Díky, jako vždy...se Zelenkou to byl záměr. Je to jen člověk a má jen jedny nervy...ale trošku jsem se bála, že jsem to přehnala
A po velni krátké, propracované noci přišlo krásné ráno. Jedno z studených, ale obyvatelé to nijak nezaznamenali. Systémy, za pomocí doktora McKaye, byli přepsány a tak si všichni do posledního mohli užívat konstantní teploty.
Toho dne Lenka vstala poměrně brzy. Protáhla se a pohlédla na budík. Bylo pět ráno.
„Hůůůů, to je hodin! Jak to, že nezazvonil?“ zavýskla v duchu. Rychle se oblékla a vyběhla na chodbu. Cestou si ještě natahovala bundu a poskakováním zavazovala botu. V jídelně popadla několik sendvičů a konev kávy i s hrnkem. Vydala se na další maratón.
„Za tohle by mě Carson zabil a nebo přinejmenším připoutal k lůžku,“ napadlo ji a pak se nad tou myšlenkou zachichotala. Jako lavina se vřítila do laboratoře, ve dveřích se však zarazila.
„A dopr...“ vyklouzlo jí z úst. Na jednou ze stolků někdo spal. Ten někdo byl doktor Rodney McKay.
Našlapovala jako kočka. Židle po jejím dosedu mírně zavrzala.
„Čert, aby to vzal!“ zanadávala. Nehlučně zapnula notebook a začala snídat. Mezi tím se přihlásila, kousla do sendviče a napila se kávy. Rozdělala si potřebnou práci a dál pokračovala v předešlé činnosti. Po půlhodině Rodney zachrápal. Doktorce, která se lekla, zaskočilo. Nechtěla zakašlat a tak pomalu, velmi pomalu rudla. Oči se jí zalévaly slzami. Vzdala to, vyběhla na chodbu a dávivě všechno vykašlala. Posléze si setřela z očí slzy a ještě rudá pokračovala v tom, co se nezvládlo předešlý den. Kolem osmé hodiny se sem začali trousit ostatní vědci. Svým štěbetáním probudili Rodneyho, který byl dnes obzvláštně nerudný.
„Doktore McKay?“ ozvala se mladá Japonka.
„Hm?“ zabručel jako medvěd.
„Máme tu nějaké nejasnosti na jižním molu.“ „
Kde že?“ podivil se.
„No...na konci jižního mola. Nechápu to!“ vykvikla. Byla rozrušená, jelikož už bylo odpoledne a Rodney ji stihl seřvat nejméně pětkrát. Samotný doktor si povzdechl.
„Weissová se mnou, vy ostatní zpátky do práce,“ vykřikl. Lenka s povzdechem vstala a sebrala tablet. Přijala některé soucitné pohledy a vyrazila za nerudným doktorem, který byl obtěžkán batohem.
Cesta proběhla zdá se v klidu. Nekřičel na ni a vůbec ji nepopoháněl. Šel prakticky jejím krokem. Dokonce k ní prohodil i pár vlídných slov. Doktorku to hodně zaskočilo, avšak dávala si pozor, aby to na ní nepoznal. Měla strach, aby se zase nezměnil v toho nelítostného doktora. Připadalo jí to pak hloupé. Teď se musela vrátit myšlenkami nazpět. Dorazili na místo.
Před nimi byla stěna a vypadala naprosto nevinně.
„Vychází to zpoza ní,“ vydechla Lenka.
„Vím, ale tady chodba končí, takže to znamená...“ McKay nechal prostor doktorce.
„Že tady musejí být dveře,“ dodala, jako by nic. Usmál se na ni. Opravdu mu připadala chytrá.
„Jen je musíme otevřít,“ nenápadně nahodil.
„Tak se do toho pustíme!“ řekla s úsměvem a nadšením. Doktor ani nemrkl a začal zkoumat okolí. Doktorka Weissová došla ke stěně. Prohlédli si ji. Nevypadla jako dveře ani jako cokoliv jiného. Mohli to být třeba zdi okolo a ani by si toho nevšimli. Pomalu šla na jednu stranu. Do někoho narazila. Rodney měl stejný nápad. Ušklíbli se na sebe a zírali na stěnu před sebou.
„Hm...“ řekl Rodney.
„Hmm,“ doplnila Lenka a oba dál propalovali zeď pohledem.
„Co takhle? Sezame otevři se! Eh, tak asi ne...“ zkoušela to neohroženě doktorka. Rodney pohlédl na svůj tablet a pak na stěnu.
„Zkuste to znovu, doktorko,“ vyzval ji.
„Sezame otevři se.“ McKay něco zmáčkl a dveře se opravdu otevřeli.
„Dobrý ne?“ vykřikl vědec a vrhl se dovnitř. Lenka se jen zasmála a následovala muže, který ztratil veškerou svoji nerudnost.
Prošli společně nějakou chodbou, která byla pomalovaná antickými znaky. Zahýbala hned na začátku a šla dobrých pět metrů, pak zahýbala nazpět. Ocitli se znovu před stěnou.
Tu však zdolaly s Rodneyho nadšeným: „Otevři se!“ A když se neviditelné dveře otevřely, tak měla Lenka pocit, jako by byli v sedmém nebi. Před nimi se rozprostírala ta nejpodivnější Antická místnost. Byly zde velké sloupy, hladké, ale mohutné. Nebyly nikterak vysoké, stály tu na okrasu po celé místnosti. Přímo uprostřed byla vyvýšená nazlátlá plošina, měla okolo sebe panely, které byly v polovině přerušeny ničím. Na nich byla položena tmavě fialová látka, aby se na ně neprášilo. To bylo veškeré vybavení.
Oba unešení vědci se vrhli k látkám a strhli je. Rodney nadšeně vyskočil na zlatou plošinu a chytal se nastartovat panely.
„Doktore, ne!“ zaznělo z Lenčiných úst. Nevěděla proč křičela, ale něco jí varovalo. Bylo však pozdě, ozvala se rána a doktor McKay přistál na jednom se sloupů. Po něm se svezl na zem, kde zůstal ležet.
„Bože!“ vykřikla a vrhla se k němu.
„Doktore?!“ Lehce ho plácala po tvářích. Byla vyděšená.
„No tak, McKay, slyšíš mě?“ Tentokrát přitvrdila, ale doktor trošku pootevřel oči a znovu je zavřel.
„Rodney,“ zatřásla s ním zoufale, „co se ti stalo, hej! No tak! Slyšíš mě?“ Několikrát mu luskla prsty před očima. Rodneyho oči se otevřely a objevil se v nich skelný pohled.
„McKay!“ zakřičela přímo do jeho obličeje. Nic se nastalo, bez efektu. V jeho očích se něco pohnulo, dokonce se na ni podíval.
„Kde to?“ zahuhlal a víčka se mu znovu zavřely. Lenka proklela všechno v okruhu padesáti metrů, včetně McKayovy zbrklosti. Ozvala se rána a Rodney vytřeštil oči.
„Super,“ zašeptala.
„Omlouvám se, ale nějak jsem vás musela probudit.“ Na doktorově tváři začal červenat obtisk ruky.
„Teď mi řekněte, jak je vám, co vás bolí...“ Přikryla ho svojí bundou.
„Tvář,“ řekl po chvíli váhání.
„Ano, já vím a co dál?“
„Mám žízeň a je mi zima.“ Lenka přikývla.
„Ještě něco?“
„Hlava.“ Doktorovy oči se znovu zavíraly. Třásl se zimou.
„Teď mě pečlivě poslouchejte,“ začala šeptem. Rodney byl v šoku, potřebovala na něj mluvit potichu.
„Všechno bude v pořádku, jsem tu s vámi...Napít vám dát nemůžu, ale odlehčím vám od žízně. Jídlo bohužel s sebou nemám. Zavolám doktora,“ mluvila klidně a vyrovnaně. Rodney se klepal o něco méně.
„Jídlo a voda...je v batohu,“ zašeptal nazpět McKay. Lenka se usmála, myslel na všechno. Vstala a přešla k věcem. Vzala vysílačku, láhev a nějaký šátek.
„Neodcházej...“ zažadonil vědec.
„Nikam neodejdu, zůstanu s vámi.“ Usmála se. V tenké mikině jí bylo chladno.
Namočila šátek a smočila mu rty. Očividně to pomohlo. Jeho hlavu si položila do klína.
„Něco mi povídejte,“ začala.
„Proč?“ zašeptal. Musel se přemlouvat k tomu, aby neusnul.
„Nesmíte usnout, doktore, nevím, co vám je.“ Lenka si povzdechla a snažila se přivolat pomoc vysílačkou.
„Doktore Beckette?“ mluvila do vysílačky. Dlouho se nic neozývalo.
„Ano?“ zašumělo z ní náhle.
„Jsme s doktorem McKayem v nějaké místnosti. Měla by se nacházet pod jižním molem. Je zraněný a každou chvíli může upadnout do bezvědomí,“ vychrlila ze sebe rychle Lenka.
„Hned jsme tam, moc s ním nehýbejte a snažte se ho udržet v bělém stavu,“ zazněla odpověď i s radou.
„Vyrážíme...Brendane, vezmě...“ pak už se ozýval jen šum. Doktor i doktorka čekali na záchranu.
„Tak, co mi o sobě povíte?“ nahodila Lenka a pohodlně si sedla. Opřela si hlavu o zeď. S potěšením sledovala doktorovy rozpaky. Ležel na zemi. Hlavu mel podepřenou její mikinou a bundou byl přikryt.
„Nevím, kde bych měl začít,“ vypadlo zněj unaveně.
„Taky ne, tak třeba, máte nějakou rodinu?“
„Sestru a vy?“ snažil se to zamluvit. Dostala odpověď na to, co se ptala.
„Ne, jen...babičku,“ na chvilku zaváhala.
„Co rodiče?“
„Nějak jsem se s nimi nepohodla. Nic zvláštního, nesouhlasili s mým vzděláním. Otec chtěl vojáka, matka servírku,“ řekla jen tak. Smířila se s tím už dávno.
„Myslím, že by byli na vás hrdí...“ tady se zadrhl, Lenka mu skočila do řeči.
„A na co? Na holku, která se hrabe v přístrojích a dělá, že jim rozumí? Myslím, že ne...“ nechala to otevřené, už se o tom nechtěla bavit. Jen se uchechtla. Tohle bylo hodně bolestivé téma.
„My jsme se se sestrou pohádaly a několik let spolu nemluvili. Mohl jsem za to já, ale odpustila mi. Zajděte za nimi a popovídejte si,“ nesměle navrhl Rodney.
„Měl jste štěstí, doktore. Já to zkoušela několikrát, nemá to cenu.“ Tady chvíli mlčeli, přemýšleli, co by mohli říci.
„Povězte, co si pamatujete z domova? Úplně první vzpomínku, která vás napadne,“ z ničeho nic vyhrkla Lenka. Trošku si přesedla, bolela jí záda.
„Hm.“ Zase to unavené hm. Tohle nikam nevedlo, ona sama usínala.
„No tak, doktore McKay, snažte se,“ zamumlala.
„Když to teda musí být...první co mě napadne je sestra a její rodina. Pamatuji si vůni koláče, co malá dělala a jak jí Jeannie pomáhala.“ Při téhle představě se usmál. Jako by stáli tady. Jeannie pro něj znamenala hodně, škoda, že si to neuvědomil dřív.
„Co vy?“ zeptal se taky. Když mohla ona pokládat tak hloupé otázky. Zavrtěl se.
„Já?...Ani nevím, vzpomenu si, jak jsme s babičkou skládali kytice u ní v květinářství. Byla to vždycky sranda. Snad tisíckrát mi vysvětlovala, že nesmím míchat něco s něčím a já to dělala znovu.“ Zasmála se. Krásné časy jsou pryč a ona je sama. Něco jí napadlo.
„Víte, že jsme si to vyměnili?“
„Nechápu,“ přiznal se Rodney.
„Ale víte, teď vás zasáhl výboj.“ Rozesmáli se, bláznivé, ale v téhle situaci nebyla jiná možnost.
„Jsme skoro u vás. Jak jste na tom?“ zeptal se přes vysílačku starostlivě Carson.
„Nejsem doktorka medicíny, ale měli byste si pohnout. Doktor na to není nejlépe. Nedokáži to však posoudit, radši pospěšte,“ Lenka pohlédla starostlivě na Rodneyho. Ten pohled byl stejný, jako když se matka dívá na nemocné dítě. Rodneymu se klížily oči. Ostré světlo v místnosti mu však nedovolilo usnout.
Chvíli seděli mlčky a přemýšleli. Nic nedělání je ubíjelo.
„Doktore?“ olovila skoro spícího.
„Hm??“
„Jdu se podívat, kde jsou, měl byste něco povídat...Budete v pořádku...“ s těmito slovy vstala z hladké šedé podlahy. Vydala se ke dveřím.
„Co mám říkat?“ utrhl se na ni Rodney.
„Nevím, cokoliv...sakra, do háje zelenýho...CO se doprčic děje?“ Po lehké sérii nadávek se McKay snažil otočit. Zvědavost ho přemluvila.
„Z ničeho nic se zavřely dveře,“ informovala ho Lenka. Nepotřebovala být jasnovidkyně, aby věděla, na co se chtěl zeptat.
„Aha, a nedají se otevřít?“
„Nejsem tak blbá, jak si myslíte,“ ohradila se, „už jsem to zkoušela. Prostě nereagují na nic! ...Co to?“ V tuhle chvíli zhasly i ostrá světla. Místnost se ponořila do tmi. Stíny se staly nebezpečnými.
Za dveřmi se ozval šum a posléze něčí volání: „Hej, jste tam?“ Doktorka Weissová přešla ke dveřím a zabouchal na ně.
„Tady jsme! Nemůže otevřít ty dveře!“ Hlasy na druhé straně na chvíli utichly. Zdálo se, že přemýšlely.
„No...ale...musíte to zkusit u sebe, mi to tu nedokážeme otevřít,“ navrhl někdo nesměle. Podle hlasu to byl doktor Beckett. Lenka se ztěžka nadechla. Jiná možnost nebyla. Vykročila směrem k panelu.
„Kam si myslíte že jdete?“ vyštěkl na ni šeptem. „Tam odkud vede jediná cesta ven!“ vykřikla. Nemusela, ale povolili jí nervy.
Postavila se k panelu a se semknutými víčky přes něj přejela rukou. Vše se zapnulo jak mělo. Panel se rozvrčel a rozzářil. V tichu a tmě to působilo strašidelně. Světle modrá záře probrala Rodneyho z apatie. Zhluboka dýchal a snažil se nemyslet na to, co by se jí mohlo stát. Samotná Lenka se ocitla na hranici příčetnosti. Zhluboka se nadechla a prsty přejela po jedné z kontrolek.
Průhledná obrazovka zablikala, ale přesto zůstala viditelná. Začali ne na ní objevovat různé příkazy, avšak vše bylo v antickém písmu. Soustředila se. Potřebovala něco hned, jinak by mohl její nadřízený zemřít.
„No tak...honem...otevřít dveře, kde to sakra je?“ poletovalo jí v hlavě. Jednou rukou si vjela roztřeseně do vlasů.
„Vydrž Rodney...sakra! Co mám dělat?...Co když zapnu něco špatně?...No tak, doktore, ještě chvíli...“ Na čele ji perlil pot. Zhluboka a nepravidelně dýchala. Oči jí těkaly po obrazovce a snažila se najít správný příkaz.
Ticho prořízl zvuk otvírání dveří, ten však rychle skončil. Dveře se zasekly tak, že se jimi mohl protáhnout jen jeden člověk. První jimi prolezl Carson, pak teprve ostatní zdravotníci. Rychlím pohledem zhodnotil stav hlavního vědce. Nevypadal dobře, musel rychle na ošetřovnu. Vydal rozkazy, které byly ihned uposlechnuty.
Rodney byl po těžkém manévrování vynesen ven a dopraven na ošetřovnu.
Teprve potom se doktor otočil na Lenku. Chtěl se jí zeptat, jak to jde. Nasadil úsměv a otočil se.
„Doktorko Weissová, obdivuji...“ nedokončil to. Zarazil se v půli pochybu. V očích se mu objevila čirá hrůza a strach.
„Panebože...Lenko!“ Udělal pár kroků, ale dál se nedostal. Byl odmrštěn podivnou silou na nedalekou stěnu. Zpoza lehce nazlátlé bariéry na něj koukala doktorka a snažila se dostat ven.
Viděl jak vykřikla, ale nic neslyšel. Všechno se pak seběhlo jako v nějakém podivném filmu. Příliš hloupém a s mnoha vizuálními efekty, které nikoho nezajímaly. Lenka přešla k panelu a snažila se zadat nějaké příkazy. Nic se nestalo, panel zhasl. Jediné světlo v okolí byla ta bariéra. Jemná nazlátlá záře propůjčovala okolí podivný a strašidelný vzhled. Místnost naplnil podivný zvuk. Zpěvavý ladný tón, který se po chvilkách měnil a později přidával na rychlosti v změně, brzy se z něj stala prazvláštní a tísnivá píseň.
Nad zavřenou doktorkou se rozzářil strop. Vyděšená Lenka se podívala nad sebe. Rozklepala se, avšak nic se nestalo. Podivná podlaha, na které bylo vyryto písmo, zablikala a pak se v pravidelných intervalech přeskupovala písmena. Doktorka sklopila pohled k podlaze, takže nespatřila to, co se jí odehrávalo nad hlavou. Beckett viděl, jak se ze stropu spustily dvě zlatě zářivé liány. Kdyby byly v přírodě, tak by to mohly být ony. Oslňující proud se mrskl ve výšce doktorčiny hlavy a pak rychlostí hada se jí obtočily kolem zápěstí na ruce.
Křičela, musela. Viděl ji křičet a i slyšel. Brzy však zjistil, že nekřičí ona, ale on. Zářiví hadi nemuseli jen vydávat oslepující záři, ale zároveň museli i pálit. Poslední, co si Carson pamatoval bylo, že Lenka strnula a otevřenýma očima hleděla někam daleko za stěny. Ty se jí pomalu naplňovaly zlatavou barvou. Kůže jí zezlátla a třpytila se. Vše nabíralo na světelné intenzitě. Bylo čím dál těší se na ni dívat, ale zároveň bylo těžší ji vidět. Ať se dělo cokoliv, rozhodně to nebylo správně. A pak doktora dovedla záře, bolest v očích a kvílivý zvuk do bezvědomí.
„Doktore McKay slyšíte mě?“ snažil se ho probrat jeden doktor, avšak Rodney sledoval dál strop.
„Přestává dýchat!“ vykřikla nedaleko stojící sestřička. Brzy přestal dýchat zcela. Snažili se ho rozdýchat, ale marně. Rodney byl připojen na přístroj, který dýchal za něj. O hodinu později zavřel oči a upadl do hlubokého spánku, ze kterého ho nemohly probudit. V jeho okolí vrčeli pouze přístroje, bez kterých by byl pravděpodobně mrtvý. Mnoha přítomných zdravotníků hledaly doktora Becketta.
Otevřel oči, musel je otevřít, ale všude byla tma. První strach byl, že je slepý, pak však zjistil, že nikoliv. Posadil se a pohlédl na stěnu. Pomalu se otočil a vstal. Za tenoučkou bariérou stála Lenka. Připoutaná ve zlatých okovech. Žhnoucích a zářivých. Oči zlaté a nepřítomné. Stála nehybně, jako by byla duší někde jinde. Nedaleko před ní se z panelu vznášel malý model Atlantis. Vypadalo to jako v noci. Každá věžička svítila. Bylo to jako ve snu. Záře přímo oslepovala, přitom v okolí byla nepropustná tma, která to pohlcovala.
Náhle jedna z nejmenších a nejjižních věžích zablikala, zhasla. Na modelu se rozzářila namodralou září. O minutku později se z doktorovy vysílačky ozvalo volání.
„...Všechno nám zhaslo. Nemáme tu proud. Dveře se zasekly a tak, tak máme vzduch...Co se to...“ dále nedokončenou větu vyplňovalo chrčení. Jižní věž přišla o komunikaci, stejně jak o energii světlo a další důležité funkce. To vše ztratili přibližně na hodinu.
Přímo ve zlatavém štítu, který obklopoval doktorku, se vznášel prach. Přes ostré světlo byl však špatně vidět. Lenčiny vlasy se vlnily v podivném větru, který přicházel odnikud. Zářily oslnivým leskem, takovým, že člověk byl donucen přivřít oči a posléze si je zakrýt rukou. Třpytila se, bylo by to krásné, ale za jiných okolností. Oblečení v nekonečném a neexistujícím větru nadpřirozeně šustilo. Stála rovně, lehce rozkročená, ruce připoutané provazy, kousek od těla, i když zde vznikal problém. Nedalo se určit, jestli to doopravdy byla lana. To však nebylo na celém výjevu to strašidelné. Nejhorší byly její oči. Zlaté, nepřítomné a jednolité. Upíraly se někam za stěnu, jako by bez života. Víčka se ani jednou nezavřela. Děsivé, že za nimi nikdo nebyl, tma...
Carson to celé sledoval, měl o ni strach. Znal ji teprve krátce a přesto měl pocit, že bez ní nemůže žít. Zatím, co tu seděl, tak si přehrával každý rozhovor s ní, její smích, úsměv.
„Bože,“ zašeptal a rukama si vjel do vlasů. Ještě více si je rozcuchal. Vstal a přišel k té tenké ochranné bariéře.
„Co se to stalo?“ optal se sám sebe.
„Několik městských částí se vypíná, zhasíná...celá západní strana tím prošla.“ Proč mluvil, nevěděl, možná proto, aby se uklidnil. Povídal si pro sebe, zabíralo to.
„Systémy znovu nabíhají a jsou podle hlášení lepší...Lenko, co to vyvádíš?“ Zakroutil hlavou. Obešel kousek po okraji štítu a vytanul v tváří v tvář zlatým očím.
„Co chystáš, děvče?“ znovu se zeptal. Do prázdna, bez odpovědi, jako vždy. Nevidoucí záře z očí stále byla jako bez života. Dívka měla upřený pohled ke stěně. Tak prázdný a přitom tvář měla plnou bolesti. Byla na všechno sama a Carson tu stál, těsně před ní. V životě si nepřipadal tak bezvýznamný a tak sám. Všichni se motali kolem Rodneyho a nikdo nepomyslel na dívku, která tu stála a musela trpět. Pokud si na ni vzpomněli, tak jako na příčinu toho všeho.
Beckett si povzdechl. Tohle bylo špatné. Byla tu už den a ještě nejedla ani nepila. Doslova nezamhouřila oči. Stála a sledovala protější stěnu. Rodney ležel na ošetřovně pravděpodobně v komatu a on doktor tu seděl. Nevěděl, kde by měl být dřív, jestli u svého přítele, nebo zde, kde nemůže pomoci.
Nejzvláštnější na tom celém bylo, že některé systémy města bez McKaye nikdo nezapojí, avšak jako by město vědělo, co se stalo. Po vypnutí jedné věže, či části se zapnulo to nejhlavnější, to co bylo v tu chvíli nejvíce potřeba. Jakákoliv věc i ta o které nikdo nevěděl, jaký účel plní. Zdálo se, jako by Atlantis věděla, co je dobré a co ne. Čím více nad tím Carson přemýšlel, tím více si myslel, že to má pevně v rukou žena, která byla na pokraji zhroucení.
Zvláštní paradox. Kdyby se to všechno stalo Rodneymu, tak nic neřekne, ale ženě, která málo kdy trefila na místo kam chtěla. Bylo zvláštní, jaký měl osud smysl pro humor. Unavený doktor si promnul oči.
„Vydrž, holka, jsme s tebou!“ Usmál se na ni. A pak se stalo něco, o čem si Beckett nebyl do konce života jistý, protože s ním v místnosti nikdo nebyl. Její oči na chvilku získaly normální mordou barvu. Možná to byl jen záblesk, ale on by přísahal, že to sen nebyl.
Uplynulo mnohem více jak pět hodin od doby, kdy byl Rodney přenesen na ošetřovnu. Od té doby se obloha změnila z bílé na tmavě modrou, až černou. Mraky se potloukaly po nebi a zastiňovaly hvězdy. Měsíc se sotva probojoval tou nepropustnou temnotou. Podle všeho měl být druhý den dlouhý a krušný. Každý ho měl prožít jinak. Jedni si ho měli pamatovat, jako den plný starostí. Někdo jako den, který jim změnil celý život a někdo si z něho neměl pamatovat nic.
Atlantis byla vzhůru nohama. Lidé pobíhali z jednoho oddělení do druhého, z jedné části města do další. Snažili se vyhnout opravám, které se zde děli a oni jim nerozuměli. Bylo to všechno mimo lidské chápání. Doktorka Weirová měla co dělat, aby vše urovnala. Posílala vojáky, lékaře na všechny různé strany. Pomáhala s ovládáním města a zjišťováním, která část přijde na řadu jako další. Tohle byl dlouhý den, už od té doby, co slunce vyšlo. Od toho okamžiku, kdy před více jak dvaceti čtyřmi hodinami skončil jeden z nejlepších vědců na ošetřovně. Její nejlepší lékař zmizel někam, kde nebyl potřeba a rozpoutal se nekončící chaos.
„Madam,“ otočil se na ni jeden z techniků.
„Ano?“ položila otázku a obávala se toho, co přijde.
„Vědecká průzkumná mise ohlásila, že jižní část je na tom stejně jako západní. Podle jejich výpočtů teď přijde na řadu severní a pak východní. Střed, ošetřovna a řídicí místnost projdou opravami jako poslední.“ Elizabeth si povzdechla. Potřebovala odpočinek.
„Za jak dlouho se zde ocitneme ve tmě?“ zajímala se.
„Zítra večer, ošetřovna tři hodiny před námi a celí střed města zhruba sedm hodin před místností s bránou.“
„Díky.“ Otočila se a pohlédla z okna. Vděčně poděkovala komukoliv, že se ventilace uzavírá po chvilkách a na malé části. Nikomu se nic vážného nestalo.
„Elizabeth, měla by sis jít odpočinout.“ Oslovená pohlédla na dotyčného.
„Johne, jsem v pořádku...“ byla přerušena.
„Nespala jsi mnoho hodin. Jdi si odpočinout, potřebujeme tě tu, ale tohle zvládnu i já.“ Kývla, že rozumí. Potřebovala spánek...
Hvězdy se vyhouply nad město a měsíc ozářil planetu. Jediný mráček se neobjevil. Hlášení krásného nadcházejícího dne, který přinese jen horko. Oceán se zklidnil, jako neposedný kůň, který se unavil. Vlny byli slabé a těžko postřehnutelné okem. Na oblohu se vřítili noční ptáci, jedna za zvláštností téhle planety. Zpívali podivné, teskné a překrásné melodie. Písně se mísili nočním tichem a brali sebou i minuty. A dokud nenastalo nové ráno, tak se proháněli po obloze, děli přemety a když přišli paprsky slunce s novým dnem, tak zmizeli nenávratně do další noci.
Opravy pokročily. Několik hodin se vypínala místa, věže a části města v severní a východní části. Lidé se báli a snažili se pracovat, jako by se nic nestalo. Snažili se smát, povídat si, ale šlo to těžce. Strach o věci, příbuzné a přátele převládal. Bylo to už druhý den, co se město přepínalo a měnilo. Nikdo nedokázal říct, proč. Proč se zdokonalují věci, systémy, světla...Bylo to nad lidské chápání. Nikdo si už nevzpomněl na dívku, která byla někde v jižním molu. Byla připoutaná a nemohla odejít.
Lékaři na ošetřovně vše připravovali na nadcházející „rekonstrukci“. Všechny pacienty, u kterých to šlo, přesunuli. Jediný, kdo zde měl zůstat, byl Rodney. Jeho stav byl až příliš kritický, než aby byl odsunut do bezpečí. V tuto chvíli se lékaři dohadovali, kdo tuto zprávu ohlásí doktoru Beckettovi. Znamenalo to totiž, že jakmile se některé přístroje vypnou, tak doktor McKay by mohl zemřít a oni s tím nedokážou nic udělat.
„Doktore Beckette?“ vysílačka se neodkladně hlásila.
„Ano, co se děje?“ chopil se své povinnosti vysoký muž.
„Za pár minut se vypne všechno na ošetřovně.“ Krátké odmlčení donutilo Carsona, aby se posadil. Někde vnitře tušil, že nechce slyšet, co má následovat.
„Všechny jsme přesunuli do náhradní ošetřovny.“ Muž na druhé straně si oddechl.
„Ale jediný, koho zde zůstal, byl doktor McKay...Je nám to líto, ale jeho stav je vážný...“ A pak dlouho zůstala vysílačka tichá. Zůstala bez života, dokud nedošli opravy až ošetřovně, dokud ji nepřekročili a nepostoupili na řídící místnost.
„Lenko? Slyšíš mě? Já...“ Proč to vlastně zkoušel? Carson byl na dně a věděl, že ho neslyší.
„Vím, že se moc neznáme, ale prosím tě, nedovol, aby se vypnul proud na ošetřovně! Prosím tě, tak, jako nikoho před tím.“ Carson si složil hlavu do dlaní. Tohle nebylo fér. Jeho přítel pravděpodobně zemře a on tu stojí. Zkouší svoji poslední možnost. S největší pravděpodobností ho neslyšela a...nechtěl na to pomyslet, nemohl. Byl v naprostém zoufalství.
„Vím, že tu pořád chodím a mluvím na tebe, ale ...“ hlas se mu vytratil. Přeběhl k bariéře. Pohlédl mlčící a duchem nepřítomné ženě do očí.
„Lenko, jsi má poslední naděje. Prosím, pomoz mi,“ zašeptal v naprostém zoufalství. Dál sledovala neporušenou šedou zeď.
Doktor seděl, zíral před sebe a utápěl se ve svém vlastním zoufalství. Přemýšlel, jestli má na to, aby tu nadále setrvával. Pokud přijde o Rodneyho, člověka, který byl jeho nejlepší přítel, tak by měl odejít. Byla tak zadumán, že si nevšiml, jak se Lence podlomily nohy. Žena klesla na kolena. Ruce jí visely, hlavu měla svěšenou. Nevidoucí pohled sklopený do země. Myšlenkami byla jinde. Na miniaturním 3D obrazu Atlantis zablikala ošetřovna. Právě se zde vypnul proud.
Bylo zde ticho. Dva lékaři a čtyři pomocníci čekaly, až zhasne světlo. Napjatě sledovaly okolí. Byli připraveni bojovat. Jakmile se měly vypnout přístroje, tak oni měli nastoupit a snažit se udržet jediného pacienta při životě. Byl to Rodney McKay, člověk natolik důležitý, že se tito lidi rozhodli bojovat až do vysílení.
Minuty se nekonečně vlekly. Loudaly se jak šneci a nehodlaly pokročit. Všichni po celém městě čekali na jediné, až se vypne světlo a vše v nemocničním oddělení. Zbývali minuty. Vzduch ztěžkl, bylo těžší se nadechovat. Ti, co v něco věřili se modlili. Někteří jen doufali a jiní jen čekali. Ať se to zdálo nemožné, tak každý měl nějaký důvod k tomu, aby Rodney zůstal naživu. U někoho to bylo přátelství a u jiných láska, soucit a nebo jen přání.
Světla zablikala a zahasla. Doktoři připraveni k zákroku přiběhli k lůžku nemocného. Vzápětí však zjistili, že nejsou potřeba. Přístroje stále jely a nevykazovaly nic podivného. Jako by Atlantis bojovala o život génia. Přítomní u lůžka na sebe pohlédli, usmáli se. Viditelně si oddechli. A přitom to nejdůležitější zůstalo jejich zraku skryto.
Rodney spal, tedy tak mu to alespoň připadalo. Byl to tak dlouhý spánek. Otevřel oči a rozhlédl se po prázdné místnosti. Na první pohled byla prázdná, ale když se lépe podíval, tak si všiml, že těsně u jeho hlavy sedí Lenka.
„Co se stalo?“ zamumlal. Oslovená na něj pohlédla zlatýma očima. Vyděsil se.
„Jsme ve vašem podvědomí, doktore.“ Hlas byl její, avšak pozbyl veškerých emocí.
Pokračovala: „Poté, co jste omdlel.“ Při slově „omdlel“ se Rodney zatvářil jako by kousal citrón. Žena si toho zdá se nevšimla.
„Jste byl převezen na ošetřovnu. Upadl jste do komatu. Nebo něčeho podobného...Ve městě se v některých sekcích zastavil čas.“ Zasmála se tak strašným smíchem. Netušil, že je toho schopná.
„Spadly systémy. Nastal čas na ´rekonstrukci´. Zastaralé systémy jsou vylepšeny. Neopravené věci opraveny.“ Doktor pozoroval ženu před sebou. Měl pocit, jako by to nebyla ona.
„Kdo jsi?“ vyštěkl. Neměl náladu se hádat a nebo cokoliv jiného. Byl v komatu a přitom si město dělalo, co chtělo.
„My? Cožpak nás nepoznáváš?“ ironicky se usmála.
„Možná, že vypadáte jako doktorka Weissová, ale nemůžete být ona!“ To stvoření na něj opovržlivě kouklo.
„Ach ano, doktorka Weissová,“ zasmála se, „mladá a hloupá...Ptal jste se kdo jsme? My,“ postavila se, „jsme Atlantis. Vědomí několika antiků, tak mocných a vyspělých, jak si ani vy lidi nedokážete představit. Nikdy nás nedokážete pochopit.“ Rty se jí lehce zvlnily a naznačily drobný úsměv. Vlasy se jí pohybovaly v drobném větru.
„Celé tohle město je řízené nejen vámi lidmi, ale i námi. Ti nejlepší se vzdali svého života, jen abyste měli kde žít!“ opovrženě to vyplivla.
„Nemáte tušení kolik našich životů si to vyžádalo! Teď se snažíme o rekonstrukci a na jediné, na co se zmůžete je, že se nám snažíte v tom zabránit! Nejste nic jiného než chátra!“ křičela. Atlantis křičela. Její hlas vycházel odevšud, stejně jako vztek. Rodney nebyl schopen slova.
„Kdybychom nepotřebovali tu ženu, Lenku Weissovou, tak je mrtvá, ale budeme k ní shovívaví.“ V tomhle místě si McKay částečně oddechl.
Atlantis zlověstně pokračovala: „Necháme ji žít, dokud neopraví město...“