no tak zalezi jak silne to emp bude, šasi u počítače když je z kovu a dobře uzemněné tak ho velkou část zastaví, pak disk má taky kovové pouzdro a to ho chrání, spíš by se naindukovala elektřina na vstupech a odpálilo by to MB, možná i elektroniku disku ale kdybi byl vyplej tak by se dal jeste opravit protože halvička by byla na parkovací stopě a i kdybi se dostal viboj i do ni tak by nic nepřepsala. Disky se ve velkim nepoužívají k skladování dat, na to jsou lepší streamovací mechaniky(nahrávání na pásky) jsou levný a s dobrou kapacitou. To se používá především u velkejch serverů. Disky při dlouhodobé archivaci se musejí jednou za čas (+-2 roky) přemazat protože jemné feromagnetky v laku ktereý je na povrchu ploten a do kterého se zapisují data ve formě magnetické polarizace se časem depolarizují což je dáno tvarem jejich hysterezní křivky. Optická média jsou proti tomu imuní, ale jejich organické barvivo do kterého se zapisují pity a landy časem stárne a rozpadá se.
Já myslim že na holografickou technologii si ještě počkáme jelikož i dyž by ji mohli už brzo z technikých důvodů uvést tak z marketingovejyh to neudělaj a nejmin 5-10 let to pozdržej - 1. se jim musí vrátit náklady na vívoj hd médií, 2. rozšíření v televizním průmyslu by bylo takřka neviužitelné(jak se už tady paslo tak rozlišení v kterim by na tom filmy byli neutáne skoro žádná televize)
A určitě tak za 2 roky ceny těch médií i vypalovaček půjdou dolů. Když jsem si pořizoval svoji prví DVD vypalovačku tak stála asi 8K média kolem 50-100 kč teď seženu dvd dl +- ram vypku za zhruba 800-1200 kč a mechaniku jen na cd leda z bazaru za 150.
O DNA jsem slišel ale moc se tim nezabívám, mám pocit že teoreticky se do toho daj dát i velké objemy dat do neuvěřitelně malé plochy ale čtení či zápis je dost pomalé. nechci o tom spekulovat skoro nic o tomhle způsobu nevim ale za řekl bych že tak 30 let to pro veřejnost dostupné nebude