Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Obecné nadřazenost lidí

nadřazenost lidí

Diskuze nezapadající ani do jedné z výše uvedených kategorií.

Příspěvek 24.5.2008 23:29:26
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Balial píše:
Tohle se řeší ve spoustě scifi, líbí se mi třeba od Clarka Poslední otázka nebo Roboti od Asimova, ale aplikováno na Stargate-ano, replikátoři podle mě jsou živí.

já bych rozlišoval pojmy "živý" a "uvědomělý". Replikátoři evidentně živí nejsou, ale jsou zřejmě uvědomělí, jako mravenci jsou evidentně živí, ale nejspíš nejsou uvědomělí. V nerozlišování těchto termínů bych taky viděl kámen úrazu následující diskuse.

Jur@'s píše:
Tady to vypadá jako rozebírání Cylonů :lol: , si pusťte BSG a tam se vše dozvíte :lol: :lol:

Podle mě se BSG spíš zabírá pojmem lidství nikoliv toho co je živý.

Vlad Dracul píše:
Anorganicky organismus mozny nebude, tedy prirozeny - i modre krystaly z "Cold Lazarus" byly organicke, jen na bazi křemíku, takze jejich organicky charakter byl a priori jiny nez u zivota na bazi kysliku.

Přesně jak psal Raynor - organický je to, co je založený na chemii uhlíku, pokud je to založený na křemíku tak to organický neni, tak je pojem prostě definován, tečka.

Příspěvek 25.5.2008 09:08:50
Balial Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

To máš ale potom problém rozlišit živý a uvědomělý, podle mě když si stroj uvědomí sebe sama tak je živý, ale to je jako můj osobní názor.
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Příspěvek 25.5.2008 21:19:01
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Ralen, Vlad: téma rozlišování toho, co je a není živé (nebo chcete-li uvědomnělé) jsem sem přivedl proto, že je takový obecný názor, že když zničíš nenávratně počítač s uvědomnělou AI uvnitř (Cylon, Replikátor... počítač může být zaměněn za robota, to je jedno), tak to není vražda. Že člověk je něco více, než Asuran, Cylon a takhle, umělé formy života (nebo "života"), nebo neorganické formy, jako třeba živý krystal, nebo třeba prostě jiné organické, jako třeba oceán ze Solaris. Je pak už jedno, jestli nazveš AI nebo krystal živou nebo pouze uvědomnělou.

To podle mě je právě projev arogance a vražda by to podle mě byla. Souvisí to i s tím, že (i v realitě) můžeme najít na jiné planetě anorganický život, ale zničíme ho, prostě protože nám dojde, že to je život.
Jádrem diskuze tedy IMO je, má-li humanoidní Replikátor/Asuran/Cylon (ne klasická Replik, ne Centurion) svoje základní práva, jako člověk (odhlédněme od toho, že jsou to záporáci)(a od toho, že v realitě ještě uvědomnělou AI nemáme).
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 25.5.2008 21:25:57
Vlad Dracul Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Vzhledem k tomu, ze Cyloni i Replikatori jsou smrtelne nebezpecni nepratele, maji byt take lidmi v techto pribezich povazovani za mor co se musi vyhubit, co ani nema pravo zit.

Kdyby lide se Cylony odmitli mir, a po par letech, co postavili poradne vojenske sily, meli sami mir porusit a vyhladit je, kdyz bylo snad dost lidem jasne, ze proti svym stvoritelum chovaji zast, ktera zustane a bude narustat.
Antikove to u Replikatoru meli pojistene tim programem, ktery jim zakazal postavit se jejich tvurcum, a navic se je pokusili do jednoho vybit, kdyz si vsimli jaky vadny experiment vyplodili.

I pokud bychom byli i my nepovedeny experiment jine rasy, nemohli bychom se divit, ze i nas maji pravo vybit, pokud nas shledaji jako prilis nasilne a nepovedene.
[img][./images/thumbs/300px-imperial_eagle_1267550493.jpg]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/bd/Imperial_eagle.jpg/300px-Imperial_eagle.jpg[/img]

Invaze - 41. část

Domov – Kapitola 6. – Ale pro milost boží

Příspěvek 25.5.2008 22:19:08
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Co je nepochopitelného na větě "odhlédněme od toho, že jsou to záporáci?"
Obrázek

Příspěvek 25.5.2008 22:27:50
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

I kdyby nebyli, pokud jsou i jen zjevna potencialni hrozba, recmi "maji pravo...jsou..." rozhodne svemu druhu nepomuzes :lol:
[img][./images/thumbs/300px-imperial_eagle_1267550493.jpg]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/bd/Imperial_eagle.jpg/300px-Imperial_eagle.jpg[/img]

Invaze - 41. část

Příspěvek 26.5.2008 11:25:44

Odpovědět s citací

V SG je obecně problém, že co není čověk je jakoby míň. Vemte si jenom Ori, jsou energie, takže na nich klidně spácháme genocidu, přece sangreal byl pro ně něco jako by na Zemi někdo prsknul Antihmotovou bombu... a vůbec nikomu to tam nevadilo, ai diskuze sme se nedočkali, nejsou přece z masa a kostí, takže se nic nestalo...

To samé Asurání, tam nás zase chtěli přesvědčit, Mckay, že vlastně umřít nemůžou. Ale s tím nesouhlaasím, podívejte se jak jednají, no naprosto stejně jako lidi, dokonce mají dilozofické neshody! Ale živí přeci nejsou, tak je v klidu vyhladíme nejsou z masa a kostí.
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Příspěvek 26.5.2008 11:42:40
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Balial píše:
To máš ale potom problém rozlišit živý a uvědomělý, podle mě když si stroj uvědomí sebe sama tak je živý, ale to je jako můj osobní názor.

Ty tedy přisuzuješ stroji status "živý" na základě jeho uvědomělosti? Tím pádem to že je něco uvědomělý definuje to, že je to živý? Ale mravenec uvědomělý neni, tudíž mravenec neni živý? To je přeci nesmysl, mravenec je živý a tudíž to že je něco uvědomělý nemůže definovat to, že je něco živý. Nemůžeš mravenci a stroji přisuzovat status "živosti" pokaždý na základě naprosto jiný definice! Je třeba používat definici jedinou a její součástí určitě nemůže být podmínka uvědomělosti, protože pak by ji nemohl splňovat mravenec který je evidentně živý.

Raynor: Ale tato práva přeci nejsou přidělována na základě toho jestli je někdo živý (mravenci jsou živý a tato práva nemají), ale na základě toho jestli je někdo uvědomělý. Moje pointa tedy je, že by se termín "živý" a "uvědomělý" (nebo jak to mám nazývat) neměli zaměňovat.

Příspěvek 26.5.2008 12:05:38

Odpovědět s citací

Tak nevím, kde bereš to že mravenec není uvědomělý, klidně může být.

Příspěvek 26.5.2008 12:08:29
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

No dobře, tak třeba nějaká bakterie... to je šumafuk, byl to jen příklad.

Příspěvek 26.5.2008 12:08:50
Mark Jackob Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

No jen tak mimochodem. Larvy nějakého komára jsou schopné přežít i v podmínkách o teplotě vesmíru (cca teplota tekutého vodíku) a pak i náhlé oteplení na 20 °C, samozřejmě že se potom vylíhnou úplně zdraví komáři, Takže je docela dobře možné že vznikne život i na planetě mnohem vzdálenější než je Země, nebo naopak. Všechny bytosti nemusí vypadat jako lidi.
STARGATE pre-Vates 01x16 První kontakt (30. 7. 2011)

"Matematika je jazykem géniů, ostatní jen opisují." - Vratislav Šembera

Příspěvek 26.5.2008 12:12:11
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Mravenec nemá práva, protože si s ním nemůžeš povykládat - nicméně kdyby třeba delfíni mluvili a měli pod vodou města a stroje a mluvili s námi nějak, garantuju vám, že by se v UN řešilo zda jim přiřknout základní práva. To je ten rozdíl v inteligenci. A inteligence byla taky jediný důvod, proč se práva nepřiznávala například černochům.
A principu nemůže být uvědomělá AI na úrovni inteligence mravence. Už dneska máme stroje učící se ze svých chyb, ale nemůžeme o nich mluvit jako o živých/uvědomnělých - i kdyby byli, neřeknou nám to.
Obrázek

Příspěvek 26.5.2008 12:14:21
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Mark Jackob: No ale ten komár (i když o tom se nikdy neslyšel, slyšel sem jen o sporách bakterií co přežili ve vesmíru) v tom vesmíru vlastně nežije on je v jakymsi stavu "stáze". A s vesmírem ani tak neni problém s tim že by byl studenej (vesmír vlastně žádnou teplotu nemá, jak by taky mít mohl, vždyť je to v podstatě vakuum), ale je spíš problém s radiací.

Příspěvek 26.5.2008 12:17:17
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Práva jaké máme mi mají poze lidé, jelikož jsou to lidská práva. Pro práva pro androidy by se musela vytvořit androidí práva, jelikož udělit androidovi právo žít je celkem blbost. Android nežije on funguje.

Příspěvek 26.5.2008 12:33:25
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Lišti si a pak si přečti poslední stránku zpátky. Člověk taky funguje jen v sérii chemických procesů. We're just from meat, we're not robots, we're meatbots.

Ralen: Tak může existovat forma života, která naopak záření využije ke svému procesu... To jde o to, jak moc obecně chceš mluvit, protože důkazy samozřejmě nemáme a mít nemůžeme.
Obrázek

Příspěvek 26.5.2008 13:20:31
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Bud se striktne az fanaticky drzet zakazu umele inteligence, nebo to risknout. Co vybrat?

Invaze - 41. část

Příspěvek 26.5.2008 14:33:58
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Raynor píše:
Lišti si a pak si přečti poslední stránku zpátky. Člověk taky funguje jen v sérii chemických procesů. We're just from meat, we're not robots, we're meatbots.

To je pravda my jsme pouze jakási forma organického superpočítače a jsme stejně jako roboti závislí na zdroji enegrie, oni mají proud my zase jídlo.

Vlad Dracul: Podle mě je lepší to risknout. Za pokus nic nedáš.

Příspěvek 26.5.2008 19:49:44
Catano Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Mark Jackob píše:
Vlad Dracul: Podle mě je lepší to risknout. Za pokus nic nedáš.

Kiežby to bola pravda...
[img][images/thumbs/Catano_sigpokerkopie1.png]images/thumbs/Catano_sigpokerkopie1.pnghttp://[/img]

Příspěvek 26.5.2008 20:26:41
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

No one je to lepší risko¨nout, deaktivovat se da vždycky. :D

Příspěvek 26.5.2008 21:04:32
Catano Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

To si hovorili asi aj antici, kolonisti z BSG atď atď.
Nevýhoda AI je v tom, že keby ju človek vytvoril bolo by mu málo a stále by stroje vylepšoval až by bolo neskoro.
[img][images/thumbs/Catano_sigpokerkopie1.png]images/thumbs/Catano_sigpokerkopie1.pnghttp://[/img]

Příspěvek 26.5.2008 21:09:25
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

A nakonec by to dopadlo tak že bychom bojovali proti Replikátorům.

Příspěvek 26.5.2008 21:18:09
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Stačila by taková AI, co by ovládla celou naši civilizaci, a vytvořila by z nás něco...dokonalejšího.
Chtějte raději Replikátory, než takovou SHODAN ze System Shocku :) :twisted:

[img][images/thumbs/Vlad%20Dracul_shodan.png]http://www.retroremakes.com/wordpress/wp-content/uploads/2007/07/shodan.png[/img]

a možné výsledky

[img][images/thumbs/Vlad%20Dracul_strogg_advance_sml.jpg]http://www.katsbits.com/images/news/quake_wars/strogg_advance_sml.jpg[/img]

Velmi zajímavá možnost evoluce, že? :D

Invaze - 41. část

Příspěvek 26.5.2008 21:34:25
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Vlad Dracul píše:
Bud se striktne az fanaticky drzet zakazu umele inteligence, nebo to risknout. Co vybrat?

A máš vůbec na výběr?

Příspěvek 27.5.2008 15:55:29
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

No na výběr máš vždy, jde jen o to jestli si ontatní vyberou stejnou cestu.

Příspěvek 27.5.2008 16:25:21
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Na výběr nemáš, nemůžeš nevyvíjet AI.
Obrázek

PředchozíDalší