stealth proti optickým prístrojom: Čierna farba. Čierna na čiernom nerozoznáš ani za boha. Ani so 100m ďalekohľadom by si nenašiel 5km. loď natratú na čierno ani eby bola len milión km. pres tebou a vedel by si kde a čo presne hľadať a na 100% by si vedel že to tam je.
To samozřejmě jde, ale problém je, že bys taky možná mohl chtít loď potřít reflexivní barvou jako obranu proti laserům. Opravte mě, pokud to je nesmysl.
Proti tepelným senzorom: No, vypneš motory (ak nejaké máš) a letíš zotrvačnosťou. Máš nastavenú presnú dráhu, takže nevydávaš teplo. Ak bude treba meniť dráhu, tak by to mohol byť problém i keď aj na to je riešenie: Odhodíš kusy lode. Premiestni sa ti ťažisko a ty zmeníš kurz
To bohužel neřeší kabinu pro posádku nebo případný reaktor. Tahle - většinu doby letu bys mohl být skoro neviditelný, ale rozhodně by to nestačilo. I kdybys radioval teplo někam mimo viditelnost cíle (třeba planetu), jedna družive v L bodu nebo na dráze kolem slunce by tě odhalila dávno před cílem. Předpokládám, že na tohle myslela i obrana.
Mimochodem, oba tvé návrhy řeší ten link, co jsem sem postoval. Podle nich nelze moc dobře ve vesmíru dělat jakýkoliv stealth. Potřebuješ korekce dráhy, pokud se ti cíl hýbe. Pokud jde o planetu a tak se nehýbe, pak má zase asi mnohem citlivější senzory a surveillance. Na pozadí by tě našla.
Počítám taky s tím, že když tahle věc startuje, je vysoká šance, že to detekují sousedi (pokud není zrovna nějaká clona jako třeba Měsíc) a nebude moc problém pak vypočítat dráhu naší "stealth" lodi...
Stealth je prostě brutálně neefektivní a tudíš s ním moc nepočítám. Tak máme stealth loď, co odhazuje své kusy pro korekci dráhy (radar na to říká co?) a ochlazuje se (termodynamika na to říká co? Ochlazení = energie) a možná doletí poměrně blízko ke nějakému imobilnímu cíli (resp. tomu, co nemění dráhu, tj. planetě), ale co tam bude dělat? Všechny tyhle stealth udělátka limitují jakýkoliv užitečný náklad.
Počítám, že jediné, co by mohlo být trochu stealth, jsou nějaké meziplanetární střely, čili cílem mise něco jako ICBM na Zemi. Stačí prostě urychlit kus oceli směrem k Marsu, dovnitř dát radiování tepla dozadu a u cíle parkrát změnít dráhu kvůli jeho obraně a bác - na Marsu (nebo Zemi) je nový kráter.
Problém je, že tohle je pseudostealth jenom proto, že je to hrozně malé a navíc je to stragická zbraň vhodná spíše na odstrašení; takticky je to naprosto neefektivní věc (pokud vidím nepřítele při bitvě, všimnu si startu téhle věci a jakmile znám její "stealth vektor", tak žhavím lasery)
Čo sa týka tých stíhačiek, podľa mňa no problem. Neviem či si čítal môj návrh krýžniku ale ten počíta s niekoľkými desiatkami až stovkami ľudí na palube takže tam by naozaj trebalo nejaké stíhačky. Už len preto aby nemusel meniť kurz celý krýžnik keď stačí vyslať niekoľko stíhačiek.
Zatím jsem to jen proletěl, sorry, čekám na více případných návrchů.
Já říkám, že se stíhačkami ve formě dronů počítám. Jen to nebude tak, jak nám to servíruje Star Wars.
Navíc, nejde taky jen o to lidi transportovat k cíli v lodi. Taky je musíš vycvičit. A takový boj ve vesmíru musí být peklo - minimum referenčních bodů, nadlidsky rychlá reakční doba (railgun PD se nablízko nedá uhnout) a lidská váha pilota je IMO jen další komplikace, proč nemít X-Wingy, Raptory a F-302...
Stroj to prostě zastane rychleji a efektivněji. Resp. dej mi několik argumentů, proč tam cpát piloty a nedělat to jako UAV.
BTW. Američania (chvalabohu) zrušili projekt orion
Já tu nemluvím (celou dobu) o Orionu jako pseudo-Apollu, ale o tomhle
http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Or ... propulsion)
Btw. nevšiml jsem si, že by Orion byl zrušen

A k tým laserom. Neviem kto písal ž 1MW laser prepáli stenu alebo čo Ale v skutočnoti s 1MW laserom naozaj ani neuvaríš polievku. Na laserový pohon potrebuješ minimálne 1,3GW laser a aj ten je účinný len eď strieľa na štít raketoplánu (aby ho tak urýchlil samozrejme). Ak by si chcel zničiť celú loď s brutálnym plátovaním tak na to ti treba sakra silu. Najlepšie 1TW a viac.
Síle laserů nerozumím, to si pořešte mezi sebou.
Avšak - laser se dá použít i k likvidaci střel a dronů a ty už sebou moc plátování tahat nemůžou, protože sebou nemají ani moc paliva (pokud tedy někdo nepříjde s něčím jako námořní fire ships).
Co se týče plátování křižníků, osobně ve svém konceptu počítám s tím, že ta loď nebude něco jako Galactica, čili ze všech stran obrněná jako želva, ale spíše něco jako Ikarus ze Sunshine, se štítem z jedné strany. Příjde mi, že urychlit a manévrtovat s Galacticou nějak rozumně by nezvládl žádný pohon...
Jinými slovy, při nějakém manévrtování bys mohl plátování vepředu obkroužit a dostat nepřítele do křížové palby na nechráněný trup, kde bys už nepotřeboval supervýkoný laser.
Vím, že tvůj koncept počítá spíše s něčím jako Galactiva - uvážím, jak k tomu dojdu.
Storm: Díky, zapisuju si

já počítám s laser sail i pro možný odlet bitevníků (používala to ta loď z Avatara a ta už měla grády), ale o těch mag. sail jsem moc nevěděl.