Tak jo, právě jsem prohrál sázku s Daedalosem. Pro vás to je zřejmě plus, protože vám to přineslo další díl Vendetty. Já jsem spoléhal, že jakop v Mass Effect 1 na konci zachrání lidi a obětuje radu. Jakop celou dobu hrál za ochránce, a pak obětuje tolik životů. Jsem nevěděl, že to má v sobě, tak bacha na něj lidi. (P.S. Už je stejný jako já).
Sám si gembler, já sem tě chtěl donutit vydat díl když se tam na něj všichni tak těší.
Díl 3x12 Pod cizí mocí
Thor, současnost
Carterová otevřela své oči a uviděla jasné světlo a mnoho rozmazaných stínů. Sevřela víčka a pak je znovu otevřela a nyní už viděla mnohem ostřeji a ihned se zkusila posadit. Jejího nabití vědomí si všimla jedna medička.
„Plukovníku, ležte klidně,“ řekla a přiskočila k ní.
„Co se stalo? Co dělám na ošetřovně?“
„Jeden z panelů se uvolnil a udeřil vás do hlavy. Schytala jste to nejhůře, zbytek posádky má jenom povrchové zranění,“ vysvětlila.
„Jaký je stav systémů?“ zeptala se a i přes protest medičky se posadila.
„Co vím, tak osvětlení a podpora běží. Více mi nikdo neřekl, já mám jiné věci na starosti.“
„Vaše starost je mi dát jeden aspirin a pustit mě pryč,“ rozkázala Carterová.
„Ale plukovníku, ještě musíte ležet!“ snažila se rozkázat medička.
„Má loď je poškozená a já nehodlám ležet na lůžku!“ zdůraznila Carterová, odpojila se od přístrojů a seskočila z lehátka.
O pár minut později
Carterová došla na můstek v zmuchlané a zakrvácené lodní uniformě. Jakmile si jí první členové posádky všimli, ihned ji odvedli do obrazu.
„Plukovníku, jsem rád, že jste v pořádku, ale nemám moc dobrých zpráv,“ uvítal ji major.
„Nějaký panel mě trvale nevyřadí,“ řekla Carterová a zamířila ihned na své křeslo, které bylo zašpiněné krví.
„Vlna z výbuchu nás zasáhla a došlo k přepětí v emitorech štítů a následně i v hlavních obvodech. Generátory se automaticky odpojily a my skončili na pár minut ve tmě. Jakmile jsme nahodili podporu života, tak jsme zjišťovali celkové škody. Hyperprostorový generátor byl přepětím poškozen, stejně jako zbraně, štíty, dálkové senzory a subprostorová komunikace,“ vysvětlil major.
„A co jste zatím zprovoznili?“
„Senzory a štíty. Komunikace je neopravitelná a asgarské zbraně taky. Máme jenom rakety a raigulny,“
„A co motory?“
„Půl hodiny a můžeme skočit. Ale to není všechno. Jak jsme opravili senzory, tak jsme odhalili skupinu čtyř lodí, co letí k nám.“
„Stihneme předtím zprovoznit motory?“
„Bude to těsné, doletí sem do půl hodiny,“ oznámil první důstojník.
O několik let dříve, Destiny
„Kontakt skočil zpět do FTL, jsme opět sami,“ řekl Rush.
„Už víte, co to bylo za loď?“ zeptal se Young, který seděl ve svém velitelském křesle.
„Pořád byli moc daleko, jediné co víme, že je to nějaká loď,“ vysvětlil Rush.
„No, ale jedno nechápu. Když jsme byli v FTL, tak jak je možné, že senzory zachytily onu loď?“ zeptal se Scott.
„Abychom ušetřili energii a měli jí dostatek na dobíjecí manévr, tak zbytek cesty letíme setrvačností,“ vysvětlil Rush.
„Kolik zbývá, než dosáhneme hvězdy?“ zeptal se Young.
„Dva měsíce letu.“
„A nemůžeme na chvíli skočit do FTL? Stačilo by jenom na pár hodin,“ navrhl Young.
„Ne to nemůžeme, pak bychom neměli energii do štítů. Vlastně už jen ten fakt, že je celá posádka při vědomí, znamená, že spotřebováváme onu energii,“ namítl Rush.
„Dobrá, řeknu nepotřebným členům posádky, aby se vrátili do komor. Ale několik lidí zůstane venku, kdyby se ta loď vrátila,“ rozhodl Young, vstal a opustil můstek.
O pár desítek minut později
„Plukovníku, z FTL vystoupilo dvanáct lodí a míří k nám,“ ozval se hlas poručíka Scotta ve vysílačce.
„Za jak dlouho budeme na dostřel?“ zeptal se skrz vysílačku a rozeběhl se na můstek.
„Necelých pět minut,“ odpověděl Scott.
Young rychlým klusem doběhl na můstek, zrovna ve chvíli, kdy se do lodního štítu opřeli energetické střely. Ihned se posadil na své křeslo a podíval se na obrazovku a pak skrz čelní sklo, odkud byla vidět flotila lodí, pálící po Destiny.
„Můžeme opětovat palbu?“ bylo první co řekl.
„Nemáme energii, můžeme být rádi, když štíty ještě pár minut vydrží,“ protestoval Scott.
„Co jsou to teda za lodě?“
„Ti emoci, co unesli Chloe,“ řekl Rush.
„Jak nás sakra našli?“ pronesl řečnickou otázku Young.
„Za chvíli se jich můžete zeptat, štíty vydrží už jen pár zásahů,“ řekl Scott.
Destiny stále letící setrvačností pod palbou mířila směrem k nepřátelským lodím. Najednou lodní štít na vrchní části trupu problikl a dvě střely poškodily trup lodi. Pak následovaly další tři střely, které byly zachyceny štítem, ale zbytek salvy se upět uchytil na trup. V té době po lodi zhasla veškerá světla a veškeré konzole se odpojily.
„Přišli jsme o energii a o veškeré systémy včetně podpory života,“ oznámil Rush.
„Nepřítel přestal pálit,“ řekl Scott, který místo senzorů, použil své oči a podíval se skrz čelní okno.
„Chtějí nás obsadit.Musíme celou posádku dostat do nouzových prostor a připravit se na jejich invazi,“ řekl Young a s vysílačkou v ruce vstal.
Můstek na Thorovi, současnost
„Zaznamenávám hyperprostorové okna,“ řekl kapitán, který seděl ve křesle pilota.
„Co to je za lodě?“ zeptala se Carterová, která seděla ve svém křesle a dívala se na obří monitor, který nahradil čelní okno.
„Tři Aschenské lodě, dvě stejně velké jako předchozí a jedna menší. Sakra, ale ta čtvrtá loď, to není možné,“ divila se pilotní důstojnice.
„Sakra vymáčkněte se.“
„Podle databáze se jedná o U.S.S Zeus, o BC-305, která se pohřešuje od bitvy o Zemi,“ promluvil major, který seděl v křesle zbraňového důstojníka.
„Vyšlete standardní identifikační kódy, a jak jsou na tom hyperprostorové motory?“
„Ještě pár minut,“ řekl pro změnu desátník a hned na něj navázal major.
„Zeus nám odpovídá.“
„Na obrazovku,“ řekla Carterová a s nedočkavostí se podívala na čelní monitor.
Na onom monitoru se objevil záběr na můstek lodi, které již Sam dlouho neviděla. Byla to jediná 305, které lidstvo sestrojilo, a jejím velitelem byl tehdy plukovník Caldwell. Ale i nyní ve velitelském křesle seděl onen velitel, který nevěřil svým očím.
„Sam? Jste to vy?“ zeptal se ihned.
„Ano jsem, ráda vás vidím,“ odpověděla s úsměvem Sam.
„Mysleli jsme, že jsme jako jediní přežili, tohle je šťastný den.“
„Přežila celá Atlantis a několik tisíc lidí. Obsadili jsme zpět Zemi a právě zahajujeme tažení proti Furlingům,“ řekla Sam.
„Země přežila? Po té bitvě jsme měsíc dávali loď dohromady. Jediné stanoviště, které bylo ještě vcelku byla Omega. Ale tu jsme ztratili tři měsíce po ztrátě Země. Pak se nás ujali Aschenové a my jsme jim na oplátku poskytly naši technologii. Od té doby pátráme po Furlingských hlídkách,“ vysvětlil krátce Caldwell.
„Jak je to možné? Za prvé jsme viděli vaši loď explodovat a za druhé Aschenové neválčí proti Furligům. Právě tady zkoumali naši sondu a obě lodě nás napadli,“ řekl Sam.
„Borrene, co to má znamenat?“ otočil se Caldwell do zadní části svého můstku a hledal Aschennského člena posádky.
„Furlingové nejsou nepřítelem. Jejich příchod nastolil řád, který tato galaxie potřebuje,“ řekl Borren.
„Cože? Vy jste nám celou tu dobu lhali? To jako proto jsme nenašli ani jednu Furlingskou patrolu?“ položil řečnickou otázku Caldwell a přistoupil k Borrenovi a chytl jej pod krkem.
Carterová to celé pozorovala z můstku své lodi a pak se připomněla.
„Stevene, nejsme tu sami, je tu trojice Aschanských lodí,“
„Pravda, tebe si parchante podám později. Myslel jsem, že už vám můžeme věřit. Ale nevěřili jsme vám,“ řekl s jemným úsměvem Caldwell a pohodil onoho Aschenského muže na zem. Pak ihned přiskočil ke svému křeslu a aktivoval interkom.
„Všem členům posádky, tady plukovník Caldwell. Vyhlašuji protokol Delta jedna,“ řekl a jeho posádka to pochopila jasně. Všichni pozemští členové se ihned chopili zbraní a veškeré Aschenské příslušníky během rychlosti zajistili a odvedli do cel a do izolovaného skladiště.
Ovšem situace ve vesmíru už tak klidně neproběhla. Jakmile byl vyhlášen protokol na Diovi, tak Aschenské lodě vyslaly paprsky přímo na pozemskou 305. Ta příchozí paprsky odrazila svým štítem a pak opustila formaci a vyslala rakety na své krytí.
„Sam, máme problém. Aschenský program odpojil ZPM. Musela to být nějaká pojistka. Naše štíty jsou vážně oslabené a sami je neporazíme,“ řekl Caldwell.
„Můj Thor je vážně poškozen, a motory ještě dobrých pár minut nepojedou. Máte v provozu subprostorovou komunikaci?“ zeptala se Carterová.
„Jo ta je v pořádku, pošlete frekvenci a kódovací program, zavoláme o pomoc,“ pochopil ihned velící plukovník na Diovi.
Carterová kývla na důstojníka v boční straně můstku a ten ihned poslal danou zprávu, rovnou zakódovanou a připravenou k odeslání. Také přiložil danou frekvenci, na které to mohly zachytit posily u Země.
Asi dvě minuty byla malá přestřelka mezi trojicí Aschenských lodí a utíkajícím Diem, který mířil rovnou za Thorem, během nichž subprostorový komunikátor dostal i odpověď.
„Carterová, ZPM jen tak nezapojíme, tak jedeme pouze na generátory. V této chvíli je Zeus silný jako vaše 304,“
„Tohle není obyčejná 304, ale 304B. Je speciálně utvořena pro průzkum a boj typu udeř a zmiz. Ale i tak něco vydržíme. Minulou Aschenskou loď jsme zničili pomocí raket s frekvenčním vysílačem. Ale to se nám asi znovu nepodaří,“ vysvětlila Sam.
„To jsme zkusili při ústupu, ale velmi rychle se přizpůsobili,“ potvrdil její obavu Caldwell.
„Takže starý dobrý vesmírný boj. Jenom škoda, že nám nefungují asgardské zbraně,“ zasteskla si Sam.
„Musíme vydržet, posily jsou prý na cestě,“ oznámil první pozitivní zpráv Caldwell.
„Dobrá, stáhneme se mezi asteroidy, to nám získá pár minut,“ navrhla Carterová a Caldwell s tím souhlasil.
Jakmile Zeus zaujal pozici vpravo vedle Thora, trvalo další minutu, kdy měla posádka čas na komunikaci, než k nim dorazila trojice lodí, které bez váhání zahájili palbu. V tom okamžiku se posádky dohodli a vyrazili přímo proti nepřátelům. Obě lodě letěly bok po boku a prováděly synchronizované úhybné manévry, během nichž Zeus pálil bleděmodré paprsky a Thor jej podpořil svými raigulny a raketami. Jakmile provedli tento nálet, tak zamířili do asteroidového pásma, které až do teď bylo za trojicí nepřátel. Thor letěl jako první a Zeus poskytoval krytí, jelikož měl silnější štíty.
„Madam, naše štíty klesly pod dvacet procent,“ oznámil data zbraňový důstojník.
„Energii do zadních emitorů štítů a rychle do toho pásma,“ řekla Carterová.
„To nestihneme, naše štíty padly na jedenáct procent,“ opravil major.
V té chvíli se na bočním monitoru objevil Caldwell a jeho můstek byl také v záplavě jisker.
„Sam, naše štíty už dlouho nevydrží. A ZPM je stále odpojené, obávám se, že to nezvládneme,“ řekl se zklamaným výrazem Caldwell.
„Vidím to stejně, ty zásahy opět poškodily náš hyperprostorové motory, do bezpečí to nestihneme, tak ty zmetky vezmeme sebou,“ řekla Carterová a Caldwell jí pohledem podpořil. Obě lodě se symetricky otočily a zamířily k Aschenské trojici lodí.