nestane.

Chápem, ak vám čítanie titulkov vadí, ale potom vedzte, že zabíjate polovicu filmu. Ak to vám nevadí, tak ani mne. Len si uvedomte, že ničíte polovicu práce hercov filmu, na ktorý ste tak dlho a nadšene čakali. Je to ako po roku sexuálnej abstinencie dostať do postele nejakú babu, a potom vedome a pri zmysloch nedosiahnuť orgazmus. Predabované DVDčka by IMHO mali mať ceduľku "Na vlastnú zodpovednosť!"

A ešte na záver niečo. Predstavte si, že v USA namaľujete obraz, červeno-modrú loď. Lenže v ČR sa vášho obrazu zmocní "obrazové štúdio". Pôvodný námet - loď síce nechajú tak, ako je, ale farbu zmenia na purpurovo-hnedú. Ako by sa vám to páčilo? Tak nejak sa musia cítiť predabovaní herci.

Příspěvek 11.8.2008 13:24:27
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Chápu tvoje postoje,ale souhlasit prostě nemůžu.
Jsou stovky filmů a seriálů,na které se raději podívám s dabingem. Namátkou třeba Přátelé, MASH a postupně přicházím na chuť dabované BSG.

Mnohdy má dabér mnohem čistší nebo pro danou roli se lépe hodící hlas,než sám herec. Když slyším Petra Olivu,tak si ihned vybavím dědky mrzuté či elegantní. A různé ve filmu nevýrazné postavy dostávají po dabingu větší důraz.

Archu pravdy beru jako dabingovou perličku. Doporučuji vám to samé. Televize Nova si IMO udělá svůj dabing,aby jí pasoval k seriálu,takže to bude oukej.

A k tématu: Archa pravdy je lepčí :)
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Příspěvek 11.8.2008 13:40:43
gravidus Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Continuum bylo o postavách, kterých tam bylo hodně a nakonec jsme se nedozvěděli o žádné nic! Kdyby tam nebyla akce s migama tak tam není snad žádná.

Archa nám, jak už bylo řečeno, ukončila SG1, byli tam Ori, byla tam Adria, byla tam Morgan, Teal'c všechny zachránil, a ty replikátory jsem ochoten jim odpustit..

Takže Arc of truth!

Příspěvek 11.8.2008 14:06:16
Ori Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Geser píše:
Chápu tvoje postoje,ale souhlasit prostě nemůžu.
Jsou stovky filmů a seriálů,na které se raději podívám s dabingem. Namátkou třeba Přátelé, MASH a postupně přicházím na chuť dabované BSG.

Mnohdy má dabér mnohem čistší nebo pro danou roli se lépe hodící hlas,než sám herec. Když slyším Petra Olivu,tak si ihned vybavím dědky mrzuté či elegantní. A různé ve filmu nevýrazné postavy dostávají po dabingu větší důraz.

Archu pravdy beru jako dabingovou perličku. Doporučuji vám to samé. Televize Nova si IMO udělá svůj dabing,aby jí pasoval k seriálu,takže to bude oukej.

A k tématu: Archa pravdy je lepčí :)

Áno, niekedy (niekedy!) sa tie hlasy možno skutočne viac hodia (ešte som sa s takým nestretol). Otázka je - dokáže s tým hlasom takto pracovať aj dabér? Lebo sorry, ale "výkony" dabérov seriálu Stargate - ešte za čias RDA sa ani zďaleka nevyrovnajú pôvodným výkonom, aj keď tri postavy mohli mať lepší hlas s dabérom.

Příspěvek 11.8.2008 14:24:56
Ori Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Prepáčte, že needitujem svoj prvý post, ale nie každý odpovedá, a tak by si nový obsah staršieho, editovaného postu nemusel všimnúť. Navyše, ide o celkom separátnu myšlienku.

Ono druhá vec je zvyk. Keď na ovládači sem-tam ťukneš na tlačidlo A->B, vypočuješ si originál na 5 sekúnd, a zhodnotíš: "Hnus!", to nie je správne riešenie. Na niektoré postavy si treba zvyknúť, a až tak pochopíš, o čo všetko si prichádzal. Napríklad - mne veľmi dlho trvalo, kým som si vo Frasierovi zvykol na pôvodný hlas Daphne. Takisto mi na prvý raz nesedel hlas Nilesa a Martyho. Ale po jednej, možno dvoch napozeraných častiach som zistil, o čo všetko som prichádzal. Záchvaty smiechu ma chytajú na takých miestach, kde nikdy predtým so slovenským dabingom - ničmenej, neočakávane vydareným. Správanie postáv je jasnejšie, komplexnejšie, vynikajú všetky dovtedy potlačené vlastnosti. Dokonalý príklad je aj RDA zo Stargate. Keď som ho videl po česky, bol som zhrozený. Tie pasáže, na ktoré som sa tešil, ma nechali chladnými. Polovicu vecí som sa kvôli zlému prekladu (napasovanému na dabing a ústa) nedozvedel korektne. Ach jaj.

Příspěvek 11.8.2008 16:29:22
First Lieutenant
First Lieutenant

Odpovědět s citací

Ori: Já s tebou vzásadě souhlasím. Možná bych vynechal ta přirovnání, ale jinak to vnímám úplně stejně jako ty. Navíc patřím mezi ty, které nikdy čtení titulků neunavovalo. A i když se v nich vyskytují nějaké nesrovnalosti, nemusí mi tolik vadit, protože díky originálu slyším všechno správně. Nehledě na to, že se při tom člověk zdokonaluje v jazycích. :wink:

PředchozíDalší

Zpět na Pokec o epizodách