Stargate Atlantis: Delenda Est, part 1.6Intro - http://www.youtube.com/watch?v=qHmuJhQu67s
"Štěstí je tím větší, čím méně si je člověk uvědomuje."
- Alberto Moravia
Jsme v interiéru spodní části Aspoliské věže, ono místo s prostřelenými vchody blízko výtahů. Jeden z vojáku si prohlíží antickou ruční zbraň, jednu z nalezených v příruční zbrojnici. Vypadá nejpodobněji lidským puškám systému bullpup (se zásobníkem za spouští), dokonce i s jakýmsi…malým odpalovačem pod hlavní? Zvlášť ho zaujala zajímavě vypadající, ale nefunkční optika. Laura k němu rozezleně spěchá.
„Nesahejte na to!“ zařve Cadmanová na něj
„Promiňte madam, já jen…“ obhajuje se voják překvapeně.
„Na nic co neznáte nemůžete jen tak sahat, zvláště když ani nevíte, kde to má hlaveň! Jako malý děti, na co neznám na to nesahám, alespoň to jste se tu už mohl naučit.“ řekne mu Laura
„Ehm…ano madam…“ a odejde s velmi slabomyslným výrazem v obličeji
Cadmanová se na něj ještě zadívá, jako by si myslela, že ten člověk za svou blbost nemůže
John se vrací, předtím cosi dlouze a hlasitě řešil s někým skrz vysílačku. Jde k němu Rodney.
„Zůstáváme. Spokojený?“ řekne John, který se tváří navýsost rozladěně
„Pošlou nám tedy ty Jumpery?“ zeptá se Laura, která mu šla také naproti
„Ano, je to potvrzeno, vše podle plánu. Boty jsme si už chozením ošoupali dost.“ odpoví John
„Vybavení jsi zkontroloval, Radku?“ otočí se John k Radkovi
„Jo, Rodney, už jsem ho zkontroloval čtyřikrát. Měřiče, analytická zařízení i naquadahový generátor, vše pracuje bezchybně. Kam vlastně míníš jít?“ odpoví Radek
„Díky Zelenko, to už mě taky zajímá. Mohl by jsi přestat s tím tajnůstkařením, a jednoduše aspoň mě povědět, o co tady sakra jde?“ řekne John rázně
„Jakmile se dostaneme do Jumperu, podíváme se tam. Měli bychom letět jen já, ty, Cadmanová a Zelenka.“
„Není mi jasný, co si myslíš, že najdeš, ale dobrá. (Jumpery přilétávají) Výborně. My o vlku…“
„Ori jsou nezastavitelní. Existuje vůbec ještě nějaká šance?“ ptá se jeden z generálu Daniela Jacksona
„Merlinova zbraň je jistě zničila, ale Adria stále existuje. I kdybychom znovu Sangreal našli, následovníci Ori budou stále věřit v mrtvé bohy.“ vysvětluje Jackson
„Pak i vy jistě souhlasíte s vyslaním armád do Pegasu.“ řekne generál Curran
„Dobře víte, že až skoncují se Zemí, vydají se i tam.“
„To ano, ale nejdřív provedou krátky proces s Wraithy.“
„Až potom, co bude Země ovládnuta? Máte podivnou logiku, generálu.“ diví se Daniel
„Ne, jen se snažím být realista.“ odpovídá Curran klidně
„Tak co potom děláte u SGC?“ říká Daniel a zhnusený odcházíBlíží se k Jumperům, přistávajícím na sněhové pokrývce, když se ozve pískavý zvuk asgardského komunikátoru.
„(z komunikátoru) Ano? Děje se něco, Caesare?“ optá se John
„Pane, právě přišla zpráva z Atlantis. Wraithská ofenzíva postoupila blíže k městu a základnám TFP. Caesar byl odvolán, musíme pryč.“ odpoví mu hlas z komunikátoru
„Něco konkrétního, nebo mi to nemůžete říct?“ optá se znovu strojeně John
„Ne plukovníku, nic konkrétního. Rozkaz se však týká jen Caesara, všechno ostatní ohledně Aspolis zůstává.“
„Tacitus tedy bude stále na orbitě, žádné možné eventuality?“ zase zeptá se John napohled znuděně
„Ano, plukovníku.“ odpoví nyní pobaveně důstojník z Caesara
„Takže to vypadá, že přijdeme o další hvězdný koráb. Takže…vrátíme se k našemu malému plánu, pokud tu Rodney nemíníš vést debaty.“ říká John ostatním, zvláště Rodneymu
„Takže kam to bude?“ ptá se sarkasticky John Rodneyho
„Ruiny města na východě, kvadrant…“ začne Rodney
„Který kopec?“ zeptá se natvrdo John
„ (vyjeveně) Támhleten!“ zvolá Rodney a ukáže
„Vidíš a to jsi to chtěl zase komplikovat.“ řekne John a vzlétne
V Jumperu letí jen on, Rodney, Cadmanová, Zelenka a dokonce i Harris.
„Jsem rád, že jste mě, jako pitomýho civila přibrali.“ říká Harris nevinně
„Harrisi, zkusil by jste chvíli držet hubu?“ na to mu odpoví Laura
Laura se znovu nadechuje, patrně mu chce konečně říct něco moc pěkného, ale právě přistávají a John se k nim otáčí
„Přistáváme. Rodney, už padej se Zelenkou a Harrisem, ať už konečně vím, proč tu hraješ takové divadlo. Lauro, ty tu zůstaň, musím s tebou mluvit.“ nařizuje John
Ostatní odcházejí směrem k blízké oblé budově s vybavením, Laura zůstává s Johnem uvnitř Jumperu
„Lauro, vím že tě Harris sere a neskutečně, to mě taky. Jsi už tu nějáký ten pátek, tak víš, že každý tu není mílius.“
„Já vím, Johne, ale ten idiot mě vážně vytáčí, a to jsem schopná vydržet i v místnosti s Curranem.“ říká Laura
„Prostě to řeš tak, že až ho uvidíš, představ si, jak ho nakopáváš.“ vysvětluje John
„Pomáhá to?“
„Jak jinak, u mě při pomyšlení na Rodneyho náhody a nehody to fungovalo vždycky. Raději už půjdem, než tam zase něco vymamlasí.“ John se zasměje stejně jako Laura a odcházejí k ostatním
„Radku, pozor, ať tomu nespálíš střeva.“ říká Harris Radkovi, který se hrabe v antických rozvodech
„A to jsem si myslel, že budu mít chvíli klid, když si Rodney odskočil.“ Říká Radek, a všimne si, že se Rodney vrací
„Už jsem tady. Jak…“
„Rodney, je vůbec možný, abych byl od tebe jen minutu pryč, abys ses hned nezačál rýpat do něčeho, co neznáš??“ Otráveně podotýká John, který se již přišel s Laurou od Jumperu
„V pořádku Johne, tuhle technologii perfektně známe. Brzy tam jsme.“
„Dvě hodiny.“ říká Zelenka
„Jak, dvě hodiny čeho?“ ptá se ho Rodney
„K odblokování dvěří. Výkon připojených laptopů a tabletů stačí na dvě hodiny odkódování zámků.“
„Ehm…tak ano, dobře, jak jsem předpokládal. Takže počkáme.“ říká Rodney, ale zdá se že sám pro sebe
Rodney a John sedí dál od ostatních a hrají poker. John se ušklíbne a vytáhne královský flush.
„Měla to být jen přátelská hra!“ rozčiluje se Rodney na Johna, a mrskne s kartami o bednu
„Byl to tvůj nápad, ty jsi chtěl odvetu. Stejně už nám končí oddych.“ odpoví klidně John
„Tak, co zas budeš chtít tentokrát? Dobře víš, že jsem švorc.“ řekne Rodney
„Nemáš hrát karty. Prohrál si pět tisíc, tvůj problém, že jsi nenechal limit.“
„Ehm…kdy to budeš chtít?“
„Hned, jak se vratíme na Atlantis.“
„Koho mám zabít??“ říká Rodney zoufale
„Ještě že jsem tě nebral do Vegas, za chvíli bys byl schopný prohrát celou Atlantis včetně sebe.“
„Poslyš, až tak…moment, ty jezdíš do Vegas?“ diví se Rodney
„Ani ne, ale tebe bych tam nevzal.“
„Můžu si ještě víckrát zahrát pak bych mohl…“
„Hele, už se na to zkus vykašlat. Prostě už toho nech, nestojí to za to. Nemusíš být ve všem mistr světa.“
„Proč mi to říkáš?“
„Protože od doby, co se z Expedice stala TFP, mi připadáš ještě protivnější než kdy předtím. Odmítáš slyšet jakékoli názory na cokoli a pořád buzeruješ lidi okolo. Zkus taky být občas v pohodě.“
„Od tebe to sedí, Johne.“ odpoví popuzeně Rodney
„Nepřekrucuj to. Přátele si mají říkat pravdu do očí, nebo snad ne?“
Rodney si prochází záznamy a data z krystalu získaném na Taranis. V tom ho cosi zaujme, a zuřivě mačká do klávesnice. Po chvilce bere tablet, a přímo jej napojuje na krystal. Postupně se načítají data v antickém jazyce, a vykresluje se něco pomalu po linkách, jako v nějakém inženýrském CAD programu.
Nákres je kompletní. Jde o jakousi kulatou věž, a víme čemu se to nápadně podobá.
Vysoká věž s oblými tvary, jasně antického designu, s velkým kulovitýmm zařízením uvnitř. Překvapený Rodney něco zadá do tabletu, a nákres se pohne. Kulovitá věc se vysune z věže a zasvítí.
Nyní je mu jasné o co tu jde. Aspolis. Hlavní město Antiků, kde jinde by také měli postavit…„Disruptorová věž?!“ zvolá konsternovaně John když vejdou do místnosti s „kostkovým“ antickým ovládáním
„Ano, je to přesně…ono co říkáš.“ Vysvětluje Rodney, který je také rozhozený pohledem na interiér
„Kdy jsi mi to hodlal říct?!“ zařve John
„Právě…teď. Nebyl jsem si jistý, jestli není úplně zničený…“ blekotá Rodney, ozve se zvuk asg. komunikátoru
„Máš štěstí Rodney, jen tohle tě zachránilo…sakra! (do komunikátoru, poodejde stranou) Ano? Plukovník Sheppard na příjmu!“ zvolá, zbytek už ostatní neslyší
„Zelenko, Harrisi, pojďte se mnou támhle jsou řídíc krystaly, nesmí nám tady nic ujít, všechno musíme prostudovat a zjistit jeho možnou funkčnost.“ řekne Rodney
Cadmanová se nenápadně k nim přesouvá a jakoby mimochodem si prohlíží i ona celou místnost. Je asi dvakrát větší než ovládací místnost na Dakaře, ale ovládací zařízení je napohled identické.
John se vrací, vypadá rozčileně.
„Pane? Co se děje?“ ptá se ho Laura, přičemž naši vědci na chvíli ustanou v činnosti
„Moc dobrý to není. Vlastně je to asi tak, jak my pozemšťané říkáme, totálně v hajzlu. Jedna z našich nejsilnějších pevností právě padla, a Wraithové se zatraceně rychle blíží k Atlantis.“
„Kolik?“ zeptá se Laura překvapeně
„Přibližně…hodně. Přesné počty mi neříkal, ale podle tónu hlasu bych řekl, že máme šanci mrtvého muže.“
<Okamžitě a bez vynechání vše nahlásit velení TFP, nebo si to mají raději zkusit (zatím) nechat sami pro sebe? >