tak a máme tady další povídku...bude trošku odlehčenější...
Chlupáček
„Kód SGC, madam.“oznámil Chuck jednoho krásného rána.
„Tak je pusťte.“usmála se Mac. Štít na bráně zmizel a na Atlantis se objevil Rodney a Jennifer. Oba byli krásně opálení. Úsměv se Mac rozšířil ještě víc. Konečně se vrátil člověk, se kterým si mohla popovídat o všem a o všech. „Vítejte doma.“křikla.
„Chybělo nám to.“přiznala Kellerová.
„Jdu se podívat, co Zelenka za tu dobu zvoral.“vyhrkl Rodney a odběhl pryč.
„Co nového, povídej…“pobídla doktorka Mac.
„Máš večer čas?“zeptala se.
„Jistě.“přikývla.
„Fajn, sejdeme se na Šmírovací terase. V osm?“
„Budu tam. Beru pití.“
„Já sladkosti.“usmála se Mac.
„Tak povídej, co nového?“zajímala se večer nedočkavě Jennifer, když se večer sešly na Šmírovací terase. Bylo odsud vidět hodně daleko a do velice důležitých místností jako byla jídelna, různé laboratoře, tělocvična (bohužel tuhle nevýhodu Mac s Johnem zjistila hodně pozdě…) a taky pár pokojů. Holky se pohodlně uvelebily a daly se do oblíbené ženské činnosti – drbání.
„Co by? Winterson má holku.“
„Nekecej… která nevydržela?“
„Chelsey Johnosonová. Je to nějaká nová zooložka.“
„Tak to jo. Praktické hodiny živočišného chování jsou důležité.“rozesmála se Jennifer.
„No, jinak John se mi stihl změnit na Wraitha a zase zpátky…sice mu zbyly ještě nějaké chlupy, ale to už je zanedbatelné. A jinak nic tak zajímavého. Ale co vy dva? Kde jste všude byli?“
„Londýn, Paříž, Miláno, Praha, Káhira, Sydney a Miami. Zítra ti pošlu fotky.“
„A co Rodney?“
„Je dokonalý.“rozplývala se Jennifer. „Je úplně jiný než tady.“ Mac najednou vstala a překlonila se přes zábradlí.
„Podívej na ty tři.“ukázala dolů na molo, kde hráli nějakou hru s míčem tři mladí kluci. Podle triček a uniformy vědci.
„Sakra….to jsou krasavci. Podívej na toho uprostřed.“ Mladý pohledný blonďák právě odehrál míč.
„Jenny, jsi vdaná.“upozornila se smíchem Mac.
„A ty máš přítele.“oplatila jí doktorka.
„Pravda. Ale podívat se můžem.“zkonstatovala.
„Jasnačka.“ Holky strávily na terase pár následujících hodin. Veškerou zmrzlinu, čokoládu, chipsy, sendviče a ovoce snědly, sklenici vodky a dva džusy vypily. Nakonec se celé vysmáté rozhodly jít na kutě. Rozloučily se a každá se vydala jiným směrem. Mac se nepamatovala, kdy jí rovné chodby naposledy připadaly tak dlouhé a klikaté. Celkem se tomu divila. Na Atlantis žádné takové nebyly, pak k ní skrz opojnou mlhu připlul nápad, že to má na svědomí pravá ruská vodka. Což jí přišlo v tu chvíli nesmírně vtipné. Procházela opuštěnou tmavou chodbou, když tu uslyšela podivné zvuky. Hned byla o pár promilí střízlivější. Znělo to jako medvěd. Nahmatala vysílačku.
„Ehm…Chucku…mohl byste prosím poslat někoho…k pokoji doktora Changa?“zeptala se.
„Ano, madam.“zabručel ospale Chuck a zavolal Johna, kterému právě končila služba. Samozřejmě nezapomenul podotknout, že Mac zněla nějak moc rozjuchaně.
„Co se stalo?“zeptal se, když dorazil k pokoji a našel tam přešlapovat Mac. Měl sebou ještě ze dva ospale se tvářící vojáky.
„Je tam medvěd.“škytla.
„Jo a ty máš opici. Proboha živého, Mac. Tohle se dozvědět Woolsey, tak z tebe nadělá čtyři, i když ono i jedna je někdy až moc.“
„Slyšíte to?“zvedla ruku. Zaposlouchali se.
„Mac…skončila mi služba, tys ji dneska neměla, tak co kdybychom vlezli do postele a šli spát.“
„Spolu?“pousmála se. „Dobře, tak nic. Ale myslím to vážně. Zní to jako medvěd.“řekla už vážněji a znělo to i střízlivěji. „Tak aspoň se podívejte dovnitř.“
„Potřebujeme povolení majitele.“namítl voják.
„V případě toho, že majitel není přítomen a velící považuje za nezbytné otevřít ty dveře v zájmu bezpečnosti, tak se ty dveře prostě otevřou.“zavrčela a znělo to až moc střízlivě. Vojáci okamžitě poslechli a dveře otevřeli. Ozývalo se jemňounké bručení. Baterky našly pachatele. Na zemi sedělo něco černobílého a s něčím si to hrálo.
„PANDA!“vykřikla Mac a oči se jí rozzářily. „Ahojky, maličká.“zašeptala a pomaličku jí zvedla ze země. John jenom nechápavě zíral. Zaprvé teda na tu pandu a za druhé na Mac, která zářila jako vánoční stromeček. „Jejda, ty si kluk.“pousmála se, jakmile to zjistila nejjednodušším způsobem. „Jakpak se jmenuješ, co? Ty si ale krasavec.“
„Nezaráží tě, že si vědec schovává v pokoji pandu?“zeptal se s podezřením John.
„Jako proč? Že by byla šavlozubá?“opáčila a pak se otočila na pandu. „Ty nejsi šavlozubá, že ne?“zašvitořila.
„Pánové, pošlete zprávu Changovi, že jsme našli jeho chlupatého přítele. A že bychom rádi vysvětlení.“požádal je John a zároveň sledoval Mac, jak se mazlí s malou pandou. Evidentně si padly do oka.
„Mac…dej mi tu pandu.“požádal ji.
„Nech mi ji. Aspoň než se Chang ukáže. Prosím.“udělala na něho smutné oči. Nemělo cenu se s ní hádat. Nebyla úplně opilá, ale podle Johna jenom pěkně roztomilá. Svolil.
Mac se vzbudila, ale neměla odvahu otevřít oči. V hlavě jí bzučelo jako v úle. Po chvilce se jí něco chlupatého otřelo o ruku. Konečně otevřela oči. Vedle ní v posteli ležela maličká černobílá panda. Jenom se pousmála a zvedla ji. Medvídek zabručel.
„Tak co, chlupáčci. Kam si mi vyhnal přítele?“pousmála a začala pandu drbat za ušima. Ta se jenom převalila, takže Mac chtě nechtě ji musela drbat na bříšku.
„Dobré ráno.“pozdravil John, když se se Sarah objevil ve dveřích.
„Ahoj.“
„Co to je?!“vykřikla udiveně Sára.
Sáry, ztlum zvuk, prosím.“hlesla Mac. Sarah k ní přicupitala a dívala se na zvířátko. „To je panda. Medvídek.“
„Jů!“vyvalila očka a opatrně ji začala drbat.
„Woolsey chce s tebou mluvit.“řekl Sheppard.
„Jo, zajdu za ním. Už se ozval Chang?“
„Ještě ne.“zavrtěl hlavou.
„Fajn. Tak zatím zůstane u nás.“rozhodla Mac a podívala se na pandu.
„Nemůžeš si ji nechat.“namítl John.
„Na chvíli můžu.“odsekla. „Ty jsi nikdy nechtěl…třeba slona?“
„Cože?“vyvalil oči.
„No jasně. Tys měl všechno.“zavrčela, ale vzápětí si uvědomila, co řekla. „Promiň.“hlesla. „Ujelo mi to. Já jenom, že pandy jsou úžasné a já vždycky nějakou chtěla.“
„V pohodě. Měla bys zajít za tím Woolseym. Pandu ti pohlídám.“
„Díky.“pousmála se a cestou kolem mu dala pusu.
„Chtěl jste se mnou mluvit, pane?“zaklepala na dveře Woolseyho kanceláře.
„Ano. Pojďte dál a zavřete. Slyšel jsem, c o se dělo včera večer.“
„Jo, našli jsme pandu.“usmála se Mac.
„To taky. Ale myslel jsem něco jiného.“tvářil se hodně přísně. „Prý jste nebyla tak úplně….střízlivá.“
„Nebyla.“přiznala. „Jennifer se vrátila, a tak jsme se povídaly a maličko to přepískly.“
„Plukovníku, uvědomujte si, že jako vojenský velící byste měla jít svému oddílu příkladem?“
„Chcete mi říct, že ostatní pít můžou, ale já ne, protože jsem jejich velící?!“zeptala se nevěřícně.
„Pokud by se něco stalo…“
„Tak jsou tady lidi, kteří mají službu. Být v pohotovosti 24 hodin denně není moje povinnost!“ zavrčela.
„Neměla byste se na veřejnosti chovat takhle.“
„Fajn, neměla bych se rovnou zapsat do kláštera?“štěkla a otočila se ke dveřím.
„Kam jdete?“
„Najít si nějaký milosrdný řád.“prskla a odešla. Woolseymu s třísknutím dveřím došlo, že to nejspíš přehnal. Mac byla jedna z mála lidí, kteří ho respektovali a snažili se mu vyhovět. Popřípadě v ní měl spojence.
„Co se stalo?“zajímalo Johna, když uviděl Mac vystřelit jak raketu.
„Jdu se přidat do nějakého kláštera!“štěkla a vyšla na terasu. Potřebovala na vzduch. Sheppard nechal Sarah s pandou u Chucka. „Tak je v po řádku, že vojáci chlastají jak duhy, ale já nemůžu. Každý večer vidím pár lidí nalitých, ale nechávám je tak, protože to nejsou ti samí. U vojáků se s tím počítá! Ale jenom já nemůžu, protože jsem jejich velící!“rozčilovala se. „SAKRA!“vykřikla a mrštila velkou ohnivou kouli směr oceán.
„Mac?“
„Už jsem v klidu.“přikývla mírněji. „Tohle není fér, Johne.“povzdechla si. „Vždyť skoro nepiju. Jenom včera jsme maličko přebraly.“
„Já vím. Prý dneska není ve své kůži. Sjel už tři další lidi.“snažil se ji povzbudit a chytl ji kolem ramen. Pousmála se.
„Madam, doktor Chang se hlásí.“strčil na terasu hlavu jeden vojín.
„Díky.“přikývla a vešla dovnitř. Cestou překročila, pandu, Sarah…sakra, zase panda…. „Doktore Changu, neuhodnete, co jsem včera slyšela, když jsem šla kolem vašeho pokoje.“začala Mac.
„Plukovníku, je Mó v pořádku?“ozvalo se z vysílačky.
„Mó?“
„Je to zkratka z Moritz. Tak je v pořádku?“
„V nejlepším. Jak to, že máte u sebe pandu?“
„Víte, madam, než jsem odjížděl tady, bylo u nás zemětřesení. Našel jsem toho maličkého v nějaké díře. Nemohl se odtamtud dostat. Nedaleko byla jeho maminka. Pod kmenem. Mrtvá. Neměl jsem čas hledat nějakou záchranou stanici, tak jsem ho vzal sebou.“vysvětloval.
„To by vysvětlovalo ten úbytek bambusového nábytku.“pousmála se Mac.
„Strašně se omlouvám, plukovníku.“
„Nemůže tady ale zůstat.“namítla Mac.
„To já vím…“povzdechl si doktor.
„Víte co? Pošlu na Zem zprávu a oni najdou nějakou vhodnou záchrannou stanici. Bude jim to chvilku trvat. Takže se s ním ještě uvidíte. Zatím se o něho postarám.“slíbila.
„Opravdu?“vyhrkl nadšeně doktor.
„Jistě, jenom budeme muset nějakou planetu s bambusem. Nemůžeme likvidovat majetek americké armády. Dost na tom, že nám financují několik nových uniforem měsíčně.“
„Byl bych vám velice vděčný, protože to vypadá, že tady minimálně ještě dva dny zůstaneme. Máme něco fascinujícího.“
„Fajn, to si nechte pro McKaye.“zarazila ho.
„Ano, madam. Chang konec.“ Mac se jenom usmála a do jedné ruky zvedla Sarah a do druhé malou pandu, která jí vlezla za krk a chytla se jí packama.
„Sluší ti to. Jsi jak vánoční stromeček.“rozesmál se John.
„Vtipné. Najděte zatím nějakou planetu s bambusem, ať má tady brouček co papat.“pousmála se.
„Ano, madam.“
„Budu na mole.“
„Plukovníku, máme tu planetu. Ještě jsme na ní nebyli.“oznámil jí George o hodinu později.
„Skvěle. Okolo druhé vyrazíme. Kupodivu to máme povolené i od Woolseyho.“povzdechla si.
„Jistě.“přikývl Winterson.
„Nemáte nic, že ne?“ujišťovala se Mac.
„Ne, madam.“odpověděl rychle.
„Dobrá, tak ve dvě u brány.“
„Tak kdo hlídá vaše dvě děti?“zeptal se Lorne, který šel výjimečně s nimi.
„Dobrovolně Jennifer. Stýskalo se jí po Sarah. A s ní právě nebude mít moc práce, protože Sára si pandu zamilovala, takže si budou hrát spolu.“pousmála se a stáhla si vlasy do copku. Za pár minut dorazil i George s Johnem.
Planeta vypadala jako stovky dalších. Pole, louky, lesy… sluníčko na obloze, mráčky v nedohlednu. Tým se vydal vyšlapanou cestičkou do lesa. Cestou si povídali o všem možném i nemožném. Dorazili do bambusového ráje. Všude kam oko dohlédlo, rostly obrovské stromy.
„Tady by se Mó vyřádil.“pousmála se Mac. John se na ni se zájmem podíval. Líbilo se mu, když se takhle o někoho starala. Vypadala při tom rozkošně.
„Hele, jsou tady stopy.“ukázal George na zem. „Vypadá to na vesnické. Ne, vojenské.“zamračil se.
„To neznamená, že nemůžou být nebezpeční.“zamručela Mac. Nějak neměla náladu. „Vezmem jumper a vrátíme se sem. Víme, že bambus tu roste. Pojďte.“pobídla je. Najednou se zarazila a maličko se zamračila. Zbytek zpozorněl. Tohle nebylo nikdy dobré. „Někdo tady je. Ve křoví.“řekla.
„Tak mizíme.“přikývl Lorne.
„Vítejte, cizinci.“ozvalo se odnikud. Z křoví se vynořil prostý vesničan.
„Ehm…ahoj.“pozdravila opatrně Mac a dala prst na spoušť.
„Copak vás přivádí do našeho skromného kraje?“
„Bambus….tahle rostlina.“ukázal na strom George.
„Ó ano….té je tady hodně. Poslužte si.“rozmáchl rukou.
„Budeme toho potřebovat víc. Je to pro našeho chlupatého přítele.“pousmála se Mac.
„Pojďte, zavedu vás do vesnice. Mohli bychom se domluvit na nějakém obchodování.“šveholil. Jenom pokrčili rameny a vydali se za ním. Provedl je hustým lesem. Ocitli se na palouku, kde se rozkládala vesnice. Malá, jednoduchá, ale pěkná. Sešli dolů.
„Zavedu vás za vůdcem.“nabídl se muž. Prošli pár ulicemi a objevili se před středověkou budovou. Prošli dveřmi a ocitli se v něčem, co připomínalo přijímací sál. Na konci seděl na trůnu nějaký muž. Podle všeho mladý.
„Kdopak jsou tito cizinci?“zeptal se příjemným hlasem a vstal. Přešel k nim. Mac si ho znalecky změřila pohledem.
„A sakra.“hlesla, jakmile bylo muži vidět do obličeje. Podle ní dost hodně připomínal Brada Pitta. Za tenhle výdech si vysloužila menší kopanec od Johna. „Ehm…jsme cestovatelé. Přišli jsme kvůli stromu, který roste ve vašem lese.“vysoukala ze sebe. Mohla na něm oči nechat a vůbec si nevšímala žárlivých pohledů Johna.
„Výměnou za….?“opáčil.
„Ono to má i mozek.“pomyslela si. „No…co byste potřebovali?“zeptala se s úsměvem.
„Chybí mi královna.“odpověděl.
„Kdykoliv, brouku.“měla sto chutí odpovědět Mac, ale naštěstí se zarazila. Maličko zatřásla hlavou, aby se vzpamatovala. „No…to nevím, jestli můžeme sloužit.“
„Já myslím, že ano.“usmál se a chytl ji za ruku. Málem omdlela. Uvědomila si, že se chová jako puberťák. Ruku mu vytrhla.
„Nějak si nemyslím, že by se to mému příteli líbilo.“usmála se a kývla k Johnovi. Ten oba propaloval vražedným pohledem.
„Těch stromů máme dost. Vemte si, kolik jich potřebujete. Za to, že jste přivedli takovou krásnou ženu do mého paláce, bych vám nabídl celou vesnici. Za kolik byste ji prodali.“
„My své ženy neprodáváme.“zavrčel John.
„Jen jsem se zeptal. Byl bych za ní dal cokoliv.“povzdechl si. „Mohu ti toho tolik nabídnout.“pousmál se.
„Tak jo.“napovídal Mac v hlavě nějaký hlásek. „Prostě řekni, že jo.“dotíral. „Díky, ale mám vše, co jsem chtěla.“odpověděla. „Huso.“zavrčel hlásek.
„Jak myslíte.“pokrčil rameny, ale nepřestával se usmívat.
„Můj králi! Objevili se nějací muži a podpalují vesnici!“vběhl dovnitř vyděšeně nějaký vesničan.
„Cože?!“vyhrkl král.
„Už chytly první domy, Amosi!“přikývl muž.
„Ono je to sexy, i když se to zlobí.“pomyslela si Mac. „Proboha, co to žvaníš. Zklidni se.“vynadala si v duchu. Musela pryč a tohle byla dokonalá záminka. Vyšla ven. Začátek vesnice hořel. Na kopci stálo asi dvacet mužů ve zbroji.
„Do prkýnka dubovýho.“zavrčela a úplně zapomněla na klon Brada Pitta. Vběhla dovnitř. „Bohové!“
„CO?“vyděsil se její tým.
„Teda jenom vojáci, ale kde jsou vojáci, tam je i zbytek.“odpověděla. „Máte se kde schovat?“
„Jeskyně jsou nedaleko.“přikývl Amos.
„Evakuujte vesnici a běžte do těch jeskyní. My zkusíme sehnat pomoc.“řekla. Amos přikývl a vyběhl ven následovaný zbytkem. To, co uviděli, se jim pranic nelíbilo. Útěk z vesnice znemožňoval oheň, který ji celou obklopil. Vyděšeně se na sebe podívali.
„Mac…zkus to.“řekl John.
„Poneseš mě pak?“zavrčela.
„Zvládneš to.“
„Nebylo by lehčí to uhasit?“opáčil George.
„No bylo.“souhlasila.
„Na to nemáme čas.“ozval se Evan. Mac si povzdechla a zavřela oči. Oheň naštěstí byl jenom oheň. Žádná kouzla. Prostý zapálený oheň. Vytvořila se užší ulička. Vystrašení vesničané jí proběhli. Běželi lesem a vypadalo to, že vojáky nechali daleko za sebou. Aspoň tak daleko, aby se jim ztratili z dohledu. Omyl. To, co viděli ve vesnici, byl pouze jeden oddíl. Narazili na další. Vesničané se rozprchli do všech koutů lesa. Mac, George, Evan i John se skryli za stromy a začali střílet. Vojáci neměli šanci. Byli příliš pomalí. Padli dřív, než se stačili aspoň trošku krýt. Začali přibíhat posily a lidem z Atlantis začaly docházet náboje, protože nepočítali s tím, že se tady s někým setkají. Pomalu se stahovali. Najednou George vykřikl a skončil na zemi.
„Kryjte mě!!“křikla Mac a přeběhla k Wintersonovi. Na boku se mu zvětšovala rudá skvrna. „Budete v pohodě. Dám vám to do kupy, jak se dostanem do bezpečí.“slíbila a zatím mu to provizorně zavázala. Jenom přikývl. Mac se postavila. Měla toho právě tak dost. V mžiku nepřátelští vojáci proletěli vzduchem. Střelba utichla.
„Jak je mu?“zajímal se Lorne, zatímco Sheppard hlídal.
„Žije. Musíme ho dostat do těch jeskyní. K bráně je to daleko.“řekla Mac. John a Evan ho vzali mezi sebe a pomohli mu na nohy.
„Tady jste. Myslel jsem, že se vám něco stalo.“vydechl Amos, který vylezl statečně z křoví.
„Dík za pomoc.“utrousila ledově Mac. „Kde jsou ty jeskyně?“
„Pár metrů.“ukázal skrz křoví. Prodrali se skrz a ocitli se před velkou skálou, kde bylo děr. Vydrápali se do jedné z nich. Byl tam zbytek obyvatel nevelké vesnice. Opatrně položili George na zem. Mac si svlíkla bundu a dala mu ji pod hlavu. Opatrně rozepnula jeho vestu a jemně ji dala stranou. Celá levá strana byla nasáklá jeho krví. Přitáhla si k sobě batoh, který nesl John a otevřela ho. Vyhrabala lékárničku. Neměla sílu ho vyléčit. Ne po tom, co vojáky naučila létat. Nevěděla, na jak dlouho tady ztvrdnou. Nasadila si rukavice a opatrně mu rozepla bundu a jemně vyhrnula tričko. Jedno se mu muselo nechat. Měl dokonale vypracované tělo. Rána nevypadal pěkně. Okraje byly spálené. Přiložila na ni sterilní polštářek a obvazem jemně přitáhla k tělu. Víc tady udělat nemohla. Našla ještě něco proti bolesti a píchla mu injekci. Potom ho přikryla jeho vlastní bundou. Za chvíli usnul.
„Ginny? Jak je mu?“zeptal se John.
„Kdo ví.“pokrčila rameny a stáhla si rukavice. „Krvácet to maličko přestalo, ale potřebuje doktora. Já ho nevyléčím. Rozhodně ne v následujících hodinách.“odpověděla a podívala se k němu. Seděl u něho Evan.
„Co jsi to tam blbla? V té vesnici.“zajímal se.
„Promiň…já prostě…nevím…“povzdechla si.
„Hormony?“usmál se.
„Asi.“přikývla. „Od té doby, co beru antikoncepci, tak se mi to děje často.“přiznala.
„Tak ji vysaď. Fungovalo to bez ní předtím, bude to fungovat i teď. Prostě si budeme zase dávat pozor. Nehodlám tě věčně hlídat.“poznamenal s úsměvem.
„Chtěla jsem, aby to bylo bez starostí. Ale nějak mi to asi nesedí.“povzdechla si.
„Nevadí. Jsme šikovní. Zvládnem to.“pousmál se a dal jí pusu. Jenom přikývla.
„Mac…“hlesl George o pár hodin později.
„Jsem tady.“maličko se pousmála a pohladila ho po hlavě. Seděla opřená zády o stěnu.
„Já…chodím…s Chelsea…a …“
„Já vím.“přikývla a maličko se pousmála.
„Řekni…řekni jí, že…“
„Řekneš jí to sám.“
„Víš stejně….jako já, že…“
„Se odsud dostnem? Právě proto jí to řekneš.“
„Nepřežiju to.“vydechl.
„Tak na to pozor, majore.“zavrčela. „Vy mi tady neumřete. To je rozkaz. A jestli ho porušíte, vrátím vás zpátky a pak postavím před vojenský soud.“
„Rozkaz….madam.“pousmál se.
„Miluješ ji?“zajímala se.
„Asi….asi jo.“přiznal potichoučku. Mac se jenom usmála. Tohle mu přála.
„Zkus znova usnout. Potřebuješ to.“ Zkoumavě se zadívala na jho obličej. Byl bledý, celý zpocený a rozpálený. Věděla, co musí udělat. Vstala a přešla k Johnovi.
„Dostal horečku. Musí na Atlantis. Má pár hodin, než…“
„Chápu, co chceš dělat?“
„Projdu cestu k bráně a zjistím, jak jsme na tom. Ty lidi vezmeme sebou. Šli bychom po skupinkách.“
„Určitě? Nechce se mi tě pouštět samotnou.“zamračil se. Lorne přikývl.
„Víte co, pánové? Vy do toho vůbec nekecejte. Váš velící jsem tady já. Takže teď ruším právo demokracie. Postarejte se o něho, dobře?“
„Hodně štěstí.“popřáli jí. Přikývla a vyběhla z jeskyně. Sklouzala dolů a vnořila se do lesa. Potichoučku. Jako kočka. Vzpomněla si na noci strávené s tátou v divočině. Učil jí lovit. Někdy se stalo, že na večeři neměli vůbec nic, když se jí nepovedlo sestřelit nějakého ptáka nebo zajíce. Musela se plížit tak tiše, že i indián by jí to mohl závidět. Časem se v tomhle zdokonalovala a teď se jí to náramně hodilo. Minula tři hlídky a octla se na otevřeném prostranství z jedné strany krytým lesem. Na druhé straně louky byla brána. Teoreticky by to mohlo vyjít. Vydala se zpátky. Cestou se jen taktak vyhla jedné hlídce. Vyškrábala se zase do jeskyně. Objevila se ve vchodu,, načež ji John omylem málem střelil. Jenom zůstala zkoprněle stát a celá se roztřásla.
„Promiň.“vyhrkl. „Myslel jsem….neslyšel tě. Dobrý?“vydechl. Mac jenom rozklepaně přikývla. Byla maličko v šoku. „Tak co?“
„Hlídek moc není a brána není hlídaná. Půjde to. Pokud se teda toho dožiju.“řekla a hodila po Johnovi vyčítavý pohled.
„Promiň.“omluvil se.
„Jak je Georgovi?“
„Teplota stoupá.“odpověděl Evan.
„Fajn. Půjdeme k bráně. Po skupinkách. Sejdeme se u brány.“
„Dobrá. Vezmeme sebou George. Ty si vezmi větší skupinku.“přikývl John. Mac souhlasila a klekla si k Georgovi.
„Jak ti je?“zeptala se.
„Hrozně…“odpověděl ztěžka.
„Půjdeme domů. Ta cesta asi nebude příjemná, ale dostaneme tě domů.“pousmála se. Jenom přikývl.
I vesničané souhlasili. Vojáci jim nabídli novou planetu. Utvořili skupinky. Pomalejší šli s Lornem a Sheppardem a ti rychlejší s Mac. Mezi nimi i Amos. První odešla pomalejší skupinka. Mac počkala tak deset minut, než se vydali i oni. V její skupině byli především muži. Byli ozbrojeni povětšinou vidlemi a lopatami. Nějak neměla to srdce jim říct, že tohle jim bude tak na dvě věci. Stejně jako předchozí skupinka, která to sice trvalo déle, ale k bráně se dostali, sešli dolů a plížili se okolo lesa. Amos se pyšnil tolika vyhranými bitvami, že by to nemohl zvládnout ani za dvě století, ale Mac ho neposlouchala. Pozorně naslouchala zvukům kolem. V dálce cítila vojáky, ale nic víc. Zrychlili. Už se dostali k louce, když se z lesa ozval vítězný pokřik a začaly přicházet modré výstřely.
„Běžte!!“křikla Mac. Její skupina se rozeběhla k bráně. Rozptýlili se tak chytře, že je zatím žádná ze střel netrefila. Mac vysílačkou dala povel, aby první skupina už prošla a hlavně Georgovi sehnali doktora. Doběhli k bráně.
„RYCHLE, UTÍKEJTE. SKRZ BRÁNU. HONEM!“pobízela je. Stála u brány a popoháněla je. Zbývalo už posledních pár lidí. Postavila se tak, aby mohla okamžitě proběhnout. Celou dobu držela štít. Vojáci to nejspíš zjistila, takže začali střílet jenom na ni. Cítila, že už ho dlouho neudrží. Najednou do jejího štítu narazily dvě střely zároveň. Odrazilo jí to dozadu a proletěla bránou.
Přistála na zádech na staré antické podlaze, ale zůstala ležet, dokud se brána nezavřela.
„George?“zeptala se.
„Na ošetřovně.“odpověděl John a pomohl jí na nohy.
„To bylo vzrušující.“zatleskal rukama Amos.
„Šíleně.“zaprskala. „Vyberte si nějakou planetu.“řekla ledově.
O TÝDEN POZDĚJI
„Ahoj….nerada ruším…“hlesla Mac maličko nervózně, když se objevil George ve dveřích. Na sobě měl jenom kalhoty. Ránu měl sešitou a napůl zhojenou.
„Ano?“
„Potřebovala bych vás v zasedačce. Delroy má něco důležitého na srdci.“vysvětlila.
„Jasně. Budu tam za moment.“přikývl a ohlédl se dovnitř svého pokoje. Uvnitř byla Chelsea.
„Bude to chvilka.“slíbila Mac.
„Tak co pro nás máš?“zeptala se Mac, když se v zasedačce sešel celý její tým.
„Pro tebe, Pallas.“upřesnil. „Víš, jsi okouzlující mladá dívka.“začal.
„Vyklop to.“pobídla ho.
„Máme problém s naším utajením u Bohů. Poslední dobou nám odhalili spoustu agentů.“
„Aha, a já mám být obětní beránek? To bude vážně nenápadné, když se k nim nakvartýruju.“
„Když se svlíkneš, udělají cokoliv. Věř mi.“
„Prosím?“zavrčela.
„Ale no tak. Vím to z vlastní zkušenosti.“řekl a sledoval Johna. Tomu se v obličeji nehnul jediný sval.
„Nejsem sebevrah, Delroyi. Při prohledávání mysli, by našli, co by chtěli. Jsou mnohem silnější než ty. A už s tebou jsme měla problém.“přiznala.
„Pomohl bych ti zapomenout na určité části. Máme jednu látku….“řekl. Mac se zamračila. Sheppard tenhle pohled až moc dobře znal. Uvažovala o tom.
„Ani nápadem.“ozval se Winterson. „Kdo by mě zachraňoval?“
„Vidím, že i kdybys chtěla, oni tě nepustí. Kdybyste si to rozmysleli, víte, kde mě najít.“řekl a odešel.
„Doktore Changu, je čas. Měl by jít.“ozvala se Mac o pár hodin později.
„Já vím, ale bude mi chybět.“škytl čínský doktor a přitulil se k pandě.
„Bude mu dobře. Je to nejlepší záchranná stanice. Když povyroste, dostane nějakou pěknou slečnu.“snažila se ho povzbudit a pandu si vzala k sobě. Mó ji chytl okolo krku.
„Tak se měj dobře, chlupáčci. Přijdu se za tebou podívat.“slíbil Chang a radši rychle odešel.
„No jo, medvídku, je čas jít.“povzdechla si Mac a předala ho Chelsea, která se chystala na zem sice z trošku jiných důvodů, ale byla ochotna ho vzít sebou.
„Johne, víš, že ta Delroyova nabídka nebyla tak špatná.“hlesla večer, když oba leželi v posteli. Potřebovala se něčím zabavit, aby se jí přestalo stýskat po pandě. Toho malého chlupáče si zamilovala víc, než bylo dobré.
„Pamatuješ, co se stalo posledně?“zavrčel nesouhlasně.
„Já vím, ale…on měl pravdu.“povzdechla si. „Jsme zoufalí. Oni nás porážejí, kam přijdeme.“
„Ale tak zoufalí nejsme. Nemusíš pořád riskovat jenom svůj život.“
„Kdyby to prasklo, potopím i jeho.“pousmála se a začala ho hladit po zádech.
„Mac, jsi dospělá. Dělej si, co uznáš za vhodné.“rezignoval.
„Nepůjdu do toho, dokud mi neřekneš, že se nebudeš zlobit.“
„Budu šílet strachy.“povzdechl si. „Miluju tě, Mac a nevím, co bych dělal, kdybych o tebe měl přijít.“
„Neboj. Jak říkal Delroy. Přinejhorším se zase svlíknu. To zabere u všech.“usmála se.
„Nelíbí se mi to. Ale ty většinou dokážeš zjistit víc, než kdokoliv jiný.“přiznal. „U kterého Boha bys ráda zakotvila?“
„Áres.“
„Blázníš?“hlesl.
„Ne, kdyby došlo na nejhorší, tak je to celkem pěkný chlap. A je takový…tvrdohlavý.“
„O důvod víc si vybrat někoho jiného.“
„Áres je důležitý. Hodně.“
„Jestli se ti něco stane….“
„Nestane. Slibuju.“pousmála se a políbila ho. Klasický odzbrojovací rituál, který bohužel pro něj zabral. Nevzpíral se.