No, tak v druhém díle už barvičky nejsou, tak jsem ho přečetla. Možná to souvisí s tím, že jsem nečetla první díl, ale nemám páru, co se tam vlastně děje.
Hned ze začátku tě pochválím, že máš pár dobrých nápadů. To, že je to náběh na dobrý příběh bych řekla pouze v případě, kdyby to bylo napsané tak, že se z toho dá ten příběh pochopit.
A teď to, co se mi nelíbí:
1) To, co píšeš, není povídka. V povídce se vypráví, povídka není složená jen z přímé řeči, ještě označené jako ve scénáři. Ale není to ani scénář. Stálo by za to, kdybys to psal jako vyprávění, alespoň by člověk pochopil příběh.
2) Gramatika. Našla jsem pár překlepů, ale co mi hodně vadí, ve většině případů není čárka tam, kde by měla být. Například ti pokaždé chybí čárka za oslovením. (Plukovníku, vám to ale dneska sluší; Narrime, vy jste ale dneska ošklivý). Jo a co mě hodně dostalo "vně věří" nechápu, jak se dá věřit vně...no, možná se to dá, ale mnohem lepší je věřit "v ně" - to je jen ukázka toho, že tam překlepy jsou.
3) Obsah přímé řeči. Některé věty by ti lidé v životě neřekli tak, jak je máš napsané. („Rozdělení jednotek je následující! Do týmu ASN-1 patří poručík Alex Cane, tokra Kyle, 5 jaffů a velitelem tohoto týmu bude podplukovník Cris Romero.
A tým ASN-2 bude mít za velitele poručíka Bena Fostra a další je desátník Nick Cutter jeho bratr také desátník Alex Cutter zbylých 5 jaffů a tokra Linus.
Konec této konference!“ - tak tohle by Mitchell neřekl, přinejmenším ne takhle, ti lidi se tam navzájem většinou znají, Mitchell nepotřebuje vysvětlovat, kdo je čí bratr a tak podobně, to je přesně problém v tom, že ti tam chybí to vyprávění a všechno musíš vysvětlovat přímou řečí, ale děláš to násilně)
4) No, to se vlastně váže k předchozímu bodu. Není nutné v každé větě zdůrazňovat, že Kyle je Tokra (trochu zvláštní jméno pro Tokru), jakmile už jsi ho jednou představil, tak si to čtenář buď bude pamatovat, nebo pokud ne, vyhledá si v předchozím textu, co je Kyle zač. A pokud už to chceš zdůrazňovat, vypadá divně, když to v přímé řeči napíšeš do závorky.
Takže, to je tak to, co mi vadí a co by mělo být jinak. Na závěr tě ještě poprosím o jednu věc. Pokud dneska napíšeš třetí díl a nestihneš si ho do zítřka alespoň třikrát přečíst, tak ho sem zítra nedávej, bude plný chyb a "mudrci" jako jsem já, ti ho opět zkritizují. Raději si třeba tři dny počkej, nech si to odležet a párkrát si ho přečti a oprav chybky, které najdeš. Samozřejmě, že něco zůstane, to se stává každému (ano, i mně), ale nebude tam toho tolik.
Tak se nenech odradit, zkus se zamyslet nad tím, co píšu, a tvorbě zdar.