Snad mě teď neukamenujete (za to, že vám nenechám vstřebat ten příběh nad tímto-však nějakou dobu další nepřidám

), doufám, že si nemyslíte, že jsem nějaký stroj, ale tahle povídka vznikla zároveň s povídkou Za šedou oponou.
Tak tedy, jmenuje se Anděl. Je to taková jednorázovka a přijde mi hodně pesimistická i zajímavá. Pokud jste si už někdo položil otázku: "Existují Andělé strážní?" Tohle by mohla být jedna z možností.
Hlavní postavou povídky je Rodney a Carson. Nastíním vám trochu děj, nebo spíš trochu před děj: Proti Rodneymu se obrátí celá Atlantis, odevšeho ho odstrkují a utahují si z něj. Jediné řešení které ho napadne je, že by s tím mohl skoncovat jednou provždy. John však jeho pohnutky pozná a vydá se za ním, aby mu zabránil v tom, co se chystá udělat...
Pěkné počtení (dávám sem všechno najednou)
Anděl
Poslední co si pamatoval bylo, že šel do strojovny, slyšel volat Johna (možná John věděl proč tam de), pak najednou přišla šílená bolest v břiše a už si nic nepamatoval. Teď už po bolesti nebylo ani památky. Bylo mu příjemně teplo, v každém kousíčku těla cítil podivné příjemné mravenčení. Otevřel oči a rozhlédl se.
Rodney McKay se nacházel na…vlastně to ani nevěděl. Všude kolem něj byla nepropustná mlha. Ta se vznášela několik metrů do výšky. Jen nějaká světla ji prosvěcovala, ale to bylo tak vše. Pod nohama měl štěrkovou cestu.
Najednou se v dáli objevila postava, ale ta jako by se vzdalovala.
„Hej! Počkej!“ Utíkal za ní, snažil se ji nějak zastavit. Nakonec ji stejně ztratil.
Zůstal stát u podivné lavičky, která byla zde dřeva a železa, prostě ta městská, kterou najdete v každém parku. K uším mu začala doléhat podivná hudba. Ztěžka dosedl na lavičku.
„Tohle snad musí být ráj…“ usmál se pro sebe.
„Nejsi daleko od pravdy, Rodney,“ ozvalo se vedle něho.
Ten hlas znal, věděl to, ten přízvuk by poznal mezi tisícem, ale ten člověk byl přece mrtvý. Rychle se otočil po hlase. Zadíval se na lavičku, na místo vedle sebe. Bylo plné a ke všemu tam seděl ON, Carson Beckett. Rodney vyskočil na nohy.
„Umřel jsem?“ vyklouzlo mu z úst, ale znělo to nějak vyrovnaně. Oči měl přesto vytřeštěné a zhluboka dýchal. Zmocnila se ho panika.
„Ještě ne,“ odpověděl mu Carson.
„Posaď se, Rodney, nějakou chvilku tu pobudeš.“ Poslechl ho.
„Co se stalo?“ zeptal se McKay.
„Byl si zraněn, na Atlantis, jedna z uvolněných tyčí vystřelila a bohužel jsi to schytal.“ Carson se zatvářil poněkud smutně.
„A taky v tom mám trošku prsty já.“
Rodney zíral na doktora.
„Fajn, to je moc fajn! Takže ti tu bylo smutno? Nebo co se tu, krucinál, děje?“ křičel na něj. Jeho hlas se nesl do dáli, avšak doktor se tvářil poněkud stejně.
„Měl bych asi začít od začátku...“ Polkl a zadíval se na Rodneyho.
„Pamatuješ na ten den kdy jsem zemřel?“ otázal se. Rodney ho chvilku sledoval a pak kývnul na znamení souhlasu.
„Věř mi, Carsone, na ten den nikdy nezapomenu, chtěl sem říct do smrti, ale to je poněkud nevhodné, v tuhle chvíli.“
„Ocitl jsem se právě tady, jako ty, Rodney. Seděl jsem na téhle lavičce a přemýšlel jsem o tom co bude...“ Usmál se, nebylo to pro něj bolestivé.
„Pak za mnou přišla nějaká žena, jmenovala se myslím Eleanor, dala mi nabídku, přesně takovou, která se neodmítá...“
Casron seděl na lavičce. Přemýšlel. Bylo toho na něj hodně.
„Podívej, vím, že je to pro tebe strašné, ale stalo se. Nemáš moc na vybranou.“ Eleanor se smutně zatvářila. Byla to taková zvláštní žena, měla dlouhé hnědé vlasy a pronikavé oříškové oči, ve kterých se leskl zájem a dobro.
„Můžeš se stát andělem strážným. Vím, zdá se ti to absurdní, ale není. Můžeš ochraňovat lidi které máš rád. Já si to také vybrala a myslím, že je to opravdu fajn... Vidíš jak se cítí a tak... Když je jim nejhůře, sedneš si vedle nich, sice tě nevidí, ale cítí. Můžeš jim šeptat utišující slova, neslyší tě, ale přesto chápou jejich význam. Mohla bych vyprávět dlouho, přesto bych neřekla všechno...“ odmlčela se.
Carson seděl a přemýšlel. Znělo to jako dobrá nabídka, ale na kom mu záleželo, koho by chtěl ochraňovat? Maminku?
„Rodney, asi už tušíš, co sem si vybral.“ Doktorův obličej se rozzářil. Rodney se na něj nedokázal dívat.
„Takže ty ses rozhodl se stát andělem strážným?“ zeptal se McKay. Carson kývnul, že ano.
„A koho ses rozhodl ochraňovat?“ znovu se zeptal. Doktor Beckett se zasmál.
„Rodney, myslel jsem si, že jsi génius...Koho jiného než tebe? Mamka se doma má fajn, příbuzní se o ni postarají. Ty jsi však v neustálém nebezpečí i Atlantis. Nemohl jsem tebe a ostatní nechat v takové bryndě,“ vychrlil to ze sebe hodně rychle. Rodney na tohle nenacházel slov, do očí se mu drali slzy.
„Víš, celou dobu jsem ti byl na blízku. Pamatuješ, jak jsi jednou utíkal přen nepřáteli a nevěděl si kudy...?“ Carson byl přerušen.
„Jo, měl jsem podivné tušení, že mám jít jižní cestou a ta se ukázala jako správná. To jsi mi ji ukázal tenkrát ty?“ zašeptal doktor McKay.
„Jo, stál jsem vedle tebe a křičel jsem ti to do ucha.“ Smál se na celé kolo Carson, Rodney se k němu přidal. Nakonec ze sebe dostal jen: „Díky.“
„Rodney, nemůžeš se na mě zlobit, že jsi tady. Já vím proč jsi šel do strojovny!“ Carson měl na tváři nazlobený výraz. Rodney byl rudý hanbou.
„Věř mi, že jsem ti v tu chvíli chtěl udělat něco mnohem horšího!“ Mrkl na něj a Rodney tušil, že to něco, by opravdu nebylo pěkné.
„Taky jsi mi dal perfektní příležitost si s tebou promluvit. Podívej, Atlantis je v ohrožení a potřebuje tě...“ Doktor byl však přerušen.
„Potřebuje? Potřebuje? Kdo mě potřebuje ať zvedne ruku! Ty jsi tam nebyl, dobře, promiň, možná byl...V řídící místnosti: ´Rodney vypadni, překážíš tu, zpravíme to sami´...A to je jen slabý odvar! Sakra, dobře víš jak to bylo!“ Rodney na něj křičel, potřeboval to ze sebe dostat.
„Já vím, vím, co se tam stalo. Věř mi, že tě potřebují. Neví o tom, ale blíží se doba, ve které by město bez tebe bylo zničeno. Záleží mi na tobě i na Atlantis, proto jsem ti nemohl dovolit jít se zabít...podívej...všichni se sice k tobě otočili zády a žádný důvod k tomu neměli, ale pořád je tam John, který ti věří...“ Carson si připadal jako by mluvil do větru.
„Jo, jasně John. Stojí vždy při mě, nejradši by mě viděl mrtvého!“ vyštěkl McKay.
„To není pravda, pojď semnou, něco ti ukáži.“ Beckett k němu natáhl ruku. Uchopil ji.
Rodney stál na operačním sále. Všechny postavy jako by ustrnuli v pohybu. Doktorka ho připojovala na přístroje a chystala se o masáž srdce. Sestřičky kolem ní pobíhaly. John se ve dveřích pral s nějakým vojákem, snažil se dostat dovnitř. McKay si ho prohlížel. Vyděl mu v očích strach, strach o přítele, o něj. Zastyděl se.
„Vidíš, rozhlédni se, prohlédni si pořádně Johna, takhle vypadá někdo, kdo by tě rád vyděl mrtvého?“ položil mu otázku doktor.
„Ne,“ pípl.
„Proč jsou všichni tak strnulí a nehýbají se?“ otázal se s neskrývaným zájmem.
„Pohnou se teprve, až se rozhodneš ty. Pokud budeš chtít žít, budeš, pokud ne, tak ne,“ vysvětloval mu. Všiml si starosti v jeho očích.
„Neboj, Rodney, pro ně je to jako pár sekund, pro nás dva to mohou být hodiny dny. Záleží na tom kolik budem opotřebovat.“ Mrkl na něj.
„Čas je relativní pojem,“ zašeptal doktor Mckay.
„Máš pravdu, čas je relativní pojem...“
Rodny a Carson spolu rozprávěli několik hodin, snažili se najít proč se to stalo. Vrátili se v čase zpět. Rozebírali spousty a spousty problémů. Rodney měl možnost se na ně podívat i z druhé strany. Mohl si projet myšlenky ostatních lidí, mohl všechno. O několik hodin seděli oba zase na té lavičce.
„Carsone, na začátku našeho setkání, si říkal něco v tom smyslu, že je Atlantis v ohrožení. Řekni mi o tom více, prosím.“ Oba dva se na sebe dívali. Sledovali se pohledy a ani jeden nechtěl uhnout.
„Dobrá, povím ti to...“ odmlčel se, „na Atlantis letí několik lodí, více, než se jim dokážete ubránit, dálkové senzory je nezachytí. Až se o nich dozvíte, bude již pozdě...Bude o trvat tak měsíc, zařiď se podle toho,“ řekl doktor. Rodney jen pokýval hlavou.
„Děkuji ti, myslím, že teď mám i důvod se vrátit. Někdy děláme ukvapené závěry a nedíváme se zpět.“ Rodney se usmál a objal Carsona.
„Jsem rád, že jsem si s tebou mohl promluvit a doufám, že se brzo uvidíme. Třeba se někdy stav...v pokoji mám místa dost,“ prohodil jen tak McKay. Oba dva se pak začali smát.
„Rodney, děkuji za nabídku, ale ty víš, že budu s tebou více, než je ti příjemné...a prosím nezlob se na mě, kvůli tomu zranění.“ McKay se na to pouze usmál. Kývnul na přítele, byl připraven se vrátit.
„Drž se,“ to byly poslední slova, která od Carsona slyšel a doufal, že nejsou poslední...
„Nabíjím na dvěstě!“ zakřičela doktorka. Přístroj byl hned přepnut.
„Ustupte!“ vykřikla. Všichni o krok poodstoupily. Doktorka se chystala k masáži srdce, pak se však stalo něco nečekáno. Rodney McKay otevřel oči a neposlední chvíli odstrčil její ruce. Byl zpět a všechna bolest se vrátila. On však byl ochoten tohle vydržet.
Podíval se ke dveřím, John si k němu konečně vybojoval cestu. S tál tam s viditelnou úlevou v očích. Kousek od něho stál ještě někdo, někdo, kdo tam předtím nebyl. Carson Beckett se na něj usmíval a sledoval ho.
Pro Rodneyho to znamenalo mnoho. Byl to jeho přítel. Přítel, který obětoval svoje pohodlí a všechno, aby byl sním i po smrti. Byl to totiž jeho Anděl strážný...