Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kecárna Co se jinam nevešlo AČR

AČR

diskutujte o všem a o ničem

Jaká je AČR

Skvělá
34
29%
Docela dobrá
51
43%
Nestojí ani za řeč
34
29%

Celkem hlasů : 119

Příspěvek 25.10.2011 17:46:15
Alda Airman First Class
Airman First Class

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Darth_RevanCZ: Mám opravdu nějak zastaralý informace, protože vím, že se právě vychloubali že zásobníková šachta je dělaná tak, že když vystřílíš ten jejich zásobák a vedle se bude válet klasickej co pasuje do M4/16 , nebo dokonce i do G36 tak ho tam můžeš narvat a no problemo. To že to nakonec neudělali je teda sakra zrada.

To že konverz sety defacto neexistují je další zrada.

Tak třeba u MP5 si na přepínač nikdo nestěžoval co vím, ale chápu že užití těch zbraní je úplně jiný a těžko se porovnává.

Vím že se snažili udělat 5.56 výkonější, ale návrhy co vznikli by tu munici řadili skoro do kategorie speciální a byla technologicky a výrobně drahá. Pokud se s tím hnuli až na úroveň která se dá masivně používat tak to je pak jiná. I když slyšel jsem pár fundovaných názorů, že mikroráže výkonostně na jiné redukované puškové náboje nemůžou dosáhnout (ztráta těžiště při letu, změna směru a praskání kulky v překážce). Vím že se právě mluvilo např o 6,8x43 SPC jako náhrada, jistě že takovéhle masivní přezbrojení Aliance bylo nákladné. I proto se o tom mluvilo jen výhledově.

Co se tedy týče BRENu, díky za nový a přínosný info. Je smutný když prototyp, který má velice dobré předpoklady na kvalitní a prodávanou zbraň, zprzněj do takovýho neužitnýho paskvilu. Můžu snad už jenom doufat že některé připomínky se ukážou nakonec jako strach z nový neozkoušený věci a že ty vážný mouchy s dalšíma zásilkama budou odstraněný. A že v rámci celý koncepce dodělaj ten zbytek příslušenství co k tomu měl původně být.
Prosím Vás, jen mě tu kvůli tomu neoznačujte za nepoučitelnýho optimistu. Protože i přes tu naději tomu sám moc nevěřím.

Edit:

Tak jsem to ještě prohlídnul a co se týče zásobníků tak výměnná šachta zásobníku na zbraně standartu AR15 by měla být v základním příslušenství
http://www.vojak.cz/public/img/fotogalerie/puska_cz_805_bren/CZ_805_BREN_prislusenstvi.jpg
což by podle mého mělo znamenat i možnost použití některých velkokapacitních zásobníků. Sice to není to co jsem původně myslel.

úryvek z článku na vojak.cz:
...Základní provedení je komorováno na náboj 5,56x45 mm NATO, modulární koncepce a jednotný systém kotvení vyměnitelných hlavní však umožňuje snadný přechod na jinou ráži, aktuálně 7,62x39 mm, perspektivně i 6,8x43 mm SPC Rem. Výměnná zásobníková šachta zajišťuje vedle použití originálních transparentních zásobníku CZ i použití standardizovaných zásobníků pro zbraně M4/M16 včetně velkokapacitních zásobníků pro automatické zbraně družstva....

úryvek millitary.blog.cz:
....Označení CZ 805 BREN A2 je vyhrazené pro zkrácenou útočnou pušku (karabinu) s délkou hlavně 277 mm, celkovou délkou 782 mm (587 mm se sklo­penou pažbou) a hmotnosti 3,39 kg, respekti­ve 4,075 kg s plným zásobníkem a řemenem. Provedení CZ 805 BREN A3 představuje puš­ku pro střelbu na delší vzdálenost s hlavni dlouhou 510 mm...
...Typ CZ 805 představuje variabilní zbraň, kterou lze snadno přestavět do konfigurace útočná puška, zkrácena útočná puška (karabina) nebo zbraň pro střelbu na vetší vzdálenost (lehká odstřelovačská puška)....

To by snad mělo znamenat že mají správné konverz sety vyvynuté ne? O lehkém kulometu se tady sice nemluví, ale o lehké odstřelovačce ano.
Článek z toho blogu je sice rok starý, ale měl by hovořit o finálním výrobku.
Článek na vojakovi je z letošního dubna.

Edit II:
Ze stránek AČR:
...Zbraň má dvě základní provedení, a to útočná puška CZ 805 A1 a karabina CZ 805 A2. Jedná se o unifikovaný modulární zbraňový systém pro náboje rozměrů 5,56×45 mm NATO nebo 7,62×39 mm vz. 43.

Změnu ráže dovoluje možnost výměny hlavní pro uvedené, případně i jiné typy nábojů. Výměnná zásobníková šachta umožňuje nasazení různých druhů zásobníků. Napínací páku závěru lze jednoduše přemístit z pravé na levou stranu zbraně, což zvyšuje komfort z hlediska užití leváky....

Ze stránek ministerstva obrany:
...Vojáci si mohou zbraň vylepšit také duálním laserovým značkovačem DBAL-A-2. Funguje na dvojím principu – červený laserový paprsek buď označí místo zásahu tak, že ho vidí střelec i cíl, a nebo, při přepnutí do infračerveného spektra zaměřuje voják cíl pomocí laserového paprsku, který je zřetelný pouze přes noktovizor. Přístroj je vybavený také osvětlovačem, který zvyšuje schopnosti nočního zaměřovače NV-Mag 3. Voják díky němu v noci vidí dál a zřetelněji....

Takže se tam asi na tu RISku něco vejde.
http://www.acr.army.cz/scripts/detail.php?id=58839&newsid=58827&listid=8&tmplid=83

http://www.acr.army.cz/scripts/detail.php?id=58840&newsid=58827&listid=8&tmplid=83

Jo že rozmezí přepínače střelby nemůže být ani 10° jak si psal, výseč je o trochu víc jak 90°, máš tam 4 polohy. 90°/4 = 22.5° na jednu polohu. Že je to i tak málo se hádat nebudu, nezkoušel jsem v akci.
Aurum potestas est.
--------------------------------------------------------------------------
Optimista se uci anglicky,pesimista se uci rusky a realista se uci strilet.
--------------------------------------------------------------------------
Dulce et decorum est pro patria mori.

Příspěvek 25.10.2011 22:30:09
Darth_RevanCZ Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Alda: To, že se o něčem píše v propagačních materiálech ještě neznamená, že je to k dispozici. Spousta informací ohledně CZ805 na netu je přejatá ještě z původní dokumentace, která má už nějakej ten pátek za sebou.

Ohledně "aktuálnější" fotky příslušenství, kde je vyfocená i zásobníková šachta pro STANAGy - to je sice krásný ale armáda ji prostě NEOBJEDNALA. Viz. výtah ze smlouvy - převzato z fóra 2vysadkovarota.cz

http://www.2vysadkovarota.cz/forum/viewtopic.php?t=87&postdays=0&postorder=asc&start=0

Jelikož se jedná o veřejnou zakázku, tak by tohle mělo jít dohledat i na stránkách AČR / ministerstva obrany.

2. Předmět veřejné zakázky:
Předmětem veřejné zakázky je dodání zboží:
> 6 687 ks útočných pušek ráže 5,56 x 45 mm,
> 1 250 ks útočných pušek ráže 5,56 x 45 mm ve zkrácené verzi - karabina,

> 397 ks podvěsných granátometů 40 x 46 mm,
(dále jen „zbraně“);
> 7 937 ks průhledových zaměřovačů kolimátorového typu pro útočnou pušku,

> 1 386 ks zaměřovacích systémů – noktovizních zaměřovačů pro útočnou pušku,
> 1 386 ks infračervených značkovačů – duálních laserových značkovačů/osvětlovačů pro útočnou pušku,

(dále jen „příslušenství“);
> 1 758 450 ks munice do útočné pušky Nb 5,56 x 45 mm, SS109,
> 771 600 ks munice do útočné pušky Nb 5,56 x 45 mm Sv, M856,
> 12 845 ks munice do granátometu Nb 40 x 46 HE,
> 6 850 ks munice do granátometu Nb 40 x 46 HEDP,
(dále jen „munice“);

> 68 ks souprav náhradních dílů 1 : 100 pro útočnou pušku,
> 16 ks souprav nářadí zbrojíře pro útočnou pušku,
> 43 ks souprav náhradních dílů 1 : 10 pro granátomet,
> 16 ks souprav nářadí zbrojíře pro granátomet,
(dále jen „ND a nářadí“).

Z toho vyplývá, že armáda objednala akorát pušky (verze A1), karabiny (verze A2) - oboje v rážích POUZE 5,56x45mm plus granátomety a kolimátory na zbraně. O zásobníkových šachtách se tam nic nepíše. A zbrojovka tyhle věci nebude vyrábět jen tak do "šuplíku", respektive do skladu aby jim to tam hnilo. A možnost, že by armáda něco takovýho dokupovala zvlášť je těžká utopie.

Stejně tak zbrojovka nebude vyrábět konverze pro 6,8x43 a další ráže, když pro ně nebude mít zájemce. A AČR je rozhodně koupit nehodlá. Z finančních důvodů se neobjednaly ani ty 7,62x39, protože armáda primárně plánuje přezbrojit akorát jednotky účastnící se zahraničních misí a zbytek prostě bude dál tahat vz. 58.

A i kdyby zbrojovka nějakej konverzní set vyrobila, tak by musel nejdřív projít vojskovejma zkouškama - těch se zůčastnila POUZE A JENOM 5,56x45mm verze se zásobníkovou šachtou od CZ (nekompatibilní se STANAGem); než by se mohl vůbec oficiálně zavýst do výzbroje.

Ad. RIS - Přečti si prosím ještě jednou můj předchozí příspěvek. Nepsal jsem, že se na RIS lišty NIC NEVEJDE. Psal jsem, že se tam vejde akorát příslušenství objednaný se zbraní.

Ad. přepínač střelby - :roll: :roll: :roll: Jasně, lidi, který s tím stříleli během vojskovejch zkoušek jsou naprostý kokoti a vymýšlí si problémy, který u zbraně neexistují, a, vzhledem k naprostému nedostatku jakýchkoliv vyšších sensomotorických schopností, nejsou schopni v bojové situaci přepnout přepínač střelby přesně o 14 stupňu a 589 tisícin úhlové minuty, a zvolit tak přesný režim střelby ...

Doufám, že tady z toho je určitá dávka nadsázky cítit dostatečně. Těch 10 stupňů jsem střelil od oka a opravdu se mi nechtělo dohledávat, respektive přepočítávat, kolik by tam reálně mohlo bejt. A opět píšu, škoda, že sis CZ805 nevzal do ruky někde na IDETu a nezkusil si to.

Případně ještě jinak. Pokud vezmu přepínač např.: u G36, kterej je řešenej podobně - tj. nemáš 90* rozestupy mezi jednotlivejma polohama; ale všechny polohy jsou jasně "čitelný", tudíž se ti nestane, že při přepnutí mezi zajištěno - jednotlivá rána by si přeskočil hned na dávku. Což se kurva u CZ805 stává. A stupňů si tam můžeš mít kolik chceš.
If I die in combat zone ... box me up and ship me home!

Pin my medals upon my chest ... tell my mom I've done my best!

Hardcore tacti-cool taštička na dokumenty ...
http://www.army-obchod.cz/zbozi/doplnky/ostatni/3-tasticky-na-dokumenty-1215

Příspěvek 26.10.2011 11:15:12
Twombly Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

Alda - Ad přepínač - měl jsem to v ruce na Future Soldier 2010 a po lehkém zatlačení na přepínač se mi povedlo skončit hned ze SAFE na FULL AUTO... Pořádně se to dá přepnout jedině pokud se člověk dívá kam to právě přepnul, což opravdu neni věc kterou by člověk v bojový situaci ocenil....

Takže ano, z osobní zkušenosti nejen mě jako nevojáka ale jak psal i Revan ze zkušeností našich vojáků, kteří zbraň testovali je ten přepínač totálně na pytel.

S přepínačem na zbraních HK se to nedá srovnávat....
Obrázek

Příspěvek 31.10.2011 19:04:52
LAZYjohn Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Na odlehčení od toho zgřapa 805. Naše drahá kosa si zahrála v britském seriálu Strike Back.
[img][./images/thumbs/nepojmenovan122_1320084232.jpg]http://i217.photobucket.com/albums/cc68/LAZYjohn1/Nepojmenovan122.jpg[/img]
When we cease to make mistakes, that is the moment when we cease to be.

Příspěvek 01.5.2012 21:03:10
Darth_RevanCZ Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Takové malé oživení půl roku neaktivního tématu ...

Nechci teď být škodolibý, ale něco podobného se dalo čekat (vzhledem k tomu, jak na CZ-805 reagovali lidi od armády, co s ní přišli do styku, už před zavedením).

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/174280-vojaci-v-afghanistanu-se-nemohou-spolehnout-na-nove-pusky/

CZ-805 má problémy a očividně ne zrovna malé. Beru, že se jedná o novou zbraň, ale když selže 6 kusů u jedný jednotky, tak se nejedná o náhodu a o kvalitě zbraně to moc nevypovídá. Ještě se tu pořád najde někdo, kdo mi bude tvrdit, že CZ-805 není od základu zfušovaná?

Za další mě taky fascinuje přístup k problému:

a) Vojáci mají k dispozici i krátké zbraně, takže se v podstatě nic neděje. Jasně, pri selhání primární zbraně se záložní zbraň rozhodně hodí ale maximálně při MOUT/CQB. Protože těžko s ní povedete efektivní palbu na vzdálenost větší jak 30 metrů. Na což se zrovna v Afghanistánu dvakrát nehraje ...

b) Typicky české aneb všichni víme, kde je problém ale budeme dělat, že není a kdokoliv se o tom bude opovažovat mluvit, tak toho zprc*me jak malýho, co si to vůbec dovoluje. Ostatně už před časem, když probíhaly vojenský zkoušky CZ-805 na chrudimským fóru prosakovalo něco ve smyslu "My nesmíme ani naznačovat..." :roll:

Sem zvědavej, na co se zase přijde, respektive, jaká výmluva se zase vymyslí. Aneb když CZ-805 šla po zkouškách na přepracování, tak se hovořilo o "změnách ve spojení se zvýšením komfortu střelce" nebo podobnej žblebt.

Každopádně pokud má CZ-805 problémy s vyhazováním a následným sekáním novýho náboje v komoře - klasickej double feed, tak to s chybou střelce nemá moc co dělat.

** Aby to nebylo tak přehnaně negativní, tak za zmínku stojí naprosto perfektní ukázka profesionální manipulace se zbraní v 00:38

- Vložení zásobníku do zbraně.
- Natažení závěru.
- Press-check - aneb popotažení páky závěru dozadu, kontrola náboje v komoře.
- Doraz závěru - aneb úder dlaní na páku závěru jako ujištění, že závěr je skutečně v přední poloze.
If I die in combat zone ... box me up and ship me home!

Pin my medals upon my chest ... tell my mom I've done my best!

Hardcore tacti-cool taštička na dokumenty ...
http://www.army-obchod.cz/zbozi/doplnky/ostatni/3-tasticky-na-dokumenty-1215

Příspěvek 02.5.2012 00:25:33
Ultramarinus Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

"Mluvčí"...

Občas nemůžou střílet, ale to nevadí. Pořád vypadají cool a když se na ně navěsí bajonet, jsou to (i potom) pořád "funkční" zbraně... Z toho mám tak trochu pocit, že "mluvčí" neplánuje v nejbližších stoletích turnus někam, kde se střílí... A že ten lobovací tlak musí být brutálně silnej, když to nutí armádu samu vytvářet takový směšně zjevný (dez)informace.
Epitaf textové hry Universe Oddyssey

Špičkový video/military/sci-fi bonbónek všem zájemcům

Příspěvek 07.10.2012 16:01:44
Ultramarinus Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Tuším, že půjde asi o nošení dříví do lesa, ale narazil jsem na špičkovou stránku s armádními novinkami, často značně neobvyklé a pokrokové technologie:
http://www.armadninoviny.cz
Epitaf textové hry Universe Oddyssey

Špičkový video/military/sci-fi bonbónek všem zájemcům

Příspěvek 28.2.2013 06:10:53
Air Force Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

[img][http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg]http://www.anime-planet.com/images/users/signatures/AirForce.jpg[/img]

Předchozí

Zpět na Co se jinam nevešlo