41. Via dimidia1.
„Nejsme tam, kde jsme měli být.“ Velitel přistoupil k ovládacímu panelu a vyvolal na monitoru obraz blízkého vesmíru.
Jeho zástupce odstrčil Wraitha s maskou od dalšího ovladače a přejel prstem po jejich předešlé trase. „Chybné souřadnice,“ zamumlal. „Hned to napravím. Nejsme tak daleko od -,“ zarazil se, když velitel zvedl ruku.
„Zvláštní,“ zamumlal si Ace pro sebe. Otočil se k postrannímu panelu a skoro váhavě se dotkl několika symbolů. „Zaznamenal jsem život na páté planetě nejbližší solární soustavy. Jsou to...,“ znovu zkontroloval údaje a zamračil se. „Jsou to Wraithové. Jenom Wraithové.“
Zástupce procházel údaje ze stejných senzorů na dalším terminálu. „Neobjevil jsem žádnou energii z wraithské vesmírné lodi. Žádné trosky na planetě, na orbitě ani v okolí. A na planetě není Hvězdná Brána.“ Informace odříkával monotónně, ale z jeho postoje vyzařovalo stále větší napětí.
„Tak kde se tam vzali?“ obrátil se na něho Ace.
Zástupce jenom pokrčil rameny. Hlavou se mu honily různé možnosti, ale jednu po druhé zavrhoval jako vysoce nepravděpodobnou. Díval se před sebe a dlouhým černým nehtem ťukal na dotykový displej. Sotva znatelný zvuk ho přiměl znovu otočit oči k obrazovce. „Je tam jiný druh energie,“ vyhrkl. „Asuranský, ale pozměněný a velice slabý.“ Zíral na monitor, jako by ho chtěl pohledem přimět k popření nových údajů.
Velitel se mračil čím dál víc. „Jaká je pravděpodobnost, že nás už zaznamenali?“ podíval se na dalšího člena posádky. Ten jenom potřásl hlavou.
Ace přešel k pilotní konzole a navedl svoji loď za jeden z přírodních satelitů obíhajících planetu s Wraithy a asuranským energetickým zařízením.
Další hodinu sledovali planetu, než se Ace obrátil ke svému zástupci. „Tyto informace jsou nedostatečné. Šipka tě vysadí blízko oblasti obydlené Wraithy a přímo na místě zjistíš, o co se jedná.“
Zástupce jenom mlčky přikývl.
Pilot Šipky na něj čekal u vstupu do hangáru a podával mu malý lokátor. Díky němu ho bude moci při návratu na loď zaměřit i mezi skupinkou jiných tvorů a do úložného zařízení přenese jenom označeného Wraitha.
Pilot zmizel a zástupce se na plošině s nádechem narovnal. Sotva znatelným pohybem rukou přejel po svém plášti a zvedl oči k nalétávajícímu stroji.
Noc v malém pustém údolí protnul krátký bílý paprsek a hned zase zmizel. Tichý svist Šipky letící v nehlučném módu odezněl ve vysokých mracích a zanechal za sebou na kamenité půdě postavu v černém.
Zástupce se zběžně rozhlédl a rychlým krokem se vydal k okraji údolí a dál ke krabicovým přístřeškům, které měly skrývat skupinu Wraithů.
„Stůj,“ sykl někdo za ním sotva překročil nízký hřeben. Prudce se otočil. Mezi kameny se krčila postava v šedém overalu zapnutém až po bradu a stejně zbarvené čepici. Dokonale splývala s okolím a prozrazovaly ji jenom svítící žluté oči.
Zástupce se zarazil a otočil se ke skrývajícímu se Wraithovi. „Co je toto za místo?“ zeptal se stejně tiše, jak na něho neznámý Wraith zavolal. Hlavou přitom kývl ke krychlovým příbytkům.
„Říkají tomu wraithárna. Po setmění tady odpočíváme. Kdo jsi, že to nevíš?“
„Právě jsem na tuto planetu přišel.“ Zástupce si dřepl, aby na Wraitha lépe viděl. „A proč ty neodpočíváš?“
Wraith si zástupce prohlížel stejně důkladně, jako tomu bylo naopak. „Nevypadáš jako někdo, kdo by pocházel z této planety,“ připustil. Zmlknul a v zamyšlení mu oči jezdily po okolní temné krajině. „Odkud jsi?“ zeptal se.
„Z daleka.“ Zástupce neznatelně pokrčil rameny.
„A jak se jmenuješ?“pokračoval Wraith v dotazech. Na zástupcův tázavý pohled hned dodal: „Říkají mi - moje skutečné jméno je Aiwe.“
„Říkají ti?“ zeptal se zástupce.
Říkají mi Felix, protože jsem přežil už několik zásahů.“ Hlas se mu vytratil a tělem přeběhlo zachvění. Ať už zásah znamenal cokoli, vzpomínka na něj nebyla příjemná. „A kdo jsi ty?“ probral se ze zamyšlení.
Zástupce se na zlomek vteřiny zarazil. „Já jsem Gari.“ Nebylo to tak úplně jeho jméno. Nebo alespoň nebylo celé. Ale pro další rozhovor stačilo a mohl pokračovat s dotazy: „Co se tady děje? Proč odpočíváte ve wraithárně a co děláte přes den? O jakých zásazích jsi mluvil? Kdo všechno obývá tuto planetu?“ Poslední otázky kladl opatrně a pozorně sledoval výraz Aiweho tváře.
Bylo to zbytečné. Aiwe se jenom znovu rozhlédl po okolí, jak zkoumal, jestli je někdo neslyší, a situaci na planetě shrnul celkem jednoduše:
„Jsme tady jako pokusné subjekty. Ještě jsou tady vědci. Nejsou naší rasy, ale něco na nás zkoumají. Díky jejich testům jsme všichni přišli o dlouhodobou paměť. Ale ta se vždycky za nějaký čas začne vracet. Dávají si pozor, aby si nikdo nevzpomněl.“ Na chvíli zmlkl a pak položil vlastní otázku: „Když nejsi z této planety, odkud jsi, Gari?“
„Ukážu ti to.“ Gari vzal Aiweho za rameno, postavil se a dotkl se lokátoru. Vyslal krátký signál a vypnul ho. Souřadnice byly zaslány a Šipka v dané oblasti provede ‚klasickou‘ sklizeň. Kdyby zůstal lokátor zapnutý, pilot by přenesl do lodi jenom zástupce velitele.
Aiwe stál na můstku vesmírného korábu a jako uhranutý hleděl na velkou obrazovku. Gari ho po dohodě s velitelem vzal na rychlou prohlídku lodi. Aiwe chodil tiše za ním, rozhlížel se a ve tváři se mu pomalu usazoval zvláštní výraz. S prohlídkou skončili před okamžikem a Aiwe automaticky položil ruce na nejbližší ovládací panel. Prsty mu po něm přejely, jakoby vítaly dávného přítele.
Ace a jeho zástupce stáli opodál a sledovali jeho návrat z dalekých cest vzpomínek.
Aiwe zvedl hlavu. „Musím se vrátit,“ řekl roztržitě
Ace se podíval na zástupce a lehce kývl hlavou. „Gari tě vezme zpátky na planetu, ale měl bys nám říct, na co všechno sis vzpomněl.“
„Ti vědci jsou nepřátelé. Vznikli proto, aby nás zničili. Tam,“ mávl rukou k obrazovce, kde se promítala data z opatrného skenování planety, „se o to pokoušejí na buněčné úrovni.“ Zarazil se a podezřívavě se rozhlédl. „To je nějaká zkouška?“ zavrčel. „Chcete zjistit, na co všechno jsem si vzpomněl?“
Velitel se na něj zadíval. Aiwe sebou trhnul a prudce vydechl. Dotek wraithské mysli byl nezaměnitelný.
„Dobrá,“ zamumlal host na lodi. Znovu se rozhlédl po můstku a pak se zadíval na Ace. „Pokud jste opravdu to, čím se jevíte, pomozte nám. Nebo odleťte než objeví vaši loď a naloží s vámi stejně jako s námi.“ S očekáváním se díval do velitelových očí.
Ace počkal, až Aiwe uhne pohledem první. Neodpověděl. Zvažoval, nakolik bude výhodné pokusit se vězně osvobodit. S jedinou lodí neměli proti Asuranům šanci, ale něco se v něm vzpíralo nechat zajaté Wraithy jejich osudu. Zaměřil se na ten pocit a rty mu zvlnil neznatelný úšklebek. Pokud by na jeho lodi byla Andoriel, byla by první, která by naléhala na jejich osvobození. Jeho námitky, že tím rozšíří řady těch, kdo se krmí na lidech, by nebyly nic platné. Poslední myšlenky ho přivedly k další otázce: „Čím vás živí?“
Aiwe už přestával doufat v pomoc. Ticho bylo příliš dlouhé a z jeho zkušeností následovalo odmítnutí. Otázka ho zaskočila.
„Vždycky zhruba po deseti dnech přivezou potravu v nákladním prostoru pozemního vozidla. Ti, kdo jsou zrovna testováni, dostávají příděl každý den.“
„Vozí vám lidi?“ zeptal se překvapeně zástupce. „Kde je berou?“
„Vyrábí je uměle,“ pokrčil Aiwe rameny. Oči mu zazářily představou stravy. Od té doby, co utekl, měl hlad. Bylo to už dlouho, možná už dokonce celých sto dní, co nebyl na testech ani ve wraithárně. Přešel skalnatou poušť a schoval se v horách za obzorem. Proto si na mnoho věcí vzpomněl. Ale hlad ho nakonec vyhnal a donutil ho přiblížit se k wraithárně. Než se odhodlal pokračovat, potkal Gariho. Někdy ho napadlo, jak je možné, že ho nehledají. A hlavně, že ho nenašli. Ale vždycky takové myšlenky odsunul na dobu, kdy je bude muset začít řešit.
Velitel a jeho zástupce se zachvěli odporem. Umělá strava.
Zástupce se podíval na velitele a pak přistoupil k Aiwemu. „Půjdu na planetu s tebou. Pokusím se zjistit něco víc o vašich věznitelích a možnostech útěku. Jak si vedou evidenci? Budu se moci pohybovat volně nebo jste nějak označeni?“
Aiwe se dotkl overalu na krku. „Máme nějaké čtecí zařízení. Ale zřejmě se mi ho podařilo rozbít, jinak by mě našli hned.“ Pod upřenými pohledy rozevřel horní část overalu a prstem ukázal na tenký černý obojek kolem krku. Proužek vypadal jako kůže, ale byl mnohem pevnější. Odolal pokusům o roztržení nebo přeříznutí. Spona, která ho uzavírala, se zdála být jednoduchá. Přesto se zástupci nedařilo ji rozepnout.
Aiwe stál s hlavou na stranu, aby nepřekážel v pokusech o uvolnění obojku. Zavřel oči a stiskl krmnou ruku v pěst.
Velitel vzal do ruky malé skenovací zařízení a přejel jím po obojku. „Necháš si ho,“ řekl pomalu. „Zachytil jsem signál.“ Otočil se ke svému zástupci „A ty si opatříš podobnou ozdobu. Tvůj oděv bude potřeba změnit,“ přejel pohledem po zástupcově černém plášti. „Necháš zapnutý lokátor a umístíš ho tak, abys mohl kdykoli přivolat pomoc.“
Zástupce sklonil hlavu, ještě jednou si prohlédl obojek a odešel si opatřit stejný. Znal velitele a věděl, že ho nenechá v moci nepřítele, pokud bude nějaká možnost na jeho záchranu. Kdysi už mu Ace život zachránil a sám přitom přišel na dlouhé roky o svobodu. Některé věci se časem nemění. Když došel v myšlenkách až sem, zamračil se, protože některé věci se časem mění. Třeba vztah velitele k lidem. K některým lidem, opravil zástupce hned sám sebe. Ale i taková v podstatě drobná změna pro něj byla nepřijatelná.
Aiwe na můstku nerozhodně přešlápl. Overal měl už zase zapnutý až nahoru.
„Nerozbil jsi ho. Nenašli tě nebo tě nehledali. Zvláštní.“ Ace přimhouřil oči nad tou záhadou. Znovu se na Aiweho podíval a všiml si ruky zaťaté v pěst. „Následuj mě,“ pokynul mu a odvedl ho do chodeb své lodi.
Aiwe a Gari stáli znovu v malém údolí, kde se předtím setkali. Usadili se mezi kamením a čekali, až padne noc a wraithárna utichne. Výzkumná stanice byla asi půl hodiny cesty za ubytovnou pokusných subjektů. Tam se práce nikdy nezastavovala. Ale špatně živení Wraithové odpočinek potřebovali.
Aiwe byl neklidný a každou chvíli se přikrčeně zvedal, aby zkontroloval, že je nikdo neobjevil. Příliv energie, kterou získal v zásobárnách wraithské lodi, ho vyváděl z míry. Cítil se tak silný, jako už celé věky ne. O to těžší pro něj bylo zůstat v klidu.
Gari se položil na tvrdou zem na záda a nepřítomným pohledem se zadíval do nebe.
Obloha se zvolna potahovala fialovými cáry mraků a temněla přicházející nocí. S tmou se mraky rozplynuly a nebe provrtaly zářivé dírky hvězd. Gari se zvedl. Pomalu a obezřetně šli s Aiwem k wraithské ubytovně. Noční klid rušil jenom zvuk kamínků na nerovné půdě, jak jim do posledního okamžiku neviděné odskakovaly od hran obuvi.
Aiwe se zastavil u vstupu do nejbližší budovy, ohlédl se na Gariho a zhluboka se nadechl, než dveře pootevřel, aby mohli vklouznout dovnitř.
Bezpečně provedl Gariho rozlehlou halou. O její velikosti si zástupce mohl udělat představu jenom z ozvěny jejich lehkých kroků.
Další místnost byla menší, členitá a všude visela závěsná lůžka. Matné světlo hvězd pronikalo malými okny u stropu a vytvářelo v noclehárně temné a ještě temnější stíny.
Díky tomu se přikrčeně propletli mezi lůžky až k zadní stěně.
Aiwe dal Garimu znamení, aby zůstal stát v nejtemnějším rohu. Počkal, až jeho společník znehybní, a lehce se rukou dotkl ramene jednoho ze spáčů.
Wraith sebou trhnul, ale nevyskočil, jak zástupce očekával. Zůstal ležet, jenom pootočil hlavu, aby na Aiweho viděl. „Já věděl, že se ukážeš,“ řekl tichým chraplavým hlasem. „Máš hlad, co? Říkali nám, že se vrátíš. Celou dobu tě sledovali.“ Prsty se dotkl pásku na krku.
„Celou dobu?“ zarazil se Aiwe.
„No,“ Wraith se tiše uchechtl, „jak jsem pochopil, tak celou dobu ne. Dneska ses jim na pár hodin ztratil.“
Aiwe se zhluboka nadechl. „A jak tady, Roane...?“ zeptal se neochotně.
„Zůstala nás asi polovina. Vedlejší ložnice je prázdná. Ti tam,“ pohodil ležící Wraith hlavou směrem k oknu, „nejsou moc šťastní. Na žádný z jejich stále zoufalejších požadavků o další materiál k výzkumu nikdo neodpověděl.“
Aiwe postřehl nenápadné netrpělivé přešlápnutí z temného kouta. „U tebe ještě pořád žádné testy?“ zeptal se.
„Ještě ne, ale dlouho to nevydrží,“ zamručel Roan trochu neochotně.
„A co si pamatuješ z toho, co předcházelo všemu tady.“ Aiwe přejel pohledem po tiché ložnici a všiml si, že mají několik pozorných posluchačů.
„Nic,“ zamračil se oslovený Wraith.
„Já ano,“ ozvalo se sotva slyšitelným šeptem blízko vstupu. Jeden z Wraithů sklouzl ze svého lůžka a jeho bosá chodidla tiše pleskala, když se po hladké podlaze blížil k Aiwemu. „Pamatuji se na velkou loď. Bylo tam šero,“ mračil se ve snaze si vzpomenout víc.
„Byla tam - potrava. Jiná. Lepší,“ říkal Wraith ležící pod oknem. Světlo hvězd se mu odráželo ve tváři a kreslilo stíny na jeho zavřených očích. Víčka měl pevně semknutá.
„Byli jsme vládci nad životy ostatních,“ ozvalo se z další části ložnice.
„Patřila nám celá galaxie...“ „potrava...“ „moc...“ „vlastní výzkum...“ mumlaly hlasy ze všech stran.
„Ticho!“ hned vedle Roana se vymrštila postava a vrhla se ke vchodu. Gari natáhl ruku a zachytil prchajícího Wraitha dřív, než stačil vyběhnout ven. „To není pravda,“ syčel lapený napůl zuřivě a napůl plačtivě. „Nic z toho neexistuje. Jsou to jenom sny.“
„Vrátil se teprve včera,“ řekl Roan. „Z patnácti vybraných zbyli jenom dva.“
„Kde je ten druhý?“ zeptal se okamžitě Gari.
Wraith si ho v matném osvětlení pečlivě prohlédl, než odpověděl. „Spal támhle,“ pokynul rukou do místa, kde se pohupovalo opuštěné lůžko.
„Odešel,“ řekl někdo ode dveří. „Odešel hned, jak jste přišli.“
„Kdo jsi ty?“ zeptal se Gariho Roan. „Neznám tě.“
„Nikdo ho nezná,“ prskl chycený Wraith a jeho pokusy vykroutit se nabyly na intenzitě.
„Jmenuje se Gari. Potkali jsme se na cestě k horám,“ řekl klidně Aiwe. „Je z velké lodi plné Wraithů. Odvezou nás pryč. Někam, kde budeme svými pány. Kde budeme vládci galaxie. Jejich velitel mi ukázal chodby plné potravy. Voněla jinak, chutnala jinak. Mám mnohem víc síly, než za celou dobu, co jsem tady. To byl ten čas,“ otočil se přímo k Roanovi, „kdy mě nemohli zaměřit.“
„Když jsem byl tak barvitě představen,“ přimhouřil Gari oči, „mohl bys mi říct, jak jsi přišel ke všem těm informacím o vašich věznitelích?“
„Jak jsi před chvílí slyšel, z patnácti vybraných na poslední pokusy přežili dva. Proč by před námi měli něco tajit? Nikdo o nás neví. Nikdo nás nenajde a nikdo nám nepomůže. Je jedno, co se dozvíme. Navíc hodně zapomínáme. Nejenom po testech, ale i po krmení. Někdy víc, někdy míň. Některé vzpomínky se vrátí, ale mnohé z toho, čím jsem byli kdysi, zřejmě zmizelo v nenávratnu.“
„Mnohé,“ zamumlal Gari, ale hned pokračoval: „V tom případě, mi řekni víc. Víš, co jsou zač ti ‚vědci‘? Jak je to dlouho, kdy jim přestaly chodit nové zásoby? Měnilo se za dobu co jste tady nějak jejich chování?“
„Jsou to... říkají si Asurané. Nové pokusné subjekty -“ Roan se zarazil nad tím pojmenováním, ale neopravil se, „nedorazily už stovky, možná tisíce období. Nevím, jak to blíž určit. Snad jenom podle toho, že celá tato pláň až k horám byla plná ubytoven. Chránil ji štít, skrz který jsme se nemohli dostat ven. K pokusům odváděli větší počet Wraithů.“ Zmlknul, když se mu vybavily vzpomínky na tehdejší dobu.
„Žádný se nevrátil,“ pokračoval tiše ten, který přišel bosý.
„A přesto nás tu bylo pořád tolik, že jsme byli vlastně rádi, když někdo zmizel,“ pokračoval ve vzpomínání další.
Noc byla na planetě krátká a přicházející den začal odhalovat bílé tváře, otočené k nově příchozím. Nikdo v ložnici už nespal. Leželi a většinou tiše sledovali hovor.
„Testy přestaly,“ ujal se znovu slova Roan. „A zásoby Wraithů se nezvyšovaly. Trvalo dvě období, než si vybrali pár dalších testovacích... další Wraithy k testům. Chovali se jinak. Předtím jsme se do poslední chvíle nedozvěděli nic, co se nás přímo netýkalo. Na všechny dotazy opakovali pouze to, co jsem už říkal. Nikdo o nás neví, nikdo nás nenajde a nikdo nám nepomůže. Přestože k testům nevybírali tolik Wraithů, znatelně nás ubývalo.
V nedávné době se všechno začalo vracet zpátky k začátkům. Jenom nové subjekty stále nikdo neposílal. Museli začít šetřit.
A pak nastala další změna. Asurané se najednou chovali, jakoby nevěděli, kdo nebo co jsou. Zdálo se, že na nás úplně zapomněli. Proto se Aiwe dostal až do hor. Nikdo ho zpočátku nehledal.“
Gari se podíval na Aiweho. Podle informací od Roana by si měl pamatovat nejvíc. Hladověl ukrytý v horách. Roan si jeho pohledu všiml.
„Od té doby, co Aiwe odešel jsme stravu nedostali. Čím vícekrát se někdo vrátí z testů, tím méně si pamatuje. Některým z nás se testy pořád ještě vyhýbají, ale to nebude trvat věčně. Už je nás tu příliš málo, abychom se dokázali ztratit v davu.“ Na okamžik unaveně zavřel oči.
Aiwe se ohlédl ke dveřím. „Už nemáme moc času,“ podíval se na Gariho. „Další otázky budou muset počkat.“
Gari silněji stiskl loket Wraitha, který se pokoušel utéct.
„Čas vypršel,“ řekl jeden z Wraithů u dveří. „Přijíždějí.“
„Běž,“ kývl Aiwe na Gariho. Vzal vzpírajícího se Wraitha za rameno a pevně stiskl, když ho Gari pustil. Wraith se zlostným výkřikem klesl k zemi. Držel se za pochroumané rameno a z podlahy sledoval, jak se Gari vyšvihl do okna, protáhl se jím a zmizel ve světle nového dne.
Dveře do hlavní místnosti se otevřely dokořán. Wraithové se pomalu zvedali z lůžek a se sklopenými hlavami vcházeli do haly.
„Přátelé,“ rozpřáhl vedoucí projektu ruce, když se všichni Wraithové shromáždili uprostřed velké místnosti. „Dobré ráno všem,“ pokračoval vedoucí a následován pěti svými spolupracovníky obešel halu až ke vstupu do ložnice. Na jeho pokyn dva z Asuranů vešli dovnitř a začali zevrubně prohledávat wraithskou místnost na odpočinek.
„Vítám tě zpátky, Felixi,“ usmál se vedoucí. Aiwe se zamračil. Snažil se ztratit uprostřed davu, ale ten byl už příliš malý, aby ho dokázal účinně skrýt.
„Zdravím, Conite,“ zamumlal neochotně.
„Ve Via dimidia nás čeká další práce.“ Conit se stále usmíval. Aiwe stiskl ruce v pěst. Pohled sklopil zemi. Doufal, že se v zástupu přece jenom ztratí a tentokrát nebude vybrán. Se zatajeným dechem poslouchal vyvolávaná jména a v duchu odpočítával.
„Pět, šest, sedm, osm...“ došel až k patnácti a lehce se nadechl. Řady kolem něho prořídly. Každý jmenovaný vyšel ze dveří a nasedl do přistaveného vozidla. Asurané vyšli ven a nasedli také. Jenom Conit se zdržel. Šustot listů papíru přiměl Aiweho pozvednout oči. Vedoucí sčítání ukládal složku do desek a rozhlížel po místnosti. Zjistil, že se na něho Aiwe dívá a usmál se. Aiwe honem sklopil pohled k zemi. Doufal, že tentokrát se nestane to, co už několikrát. Na poslední chvíli si odvedli ještě jednoho, určeného pro speciální výzkum. Doufal marně. Conit procházel ke dveřím a cestou vzal Aiweho kolem ramen. Přinutil ho otočit se a vyjít s ním před wraithárnu.
„Milý Felixi,“ říkal mu tiše a přátelsky. „Ty jsi takový náš talisman pro štěstí. Když ses konečně vrátil z výletu, pomůžeš nám. Tvoje výsledky byly vždycky jedny z nejlepších.“
S tím ho poplácal po rameni, postrčil ho k zadnímu vstupu do vozila, počkal, až se Aiwe usadí, a rázně za ním zabouchl. Sám nasedl do malého vozítka a jako první vyjel na cestu do Via dimidia.
KONEC PRVNÍ ČÁSTIS některými jmény se setkáte až ve druhé části, ale dala jsem sem hned celý latinsko-český slovník přibližný: 
Via dimidia – na půl cesty
Felix – šťastný
Conit – bolehlav
Bellata – bojovnice (možná varianta Bellatrix)
Fortis - silný