Nevydržela jsem se nepodívat a už raději nebudu tvrdit, že tak neučiním, když mám v tomhle evidentně slabou vůli

.
Film se mi moc líbil

. Začátek byl naprosto parádní - přelety nad horami dokreslené nádhernou hudbou. Vůbec hudba byla úžasná. Moc bych si přála soundtrack.
Líbilo se mi, že se tam objevili staří Antici a hlavně to, jak tam ukázali i nákresy brány. Takovéhle věci mám ráda

.
Tomin se sice dal přesvědčit docela hladce, ale pak krásně ukázán jeho duševní stav. A taky zůstal naživu, což mě potěšilo jakbysmet. Jeho postavu mám docela ráda.
Teal'cův přechod přes hory...zavřu oči nad tím, jak dlouho by mu to trvalo a soustředím se na tu hudbu, na záběry kamer, na jeho sílu vůle. Ano, je to přitažené za vlasy, ale po Talionu mě Teal'c nějakým naprosto vyčerpávajícím pochodem s dírou v těle nepřekvapí

. A to dělání na efekt se mi prostě líbilo.
Mitchell byl docela snesitelnej, i když to velení Odyssey mě dožíralo. A taky se mi nelíbilo, že dostal příliš mnoho prostoru, který mohli věnovat třeba Sam, která ho naopak moc neměla. A to mě dost zamrzelo. Ale byly tam pěkné přátelské chvilky mezi Sam/Mitchell. Např. (ale nejen) ta scéna na ošetřovně na konci - parádní odkaz na seriál

.
Danielovo zoufalství v zajetí Adrii u Morgany bylo naprosto úchvatné. Nádherně zahrané, skvěle ukázané emoce, zvláště to zoufalství.
To, že se tam ukázali replikátoři...mě se replíci vždycky líbili (v SG-1). A tady tomu bylo taky tak. Sice otřepaný "někdo, kdo si myslí, jak je chytrej a vypustí na svět nějaké zlo", ale tato linie se mi líbila. Člověkoreplík byl taky zajímavý (a pěkně zmlátil toho...). Takového jsme tu ještě neměli. Mínus této linie bych viděla v tom, že byl rozdělený team (raději bych je měla pospolu).
Archa mi po těch milionech let přišla poněkud hodně snadně nalezitelná a ležela si v poho kousíček pod zemí. To je divný. Asi jako město, co se za miliony let nezlepšuje. Takže dobře, no, prostě to musim přejít. To, že se Archa otevřela správně a v pravou chvíli bylo...prostě úžasnou náhodou. Tak je to často (prostě dobrej vesmír, kde se to takhle stane)

. To bych neřešila. A celkově konečná scéna spuštění Archy - bylo to takové snadné, to je fakt. Adria si toho nějak ani nevšímala. Ale tak...bylo to pěkné a efektní. Mě se to líbilo. Ale jako asi největší chyba mi přišlo to, že prioři mohli prohlédnout, ale co ty miliony ostatních? Leda by ta předávaná síla věřících šla nějakou cestou přes priory, takže Adria by opravdu mohla být zeslabená. Tohle je ale pouhý výmysl, aby mi to šlo lépe okecat. Ale tak co

. Lodě řídí taky prioři, tak to by taky neměl být problém.
A to, že na Celestis bylo málo strážců - lze to okecat tím, že se tam cítili nadmíru bezpečně. I když osobně bych tam nějaké stráže rozhodně šoupla.
Dost mě zaujalo, kolik zásahů vydržela Odyssey od Ori WC warships. Naprostá paráda

. Nemůžu si pomoci.
Konec se mi taky líbil ...průchod bránou. Pěkné tématické zakončení

(na rozdíl od Unending, kdy jsem se nevzpamatovala ze znechucení, ale to sem nepatří).
A ještě, co se týče přímého navázání na seriál - mě se naopak líbilo, že tam nebylo žádné připomínání toho, co se stalo v minulosti. Akorát by to zdržovalo film a nejsem zvědavá na fakta, která už znám. Tenhle film není a ani neměl být pro ty, co SG neznají. Osobně jsem se ale dívala s jednou známou, která SG znala...poněkud bídněji a Ori skoro nebo naprosto vůbec, tak jsem jí to musela lehce shrnout. Ale nejzákladnější fakta snad stačila, alespoň si nijak výrazně nestěžovala (jen, že by si to měla zopakovat

).
Prostě film se mě líbil - příběh pěkný, zajímavý průběh, skvělá hudba. Jen bych to taky ještě trochu natáhla a přidala i interakci postav. Tady ji mnoho nebylo

.
Mmch., odtajnění brány - to bych tedy nechtěla. Takhle mi to vyhovuje. Akorát by tam pak byly samý politický díly

. (Resp. hodně místa...díly už nehrozí

)