Srandičky, co nikdy neuvidíme jsem to chtěla nazvat sama, ale nenapadlo mě takto výstižné spojení
Ohledně tý parodie, ono jde o to, že to je dabing, ale mám o tom i jednu povídku, když jsem se hooodně nudila
A vlastně proč ji sem nedat, aspoň bude zase něco jinýho... Je sice taková, no řekněme syrová, ve finální verzi jsou ty postavy přecejen trochu empatičtější, Kádrová zas tak moc nechlastá a tak dál, ale stejně
Nejsou tam teda žádný vysvětlivky a nic, takže bych to možná mohla nějak osvětlit předem, tak tedy co má v čem předlohu:
To by snad mohlo stačit, pro představu... to ostatní se ani nebudu snažit ve zkratce nastínit
Jak bylo vedro a ještě k tomu se stala vražda
Bylo strašné vedro. Blondýna major Kádr to jasně cítila, přestože byla 23 podlaží pod povrchem a téměř namol. Zrovna všude hledala generála Hammonda, aby rozkázal Danielle, aby jí vrátila červené plavky, které měla Kádr moc ráda a které… no, to neřešte, prostě bezcílně bloudila komplexem VHB a přemýšlela nad blbostma. Najednou ji napadlo, že si půjde dát do jídelny zmrzlinu (rumovou), když bylo takovéhle vedro, vždycky ji tam měli! Vydala se tedy o pár pater výš do jídelny. Když nastoupila do výtahu, zdálo se jí tam něco divné. Zmáčkla čudlík s čísílkem a rozhlédla se, co je tam divné a jestli vůbec něco. A opravdu, na zemi ležela nějaká mrtvola. Aha, tak proto mi to tu bylo hned divné, pomyslela si Kádr a uklidnila se.
Když dorazila do jídelny, byla celá zdemolovaná, teda ta jídelna. Rozmrzele se rozhlédla po té spoušti a rozházeném jídle. Nikde žádná zmrzlina.
„ Sakra, to je dneska zase den!“ ulevila si Kádr a naštvaně dupla.
„ Co tím myslíš?“ přitočila se k ní zezadu Danielle, která se zničeho nic objevila a měla na sobě její červené plavky.
„ No koukej na to, spadla nám jídelna!“ rozčilovala se Kádr.
„ Stejně to bylo semeniště neřesti a nákazy,“ mínila Danielle, která si potrpěla na vyváženou stravu.
„ A navíc seš tady ty a máš na sobě moje červený plavky! Sakra!“
„ Hele, já je potřebuju víc než ty! Stejně mám hezčí postavu, ty by ses v nich nemohla ani ukázat, jak tě tak sleduju,“ ohrnula nos Danielle.
„ No prosim!“ rozhodila Kádr zoufale rukama, „ A k tomu ten bordel ve vejtahu!“
„ Jakej bordel?“
„ Ále, ňáká mrtvola.“
„ Cože?“ zhrozila se Danielle, „ To je strašné! A kdo to byl?“
„ Majkl, proč?“ odpověděla Kádr a jala se odkopávat trosky z nádoby, ve které by teoreticky mohla být zmrzlina.
„ Proboha! Majkl je mrtvý?!“ zaječela Danielle hystericky.
„ Nojo, už to tak bude. Zmrzku?“
„ Jasně!“
„ Co že jste našla?“ ptal se už asi po páté generál.
„ Prostě mrtvýho Majkla, chápete? Ve vejtahu!“ odpověděla znovu Kádr, ale – po pravdě řečeno – už jí začínala docházet trpělivost.
„ To jako že umřel? Jako že uplně?“
„ Ani ne, spíš že ho někdo zabil. Jo, uplně,“ dodala Kádr, protože vytušila další generálovu otázku.
„ Hm,“ zamyslel se generál, „ A ví to už plukovník?“
„ Ne, nemohly jsme ho najít. Máme podezření, že je zasypaný v jídelně,“ při těchto slovech Kádr viditelně pookřála, „ ale jisté to není.“
„ To by mě tedy zajímalo – kdo by chtěl zabít Majkla?“ pronesla zamyšleně… no, něco jako zamyšleně Danielle. Generál a Kádr se na ni podívali pohledem, který říkal: Chceš seznam? Ale po chvíli generál pokýval hlavou.
„ Víte, Danielle má možná pravdu. (Sakra, já to fakt řek???) Kdyby to byla ona nebo třeba vy nebo plukovník, tak to pochopím. Ale Majkl? Za tím musí být nějaký nezvyklý motiv.“
„ No jasně, někdo se ho chtěl na dobro zbavit!“
„ Říkal jsem nezvyklý! Opravdu si myslím, že bysme to měli prošetřit.“
„ To jako najít vraha a všechno? Do toho nejdu,“ odmítla kategoricky Kádr, „ Eště bych někoho naštvala a zejtra bych v tom vejtahu mohla ležet tuhá já.“
„ No, to jsem si mohl myslet.“
„ Já bych to klidně vzala, generále!“ nabídla se ochotně Danielle.
„ Sakra, to je horší, než jsem myslel,“ poznamenal generál, „ Naštěstí vím o někom, kdo se na tu práci přesně hodí!“ Generál odjel na židli ke zdi, kde otevřel malý výklenek se stolečkem uprostřed. Když zmáčkl čudlík na okraji výklenku, vzduch se zavlnil a na stolečku se objevila holografická hlava. Kádr si odfrkla, když spatřila tu předpotopní holotechnologii, obraz byl celý modrý a ještě přes něj přejížděly statické čáry. Hlava měla na sobě kápi, takže z ní byla vidět jenom pusa a brada.
„ Zdravím, Darth Sidiousi,“ pravil generál.
„ Těbůh, Darth Hammonde!“ pronesla strašidelným záhrobním hlasem zakápěná hlava.
„ Pššt, někoho tu mám!“ řekl vyplašeně generál a ohlédl se po ženách.
„ Jéžiš, omlouvám se. Tak teda… generále?“
„ Jo, to je lepší,“ uvolnil se generál, „ Hele, potřebuju tu vyšetřit ňákou vraždu a znáš to, jedno se sejde z druhym a najednou neni nikdo z mejch lidí volnej…“
„ Já jo!“ hlásila se hned Danielle, ale byla umlčena blondýnou, která jí bolestivě stoupla na nohu.
„ Nojo, to víš, že to znám. A co že tam máte teď takovej shon?“
„ No někdo nám vyhodil do vzduchu jídelnu, asi zas ňáký Tok’rové bych si tipnul. A skoro všichni tam byli zrovna na zmrzlině.“
„ Hm, to se nedivim, to vedro je děsný. Už málem uvažuju o tom, že přestanu nosit černou, a to už je fakt krize. Tak to já ti teda někoho pošlu, co někoho, toho nejlepšího, svého učedníka!“ Vedle holografické hlavy se objevila jiná holografická hlava.
„ Ahoj!“ pozdravila.
„ Hele, to je Darth Maul!“
„ Jaktože mě znáte?“ zajímala se hlava.
„ Tady my známe všechny,“ odpověděla Kádr.
„ Aha, tak to pak jo,“ řekla hlava a pak obě hlavy zmizely a generál zavřel výklenek a opět ho zakryl znakem VHB.
Příchod Darth Maula na základnu byl typický. Nejdříve bleskově zlikvidoval strážné u vchodu, kteří požadovali udání jeho totožnosti a kteří neměli o dění pod zemí ani potuchy. Potom se dvě hodiny plížil větracími šachtami, odkud vysílal průzkumné sithské sondy. Nakonec se jakožto tajemná černě oděná postava zhmotnil za zvuku působivé chorální hudby u generála v kanceláři, kde zaujal hrozivou bojovou pózu v ruce s aktivovaným oboustranným světelým mečem.
“ Hm, pěkné,” ohodnotil to generál, který tam na něj s Kádrovou a Daniellou čekal.
“ Nojo, Sithi. Stylový až za hrob,” poznamenala Kádr. Darth Maul si sundal kápi, pod kterou se zjevil všem známý přívětivý potetovaný obličej s rohy, a vycenil žluté a černé zuby. Pak se nonšalantně uklonil, přičemž ufikl generálovi mečem část stolu, a meč vypnul.
“ Tak mě tu máte, Mistře!” zasípal strašidelným záhrobním hlasem, I když ne tak strašidelným a záhrobním, jak to umí Darth Sidious.
“ To vidim. Tak, Maule, nemáme času nazbyt, tady Kádr vás zasvětí do okolností a můžete začít! No, ono to teda ve skutečnosti zas tak nespěchá, stejně to byl emzák a fakt děsně zpíval, ale znáš to, kvůli záznamu…”
“ Týjo, máš fajnový plavky, vole!” řekl Darth Maul Danielle. “ Já mám rád červenou, víš?”
“ Ty vole, to musela bejt asi šlupka, co?” konstatoval Darth Maul při pohledu na zničenou jídelnu.
“ No asi jo, já tady nebyla, ale zavalilo to zmrzlinu!” postěžovala si Kádr.
“ Tak to fakt zabolí,” řekl Darth Maul. Najednou se zpod trosek začala sápat nějaká ruka a za ní tělo, které sípalo něco jako “ Pomoc, pomoc!”
“ Zalez, šmejde, nejdřív jídlo!” kopla ho Kádr zpět do sutin. K Darth Maulovi dodala: “ To víš, vyprošťovací práce tady maj jasně stanovená pravidla.”
“ Vostrý!” mínil Darth Maul.
Majkl Džeksn, teda vlastně jeho mrtvola, ležel pořád ještě ve výtahu. To aby se zachovaly původní podmínky činu, takže každý, kdo jel tím výtahem, si musel dávat pozor, aby s Majklem ani o chloupek nepohnul. Tomu výtahu se už dokonce zčalo říkat “ Majklův výtah”.
Darth Maul si vše podrobně prohlédl, přeměřil a prošmejdil a pak si začal chystat nádobíčko.
“ Na co to všechno máte?” ptala se Kádr se zájmem.
“ No na vaření snad, né?”
“ Sakra, cože? Vy ho chcete vařit?”
“ No jasně, na co jinýho bych ho tu asi měl?”
“ Majkla?”
“ Ne, guláš. Ses zbláznila ne, přece nesežeru mrtvolu!” zdál se Darth Maul poměrně šokován. Zapálil si vařič a začal loupat cibuli.
“ Počkejte, ale vy tu máte vyšetřovat vraždu, ne klohnit blbej guláš na vohníčku!” rozčilovala se Kádr.
“ Hele, tak bacha, ten guláš je náhodou výbornej, a todle, to nejni žádnej vohníček, ale polní vařič! Kdybys vobčas na těch vašejch misích neco dělala, jako třeba vařila, tak bys to vědìla. Ale to ty né, všechno to vodnese chudák Majkl. Vlastně vodnesl. Co, Majkle?” obrátil se na mrtvolu ve výtahu, i když to byla samozřejmě spíš řečnická otázka.
“ Jaktože to všechno víte?” zajímala se podezřívavě Kádr.
“ Nó, to víš, sithská informační síť. Ale heleď se, já nejsem praštěnej, že si tady du vařit, ale při vaření se mi líp přemejšlí, chápeš? A po dobrym guláši se hned líp vyšetřuje. Takže teďka buďto vodejdi nebo sleduj a uč se a buď zticha.”
Darth Maul se svým světelným mečem zacházel vskutku zručně, za chvilku už měl jemně nasekanou cibulku a nakrájené brambory i další přísady, které Kádr nepoznávala. No to víte, ve VHB si žili na lepším. Bohužel vůně guláše lákala personál vykonávající vyprošťovací práce i samotné oběti nehody, takže měla Kádr plné ruce práce, aby situaci udržela pod kontrolou. Zatím si Darth Maul do guláše nadrobil šišku chleba a celý ho snědl.
“ Tak, a jde se na věc,” řekl potom.
“ Takže jméno?”
“ Major Samantha Kádr.”
“ Řikal jsem jméno, ne jméno a hodnost!”
“ Nojo, furt.”
“ Jaký nojo, vše, co řeknete, může být použito proti vám!”
“ No jasně, tak dál.”
“ Jaký byl váš vztah k oběti?”
“ Jako k Majklovi? No já nevim, byli jsme spolu v týmu.”
“ Kdo si myslíte, že měl motiv, postředky a příležitost, aby ho zabil?”
“ Skoro každej tady.”
“ Aha. Tak jinak. Kdo podle vás trávil s obětí nejvíc času?”
“ Asi plukovník O’Hnill.“
“ Hm, s ním bych si nemohl promluvit?”
“ Ne, bude asi někde v támletěch ruinách, ten byl v jídelně furt.”
“ Hm. A s kým ještě se často stýkal plukovník? Myslím nejčastěji po Majklovi?”
“ No… asi se mnou, proč se sakra ptáte na takový blbosti?”
“ Počkejte. A vy jste ho teda určitě nezabila?”
“ Jasně že né. Kdyby jo, tak bych to normálně øekla a nedělal by se kolem toho tendle tyjátr.”
“ Jo aha. Uvědomujete si, že v tom případě jste asi další na řadě?”
“ Jako na zabití? No já se spíš divim, že jsem nebyla první, ale proč myslíte?”
“ No uvažujte. Nějaká osoba si oblíbila plukovníka O’Hnilla, a protože se o něj nechtěla dělit, zabila jeho nejlepšího přítele a teď bude pokračovat, dokud se nezbaví všech, kteří by mohli odpoutávat plukovníkovu pozornost od ní!”
„ Víte, já si nemyslím, že by tady na základně panovaly takové vztahy.“
„ Myslíte nepřátlské?“
„ Ne, myslím přátelské.“
„ Hm, a kdo je tedy ten, se kterým se plukovník stýkal jako s třetím nejčastěji?“
„ Řekla bych, že ten nový major… ééé, jak se sakra… jo, John Sheppard. Víte, oni si dobře rozumí, mají podobný způsob, no, řekněme myšlení, ale je to spíš taková hyperbola…“
„ A ten major Sheppard, je teď na základně?“
„ Těžko říct, v tomhle bordelu… spíš teď někde lítá. Ale abych pravdu řekla, ta vaše teorie mi přide dost ujetá.“
„ Hele, na váš názor se nikdo neptal!“
„ Jméno?“
„ Danielle Davisová.“
„ Davisová? To jako s tamtím Davisem nebo s tím druhým Davisem?“
„ S tím druhým Davisem.“
„ Víš, že vypadáš jako chlap?“
„ A ty vypadáš jako řechtačka pro děti, děkuju pěkně.“
„ Mhm. Kdo si myslíte, že měl motiv, prostředky a příležitost, aby ho zabil?“
„ Proboha, cože? Někdo zabil mého manžela???“
„ Ne sakra, Majkla!“
„ Aha. No, skoro každej tady, ale já ne, já bych Majkla nikdy nezabila, mě se náhodou líbilo, jak zpíval, i když já zpívám líp, a taky mám hezčí vlasy, on neměl žádný, víte? No ale přece někoho nezabiju kvůli tomu, že nemá vlasy, taková já přece nejsem. Kdyby měl hezčí vlasy než já, tak to jo, to mám vždycky chuť vraždit, ale kvůli pleši? No to snad -“
„ DÓST!“
„ No dovolte, takhle se jedná s dámou?!“
„ Opravdu vás nenapadá, kdo by měl pádný důvod ho zabít? Jako nejen že byl emzák, že děsně zpíval a že neměl vlasy?"
„ Ale já už přece řekla, že kvůli tomu, že neměl vlasy, bych -“
„ ODPOVĚZTE!“
„ Prosím. Vlastně ano, napadá mě jedna taková osoba.“
„ No hurá, kdo to je?“
„ Víte, já ho mám ráda, zaskakoval za mě, když jsem byla na líbánkách, a nerada bych, aby -“
„ PROSTĚ TO ŘEKNI SAKRA!“
„ Ehm… Jonas Quinn.“
„ Jonas Quinn? To jako ten Quinn? TAMTEN Quinn??“
„ Ano, proč se ptáte?“
„ Ale to nic… nevíte, kde by teď mohl být?“
„ Jsem si jistá, že v jídelně, tedy pod ní.“
„ Ufff… dobře. Takže – jaký měl podle vás motiv k vraždě?“
„ Notak zaprvé – a opravdu se mu nic nestane?“
„ NE SAKRA ŽENSKÁ CHLAPE NEBO CO UŽ TO VYKLOP!“
„ Jo, jasně, nemusíte se tak rozčilovat a vypněte laskavě ten meč, jo? Dobře. Tak zaprvé měl motiv někoho ze SesG-1 zabít, aby se dostal zase do týmu. Víte, moc se mu nelíbilo, že když jsem se vrátila, zase ho vyšoupli. Práce v SesG-1 se mu totiž začala velmi zamlouvat. Netvrdím, že by do našeho týmu nebyl přínosem, ale víte, ty jeho vlasy – jojojo, už mlčim, můžete to zase klidně vypnout, ano? Tak. Takže chtěl do SesG-1 a tím se dostávám k druhému motivu, proč by zabíjel zrovna Majkla. Tak zaprvý to nebyl jeho rodič – no, to vám asi musím vysvětlit, Kádrová a O’Hnill jsou totiž Jonasovi rodiče, víte? Kádrová ho naklonovala z nějaké buňky původně jako náhradu za plukovníka, když ho chtěli nějakcí emzáci zabít, ale nakonec z toho sešlo, a tak ho oba adoptovali, no, byl to spíš plukovníkův nápad, a pak ho dali do týmu místo mě. Takže teda Majkl byl jenom jeho strejda a navíc, víte, pořád měl nějaké nelichotivé poznámky o jeho banánu.“
„ To jakó… jakó… cože?“
„ No o banánu, Jonas měl hrozně rád banány, všude s sebou nosil aspoň jeden na svačinu no a Majkl pořád dělal ňáký vtipy a tak.“
„ Jo aha, uf, tak to jsem si docela oddychnul.“
„ Opravdu? Hm… tak ještě něco?“
„ Už ne, díky. Jo a máš fakt skvělý plavky, já mám rád červenou.
„ Já vim, přímo ti to čiší z obličeje.“
„ Hehe.“
„ Jméno… uhh, a rasa?“
„ Fór, Asgard.“
„ Ehm. Takže, Fóre, jaký byl váš vztah k oběti?“
„ Veskrze žádný, pane premiére.“
„ Ehm, takže, kdo si myslíte, že měl -“
„ A už jste slyšel tenhle? Sedí takhle dva Asgardi na stromě a jeden říká druhému: Víš, že replikátoři mají novou zbraň? A druhý na to: Fakt? No to mě naklonuj! Dobrý, ne? To je nejnovější asgardský vtip."
„ Ehm, aha. Kdo si myslíte, že měl motiv, prostředky a příležitost, aby zabil zde přítomného zesnulého Majkla Džeksna?“
„ Kdo? No přece já! A taky jsem rozbil jídelnu.“
„ A… ano? A proč?“
„ No aby byla ňáká sranda! TO JE FÓR, CO?!“
ÁMEN!