Tak, potřetí edituju tenhle příspěvek, abych oznámila, že jsem to dokoukala...zase

když to před pár lety končilo na RTL2, nedlouho po skutečné premiéře v USA, strašně mě ten konec dostal...a teď taky. Vždycky, když končím takový maraton (čtvrtý za půl roku

), tak mám divný pocit. Člověk s těmi postavami prožívá všechno, a když sledujete deset epizoda denně...
Každopádně musím říct, že DS9 znám, ale díky Pomerančovi se mi do ruky dostala konečně i na DVD a tak nemusím sjíždět ten otlučený "výběr" na VHS v němčině
Přiznávám, že jsem první dvě série přeskočila. Bajorani mi nikdy moc nevadili, pokud se to nepřehánělo, ale unesená Kira náboženskými fanatiky není moje představa napínavého finále série.
Koukla jsem se na to nejlepší a přeskočila ke 3. sérii. Tu si asi pamatuju nejvíc, běžela u nás poměrně nedávno, i když s děsným dabingem, ale pokorně přiznávám, že to mám ještě nahrané. Kdo ne, že?
Co na tomhle ST miluju, je vývoj postav a skvělí herci v hlavních a vedlejších rolích. Andrew Robinson a Marc Alaimo jsou oba dokonalí a role si užívají. Jejich kroužení kolem dobra a zla je skvělé a ani jeden není nesympatický, jenom mají takové to pěkné záporácké charisma. I když Garak není ten pravý záporák, tak má taky svoje chvilky.
A posun u postav, hlavě potom od 4. série výš, kdy do jejich osudů zasáhne válka, je velký. Je to vidět hlavně u kapitána Siska, který se z komandéra, který vezme místo celkem z donucení, stává kapitánem, který má respekt a jeho hledání cesty mezi důstojníkem a Vyslancem je rozhodně zajímavé.
Jadzia mi zpočátku přišla jako taková "kost", ale tuhle postavu nejde nemilovat. Je taková pozitivní, a zároveň se z ní stává dobrý důstojník a velitel a její vtipy nejsou rozhodně "hláškami", ale opravdovým humorem.
Pak myslím, že se dost změnila Kira. Ta sice taky figurovala na listu "babes" a její uniforma tomu byla přizpůsobená, ale takhle bezvadně napsanou ženskou postavu (a to se týká i Dax), aby člověk ve sci-fi seriálu pohledal. Od impulzivní rebelky se dostala až na místo zástupkyně Bajoru, a přitom nikdy neopustila svoje způsoby, ale našla si směr, kde skloubila všechno.
Pak můj oblíbený doktor Bashir. Při sledování 3. série jsem si tak říkala, co jsem na něm sakra v těch 18-ti letech viděla

No, musím říct, že jako postava došel skoro nejdál. Z nadšeného, skoro naivního doktora, se dostal k postavě až docela zachmuřeného a válkou poznamenaného člověka, který toho viděl až moc a přesto si dokázal zachovat lidskost a nadšení do lékařské práce. Ale jestli se dá o někom říct, že potemněl, tak je to on. A jeho přátelství s Milesem, tak pečlivě budované po celých 6 let, bylo dokonalé. Jejich slovní přesetřelky, šipky, pití v baru, a samozřejmě simulátor, to bylo kouzelné.
Jeho proměnu nejlíp vystihl Garak v 6x01, kde se Julian ohání "klukovským úsměvem" a Garak mu na to odpoví, že už dávno není klukovský. Ale trochu mě mrzí, že vztah doktora a Garaka trochu vyšuměl, a omezil se jenom na společné obědy. Ráda bych je viděla spolu na nějaké misi. Jedna "akce" v simulátoru mi rozhodně nestačí
A jsem ráda, že se nakonec dal dohromady s Ezri, protože ta osamělost z něj ke konci už skoro křičela a když mu Jadzia v poslední epizodě 6. série řekla "jsi dobrý přítel" a objala ho za to, že může mít dítě s jiným mužem, jak byl zlomený, to mi ho bylo strašně líto.
Jen je škoda, že Ezri nedostala víc prostoru. Její "dohadování" s předchozími hostiteli bylo zajímavé téma a její epizody se mi rozhodně dost líbily. Jenom jsem u ní trochu postrádala takovou tu přátelskou chemii se Siskem, ale to bylo spíš proto, že těch scén spolu tolik neměli.
A to je tak všechno
Tohle se mi teď honem vybavilo. Nebudu tu rozebírat těch sto postav, co se kde objevilo, ale i když DS9 není Babylon 5, to opravdu ne, líbila se mi na něm jako na ST jedna věc. Za prvé, nekončil časovým dílem jako předchozí seriály

a za druhé, dokončili i ty méně významné, jednoepizodní příhody, aby nenechali nic otevřeného. DS9 je prostě nej ST.
Já si jdu sehnat knihy Avatar, abych se dozvěděla, jak to bude dál, a snad najdu i elektronickou verzi, protože tištěná není k sehnání.
Nebo si opráším němčinu, většina knih je v němčině a jsou k dostání pořád
Nemusíte to číst celé, jenom mi tu někdo zareagujte

Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.