Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/aZCahpwdZa

Obsah fóra Pokec nejen o seriálových technologiích Obecné Klasické chyby ve Sci-Fi

Klasické chyby ve Sci-Fi

Diskuze nezapadající ani do jedné z výše uvedených kategorií.

Příspěvek 11.4.2007 14:28:29
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Někde jsem tam napsal relativně krátká vzdálenost - myšleno v kosmickým měřítku - to znamená, že do sousední soustavy zbraňovým (tj. vysokoenergetickým) laserem těžko dostřelíš. To, o čem píšeš, je pravda, ale já se zabýval tím, co se děje, když paprsek mine blízký cíl a letí "do nekonečna", aniž by narazil na atmosféru. Do toho "nekonečna" doletí jen světlo, protože energie se vypaří (zjednodušeně řečeno, složitěji to přesně nevim - mění se základní vlastnosti, které odlišují laser od světla - musel bych to dlouho hledat, a to se mi nechce :D ).
Obrázek
Star Trek Atlantis vyšel Part VI 1x02
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 11.4.2007 15:12:02
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

No v tomhle souhlasim s Traianusem. Laser je jen světlo, ale všechny em vlny letěj stejnym směrem a maj stejnou frekvenci. Pochopitelně nic neni dokonalý a ani světlo laseru neni stoprocentně koherentní a dochází k určitýmu rozptylu, což omezuje efektivní dostřel a což je věcí zaměřovacího systému a optický soustavy.
Jako větší problém by mi připadala doba letu, pokud bych střílel na loď vzdálenou 300 000 km trvalo by vteřinu než by světlo od cíle doletělo k zaměřovacímu systému (pokud by byl pasivní, jinak dvě vteřiny) a další vteřinu než by paprsek doletěl k cíli, což při zrychleních, který by byli nutný k efektivnímu pohybu po vesmíru může znamenat že už tam ten cíl nemusí bejt.

Jinak i ve vesmíru by to byla balistická křivka, protože pokud bych zrovna nebojoval někde uprostřed jeho prázdnoty, ovlivňovalo by trajektorii střel alespoň ňáký gravitační pole. Ona i oběžná dráha je balistická křivka.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 11.4.2007 20:05:31
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Já vám to oboum neberu, ale myslel jsem, že zde byla řeč o zbraňových laserech. Jejich energie je nadbytečná, a pokud se "nevybije" do cíle, tak se časem vypaří...
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 15.4.2007 10:10:51
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Uh - taky netušim.

2Mirra: Jak "nadbytečná energie" ? A jak "vypaří" ? Pokud bys měl dokonalou optiku a dokonalej zaměřovací systém moh by si laserem likvidovat cíle klidně ve vedlejší galaxii - i když by ten paprsek doletěl na místo třeba až za pár miliard let, pokud by něco trefil napáchal by na tom stejnou paseku jako z pár metrů.
[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Příspěvek 23.4.2007 16:07:18
Serapis Airman
Airman

Odpovědět s citací

Zdravím,

takže předpokládám, že zbraňový laser je vlastně normální, pouze extrémně výkoný laser. Jakýkoli podobný laser by generoval vysokoenergetický paprsek elektromagnetického záření (například světla, ale klidně i UV či IR záření (to by bylo možná vhodnější, mohlo by se trupem efektivněji propálit)) a podle Zákona Zachování Energie se jeho nikam "neodpařuje", ale zachovává prakticky donekonečna (tzn. dokud na něco nenarazí apod.).
Problém je, že principiálně není možné vyrobit naprosto koherentní laser. V současnosti se laserový paprsek vyslaný na např. k Měsíci už na úrovni nízké oběžné dráhy vlivem nedokonalé rovnoběžnosti laserových paprsků roztáhne do šířky v řádu metrů. Energie původně soustředěná do malé plochy se samozřejmě roztáhne úplně stejně a napáchá méně škody.
Proto jsou paprskové zbraně na kratší vzdálenosti účinější a mají také tzv. efektivní dostřel.

PS: omlouvám se za tak dlouhý příspěvek a děkuji všem co ho dočetli až sem :)

Příspěvek 23.4.2007 16:16:40
kronos Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Fajn a co to má společného se sci-fi tam se ten leaser nemůže rozšířit, protože by pak po sobě mohli střílet snad do nekonečna a určitě mají lepší technologii, než my teď. Můžeš u přesnit co jsi tím myslel?

Příspěvek 23.4.2007 16:33:31
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Spíš mi řekni co si tim myslel ty?
Pokud by se nerozptýlil tak by mohli střílet na potenciálně nekonečnou vzdálenost (ovšem pokud ten paprsek poletí k manévrujícímu cíli, tak je limitující doba letu paprsku - když tam doletí až za 20 sekund, cíl už tam dávno nebude).

Jinak k největším ztrátám dochází v částicích vody v atmosféře, což je problém, kterej ve vesmírnym prostoru odpadá.

Pochopitelně někdo, kdo dokáže stavět vesmírný lodě (btw neví někdo proč se tomu řiká loď ? ) by pravděpodobně dokázal postavit laser s optikou dost kvalitní, aby byl paprsek dostatečně koherentní alespoň těch 600 000km (= dvě světelný sekundy - pochybuju že by něco dokázal trefit na větší vzdálenost).

Příspěvek 23.4.2007 16:48:08
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Já se v laserech nevyznám a myslím, že mále pravdu, ale ve sci-fi něco takoveho udělat nemůžou, protože by vystřelili, ten laser by se roztáhl a způsobil by malá poškození(ještě při štítech), no a mohli by po sobě celý díl jenom střílet. Má pravdu, ale jenom dát to do topicu Klasické chyby ve sci-fi je blbost, protoře jsou rasy co dokážou vytvořit dobrý laser. Měl to dát do jiného topicu, i kyž mě nenapadá do kterého.

Příspěvek 23.4.2007 16:52:02
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Bohužel nemůžu najít tu stránku, kde se hovořilo o "vypařování", takže nemůžu přesně říct o co jde. Prostě se tam tvrdilo, že lasery o vysoké energie nemají nekonečný dostřel... bla ... bla ... nazývali to nějak divně, což jsem si přeložil jako "vypařování"...

Jen mě taky prostě zarazilo, že energetické zbraně by měly nekonečný dostřel.
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 23.4.2007 17:02:49
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Neni možný že tim mysleli ten rozptyl ?

2Kronos: No upřímě řečeno sem eště neviděl žádnej seriál, ve kterym by lasery používali - vlastně jediný sci-fi kde sem je našel je série HH (a že se tam s nima řežou slušně :) ) a tam maj efektivní dostřel cca 400 000km, což znamená dobu letu cca 1,3 sekundy, což mi přijde tak akorát.
A pokud je laser na dlouhou vzdálenost neefektivní, spíš než obcházenim fyzikálních zákonů by je autoři mohli nahradit něčim jinym.

Příspěvek 23.4.2007 17:32:12
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

2 Air Force: mě šlo hlavně o to, že to dal do tohoto topicu, když jak sám říkáš je ve sci-fi (kromě HH) nepoužívají (ikdyž nevím co třeba používají goauldi), co je to potom za chybu ve sci-fi?

Příspěvek 23.4.2007 17:32:50
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Tak je možný, že chyba byla na přijímači, resp. překladači... :D
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 23.4.2007 17:44:03
Solty Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Hemi píše:
No řekněme, že na do toho trojúhelníku umístili pozici Camelotu moc brzy. Pokud si ten obrázek zvětšíte tak zjistíte, že je tam zakreslenej ačkoli Daniel říkal, že netuší proč jsou ty planety umístěny do dokonalé pyramidy. Nebo tak nějak. Prostě taková menší blbůstka :)

Camelot je ale na planetě na které byli na konci 9. řady (tam jak mitchell dostával od toho černého rytíře) , takže to vůbec není chyba :roll:

Příspěvek 23.4.2007 17:46:29
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Mám pocit, že Mitchel dostával od rytíře na Zemi, ale nevím to teď jistě.

Příspěvek 23.4.2007 17:52:24
PantheraLeo Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

Já do vás nechci rejpat ale šťítama ve všech Scifi světlo proníká => laser štítama pronikne bez problému.

Příspěvek 23.4.2007 18:08:14
Solty Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

kronos píše:
Mám pocit, že Mitchel dostával od rytíře na Zemi, ale nevím to teď jistě.

jj tam taky (on od nich dostáva celkem často :D ),ale i v díle 9x20 Camelot...jinak v tom díle zjístili, že svaty gral je zbraň proti orium...teda myslim :roll:

Příspěvek 23.4.2007 22:00:27
Dutch Uživatelský avatar
Airman
Airman

Odpovědět s citací

myslim ze kdyby mel ten mec od zacatku, tak by dal tomu rytiri na drzku

btw hodne chyb vznika v paralernich realitach, viz nejakej dil z druhy poloviny 9sezony, jak udelali bad guys SG1 energetickym impulsem z sgc realitni nadrazi..
Pokud by se zvolil jeden vesmir pro nekonecne mnoho sg1 ktere se vraceli z planet, tak by se brana v nasem SGC nezavrela...

nebo jak prisel ten namachrovanej rodny v epce s rodnyho sestrou...kdyby byl tak namachrovanej, tak by atlantis byla znicena uz v prvni sezone..

nebo dil moebius, kdyby bylo to povstani potlaceno tezko by byla nase civilizace jak ji zname, natoz lidi ktere zname -> sekretarka carterova, kdyz nekdo se nekdo vrati nekolik tisic desetitisic let zpet a zaslapne brouka, je mozne ze to totalne ovlivni budoucnost...

takove nasledky jsou nepredstavitelne....
Nemám rád soboly

Příspěvek 23.4.2007 22:22:55
Serapis Airman
Airman

Odpovědět s citací

2 kronos:
Ten příspěvek byl k debatě mezi Mirrou a Air Forcem (doufám, že jsem to správně vyskloňoval) o laserech.

Je mi jasný, že ve sci-fi budou rasy na takové úrovni, že doukážou ten rozptyl minimalizovat, ale těžko se s ním budou bitkařit přes celou sluneční soustavu.

Jinak si myslím, že laser by byl do sci-fi dobrá zbraň, akorát by proti tomu byly klasický štíty asi prd platný.

Příspěvek 23.4.2007 22:31:37
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Laser je pro sci-fi velmi špatná zbraň, protože neni vidět a neni slyšet, tudíž by se na to nedali nasadit žádný supr dupr efekty, nebyla by to žádná show a člověk by se místo zírání na ohníčky moh víc soustředit na taktiku a podobný věci, který jsou většinou naprosto nedotažený...
(jinak podle mě je to taky výborná zbraň ;) )

kronos píše:
2 Air Force: mě šlo hlavně o to, že to dal do tohoto topicu, když jak sám říkáš je ve sci-fi (kromě HH) nepoužívají (ikdyž nevím co třeba používají goauldi), co je to potom za chybu ve sci-fi?

Dal sem to sem já, ale Mirra má pravdu že je chyba v přímači :) Šlo mi o dostřel, jako takovej - v SG je směšně malej, v BSG je prostě nepochopitelnej. Třeba jak dělaj tu jejich "flack bariéru", tak způsoběj dost peklo mezi vlastní a nepřátelskou lodí, který funguje jako protileteckej/ protiraketovej štít, ale co nepochopim je proč ji prostě neposunou tak, aby uvnitř tý "bariéry" byla přímo nepřítelská loď - jednou už sem se to tu někde snažil rozebírat a "dozvěděl" sem se, že by se ta loď musela k nepříteli tolik přiblížit, že by to nemohla přežít ... ale to je zjevnej nesmysl, vždyť ty granáty z EM děl jen tak nezastavěj, prostě by stačilo nastavit časovač na 15s místo 5s a nepřítel by dostal parádní kotel.
Potom (taky v BSG) maj Cyloni ŘS, který odpálej z obrovský vzdálenosti až mimo dosah senzoru a pak najednou bojujou na vzdálenost pár set metrů
- což platí i pro SG, na jednu stranu dokážou postavit F-302, která uletí obrovskou vzdálenost se solidnim zrychlenim a na druhou stranu bojujou pomocí railguny na vzdálenosti menší než kilometr a když už nasaděj ŘS, tak maj konvenční raketovej motor, téměř nulovej dolet, naprosto ubohý zrychlení a ani neprováděj žádný manévry, což spadá někam do sedmdesátejch let.

Příspěvek 28.4.2007 13:06:38
Nemo

Odpovědět s citací

Všimli jste si někdy že když začnou vytáčet bránu ,tak se začne vytáčet ve stejnou dobu i na druhé straně? Jak brána pozná už po prvním symbolu kam se vytáčí?

-

Příspěvek 28.4.2007 21:22:32
Ezekiel Airman
Airman

Odpovědět s citací

Hmm úžasná blbost taky je že lodě co maj inerciální tlumiče schopný kompenzovat deceleraci z tisíců km/s na nulu během pár vteřin nejsou schpný utlumit náraz nějakýho malýho meteoru či raketky. To sou vždycky scénky když do Daidala narazí nějaký projektyl - půlka můstku začne nesmyslně sršet jiskrama a všichni se div nerozplácnou o protější zeď .

Asi si přečtu tu HH když ji tak chválíte, páč v technickém směru mi taky víc vyhovovala BSG než SG.

Příspěvek 28.4.2007 22:26:27
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

HH ti jednoznačně doporučuju - nejdokonalejší systém, jakej jsem kdy viděl...
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 29.4.2007 16:41:34
Nemo

Odpovědět s citací

Další úžasná věc je ,že na všech branách sou souhvězdí pozorovatelná ze Země.
Nebo hláška z filmu: Ano, je to někde v Calionské galaxii, na druhém konci známého vesmíru...¨ Kdo pozná co je špatně? :D

Příspěvek 29.4.2007 16:56:01
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Asi to bude tohle:
Abbydos (či jak se to píše) je v naší galaxii.

Nebo:

Země je uprostřed známého vesmíru, tak kde je ten druhý konec?

Příspěvek 29.4.2007 17:41:53
Nemo

Odpovědět s citací

Kdyby by byl Abbydos v jiné galaxii museli by mít ZPM a to pravděpodobně neměli, ale zase na druhou stranu by to vysvětlovalo ty teatrální otřesy...:)
A ještě mě napadlo kde je uložená iris? Uvnitř brány by být neměla- nevešla by se tam a kutat do naqadahu kladívkem se navíc údajně nedoporučuje, mimo bránu taky není tak kam mizí? A jak se může zavřít aniž by se zasekla o tu jejich inteligentně umístěnou rampu?

PředchozíDalší

Zpět na Obecné