02 – Nebezpečně nudná mise
„Takže si to shrňme do jedné věty,“ řekl Mitchell během porady Sg-1 a otočil se k Woolseymu. „Aschenové se chystají zaútočit na Zemi.“
„Vypadá to tak.“
„A to víte,… protože vám to řekla veverka na létajícím stromě.“
„Ano tak by se dalo taky formulovat.“
V tu chvíli se do hovoru vmísil i generál. „Podívejte v této židli jsem už slyšel hodně neuvěřitelných věcí, ale tato je zatím nejvíc.“
„Generále,“ začal se obhajovat Woolsey „ chápu jak asi musí celá ta historka znít, ovšem věřte mi, že je skutečná.“
„Tak mi ukažte nějaký důkaz. Pokud možno hmatatelný.“
„To bohužel…“ náhle Woolseyho strašně rozbolela hlava.
„Co se děje Woolsey?“ zeptal se Mitchell a v pozadí se ozval generálův hlas, aby přišli nějací lékaři.
„Nic…nic to nic už je to v pořádku.“
„Co se stalo?“
„Já myslím, že mám pro vás ten důkaz.“
Generál a plukovník se na Woolseyho nechápavě podívali.
„Takže teď už se vám v hlavě objevují, kromě vzkazů od hlodavců i adresy brány,“ řekl škodolibě Mitchell.
„Já za to nemohu. Prostě se mi najednou z ničeho nic objevila v hlavě.“
„A vážně to není nějaká planeta co máme na seznamu?“ řekl generál a otočil se k Waltrovi Harrimanovi.
„Ne nechal jsem prohledat databázi dvakrát a žádná shoda,“ odpověděl Walter.
Generál se zamyslel a pak promluvil k Woolseymu. „Jste si jistý, že to není past?“
„Tím si jistý nejsem. Jen vím, že na té Adrese najdeme odpovědi na vaše otázky.“
„Pane,“ vmísil se plukovník „navrhuji si vzít Puddle Jumper. Tím bude mise bezpečnější. Prostě vlítneme tam. Zamaskujeme Jumper. Proletíme se po okolí. Možná trochu projdeme planetu. Ani ne za hodinu jsme doma.“
„To by šlo, plukovníku,“ usoudil generál a dodal „za hodinu vyrazíte,“ poté odešel.
„Asi nemáte antický gen co?“ zeptal se plukovník Woolseyho.
„Bohužel a vy?“
„Taky ne. No nic doufám, že někoho dostaneme.“
„Sg-1 můžete vyrazit,“ začal otřepanou frází generál další misi Camerona Mitchella, Richarda Woolseyho a jejich pilota poručíka Wayna Suna. Jumper pomalu vplul do brány a po kraťoučké cestě červí dírou se objevil v jiné části vesmíru, v jiné sluneční soustavě a na úplně jiné planetě.
„Zamaskujte ho,“ řekl Sunovi plukovník Mitchell.
„Ano, pane,“ řekl poručík a provedl rozkaz.
„A víte, kde vůbec ten důkaz má být? Nebo co to alespoň je?“ otočil se posléze plukovník na Woolseyho.
„To vůbec netuším. Jen vím, že je to na této planetě.“
„Aha. Takže to může být naprosto cokoliv.“
„Myslím, že to bude něco očividného.“
„Jako třeba co?“ zeptal se Mitchell.
„Já nevím třeba…,“ řekl Woolsey.
„Komplex pro stavbu mezihvězdných lodí.“ ozval se poručíkův hlas.
„No třeba zrovna tohle,“ řekl Woolsey.
„Ne já myslel, že je právě před námi,“ řekl Sun.
„Co?“ zbystřil plukovní a vyrazil k oknu.
„Poznáváte tu technologii? Tady někdo?“ vyblekotal plukovník.
„Já bych měl jeden typ,“ ozval se Woolsey.
Plukovník se na chvíli zamyslel a pak řekl, „No tak jste měl jednu no,“ řekl plukovník a sedl si zpátky na židli. „Poručíku pokuste letět co nejblíže a nasbírat nějaká data, která by se nám mohla hodit.“
„Ano, pane,“ řekl poručík a zamaskovaný Jumper udělal nad obřím komplexem dvě kola a začal se vracet k bráně, když poručík promluvil. „Pane blíží se k nám několik objektů.“
„Možná jen letí stejným směrem. Přeci jen nás nevidí jsme snad stále maskovaní?“
„To ano, ale tihle letí přímo na nás.“
„Jak je to sakra možný!?“ vybuchl plukovník.
„Uklidněte se Mitchelle,“ ozval se Woolsey, „Možná mají technologii, která nás dokáže objevit.“
„Pane,“ ozval se opět poručík.
„Co zase?“
„Blíží se k nám další loď,“ oznámil poručík „ovšem tahle je větší než ty ostatní.“
„Můžete nám ji ukázat na obrazovce, poručíku,“ požádal Woolsey.
„Ano hned,“ odpověděl poručík a žádost učinil.
„Pane bože,“ ozval se Woolsey.
„Pálí to na nás,“ ozval se poručíkův hlas a o vteřinu později se Jumper otřásl silným nárazem a změnil samovolně kurz. Přímo k zemi. A do toho všeho zněl Woolseyho hlas „Secí stroje útočí!“
Jumper narazil do země, ovšem než se zastavil úplně udělal asi stometrovou dráhu.
„Všichni v pohodě?“ ozval se Mitchell.
„Jak to jen jde,“ ozval se Woolsey.
„A vy poručíku?“
„Nápodobně,“ řekl což bohužel nebyla pravda. Na rozdíl od Woolseyho oděrky na čele, trčel z poručíkova břicha obrovský střep z předního skla.
„Musíme odtud vypadnout,“ řekl plukovník a otevřel dveře Jumper. V tu chvíli však dovnitř vnikli Aschenové s namířenými zbraněmi.
Richard Woolsey pomalu otevřel oči. Porozhlédl se po okolí a zjistil, že se společně s Mitchelle nachází v nějaké cele.
„Kde je poručík Sun?“ zeptal plukovníka.
„Netuším. Už když jsem se probral tu nebyl.“
Otevřely se dveře a dovnitř vešlo pět Aschenů.
„Váš muž podlehl zraněním,“ řekl pravděpodobně jejich velitel.
„To určitě,“ řekl Mitchell.
Aschen ho ignoroval. „Co jste tu dělali?“ oba muži mlčeli. „Přišli jste špehovat? Nebo nás sabotovat?“ stále mlčeli. „Buď mi to řeknete teď nebo to z vás dostaneme jinak. Takže znovu se ptám. Co jste tu dělali?“ Ani jeden z nich nepromluvil. „Tak dobrá jak chcete. Vezměte toho plešatého.“ Přikázal a jeden muž přikázal Woolseymu, aby vstal a odvedl ho pryč.
Woolsey byl dopraven do místnosti sedmkrát sedm metrů široké v jejímž prostředku stál stůl a dvě židle. Na pokyn si Woolsey na jednu sedl a Aschen, který vydával ostatním rozkazy si sedl naproti němu.
„Teď budeme pokračovat v naší diskuzi. Takže co jste tu dělali.“
Woolsey neodpověděl.
„Vidím, že pokračujete v mlčení, ale vězte, že my se to stejně od vás dovíme. Náš národ je totiž velice trpělivý.“
A tak míjela jedna minuta za druhou. A pak hodina za hodinou. A muž, který si sedl naproti Woolseymu stále svou činnost bez sebemenší známky únavy vykonával. To Woolsey na tom byl hůře. Nudil se a co bylo ještě horší, příšerně se mu chtělo na záchod. Přesedal si na židli jak to jen šlo, ale stejně tím jen oddálil další pár minut. Samozřejmě mohl vykonat potřebu na místě, ale to by bylo pod jeho úroveň. Nakonec Woolsey tento psychologický nátlak nevydržel a promluvil. Řekl Aschenům o všem co ví.
Když Woolseyho dopravily zpět do cely byla první Mitchellova otázka co, zdali jim něco vyzradil.
„Všechno. Úplně všechno,“ oznámil zdrceně Woolsey.
„Skvělé. Naprosto skvělé!“ vybuchl vzteky plukovník.
„Ale víte co bylo zvláštní?“ řekl Woolsey.
„Vy?“ na to Mitchell.
„Ne, že když jsem jim vše řekl. Popřeli to.“
„Hm to asi zvláštní bude,“ usoudil Mitchell „ A nebo to prostě nechtějí přiznat.“
„Já nevím a co by je k tomu vedlo. Mají nás v hrsti. Nemůžeme utéct, když se to dozvíme kdo jiný se to dozví,“ na to Woolsey.
„Woolsey, ale pochopte, že tohle není nejěkej blbej film, ale skutečnost. A tady záporáci nikdy neřeknou svoje plány, abyste měl dost času na utéct. Takhle to vůbec nefunguje.“
Woolsey se k Mitchellovi naklonil a řekl ironicky „ Ale neříkejte.“
„Hm je to tak,“ řekl Woolseyho tónem Mitchell.
„Pane právě se otevřela brána,“ oznámil Walter, sedící za počítačem ovládajícím bránu, generálu Landrymu.
„Kdo je to? Sg-1?“ zeptal se netrpělivě generál.
„Ne pane. Je to z Galaxie Ori.“
„Otevřete Iris,“ poručil Generál a vydal se do místnosti z bránou. Došel tam přesně ve chvíli, kdy zástupci tři Ori prošli bránou.
„Hanku,“ zvolal jeden z nich.
„Saine,“ řekl generál „rád tě vidím. Co tě k nám přivádí.“
Sain byl ještě za dob křížové výpravy převorem, ale jelikož tato maškaráda už nebyla zapotřebí měl na sobě normální oblek a boty. Jen ten převorský zákal mu stále zůstal.
„Potřebovala bych mluvit s Richardem Woolseym,“ odpověděl na generálovu otázku „Je to velice naléhavé.“
„Čtyřicet dva?“ zeptal se Woolsey.
Mitchell chvíli popřemýšlel, ačkoliv odpověď znal a pak odpověděl. „Ne.“
„Tak větší než čtyřicet dva?“
„Ano.“
„A menší než šedesát,“ řekl si Woolsey pro sebe.
„No tak Woolsey co vám tak trvá odpovězte, ale nezapomeňte už máte jen dva pokusy,“ připomněl plukovník.
„Mohl by jste toho nechat. Ta hra je už tak dost dementní. I bez těch vašich keců.“
„Co se vám zase nelíbí. To už je čtvrtá…“
„Pátá,“ opravil ho Woolsey.
Mitchell se zarazil. Napočítal rychle něco na prstech .„Ne byly čtyři,“ vyhrkl vzápětí.
„Nebyly,“ na to Woolsey.
„Byly,“ ozval se téměř okamžitě Mitchell.
„Hele kdy jste si vzal naposledy Deutelit? Přijde mi, že přestal působit.“
„Já. Já nevím. Než jsme odešli. Tak to bylo asi před třema hodinama.“
„Ale my už tu sedíme asi jedenáct hodin,“ řekl Woolsey naprosto klidně. „A pokud se nemýlím tak Deutelit máte brát každých deset hodin.“
„Myslím, že se pletete.“
„Ne nepletu,“ řekl Woolsey naprosto klidně. Věděl totiž, že jinak by s plukovníkem rozumná řeč. Pokud totiž plukovník přetáhl čas, kdy si měl vzít Deutelit choroba, která se dosud z neznámých příčin dostala do jeho těla opět propukla. Zprvu to byly jen výpadky paměti, ale za chvíli měla přijít paranoia, kterou by s plukovníkem ve společné cele nemusel přežít. Dále dle Grenshackých lékařů měl s plukovníkem v případě návratu choroby začít mluvit a ačkoliv to bylo po oněch pěti hodinách strávených to poslední na co měl náladu musel to vyzkoušet.
„Tak plukovníku, už jsme týmem nějakou tu chvilku a já o vás nic nevím. Tak povězte třeba čím jste chtěl být jako kluk?“ To byla první otázka, která ho napadla.
„To vás opravdu zajímá?“
Musel lhát „Ano.“
„No,“ řekl plukovník a posadil se na zem. Jako kluk jsem vždycky toužil být astronautem.“
„Tak to se vás splnilo ne?“
„No jo, ale tohle není ono. Poslouchat rozkazy. Jít pouze tam kam musíte. Prostě vždycky jsem chtěl tak nějak lítat ve vesmírný lodi třeba s nějakou partou mimozemšťanů z místa na místo. Tam vyměňovat věci za trochu jídla. Občas to prosadit trochu tvrději. Zabít tu a tam nějakého šílence co vám chce vycucnout mozek nebo něco horšího. Prostě užívat si života,“ Mitchella to tak pohltilo, že aniž by si uvědomil vstal a začal s rukou předvádět hvězdnou loď a kroužit kolem Woolseyho hlavy jako planety. Pak se zarazil. Dal ruku za záda a otočil se na Woolseyho, „A co vy? Čím jste chtěl být?“
„No asi to nebude tak fascinující jako to vaše,“ a udělal podobně jak Mitchell z ruky vesmírnou loď a ukázal jakoby let „Já chtěl být vždycky doktorem. Chápete zachraňovat lidi.“
„Ale no tak Woolsey neříkejte mi, že jste netoužil po něčem méně reálném.“
„Ne. Myslím, že ne, i když jeden čas jsem toužil být doktorem na vesmírné lodi bojujícím s mimozemšťany. Chápete. Zachraňovat posádku nejen jako lékař, ale i jako bojovník.“
„No vidíte, že to jde,“ pochválil ho Mitchell.
Woolsey ho ignoroval a pak pronesl „Doufám, že nás již brzy přijde někdo zachránit.“
„No já doufám, že ne, jelikož i kdyby tak je chytí stejně snadno jako nás a ještě k tomu se sníženým rozpočtem to budou tak maximálně tak dva tři Sg týmy. Takže si spočítejte kolik jich bude.“
„Čím méně jich bude tím snadněji se sem dostanou.“
„To určitě.“
Náhle se otevřely dveře a i přes Woolseyho očekávání dovnitř vešli Aschenové.
„Dobré ráno,“ řekl ten velitel Aschenů, který již před nedávnem odvedl Woolseyho.
„To už je ráno?“ řekl plukovník a při této poznámce zívl.
„Oh ano. Jaká byla noc plukovníku?“
„To snad víte ne. Máte tu kamery. Myslíte, že o nich nevíme?“
„Co,“ podivil se Woolsey „Tady jsou kamery a vy mi nic neřeknete!“ rozkřikl se na něj.
„Woolsey uklidněte se,“ sykl Mitchell a usmál se na Aschena „A jak se spalo vám?“
„Lépe, s těmi novými informacemi co víme od vašeho kolegy.“
„No jo to je náš Ríša,“ řekl Mitchell.Za to ho už Woolsey nenápadně kopl svou naleštěnou botou do nohy. Ano Woolsey sice měl na sobě uniformu Sg týmů, tedy teď jen kalhoty a černé tričko, ale body si nechal svoje oblíbené na jednání a vyšetřování, ačkoliv se do terénu naprosto nehodily. Toho si však kromě plukovníka nikdo nevšiml.
Mitchell se na Woolseyho otočil „Chováte se jak malé dítě,“ řekl schválně nahlas.
Velitele Aschenů tato diskuze už i přes Aschenskou trpělivost trochu nudila, takže nastal čas pro to co chtěl.
„Pánové, abychom si rozuměli nepřišel jsem si tu s vámi povídat. Chci vám oznámit, že vás dnes popravíme.“
„Co prosím?!“ vykřikl Mitchell „Tak vy mě tu jedenáct hodin moříte nudou, abyste mi oznámili, že mě popravíte?“
„Takový čin se musí schválit, u vedení, i když nepatříte mezi naše lidi.“
„A co poručík Sun?“ namítl Mitchell.
„Jak už jsem vám jednou řekl,“ řekl velitel Aschenů „váš muž zemřel z důsledku vnitřního krvácení.“
„Jo jasně a stromy umí létat.“
Náhle zablikala světla. A pak ještě jednou.
„Sakra,“ pronesl Aschen „říkal jsem, že ty hlodavce v těch rozvodech máte zabít.“
A náhle za pištivého výkřiku světla zhasla a dveře se otevřely.
„Na ně Woolsey!“ vykřikl Mitchell a ohnal se pěstí. Ta trefila něčí tvář. Situace byla dosti nepřehledná. Nikdo snad kromě Mitchella, který by Woolseyho udeřil s chutí nevěděl koho právě uhodil. Náhle dostal hodně slabou ránu i plukovník. „Woolsey to jsem já!“ křikl.
„Ale já nejsem Woolsey,“ zněla odpověď.
„Pardon.“
Náhle se plukovník aniž dostal až ke dveřím tam se ve stejnou chvíli objevil i Woolsey. „Rychle pryč!“ křikl plukovník. To už po nich Aschenové vystřelili. Naštěstí minuli a tak se oběma mužům podařilo z cely utéct.
Asi po pěti stech metrech co běželi dlouhou chodbou se Woolsey zastavil. „Co se děj?“ zeptal se Mitchell. „Nechápete oni nás chtějí zabít.“
„Už nemůžu,“ oznámil udýchaně.
To už se spustilo nouzové osvětlení a s ním i nepříjemný klakson značící vězně na útěku. To už k nim dobíhali Aschenští strážní společně s jejich známým velitelem. Všichni při tom po nich pílili zbraněmi. Mitchell Woolsey se přikrčili ke stěně. Woolsey ovšem nějakou náhodou dotkl spínače dveří a ty se otevřely. Bohužel k nim byli právě oba muži z větší části nalepení a tak oba spadli na zen. Ty dveře vedli na nějakou terasu a tak oba muži zjistili, že se nacházejí v jednom ze secích strojů.
Mitchell dveře zavřel a otočil se na Woolseyho. „Zkuste ty dveře zablokovat a já zjistím jak se odtud dostaneme.“
„A můžete mi říct jak to mám udělat?“
„No zase jste velice potřebný Woolsey kdybych vás tady neměl tak…,“ náhle se Mitchell zarazil a rychle přiběhl k zábradlí a podíval se dolů. To udělal i Woolsey. Dole bylo pole.
Woolsey se na Mitchella podíval „To nemyslíte vážně.“
Aschenové už otevřeli dveře.
Mitchell se jen usmál a skočil dolů. Přitom strhl i Woolseyho. Pád byl pro oba bolestivý. Mitchell ležel několik minut na zemi a pak opatrně vstal. „Woolsey jste v pořádku?“ zeptal se.
Nikdo neodpovídal.
„Woolsey,“ snažil se křičet, ale nemohl. Celé tělo ho bolelo. Zkusil prozkoumat oblast, ale jediné co našel byla bota. Woolseyho pravá bota a s ní zařízení pro identifikaci, aby se nezabil o iris.Nechápal nic z toho co se stalo. Byl Woolsey mrtvý? Jeho tělo však nenašel a kde se tu vzalo to zařízení? Woolsey ho určitě mít nemohl. Tak jak je to možné? Objevilo se mnoho otázek, ale žádná odpověď a plukovník Mitchell se opatrně vydal k bráně.
Konec