je hodně lidí co neradi čtou titulky, to je pravda. Je ale taky pravda, že je hodně lidí co nemaj rádi dabing a radši si to pustěj s titulkama. To jsem třeba já. Ideální by bylo, pokud by to bylo technicky možný, tak dát divákům na výběr. Ti co chtěj dabing, tak ať na to koukaj s dabingem a ti co chtěj titulky, tak ať maj tu možnost na to tak koukat.
že to nebudou vysílat? stejně v dnešní době si to naprostá většina lidí sežene jinak. A ty nový co to přiláká, tak to Novu nevytrhne. Kdyby Nově záleželo na vysílanosti SG-1, tak to nebude vysílat takhle odpoledne, ale dá to třeba navečer. Nově stačí tam dát reklamy a má vystaráno. Že se na to někdo koukne, už je vedlejší. Nova tu neni pro scifi fandy, ta má základ někde úplně jinde. Se koukněte co za "skvosty" vysílá v prime-time.
Pak je tu další věc, americkejm společnostem nezáleží na tom, jakou to má vysílanost v zahraničí, ale kolik lidí se na to koukne v USA. Případně prodejnost DVD. Nic víc. To že si to koupí nějaká společnost v z nějaký malý zemičky (kde se na to koukne pár tisíc lidí), je jim jedno.
Vim, zní to sobecky, ale to tak. Tyhle seriály maj svoje stabilní publikum, který to ve většině už stejně předtim vidělo. To, že dabing přiláká pár novejch lidí je sice hezký, ale pro Novu nepodstatný. Ta tam nafláká reklamy a je spokojená. To jak Nově "záleží" na scifi fandech předvádí tim "správnym" překladem.
Si stejně myslim, že kdyby tu lidi nebyli zvyklí, že se tu dabuje úplně všechno, tak by se Nova na dabování spousty věcí vykašlala a nechala to s titulkama. Ty scifi seriály (jeden za pět let) podle mě určitě.
Jenda.SG-1 píše:
Já u Atlantis doufám, že Havlíčka vyrazí a trošku vyladí hlasy (asi že jsem od začátku zvyklej na originál, tak mě to malinko tahá za uši) a pak bych už nejmenší obavy, že by Atlantis neměla velkej úspěch, obvzláště, až lidi uvidí českou vlajku na rameni Zelenky, tak to určitě dotáhne hodně lidí co Stargate nikdy moc nesledovalo... přeci jen není moc častý, aby v americkym seriálu hrál herec českýho vědce a pokud by Davidovi vyšlo, že by nadaboval sám sebe... dovedete si představit, jak by u českýho publika stoupnul on i celej seriál?

já si myslim, že by to nestouplo ani omylem. Naprostá většina lidí, která by na to koukala, tak by tenhle seriál už dávno viděla a znala. A těm novejm by to bylo putna kdo koho dabuje. To nejsou lidi, kteří po večerech seděj u internetu a hledaj si informace o SG-1 / SGA.
A to že tam uvidí vlajku, myslíš že hned budou psát do Novy kdože to tam je, nebo začnou hledat na internetu? Pochybuju, maximálně se zeptaj někoho kdo tohle už viděl.
Edit by Tar-ara: Nepiš dva příspěvky hned pod sebe.