Drc píše:
Na Panu prstenu je nejlepsi, ze ma mnoho vrstev a muzes ho cist celej zivot. Kdyz jsem ho cetl v prime tak se mi libil pribeh a kdyz jsem ho cetl pozdeji tak me zase prislo zajimave filosoficke zazemi te knihy - a to mi prijde zajimave do ted a myslim ze uz to tak zustane.
Spousta jinych fantasy je sice ctiva, dobre napsana atd., ale dost pochybuju, ze ma prave nejaky hlubsi rozmer.
Vzhledem k tomu, ze jsem OT tak HOWGH!!!
No vidíš a já když viděl poprvý Pána prstenů, tak jsem viděl jen parádní řežbu, bez nějaký hlubší myšlenky... prostě dobří se mydlí se zlýma 3 hodiny v každym dílu... nic víc
ono, co má hlubší myšlenku se špatně posuzuje, protože je to založený na subjektivnim dojmu z díla...
Navíc si vezmi, kolik je autorovi let... Tolkien byl starej dědek, když tvořil Pána prstenů, měl vzdělání a životní zkušenosti- ten kluk se s těží uměl podepsat (aspoň podle toho, co jsem o něm čet). Věř tomu, že tohle je jen začátek, pokud bude pokačovat, tak brzo možná Tolkiena překoná.
A abych řek pravdu, tak mi už začíná malinko vadit, že všichni neustále srovnávají veškerou fantasy s dílem Tolkiena- lidi si z něj udělali modlu, ale jeho dílo taky není dokonalý- chce to zůstávat objektivní a každý dílo posuzovat naprosto nezaujatě, protože každý dílo je jedinečný, ikdyž se třeba inspiruje jinym... prostě se dotyčnýmu to původní nezdálo, nebo si řekl, jaký dobrodružství by mohlo potkat jiný hrdiny, v jiný části země a najednou se mu v hlavě začal odvíjet příběh...