17.Souboj
„Andoriel,“ zachraptěl mi do ucha komunikátor. Překvapeně jsem zvedla hlavu. Přes tohle zařízení mi za tři týdny po návratu na Atlantis volali tak málokdy, že jsem si ho brala spíš z pocitu povinnosti, než z potřeby. Dotkla jsem se prstem miniaturního ovladače, abych získala zpětné propojení.
„Ano, Elizabeth?“
„Přijď do řídící místnosti.“ Hlas doktorky Weirové zněl jasně, ale trochu překvapeně.
Odložila jsem tablet, do kterého jsem ukládala údaje a ohlédla se po Erin. Seděla skloněná nad počítačem a zuřivě tloukla do klávesnice.
„Já vím,“ mávla rukou, než jsem stačila něco říct. „Běž.“ Už mě to nepřekvapovalo. Vždycky byla o krok napřed před všemi ostatními.
Přejela jsem očima po papírcích, které byly rozložené po celém dlouhém pultu. Konečně se mi podařilo upořádat všechny odkazy tak, abych se v nich vyznala. Povzdechla jsem si, opatrně je poskládala na úhlednou hromádku a zatížila hrnkem od kávy.
Vyběhla jsem ze dveří a zatočila k nejbližšímu transportéru. Naštěstí jsme měly jeden hned za prvním rohem. Za pár vteřin jsem stála před velkou obrazovkou v řídící místnosti a překvapeně se dívala do tváře svého oblíbeného Wraitha. Skoro jsem ho nepoznala.
„Nemohu déle čekat. Musíme to vyřešit do dvou dnů,“ říkal. Bledou tvář měl hubenější, než jsem si pamatovala, a jeho tetování kolem očí se úplně ztratilo pod černými kruhy únavy a stresu. Nemusel říkat, o čem mluví. Moc dobře jsem se pamatovala na to, co jsem provedla, abych mu zachránila život.
Přikývla jsem. „Budu to tady muset vysvětlit. Máš vybrané nějaké vhodné místo a konkrétní čas?“ zeptala jsem se. „A způsob?“ zvedla jsem jeden koutek v pokusu o úsměv.
Zavrtěl hlavou. „Zavolám zase zítra touto dobou. Dohodneme podrobnosti.“ Obrazovka potemněla.
Otočila jsem se k Elizabeth. „Potřebuju s tebou mluvit. Prosím.“ Pokynula rukou ke své pracovně. Na očích jí bylo vidět, že si dělá starosti. Vešla jsem do její kanceláře a zůstala stát u protější zdi s hlavou v dlaních. Jak tohle vysvětlím? Nadechla jsem se a otočila se k doktorce.
„Bude to možná trochu delší,“ dotkla jsem se pohledem jejího křesla. Zavrtěla hlavou a zůstala stát proti mně.
„V geniiském vězení jsem byla víc jak jeden a půl roku,“ začala jsem. „Ale to ti asi nemusím připomínat,“ pousmála jsem se. Přikývla a v očích jsem jí viděla další omluvu. Jako bych si jich nevyslechla dost na celý zbytek života. Pravda je, že Erin to všem ostatním nijak neusnadnila. Její poznámky byly pohotové a vždycky ťaly do živého. Netrpělivě jsem pohnula rukou a pokračovala.
„Ten Wraith byl jediná živá bytost, která mi tam zbyla. Celý čas ve vězení byl se mnou. A byl to jediný tvor, se kterým jsem mohla mluvit. Který mluvil se mnou.“ Znovu jsem se hluboce nadechla. Vyprávět o tom období mi pořád dělalo potíže. „Vybudovali jsme si mezi sebou vztah – asi nedá se říci, že přímo přátelství. Pořád je to Wraith. Ale když si tak dlouhou dobu s někým pořád dokola zachraňuješ zdravý rozum a někdy taky život, zanechá to následky.“
Elizabeth znovu přikývla.
Otočila jsem se zády k ní i k proskleným dveřím, za kterými nás sledovaly zachmuřené pohledy nejméně poloviny Města. Musím se lépe ovládat. Pokusila jsem se o úsměv a obrátila se zpátky. „Při jedné příležitosti jsem musela použít jistý wraithský rituál. Nemohli jsme ho dokončit a, i když tomu Wraithovi tenkrát zachránil život, teď ho pomalu zabíjí. Musím mu pomoct a ten obřad dokončit.“
Došla jsem pomalu ke křeslu proti jejímu stolu a sedla si. Elizabeth se opřela o stůl dlaněmi. „Co to přesně znamená?“ zeptala se. „Jaký rituál? Wraithové mají nějaké rituály?“
„Každý má nějaký rituál. Všechny rasy a každý jednotlivec. I ty,“ zvedla jsem k ní oči.
Chvilku o tom přemýšlela. „Máš pravdu. Takže – „ rovnala si informace, „máte mezi sebou nějaký přerušený obřad, který ho zabije, když ho nedokončíte?“
Přikývla jsem.
„Tebe to taky zabije?“
„Nevím. Možná ano.“ Vůbec se mi nelíbilo, co jsem jí viděla na obličeji. „Ale dlužím mu to,“ dodávala jsem rychle. „To já jsem rituál začala. Musím ho ukončit.“
„Bude to zakončení bezpečné? Nemůže tě při něm zranit nebo i zabít?“
„Snad ne.“ Váhala jsem, co všechno můžu prozradit. Kdybych jí řekla pravdu, že ho nejspíš ani jeden nepřežijeme, určitě by odmítla o tom vůbec dál diskutovat. Na druhou stranu tehdy Ace slíbil, že něco vymyslí. Potřebovala jsem se vrátit do knihovny a urychlit hledání, kterému jsem se věnovala ve chvílích volna a tajila jsem ho i před Erin. Doufala jsem, že mi teď Erin pomůže a možná i poradí. Vstala jsem. „Snad existuje bezbolestné řešení, ale musím se vrátit do práce a najít potřebná data. Zítra budu znát přesné podmínky pro dokončení obřadu a chci být připravená.“
Elizabeth se zamyšleně dívala před sebe. „Ještě jsi nedostala souhlas,“ řekla tiše.
Zarazila jsem se uprostřed pohybu a pak se k ní pomalu otočila. Čekala jsem.
„Ve tvém hlášení o zajetí nebylo nic o wraithských rituálech,“ pokračovala ještě tišším hlasem, „ani o tom že je znáš.“ Zvedla ke mně oči. Její pohled byl skoro výhrůžný.
„Ale že jsem rok a půl mluvila s Wraithem, to tam bylo, ne? Vážně si myslíš, že jsme si spolu povídali o poloze Země v Mléčné dráze a nejrychlejší cestě k ní?“ Zamračila jsem se. Nechtěla jsem se Elizabeth dotknout.
„Takže jste si povídali o rituálech, u kterých se umírá?“
„Když jsou dokončené, tak se neumírá. Aspoň ne u všech a takhle složitě. Ale nevím o nich zdaleka všechno. Proto bych už měla začít s hledáním.“ Snažila jsem se zachovat klid.
Ještě chvíli se na mě dívala a pak pokynula, že můžu odejít.
„Je to ano?“ zeptala jsem se s nadějí v hlase.
„Je to možná. Rozhodně neuškodí, když ty informace vyhledáš. Ale než dostaneš svolení, chci je vidět. Až půjdeš, pošli mi sem Johna. Plukovníka Shepparda,“ dodala ještě. Jako bych nevěděla, kdo je John.
Ani jsem mu nemusela nic říkat. Už čekal za dveřmi a netrpělivě přešlapoval.
V knihovně seděla Erin pořád u počítače. Měla k němu připojený tablet a stahovala nějaká data. Nezvedla oči, jen kývla, abych si sedla vedle ní. Přisunula jsem si židli a s úžasem sledovala, jak jí jezdí prsty po klávesnici a vytvářejí téměř neuvěřitelný příběh.
Wraithské rituály života a smrti byly v jejím podání popsané jednoduše. Podrobnosti o jejich přerušení a následcích, které to mělo, tvořily několik obsáhlých odstavců. Závěr patřil rituálnímu souboji. Jeho význam pro oba dva předchozí obřady a možnost, jak je zvrátit, mě přivedl k úžasu. Přeskočila jsem očima z obrazovky na Erin a zpátky. Pořád mě překvapovala. Popis souboje byl přesně takový, jaký by mohla Elizabeth povolit i knihovnici.
Znovu jsem se podívala na Erin. Maličko se usmála, když udělala tečku za poslední větou.
Otočila se ke mně. „Tak co?“ zeptala se. „Bude to stačit?“
„Perfektní,“ vydechla jsem. „Ale jak znám Elizabeth, bude k tomu shrnutí chtít vidět také původní texty.“
Pokrčila rameny. „Máš ještě nějaký problém?“ zeptala se konverzačním tónem, když do notebooku zasouvala připojení k externímu disku. „Původní texty jsou tady,“ ukázala na obrazovku, na které se právě objevila nová složka.
„Dovolíš?“ sáhla jsem po myši a namátkou otevřela jeden ze souborů. Wraithský text vypadal naprosto věrohodně. Opřela jsem se dozadu a zavrtěla hlavou. „Nerozumím. Nechápu,“ vypravila jsem ze sebe.
Erin se rozesmála. „Vysvětlím ti to, až budeme mít víc času.“ Odpojila externí disk a uložila ho i tabletem, kam zkopírovala shrnutí, na místo, vyhrazené pro důležité dokumenty. „Tohle do večera počká,“ zamumlala a otočila se ke mně. „Začneme s výcvikem.“
Začala jsem znovu vrtět hlavou. „Potřebuju tomu rozumět. Co je tamto?“ ukázala jsem na tablet a disk. „A co budeme cvičit?“
„Přece wraithský souboj,“ pořád se usmívala Erin. „Tam je jeho popis pro oficiální účely.“ Mrkla. „A teď musíme nacvičit ten pravý.“
Útok na moji mysl přišel nečekaně. Spadla jsem ze židle pod stůl a oběma rukama si svírala hlavu, aby se mi nerozskočila. Bolest mi střílela do celého těla a nemohla jsem ji ovládat.
„Ty se nebráníš!“ zasyčel mi do ucha hlas Erin. Bolest zmizela.
„Jo, to byl ten trénink?“ vypravila jsem ze sebe. Zasunula jsem se hlouběji pod stůl, zavřela oči, zase je otevřela a vyškrábala jsem se ven. „Nebudu se schovávat,“ prohlásila jsem a usadila se nahoru doprostřed pultu.
Erin vážně přikývla.
Útok přišel vzápětí znovu, ale už jsem byla připravená na to, co se může stát. Bojovala jsem s tím, dokud jsem si neuvědomila, že zbytečně plýtvám silami. Začala jsem všechno vracet zpátky. Stala jsem se zrcadlem, které odrazilo každý pokus o proniknutí. Když se mi to dařilo asi tak deset let, útok přestal.
Erin stála proti mně a dívala se trochu zaraženě. „Znáš to.“ To nebyla otázka, ale prohlášení.
Dokázala jsem jenom kývnout. „Ten Wraith,“ začala jsem a po hlubokém nádechu pokračovala: “Pokusil se mě ovládat a já to ze začátku nepoznala. Pak jsem se naučila bránit,“ vypravila jsem ze sebe, když jsem několikrát polkla.
„To byla tvrdá lekce. Umíš to i obráceně?“
„Špatně,“ zavrtěla jsem hlavou. Moje pokusy o ovládání Wraitha končily různě. Stačily jenom na to, aby se stáhl a nechal mě na pokoji. Obranu jsem nakonec zvládala dobře, ale útok mi nikdy nešel.
Tahle zkušenost měla i svou pozitivní stránku. Za čas jsme s Acem dokázali bez problémů komunikovat telepaticky. Neustálé napojení na mysl toho druhého nás vyladilo tak, že jsme nemuseli promluvit a jednali jsme v naprostém souladu. Pokud jsme k tomu měli oba dva dobrý důvod.
„Dobrá,“ řekla Erin, sedla si na konec pultu. „A teď mi řekni o vašem přerušeném rituálu.“
Usmála jsem se a hned zase zvážněla. Erin potřebovala nejdřív zjistit, jestli mám při souboji vůbec nějakou šanci, pak teprve přišlo na řadu všechno ostatní. V několika stručných větách jsem jí objasnila situaci, do které jsem nás oba s Wraithem dostala.
Jenom zavzdychala a potřásla hlavou. „Udělala jsi v tom pěkný chaos. Začneme od začátku.“ Zavrtěla se na pultu, položila si ruce na kolena a spustila:
„Wraithské rituální tance jsem popsala podle skutečnosti. Mají všechny funkce, které jsou vyjmenovány ve shrnutí. Jejich přerušení je smrtelné. Přerušení rituálu smrti znamená také smrt. Navíc bez toho, aby bylo dosaženo správného výsledku. Na rozdíl od rychlého konce po dokončení tohoto rituálu je umírání po přerušení obou obřadů dlouhé a velice bolestivé. Divím se, že přežil tak dlouho,“ trochu se nad tím zamyslela.
Skočila jsem jí do řeči. „Ty vážně věříš, že je to možné? Že se po ukončení tance smrti stane to, co je tam napsáno?“ pohodila jsem hlavou směrem k uloženému disku.
„Je to možné,“ řekla nevzrušeně a hned pokračovala ve vysvětlování. “Přerušení kteréhokoli rituálního tance vždycky způsobí smrt toho, kdo se ho zúčastní a toho, kdo ho přeruší, pokud ovšem nevyužije některé z následujících možností.
První možností je dokončení rituálu.“ Podívala se na mě. „To asi nepůjde,“ potřásla hlavou, „nepřežila bys dokončení tance života.
Druhou je zabití toho, kdo obřad přerušil. Ani to ve vašem případě není možné, protože k přerušení došlo geniiskými vojáky, kteří jsou teď s největší pravděpodobností mimo váš dosah. Než byste je našli, bylo by pozdě. I když -“ zarazila se. „Víš, kde jsou?“
„Opravdu mimo dosah. John je zastřelil, když jsme utíkali z vězení,“ odpověděla jsem.
Erin si znovu vzdychla a pokračovala. „Zabít je rozhodně musí ten, jehož obřad přerušili, takže tahle možnost taky odpadá.
Třetí možností, která se skoro nevyužívá, je rituální souboj. Při souboji nesmí dojít k žádnému fyzickému kontaktu. Jakmile byste se dotkli jeden druhého, je to pro oba dva rozsudek smrti. Pokud ovládneš jeho mysl i tělo natolik, aby se mu na tvůj pokyn zastavilo srdce, vyhraješ souboj a nezemřeš.“
„A on?“ zeptala jsem se.
Vážně se na mě zadívala. „Vítězem souboje může být jen jeden z vás. To je úskalí nebo možná, podle wraithského chápání, trest za přerušení rituálu.“
„Ale já nejspíš neumřu stejně, ne? I když se rituál nedokončí.“ Nepozorovala jsem na sobě žádné nepříjemné pocity, nic, co by nasvědčovalo tomu, že je se mnou něco v nepořádku.
Naklonila se a zadívala se mi zblízka do očí. Ty její stříbrně pableskovaly, když se za chvíli zase narovnala. „U tebe to zatím moc nepokročilo, ale první náznaky se už objevily. Pokud bys nechala umřít toho Wraitha bez pomoci, skončíš stejně jako on. Jenom to bude mnohem delší. A bolestivější.“
Vzpomněla jsem si, jak Ace vypadal, když jsem ho dnes viděla na obrazovce. „Jestli ho nechám takhle umřít, nic jiného si nezasloužím.“
„Jestli chceš žít, musíš ho zabít. Tím správným způsobem. Pak se nebude trápit ani jeden z vás.“
„To není řešení.“ Seskočila jsem z pultu a rychle se vydala k sekci, kde byly uloženy dokumenty o životě Wraithů, které se zatím podařilo shromáždit. Nechtěla jsem zabít Ace a nehodlala jsem sama zemřít. Hlavou se mi honilo něco, co vypadalo jako možnost. Ale bylo to tak vzdálené, že jsem si ještě netroufla o tom začít mluvit. Potřebovala jsem si všechno znovu promyslet.
„Posílá nás Elizabeth,“ ozvalo se ode dveří. Doktoři Zelenka a Beckett stáli vedle sebe a tvářili se trochu rozpačitě. „Ahoj Erin,“ dodal Carson a plaše se usmál směrem k pultu. Radek už mířil kolem mě do oddělení wraithské vědecké literatury.
„Pánové,“ řekla jsem s úsměvem. Chytila jsem Radka za rukáv a mrkla na Erin. Seskočila z pultu, a když procházela kolem dveří, zastavila se, aby se Carsonu Beckettovi podívala do očí. Do její tváře jsem neviděla, ale ta jeho celá zrůžověla. Radek se mi mezitím snažil vysvětlit, že přišel pomoci s vyhledáváním údajů o wraithských rituálech.
„Určitě jsem něco takovýho viděl, když jsme měli k dispozici jejich databázi,“ říkal a trochu nervózně si mě prohlížel. Pořád jsem ho držela za rukáv.
„A proč je tady doktor Beckett?“ zeptala jsem se.
„Kvůli tobě,“ odpověděl mi Carson. Konečně odpoutal pohled od Erin a přišel za námi. „Mám tě prohlédnout, jestli se na tobě neprojevuje něco neobvyklého.“ Oči mu střelily po mé kolegyni.
Ta k nám došla, vzala Radka v podpaží, takže jsem ho mohla pustit, a odvedla ho do příslušné knihovní sekce. Než se ztratili z dohledu, ještě jednou se ohlédla.
Carson se díval do místa, kde zmizeli, dalších několik vteřin.
„Půjdeme?“ zeptala jsem se.
„Och,“ vydechl, jako by se vracel z nějakého vzdáleného místa. „Ano. Jistě. Ošetřovna.“ Otočil se a rychlým krokem vyšel ze dveří.
Když v Carsonově království uložili poslední zkumavku mé krve a vypnuli skener, cítila jsem se unavená. Položila jsem si hlavu na polštář nemocničního lůžka, na kterém jsem předtím seděla a zavřela oči. Jenom na chvilku, říkala jsem si.
Probudily mě tiché hlasy.
„Je v pořádku?“
„Je vyčerpaná. Nebudeme jí budit. Pojďte se zatím podívat na tohle.“
„Co to znamená?“
„Nevím to jistě. Takovou chemickou nerovnováhu měla v těle už, když se vrátila. Jenom nebyla tak výrazná. Jestli se bude dál zvyšovat tímhle tempem, nevím, kam až to povede.“
„Mohlo by to být z toho obřadu?“
„Je to možné. Nic o něm nevíme. Už se vrátila Erin s Radkem?“
„Radek říkal, že do půl hodiny budou připraveni v zasedačce.“
„A říkal něco o tomhle?“
Pootevřela jsem oči. Carson, Elizabeth a John stáli kolem obrazovky počítače a sledovali něco, co jsem přes jejich záda neviděla. Zavrtěla jsem se a zívla.
„Ahoj,“ Carson byl hned u mě. „Jak se cítíš?“
„Dobře. Vyspaná do růžova.“ Protáhla jsem se a posadila. „Něco nového?“
„Bude ještě pár minut trvat, než přijdou výsledky.“
„Opravdu?“ postavila jsem se a projela si rukama vlasy. „Tak to půjdu pomoct Erin a Radkovi.“ Usmála jsem se na Carsona. „Až budeš vědět, že jsem v pořádku, řekneš mi?“
„Doufám,“ zašeptal.
„Za půl hodiny je v zasedací místnosti porada,“ řekla mi Elizabeth od počítače, kde pořád postávala s Johnem. „Přijďte tam.“ Podívala se na doktora. „Oba.“
V zasedačce jsem se nerozhodně zastavila a rozhlédla. Nakonec jsem si vybrala místo mezi Erin a Radkem. Doktor Beckett si sedl vedle Erin z druhé strany. Elizabeth a John Sheppard se usadili proti nám. K nim se přidal ještě major Lorne a Teyla.
„Radku,“ Elizabeth neztrácela čas nějakým úvodem. Všichni jsme věděli, proč tam jsme. „Jak je to s těmi wraithskými rituály?“
Doktor Zelenka si posunul brýle, otevřel notebook a připojil k němu přenosný disk. „Tady,“ rozbalil složku, „jsou původní wraithské texty.“ Soubory se objevily na veliké obrazovce na zdi místnosti. „A toto je stručný nástin našeho problému,“ pokračoval Radek a podal Elizabeth tablet.
Další diskuse se odvíjela od různých možností, jak Wraitha poslat s nepořízenou pryč. Až do doby, než Marie přinesla doktorovi poslední výsledky z mé prohlídky.
„Ehm, promiňte,“ řekl Carson, když si je prohlédl. „Myslím, že tu máme komplikaci.“ Všichni se k němu otočili. „Podle posledních vyšetření se zdá, že tento rituál má přece jenom vliv i na zdravotní stav Andoriel,“ omluvně se na mě podíval. „Pokoušeli jsme se zvrátit chemickou nerovnováhu, která se jí v těle vytváří, ale nedaří se nám to. Jestli jsem správně pochopil celé pozadí situace, ten Wraith nejpozději za několik dní zemře a on je zatím jediný způsob, jak Andoriel zachránit.“ Vzdychl. „Jestli se bude Ájin stav zhoršovat, a to bude, do půl roku zemře taky. V bolestech, které si nikdo z nás neumí představit.“ Odmlčel se. „Nemůžu zaručit, že se nám podaří najít léčbu. Rozhodně to nemusí být včas. Pokud ten – ten souboj, opravdu není nebezpečný, byl bych proto, aby se ho oba zúčastnili.“
Teď jsem byla středem pozornosti já.
Zadívala jsem se na stůl před sebou, pak pohledem přejela všechny okolo a zastavila jsem se u Elizabeth.
„Nemyslím si, že bych měla jinou možnost,“ pokrčila jsem maličko rameny. „Nejsem zrovna Xena, ale o svůj život snad bojovat dokážu.“ O dluhu už jsem nemluvila. Nikoho v místnosti nezajímalo, jestli se nějaký Wraith dožije rána a jestli za to náhodou nenesu vinu. Pořád by byli raději, kdyby ho mohli nechat jeho osudu. Díky doktorově diagnóze bylo stejně vlastně rozhodnuto. Mohla jsem si dovolit malou hru - podívala jsem se na Erin, pak se otočila k Radkovi. „Prověřili jste to? Není v tom žádný háček?“ Oba svorně vrtěli hlavami.
Znovu jsem se zahleděla na doktorku Weirovou. Rozhodnutí bylo na ní.
Obrátila se k plukovníkovi. „Johne?“
John Sheppard se mračil. „Nelíbí se mi to,“ prohlásil. „Ale jestli doktor nemá jiné řešení,“ dotkl se pohledem tabletu se shrnutím.
„Je mi to líto, Johne. V tuto chvíli nic jiného není,“ omlouval se Carson.
John se ještě rychle ohlédl po majoru Lornovi a Teyle a otočil se k Elizabeth. „Dokážeme jí zajistit dost bezpečí, aby mohla projít soubojem. Pokud se nebude odehrávat přímo v Úlu,“ dodal. Konečně se podíval na mě. „Asi bys měla projít nějakým rychlým tréninkem.“
„Andoriel se pravidelně účastní bojových lekcí pod mým vedením,“ skočila mu do řeči Teyla. „Na takový boj,“ pokynula k tabletu, “je připravená už teď. Možná by si měla raději odpočinout,“ usmála se na mě.
Ráda jsem jí úsměv vrátila. Rozhodně jsem nepotřebovala, aby mě po celé Atlantis večer honila parta bláznivých mariňáků.
John povytáhl obočí a přikývl. „Dobrá. Ještě jedna věc,“ tentokrát se podíval na Radka. „Bylo by možné, aby ten souboj místo ní absolvoval někdo jiný? Nějaký zástupce nebo náhradník? Třeba já?“
Radek se znovu zahleděl do počítače a potřásl hlavou. „Bohužel. Pravidla jsou jasná.“
„Plukovníku Shepparde,“ musela jsem se hodně ovládat, abych udržela sílu hlasu na přiměřené úrovni. „Děkuji za váš zájem, ale svoje bitvy si každý musí vybojovat sám.“
Překvapeně se na mě podíval, pokrčil rameny a opřel se dozadu do opěradla židle.
Elizabeth se ještě jednou na každého z nás podívala, pokývla hlavou a vstala. „Tak dobrá. Bude souboj. Andoriel,“ podívala se na mě, „zítra dopoledne dohodneš s Wraithem, že přiletí sem. Chci to mít pod dohledem. Pokud by to nebylo možné,“ zarazila Erin, než stačila něco říct, „určíme neutrální území. Nejlépe blízkou neobydlenou planetu s příhodnými podmínkami. Jedna taková je přímo v této soustavě. John bude připraven k zásahu v případě potřeby. Vezmi si na to tolik mužů, kolik bude potřeba,“ řekla směrem k němu. „Stejně si myslím, že by menší trénink nebyl na škodu, jestli se necítíš příliš unavená,“ vrátila se znovu ke mně. „Připrav se všemi způsoby, kterými to půjde. Wraithům se nedá věřit.“ S těmi slovy se otočila k odchodu.
„Johne!“ zavolal Carson. „Jestli se někam poletí, potřebuji jedno místo pro zdravotníka.“
Plukovník přikývl. Mračil se na mě, ale já ho ignorovala. Náš společný útěk z vězení nebyl tak vzdálenou minulostí, abych dokázala na určité věci zapomenout. A na některé nezapomenu nikdy.
Na chodbě před mým pokojem čekaly Erin a Teyla. Teyla hned brzo ráno odlétala na pevninu, kde měla strávit celý den se svými lidmi, tak se rozloučila a popřála mi hodně štěstí už teď. Taxi jí pro tentokrát dělal někdo jiný. Erin vešla do pokoje za mnou.
Zamkla jsem za námi dveře, hodila svůj i Erinin komunikátor na stolek a vyhlédla na terasu. Všude byl klid. Erin se mezitím pohodlně usadila do malého křesílka
„Potřebuju se na něco zeptat,“ řekla jsem a v několika větách jí vysvětlila svůj plán, který se mi začal rodit v hlavě při naší diskuzi v knihovně.
Zamyšleně se dívala před sebe, stříbřité oči se jí chvílemi otočily ke mně, aby se zase vrátily do ztracena. Nakonec se zvedla k odchodu. „Musím si to líp rozmyslet.“ Sáhla po komunikátoru a ve dveřích se otočila. „Zavolám ti tak za půl hodiny.“ S tím zmizela.
Než se ozvala zpátky, postávala jsem na terase opřená o zábradlí a pozorovala vlny, jak narážejí na blízké molo.
Přemýšlela jsem o tom, jestli jsem se proměnila taky tolik jako Erin. Po dlouhé vězeňské dietě se mi postava změnila. Snažila jsem se to trochu upravit cvičením s Teylou, ale takovou mrštnost a pohotovost, jakou získala Erin, bych v sobě neobjevila nikdy.
O jejích duševních schopnostech ani nemluvě. Někdy to vypadalo, že čte ostatním myšlenky dřív, než je vůbec napadnou. Moje schopnost telepaticky komunikovat s Acem se proti ní zdála jako vtipné nedopatření. Ale nejdůležitější bylo, jak své nové zázračné schopnosti používala. Tak nenápadně, že o tom nikdo nevěděl, a tak dobře, aby z toho obyvatelé Atlantis vždycky vyšli nejlépe, jak to bylo v dané situaci možné. Jediné, co ji zrazovalo, byly oči. V nehlídaných okamžicích se jí rozzářily stříbrným světlem, které by mohlo konkurovat svitu Měsíce. Hned je přivírala, ale ne vždy včas.
A její znalosti galaxie Pegas jistě nebyly výsledkem pročítání hlášení z misí a studiem antické databáze. Jak už jsem se stačila přesvědčit, tak daleko ve zkoumání původních dat vědci ve Městě nebyli. Zvlášť o Wraithech toho věděla až neuvěřitelně hodně.
Ze zamyšlení mě vytrhl signál u dveří pokoje. Šla jsem otevřít. Major Lorne se nenápadně rozhlížel, když jsem ho pozvala dál a zůstal nerozhodně stát uprostřed místnosti.
„Mám s vámi dohodnout zítřejší postup,“ řekl. Pohled mu zůstal viset na zdi, kam jsem si lepila své marné pokusy o kresby.
„Evane?“ nevěděla jsem, jestli si jeho křesní jméno pamatuju správně. Přikývl. „Posaďte se na to.“
„To snad ani nebude nutné. Jenom se prosím držte vždycky tak, abyste byla v blízkosti plukovníka Shepparda nebo mojí. Nevíme, jestli Wraithové neplánují něco úplně jiného, než tvrdí.“ Váhavě se na mě podíval.
„Stalo se to,“ řekla jsem, „a já jsem jediná, kdo to může napravit. Řekla bych, že záchrana vlastního života je dost silný motiv. Pro mě i pro Wraitha. Vlastně pro něho zvlášť,“ dodala jsem s úsměvem.
Major už zase zíral na kresby. „Mohu?“ zeptal se. Otázka zajištění bezpečnosti a důvodů k wraithské návštěvě byla zřejmě vyřešena.
Pokynula jsem rukou ke zdi. „Prosím. Poslužte si.“
Přistoupil až ke stěně a začal si prohlížet jednotlivé listy. Občas některý nadzvedl, jak byly lepené přes sebe. Mhouřil oči a natáčel hlavu.
Komunikátor na stolku začal rachotit. Vzala jsem ho mezi prsty.
„Ájo? Jsi tam?“
„Jasně. Čekám.“
„Tak nečekej a přijď,“ Erinin hlas utichl a já se ohlédla po majorovi. Už stál u dveří.
„Zítra všechno dobře dopadne, Ájo, Dobrou noc.“ ujistil mě a odešel.
Díky za kometáře.