Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kultura Seriály Star Trek StarTrek XI

StarTrek XI

jeden z nejúspěšnějších televizních sci-fi seriálů, který snad ani nepotřebuje představovat...

Příspěvek 16.12.2008 20:25:39
Raynor Uživatelský avatar
Major General
Major General

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Mě hlavně příjde, že akční pojetí se nějak nevylučuje s hlubšíma myšlenkama. Samozřejmě, že můžete můžete natočit čtyřhodinové komorní podobenství o tom, že starý děda buď zešílel, nebo přichází ve filmu na to, že je celý svět virtuální realita. Jádro tohoto děje o virtuální realitě ale můžete klidně zasadit do superakční story o vyvoleném - a voila, máte Matrix. Že se v traileru na Star Trek 11 střílí o sto šest ještě neznamená, že to budou dvě hodiny bezmyšlenkovité akce.

Star Trek nikdy nebyl nějaká lyrická balada nebo rodinné drama, do které by se nehodila akce. Vždycky v něm bylo akce dost, stejně jak minisukní a prvoplánové erotiky. To se nevylučuje s tím, že tam můžou řešit morální problémy a bourat tabu a mít propracovaný příběh.

Jistě, že když vedle sebe postavím šermujícího Sulu z 60. let a klipovou akci Abramsova Treku, tak to bude jako kdybych srovnával trabant a porsche. To ale neznamená, že to oboje nejsou auta - že i původní Trek měl akci, jenom ji měl poplatnější 60. letum, a že tedy současný vysokorozpočtový film bude mít akci vypadající lépe.

Spíše se mi zdá, že ve starém Treku někteří chtějí vidět něco, co v něm není a nikdy nebylo.
Obrázek
Nový díl SGO? Konec světa na obzoru...
SGO S1E18 INSURRECTION, part 2

Příspěvek 16.12.2008 21:06:55
Balial Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Možná tam chtějí ten Rodenberyho šílenej optimismus o dokonalé lidské společnosti kde ve Federaci funguje komunismus a lidi zrušili všechna náboženství, jsou morálně na výši, zkoumají mírumilovně vesmír a poučují jiné míň dokonalé rasy. Ono tímhle ale dneska do kina nedostanou normální diváky, krom trekies. Mě se změny a novej styl v traileru líbil. Námitky jako že Enterprise nevypadá jako v TOS, nic proti ale ta fakt pro moderní film použít moc nejde :)
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Příspěvek 16.12.2008 21:37:08
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Roddenberryho šílený optimismus je ale přece taky tak trochu mýtus, v TOSce byly peníze a lidstvo nebylo úplně dokonalé, až v TNG přišel s tím, že existuje dokonalý komunismus, z čehož si následně dělali prdel v DS9, protože to jaksi je spíše... spíše naivní, než optimistické.
Obrázek

Příspěvek 16.12.2008 21:39:14

Odpovědět s citací

Jo, proto že v TNG mělo být lidstvo už prakticky dokonalý. Mělo být zavrhnutý náboženství třeba, myslim že Diana měla podle něj mít tři prsa :D ale možná se se pletu nejsem si stopro jistej... každopádně mu toho hodně zatrhli a aji tak TNG působí hodně utopisticky
"Rozhodl jsem se, že si vypěstuju závislost. To jediný mě může zachránit před tím, abych si ustřelil palici." Kurt Cobain

Příspěvek 16.12.2008 22:18:59
Klenotka Uživatelský avatar
General
General

Odpovědět s citací

Raynor píše:
Spíše se mi zdá, že ve starém Treku někteří chtějí vidět něco, co v něm není a nikdy nebylo.

Naprosto souhlasím. :) Osobně jsem v TOSce nikdy nic nehledala a víc mi dal a ovlivnil mě spíš DS9.

ST se vyvíjel, jak se vyvíjeli diváci. Už v případě DS9 je vidět velká změna, a podle mě k lepšímu. Prostě se mění i mentalita a není to tím, že by dneska lidi víc hloupí nebo chytří, prostě myslí jinak. Možná jsou dneska víc cyničtí, realističtí, a proto chtějí trochu něco jiného než buď extrémně pozitivní verzi budoucnosti nebo naopak temné.
To, že se ve ST nepoužívají peníze, to byl nápad až pro TNG. Pamatuju si výbuch smíchu v kině, když Picard řekl Lily v Prvním kontaktu: "Lidstvo už nepoužívá peníze..." Ta myšlenka je prostě nereálná.
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 17.12.2008 00:03:19
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Ono TNG byla celkově nějaká taková "mírumilovná", kde se Pickard všechno snažil řešit domluvou, zatímco seděl na v té době nejsilnější lodi federace. Tohle mi připomíná jeden bod z vtipu "50 důvodů proč je Janewayová lepší než Pickard" - Pickard si cestu prokecá, Janewayová prostřílí...

Ona scéna z FC o neexistenci peněz je asi to, co mi FC nejvíc kazí, možná i celé pojetí ST. Tak nějak se mi třeba líbilo pojetí Země v 22. století v ENT. Žádný mírumilovný ovce, ale lidi, který se chovaj rozumně (nepř. nevraživost proti cizákům).

Roddenberry seriál vymýšlel v době, kdy tyhle superideály frčely. Svět byl rozdělenej napůl a obě strany chřestily atomovkama. Kdo by v tý době nechtěl ideální svět a superhrdiny?

Dneska je divák asi i náročnější, protože čeká něco víc. Už nemůže fungovat, že Kirk je kapitán se superegem, kterýho obletují ženy. Postavy musí dostat hloubku. Stejně tak i společnost a obecně pozadí ST. To už nejde spláchnout slovy "je to fajn a všichni se maj dobře". My chceme víc...
Obrázek
Star Trek Atlantis vyšel Part VI 1x02
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 17.12.2008 13:58:36
Major General
Major General

Odpovědět s citací

A to je myslím i mnohem hodnotnější a "inteligentnější", nad utopií Federace přemýšlet s tím, že by měla i nějaké nevýhody a jak by asi mohla skutečně fungovat, než jako ovce příjmout ideu, že jednou bude vše lepší, růžovější a hotovo dvacet.
Obrázek

Příspěvek 17.12.2008 17:02:32

Odpovědět s citací

Tam mě to jak Federace funguje příjde ok, ten systém je celkem normální, spíš to že lidi tam figurují jako hlavní hráči a ti co určujou morální směr. Jak říkala ta dcera kancléře Gorkona "Tahle vaše federace je klub Homo Sapiens"

Příspěvek 17.12.2008 18:49:19
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Klenotka píše:
To, že se ve ST nepoužívají peníze... Ta myšlenka je prostě nereálná.

Proto taky patří ST do žánru science fiction :wink: ta myšlenka je určitě reálnější než fungující warp. :)
Obrázek

Příspěvek 17.12.2008 20:51:08
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Mno, to teda nevim. Aby vzniknul warp, muselo by pár chytrých hlav ještě pořádně "zchytřet" a zamakat. Na to, aby vzniknul celosvětový komunismus (se zrušením peněz), by musela většina hlav na světě spadnout na IQ kaktusu...
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 17.12.2008 21:26:36
bob 1 Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Ralene lidé také nevěřili že mohou létat :D a dnes je ve vzduchu přímo dopravní zácpa.
Bobe, dobrá rada a souhlasím že osvěta je důležitá, avšak umístění takové zprávy na fóru, které navštěvují osoby mladší 15 let, je dosti nevhodné, proto byla odstraněna. Jenda.SG-1LoLwut ale já si už nepamatuju co jsem v podpisu měl, škoda.

Příspěvek 17.12.2008 21:47:32
Ralen Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Mirra: systém bez peněz ještě nemusí znamenat komunismus a na stvoření warpu určitě nebude stačit jen tak pár chytrejch hlav (jestli je vůbec možný warp stvořit aby fungoval)

bob 1: přesně tak, stejně jako lidi nevěřili tomu že je možný létat, tak dneska nevěřej tomu, že může existovat společnost bez peněz, naprosto s tebou souhlasim :ok:
Obrázek

Příspěvek 17.12.2008 22:19:53
Mirra Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Ve společnosti bez peněz by stejně musela existovat nějaká forma odměny či ohodnocení. A je jedno jestli by se tomu říkalo peníze nebo třeba kredity. Člověk by sotva pracoval, kdyby za to něco nedostával... Forma nějaké odměny za práci (nejen pocit dobře vykonané práce) existoval ve společnosti od jakživa. To by chtělo víc, než pár století, aby se tohle změnilo...
Obrázek
viewtopic.php?t=4621

Příspěvek 18.12.2008 05:45:05
Major General
Major General

Odpovědět s citací

Jak dokázala naše dosavadní zkušenost, komunismus nebo jakákoliv větší forma společného vlastnictví lidi nemotivuje k výkonům. Proto přece třeba Čína přešla na polokapitalismus, protože krachovala, všem byla ekonomika ukradená... I ty kibuce fungovaly jen pár let a jen ve velmi specifickém prostředí. Civilizace lidí založená na společném vlastnictví prostě není podle zkušeností podledních 100 let možná - i ve Treku, kde mají superzdroj energie a replikátory, a můžou si tedy nareplikovat co chtějí, mají vnější ohrožení a musejí podávat nějaké lepší výsledky, aby přežili.

Co by mělo smysl je vymyslet jim nějaký systém, podle kterého by mohla Federace fungovat. To by jsme ale nejspíš dost dobře skončili u Hvězdné pěchoty a toho, že Federace je cosi jako komunismus s fašistickou vládou rasově podporující lidskou rasu... :lol:
Obrázek

Příspěvek 18.12.2008 18:00:43
bob 1 Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

No nevim jestli se ve hvězdný pěchotě chovali jako italové :lol:
Bobe, dobrá rada a souhlasím že osvěta je důležitá, avšak umístění takové zprávy na fóru, které navštěvují osoby mladší 15 let, je dosti nevhodné, proto byla odstraněna. Jenda.SG-1LoLwut ale já si už nepamatuju co jsem v podpisu měl, škoda.

PředchozíDalší

Zpět na Star Trek