Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra FanArt Vaše povídky Mrtvé povídky StarGate: Acta Bohemica (díl 11) (22.8.2010)

StarGate: Acta Bohemica (díl 11) (22.8.2010)

jakop Uživatelský avatar
Major
Major

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

Ronnie124: Moc pěkné. Už se těším na pokračování :-)
Jedna výtka:
Přesně za hodinu už stálo před branou, která již byla umístěna hluboko pod zemí ale stále dobře přístupná z povrchu, 14 lidí připravených vyrazit.
...........
"Můžete jít, hodně štěstí." popřál generál přes intercom a všech 15 lidí prošlo bránou.
jakop
E-Mail - jakop@lit.cz
Skype - jakop_osik

Ronnie124 Uživatelský avatar
Staff Sergeant
Staff Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Diky všem za slova chvály.

Jakop:Diky za upozorněni na nchybu, uz jsem to opravil.
Warning: My post´s can kill you!

Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Díl přímo navazuje na události z dílu předchozího.

Díl 6: Satelit

„Tak jo Majore, vypadá to, že loď je určená především pro cestování vesmírem, zkuste vyletět na orbitu, já se mezitím pokusím zprovoznit komunikaci, našimi vysílačkami tam nebudeme mít kontakt se základnou.“ řekl dr. McKay, když v Jumperu opustili se Sheppardem hangár. „Jak chcete, doktore, směr orbita.“ potvrdil směr cesty major a začal stoupat téměř kolmo k obloze.
Po několika minutách dosáhli hranice mezi atmosférou a vesmírem a před nimi se otevřel pohled, jaký by nečekali ani v nejdivočejších snech. Všude kam dohlédli, byly trosky lodí a mezi nimi se hrdě tyčil satelit antické konstrukce.
„Shepparde, leťte k tomu satelitu!“ přikázal Rodney hned, jak ho uviděl.
John zatočil Jumperem směrem k satelitu, ale cestou musel uhýbat obrovskému množství nejrůznějších trosek. Systémy mu tento úkol velice usnadnily, když mu na čelním skle promítly nejlehčí cestu. Teď stačilo udržovat Jumper v jakémsi virtuálním tunelu, vykreslovaném přesně tak, aby se bezpečně vyhnuli všem troskám.
„Páni, z blízka vypadá větší,“ prohodil jen tak major Sheppard, když už se chystal s Jumperem přistát.
Najednou se satelit aktivoval. Nereagoval však na jumper ale na hyperprostorové okno které se právě formovalo nedaleko od jednoho z měsíců planety. Z hyperprostoru se vynořila loď neznámého designu a zamířila si to přímo k planetě. Na to satelit reagoval otočením kolem své vertikální osy a následným nabíjením primární zbraně. Když bylo nabito, ze satelitu vyšlehl dlouhý zelený paprsek, který se zakousl do štítu neznámě lodi. Po několika setinách vteřiny štít zkolaboval a paprsek pronikl trupem jako horký nůž máslem. Loď se rozlomila napůl a dílo zkázy bylo završeno několika výbuchy.

„Tak tomuhle říkám pořádná zbraň.“ komentoval účinnost antického výtvoru Sheppard. „Všechno Antické je úžasné, majore, tak tam přistaňte, ať se můžeme podívat z blízka.“ snažil se Rodney popohnat Johna.
„V klidu doktore, už jsme tam. Dosedneme za tři, dva, jedna,“ ohlásil major dosednutí ke kotvícímu mechanismu.
Zároveň s dosednutím se na čelní sklo promítli informace v antickém jazyce.
„Píše to, že je uvnitř dýchatelná atmosféra, ale nefunguje umělá gravitace,“ řekl John.
„Jak to víte, majore? Nikdo tomu jazyku zatím nerozumí,“ zeptal se nechápavě Rodney.
Major Sheppard mu pohotově odpověděl: „To neurální rozhrání, nějak mi to posílá do hlavy, co chci vědět. Je to vážně divný pocit. Mimochodem, už víte, jak funguje komunikace? Měli bychom se ohlásit.“
„Jo stačí stisknout tyhle klávesy,“ ukázal doktor na pár tlačítek před sebou a pokračoval ve vysvětlování: „a jumper přepošle signál z vysílačky dolů do města a to signál pošle zase do vysílačky kohokoliv ve městě.“
„Dobře, tak to zmáčkněte.“ řekl Sheppard a Rodney aktivoval spojejní.
„Základno, tady major Sheppard, slyšíte mě?“ začal mluvit do vysílačky, ale nikdo neodpovídal.
„McKayi, říkal jste, že to bude fungovat!“ řekl naštvaně major sedící na místě pilota.
„Ne, já říkal, jak to asi má fungovat.“ začal se hájit doktor, ale byl přerušen naštvaným výrazem v Sheppardově obličeji.
„No dobře, zkuste to teď,“ řekl trochu uraženě Rodney a zmáčkl stejné klávesy jako před tím ale v jiném pořadí.
„Základno, tady major Sheppard, slyšíte mě?“ zkusil znovu vysílačku.
„Majore Shepparde, kde jste?! Nikde vás nemůžeme najít!“ zněl rozčileně hlas plk. Sokola z vysílačky.
„Jsem s doktorem Mckayem v jedné z těch malých lodí na orbitě planety, pane.“ odpověděl Sheppard.
„A co proboha děláte na orbitě planety, měl jste McKaye hlídat dole v hangáru a né někde ve vesmíru!“ rozčiloval se dál plukovník.
„Ano pane, ale kdybych doktora hlídal v hangáru, nemohl bych vám říct, že jsme byli svědky zničení lodě, která zde před chvílí vystoupila z hyperprostoru, antickým satelitem.“
„Dobře Shepparde, prozkoumejte ten satelit. Ale za dvě hodiny chci vás i s doktorem McKayem tady dole a podáte hlášení.“ řekl už klidněji plukovník Sokol.
„Ano pane, za dvě hodiny budeme zpět,“ potvrdil Sheppard a ukázal doktorovi, aby ukončil spojení.

"Pohněte, doktore, za dvě hodiny musíme být na základně, tak se tu alespoň porozhlédneme." popoháněl Sheppard doktora.
"Ano, slyšel jsem. Nejdřív tam budu muset zapojit gravitaci. A pak se podívám na tu zbraň," řekl nadšeně doktor a už se hrnul ke dveřím. Hned jak se dveře otevřely, vykročil Rodney do stavu beztíže. Odrazil se a plul k počítačovému terminálu na druhé straně celkem rozsáhlé dvoupatrové místnosti. Okamžitě jak jej měl na dosah ruky, ho začal rozebírat a hledat místo kam by na něj napojil svůj tablet. Chvíli mu to sice trvalo, ale nakonec se povedlo a dál už pracoval jen na tabletu.
"Majore, pozor myslím, že to mám." upozornil Rodney a pokračoval v práci: "Zapínám gravitaci teď!" při slově teď se satelit trochu otřásl a s jemným hučením naskočili generátory gravitačního pole.
"Dobrá práce, doktore, hned je tu příjemnější prostředí." pochválil John Mckayovu práci a dál se věnoval své činnosti. Oba dva muže z jejich práce vyrušilo až tiché zapípání majorových hodinek oznamující jim, že je čas se vrátit.
"Tak pojďte, doktore, nebo mě ten starej nabručenec zase seřve jak psa." řekl major Sheppard a i s doktorem nasedl do Jumperu. Po několika desítkách minut už dosedali v hangáru na místo odkud před tím vzlétli a pomalu neochotně se vydali najít plukovníka Sokola, aby mu podaly hlášení o jejich objevu.

Pokud jste díl přečetly budu vám vděčný za vaše názory a připomíky. Za korekci poděkuju až bude hotová.
Naposledy upravil Ronnie124 dne 09.7.2010 16:50:52, celkově upraveno 2

sgcatlantis Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

"Ano pane, ale kdybych doktora hlídal v hangáru nemohl bych vám říct že jsme byli svědky zničení lodě která zde před chvílí vystoupila z hyperprostoru." "Dobře Shepparde, prozkoumejte ten satelit. Ale za dvě hodiny chci vás i s doktorem McKayem tady dole a podáte hlášení."

Trošku chyba,ne :?: :wink: :D
Jak měl asi vědět o satelitu :?: :wink: :D

Daedalos304 Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

mno...super hoď sem další díl..:)

Puk Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

"A co proboha děláte na orbitě planety, měl jste McKaye hlídat dole v hangáru a ne (né) někde ve vesmíru!"

:wink:
Ešte trošičku: priamu reč do nového odseku.
Ale inak, páči sa mi to.
:hmmm: :write: :arrow: :yahoo:
:bye:

Vašek-Daygles Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Nice* jen tak dál. :bravo: :bravo:
Obrázek
Vědět málo je nebezpečné,vědět hodně také.
Albert Einstein

Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

tak tady je další díl a již tradičně děkuji D.Duškovi za korekci.

Díl 7: Novinky

Současnost, zasedací místnost antického města
Na poradu do zasedací místnosti vybavené velikým stolem, zahnutým do tvaru písmene U, a sedmnácti židlemi kolem postupně přicházeli jednotliví zástupci sekcí výzkumu, ochranky a vojáků. Jako první přišel plukovník Sokol, jako velitel základny měl hodně starostí a potřeboval všechno vědět, proto tuto poradu vlastně svolal. Chvíli po něm přišel jeho zástupce a vojenský velitel plukovník O'neill. Ten měl svých starostí dost a nejradši by se jim věnoval, než aby vysedával na nějaké poradě, která se ho beztak stejně netýká. Po té přišla skupinka majorů, velitelů ochranky jednotlivých částí města. Majoři Sheppard, Lorne, Brychta a Řehák. Nakonec se přiloudali doktoři Zelenka, McKay, Lee, Becket a Jackson.

Plukovník Sokol zahájil již tradiční týdenní poradu:
„Už jsme všichni tak začneme. Jako první bod dnešní porady bych chtěl probrat název města, už jsme tu skoro rok a ještě to tu nemá jméno. Doktor Jackson před třemi dny objevil v městské databázi název místa, kam se mělo město po dokončení stěhovat, ale jak víme město nikdy nebylo dokončeno a ani nebylo antiky pojmenováno. Mezi lidmi padl návrh aby se město jmenovalo stejně, jako místo na které mělo být přestěhováno. Dnes ráno to vedení schválilo a město se oficiálně jmenuje Teonás.

Další věcí, kterou lingvisté objevili v městské databázi je seznam planet v Mléčné dráze, dále pak v galaxii Pegasus, Ida a ještě v 7 nejbližších galaxiích. Celkem asi na 13% planet je umístěna hvězdná brána.“
„13%, není to nějak málo, pane?“ skočil plukovníkovi do řeči major Brychta.
„Ani ne majore, i tak jsou to tisíce planet jen v naší galaxii.“ vložil se do diskuse doktor Lee.
„Děkuji za přerušení pánové.“ řekl Sokol s náznakem ironie v hlase a pokračoval ve sdělování novinek:
„Velitelství hvězdné brány na Zemi se kvůli těmto informacím rozhodlo posílit zkoumání planet. Od příštího týdne sem bude přiděleno 10 nových týmů, bez podpůrných vozidel, které nahradíme Jumpery. A protože nemáme dost lidí s ATA genem, byla doktorem Becketem, na žádost velitelství, vyvinuta genová terapie která to napraví,“ domluvil plukovník Sokol a předal slovo Mckayovi a ten pokračoval v prezentaci nejnovějších objevů.

„Na západním okraji města,“ ukázal na letecké snímky Rodney, „můj tým objevil antické stavební roboty. Díky nim bychom měli být schopni město dokončit buď podle původních plánů, nebo bude možné udělat nějaké změny v konstrukci pro naše potřeby. A také zkoušíme některé z těchto robotů přeprogramovat pro stavbu třistadvojek, pokud budeme úspěšní, vytvoříme programy i pro stavbu jiných letounů a vozidel. Dále jsme v antických mapách objevili staré antické doly na rudy železa, titanu, hliníku a dvou kovů, které se na zemi nevyskytují, naquadahu a trinia. Naquadah jsme již začali těžit a upravovat do
využitelné formy pro naše generátory. Trinium zatím testujeme a vypadá to na velice odolný a zároveň lehký materiál vhodný pro stavby budov, vozidel i letounů. To by bylo ode mě všechno, máte nějaké otázky?“ ukončil svůj monolog dr. McKay.
„Doktore, jak jsou ložiska surovin veliká?“ zajímal se plukovník Sokol.
„Podle antických údajů by měly stačit na stavbu nejméně pěti měst, jako je toto a několika desítek vesmírných lodí, takže ložiska jsou opravdu obrovská. Navíc jsou v antických mapách zaznačeny i stovky dalších ložisek nejrůznějších materiálů po celé planetě,“ upřesnil Rodney množství dostupných surovin, a znovu položil dotaz:
„Ještě nějaké otázky?“ po chvíli mlčení dal slovo doktoru Leeovi.

"Jak jistě víte, můj tým má na starosti energii ve městě. Po nalezení hlavního energetického centra jsme připojili 8 generátorů a zásobujeme základní systémy ve více než polovině města. Pro některé části města bylo nutné zapojit energii, zvlášť protože asi čtvrtina městských rozvodů je buď zničená, nebo úplně chybí. Na odstranění obou problémů pracujeme, ale dokud tým doktora McKaye nezprovozní místní továrny, a my, nebudeme mít potřebné součástky a nebudeme schopni opravy ani zdaleka dokončit. Nicméně vedení k hlavní věži a centrální části města je z 98% v pořádku. V energetickém centru byly původně zapojeny 3 moduly ZPM, které jsme kvůli úsporám energie v nich odpojili, ale v případě ohrožení jsme schopni je zapojit během několika vteřin.“ Lee chtěl pokračovat dál, ale do řeči mu skočil major Sheppard:
"A proč ty ZPM vlastně musíme šetřit?"
Na to mu doktor Lee podal jednoduché vysvětlení:
"Protože jen modul ZPM dokáže napájet městský štít. Naše zdroje jsou sice výkonné ale se ZPM se nemůžou ani zdaleka rovnat. Pro vyrovnání maximálního výkonu jednoho ZPM bychom museli zapojit několik desítek ne-li stovek standardních naquadahových generátorů a na to prostě nemáme dostatek prostoru. A tím jsem vlastně dokončil svoji část a předávám slovo dál." ukončil svůj krátký projev doktor Lee.

Slovo si vzal doktor Zelenka a začal nadšeně přednášet: "Před dvěma dny můj tým zprovoznil jakési zábavní centrum. Je to vlastně více než polovina věže nacpaná nejmodernější zábavou Antiků. V úpatí věže se nachází antický Aquapark s deseti bazény a nespočtem atrakcí jaké si ani nedokážete představit. Ve vyšších patrech se pak nachází bary, jakási antická obdoba kasina, několik hřišť na antický sport, u kterého jsme zatím nepochopili, jak se hraje. Dále se nám podařilo zprovoznit–," přerušil Uprostřed věty Zelenku zvuk poplachu.
Plukovník Sokol se ihned natáhl po vysílačce:
"Seržante Collinsy, co se děje?" Z vysílačky se hned ozvalo:
"Z hyperprostoru právě nad planetou vystoupilo neznámé plavidlo, a z nějakého důvodu na něj satelity nijak nereagují."

A pokud jste to přečetly opět bych vás poprosil o váš názor.
Naposledy upravil Ronnie124 dne 09.7.2010 17:39:14, celkově upraveno 1

jakop Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Ronnie124: Moc pěkné. Jen několik věcí. :-)

Nadpisy dávej tučně.

Současnost, zasedací místnost antického města
Na poradu do zasedací místnosti vybavené velikým stolem, zahnutým do tvaru písmene U, a sedmnácti židlemi kolem postupně přicházeli jednotliví zástupci sekcí výzkumu,...

Dotaz:
Toto je spoiler!!!:
Město je rozhodně větší než Atlantis, že?? Podle popisu bych to tedy tak odhadoval.

Jinak z předchozího dílu jsem pochopil, že mají jen jeden satelit a teď jsi napsal
"satelity nijak nereagují."

Jinak k té lodi:
Tipnul bych si, že to budou Asgardi nebo Noxové.
jakop
E-Mail - jakop@lit.cz
Skype - jakop_osik

Staff Sergeant
Staff Sergeant

Odpovědět s citací

Jakop: ten nadpis jsem nějak zapoměl, dik za pripomenuti.

Odpověď:

Toto je spoiler!!!:
To město si představuju stejně veliké jako Atlantis, se stejným štítem, stejným pohonem, stejným cokoliv.... Celé město stojí na jakési platformě a kolem jsou továrny a o kus dál doly atd....

doufám že to jako vysvětlení stačilo

Jinak k té lodi:
Pravdu zatím nemáš.

jakop Uživatelský avatar
Major
Major

Odpovědět s citací

Ronnie124:

Toto je spoiler!!!:
Podle toho tvého popisu mi to tak připadalo, že je to město větší.

Jinak k lodi, psát, že jsou to Antikové, Asuřané či Furlingové mi připadalo zbytečné :)
jakop
E-Mail - jakop@lit.cz
Skype - jakop_osik

D.Dušek

Odpovědět s citací

Asgardi to nebudou - nejsou tak blbí aby vlétli přímo před hlaveň satelitu, a navíc nejsou tak nevyspělí, aby vydrželi sotva jednu ránu.

Já osobně to tipuji na Goaldy. Co vím z předchozích dílů, Země bude později s nimi ve válce, předpokládám, že to začne někde v okolí tohohle města.

(Potom ale bude otázka, jestli Goaldi mají o město zájem - jako možná příčina jejich sporu. Pokud ano, nebude tam sedět to, že Goaldi mohou vypočítat podle polohy ve vesmíru adresu brány a naopak, když to dokáže i Carterová. Tudíž kdyby o město měli zájem, mohli by jednoduše přijít branou)

Daedalos304 Uživatelský avatar
Major General
Major General

Odpovědět s citací

díl dobrej, jen by mě zajímalo co to je za lodičku, ale pokud satelity nereagují tak to bude buď někdo ze 4 nejvyspělejších civilizací nebo rovnou loď antického původu

Vašek-Daygles Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Já myslím LOĎ :D
Obrázek
Vědět málo je nebezpečné,vědět hodně také.
Albert Einstein

Puk Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Tentokrát sa mi páčila poviedka celá. :yes:
Vcelku dobre napísaná.
:write: :arrow: :yahoo:
:bye:

PředchozíDalší

Zpět na Mrtvé povídky