Nedá se soudit obojí, protože seriály jsou to naprosto odlišné. Takže hlasovat nebudu, protože zatímco SG1 mě už od sedmé série výš opravdu nebere, tak 3. série Atlantis se (IMO) zlepšila. Velkou chybou bylo, že ji spojili ve druhé sérii znovu se Zemí, když to v první bylo tak skvělé, jak byli nezávislí jak na SG1, tak celkově na Zemi.
Myslím si, ne, vím to, že fanoušci všeobecně jsou hodně nevděční. Ve druhé sérii prskali, že chtějí víc "character moments", víc týmových epizod, nějaké rozvíjení postav. A když na to konečně došlo, tak zase prskají, že chtějí víc bitev, víc střílení atd. A když pak přijde někdo, že "vztah Vala a Sam v SG1 je skvělý", když tam celý rok žádný vztah nebyl a najednou jdou v předposlední epizodě nakupovat, to se těžko dá nazývat vývojem. Jistě, je to sci-fi a to by mělo být i o nějakých těch bitvách, ale třeba Firefly nebo Farscape, BSG, prostě jakýkoliv jiný seriál ukazuje, že jde obojí.
Všichni víme, že autoři tohle psát neumějí, když 10. let udržují postavy v SG1 téměř bez vývoje a skvělé herce jako Ben Browder a Claudia Black zazdí mizerným psaním. 10.série SG1 byla pro mě osobně hodně slabá. Začalo to rozčarováním z Pegasus Projectu, na který jsem se těšila, protože jsem si říkala, že oba týmy budou rovnocennými partnery. Nestalo se tak, a naše milé postavy z SGA byly strašně mizerně napsané a úplně mimo. Navíc si do SGA občas "odskočí" někdo z autorů, primárně píšících pro SG1 a pak tam vznikly paskvily typu Irresponsible, kdy si z SGA dělají prostě komedii a je vidět, že to berou jako vedlejšák. Což je podle mě velká chyba, protože po skončení SG1 bude právě SGA jejich hlavním koněm, filmy nefilmy.
Prostě, SG1 měla původně skončit 7. sérií, tak to plánovali a R.C.Cooper to sám říkal. Měli pokračovat Atlantis, dát jí šanci tři roky běžet samostatně a pak začít nový spin-off, třeba s Ori, aby jim tahle zápletka nevydržela jen dva roky.
Takže zatímco 3.série Atlantis tak nějak po té 2.sérii, zase IMO, chytla druhý dech, SG1 se ztratila ve čtyřech skvělých epizodách za jednu sezónu. Nelíbilo se mi na tom spousta věcí, všechno se točí kolem SG1, všude je jen SG1, žádné další týmy neexistují, v Unending si pošlou celou posádku pryč, aby tam zase zůstala jen SG1, občas se mihne Walter, který tam očividně i spí, protože jiného technika nevidět. Jistě, je to o SG1, to ale neznamená, že naprosto zazdí vedlejší postavy, které jsou u SGA prostě lepší (Zelenka, Lorne, hodně epizodních, zajímavých postav). V SG1 zbyl jen nezranitelný Teal´C a naštěstí pár schopných herců v podobě Bena a Claudie, kteří ale nedostali šanci.
Co se týče 4.série SGA, vypadá to, že autoři konečně pochopili, že síla je hlavně v kontinuálním příběhu, takže doufám, že to nepokazí a že když už tam nutně musejí mít Carterovou, že to udělají přirozeně. Nechci, aby tam hned zapadla, všichni si jí oblíbili a bla bla. Měla by, pokud ji tedy udělají jednou z hlavních postav (jakože pozice v titulcích tomu nasvědčuje), dát konečně po 10 letech vývoj. Mohla by občas chybovat, dělat špatná (i dobrá) rozhodnutí, bojovat o důvěru atd.
Jistě, SGA má hodně slabých míst, Teylu, která je tam do počtu, navíc jí hrající herečka, která neumí hrát. Rychlé ukončení epizod, kdy se někde s něčím mordují a na konci přijdou rychle na řešení. Ale jsem schopná to přehlédnout, protože tyhle neduhy provázely a provázejí i SG1, jen si toho teď lidi víc všímají, protože na SGA se dívá i plno lidí, kteří nikdy SG1 neviděli a tak si těch bot víc všimnou (a ne, v tomhle případě nemluvím o českých fanoušcích

)
Tak, jestli jste to dočetli až sem, gratuluju, a teď do mě.

Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.