Fight Club
Prima, Fincher odškrtnut jedním z nejdůležitějších filmů 90. let. Postmoderní témata a zpracování, které dokazují jak velký génius Fincher (a Palahniuk, autor předlohy) je, přesto mi až tak úplně nesedl "překvapivý" twist ending (který jsem, pravda, měl vyspoilovaný dloho dopředu) s jeho "šokujícím" rozuzlením.
Takže kvůli tomu rozkolu s uvěřitelnou story (a chápu, že ne každý story musí nutně být uvěřitelná) o bod pod absolutkou.
9/10
Ale o schopnostech režiséra jednoznačně svědčí, že jsem po filmu měl chuť jít někomu rozbít pusu a nechat si při tom natlouct. Podobné ovlivněné pocity jsem naposledy měl po Hotel Rwanda a Into the Wild. Tlesk, tlesk.
A čím navázat na film o násilí?
A Clockwork Orange
Miluju Kubricka, ale tenhle film je prostě mimo mě. Asi mám hold raději satiru na politiku nebo šíleného Jacka Nicolsona než bezúčelné násilí. Témata zmíněná ve filmu mohly být překvapivé v 60. letech (byť je film z 1971, šedesátky tam jsou hluboce evidentní), ale dneska už neříkají nic nového ani nereflektují současný svět. Navíc, podobně jak v případě Casablancy byl tenhle film už tolikrát citován a parodován, že ničím nemůže překvapit.
Nicméně knížka může být zajímavá.
6/10