Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kultura Literatura Co právě čtete?

Co právě čtete?

četli jste nějakou zajímavou knihu a chtěli by jste ji doporučit ostatním - můžete zde.

Příspěvek 19.10.2009 12:13:46
Siria Airman First Class
Airman First Class

Pohlaví: Neuvedeno
Odpovědět s citací

Saturnina jsem nečetla, tak nemůžu soudit. Babička je pěkná knížka, i když trochu nudná (jako jedinou knížku jsem jí vzdala už na straně 100, i když to možná mělo co dělat s tím že jsem měla trošku starší vydání - z roku 1897, takže to bylo napsaný dost podivným stylem na člověka 21. století).
Jen škoda, že se lépe neumístil Pán Prstenů, je to jedna z nejlepších fantasy (i když mou nejoblíbenější Tolkienovkou je Silmarilion). Určitě by si ale místo v takových TOP 5 zasloužil.
Mile mě překvapil Malý princ, je to nádherná knížka a občas se k ní ráda vracím.

Ale vysvětlete mi, JAK JE MOŽNÝ, ŽE SE UMÍSTILA TA PARODIE NA KNIHY O UPÍRECH? Jo, chápu, že je momentálně in a populární hororová fantasy (jo, takhle byla označená, už ale nevím kde). Spíš mě zajímá, jak se čtenářky, které krom tohoto díla žádnou jinou knížku nepřečetly (s výjimkou dívčích románů), o téhle anketě dozvěděli. Že by o ní psali v Bravu nebo Top Dívce? Jinak si to fakt neumím vysvětlit (všechny upozorňuju, nikdy, nikdy tyhle časopisy nečtěte, pokud se chcete vyhnout nervovému kolapsu. Moje mladší ségra si je kupuje a tak jsem tam jednou ze zvědavosti nahlédla. Už nikdy více.)
Harry Potter nepřekvapil ani neurazil. Je vidět, že už vlna zájmu opadává, což je jen dobře. Ale řekla bych, že tahle sága si umístění někde výš v žebříčku zaslouží, protože Rowla geniálně zkombinovala náš běžnej svět a svět kouzel, a to vše s (téměř) dokonale fungujícími pravdily. V tom před ní musím smeknout.
"Mohu žít bez rodiny, svých přátel, ale nikoli bez chrta." beduinské rčení

Rekord v Battle Tower: Diamond - 46
Platinum - 20

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek - help these little guys hatch by click :-)

Příspěvek 19.10.2009 12:33:14
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Siria píše:
...protože Rowla geniálně zkombinovala náš běžnej svět a svět kouzel, a to vše s (téměř) dokonale fungujícími pravdily. V tom před ní musím smeknout.

Tak to se musím ohradit. Naopak bych řekl, že je to šíleně nepromyšlené a nedomyšlené... Jediný knížky co jsem četl (a že jsem jich četl), a kde by to mohlo jakž takž fungovat jsou Hlídky.
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Příspěvek 19.10.2009 13:37:58
Vanguard Major
Major

Odpovědět s citací

Já mám Pottera moc rád. Vězeň z Azkabanu byla první knížka, kterou jsem přečetl a vždy se k ní rád vrácím. Navíc Prince dvojí krve naprosto zbožňuju. :-)

Příspěvek 19.10.2009 15:48:37
Daedalus.cz Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Harryho Pottera jsem přečetl komplet, moje druhá nejoblíbenější sága. O to víc jsem nikdy nemohl překousnout ty hrůzné filmy, které spousta lidí chválí. Já to vidím tak, že nedosahujou kvality knih ani malinko.

Příspěvek 19.10.2009 17:53:09
Geser Uživatelský avatar
Captain
Captain

Odpovědět s citací

Já taky nemám žádnej problém s tím, jak je to napsaný (koneckonců to psala učitelka), já mám problém s tím, co tam je napsaný. Naprosto nefungující svět, založenej na tom, jací jsou ti kouzelníci úplně blbí, s britským černokněžníkem, který svou proklamovanou světovládu omezuje na západní Evropu. A do toho Vyvolený...

Btw: Základní příběhová kostra je vykrádačka jisté zapadlejší britské knižní série z roku sedmdesát cosi. Podle ní byl natočený seriál Čarodějnice školou povinné, který se od Pottera liší asi jenom jmény.

Můžu být sebevíc rád, jak to přivedlo děcka zpátky ke knížkám... Napínavá a čtivá pohádka? Nepochybně. Ale majstrštyk...? Asi jako Eragon.

Ale jo, HP vděčím za fajn chvilky :)

Jo, a první díl Riverworldu dočten, pomalu jdu na další...
The year is 2258, the name of the place is Babylon 5.
Obrázek

I love it when a plan comes together!

Příspěvek 19.10.2009 17:57:40
Mark Jackob Uživatelský avatar
Colonel
Colonel

Odpovědět s citací

Je pravda, že Potter je fakt dobře napsaný, co se týče obsahu, i když ze začátku jsem si musel zvykat... avšak prince dvojí krve jsem nepřečet, jelikož má neuvěřitelně nudný začátek, který jsem prostě nepřekousal...
Ale souhlasím s tím, že filmy HOP, jsou prostě odbyté....

Jinak mým nejoblíbenějším Autorem je nebožtík Douglas Adams a jeho trilogie v pěti dílech...
STARGATE pre-Vates 01x16 První kontakt (30. 7. 2011)

"Matematika je jazykem géniů, ostatní jen opisují." - Vratislav Šembera

Příspěvek 18.11.2009 15:20:15
Ivory Uživatelský avatar
Master Sergeant
Master Sergeant

Odpovědět s citací

Hledám nějakou knihu, kde bych se mohl dočíst něco o Einstein-Rosen-Podolskyho mostu. Nemohli byste mi nějakou poradit?
Obrázek
Fly High My Friends, Bob Stencil.

Příspěvek 18.11.2009 20:06:31
Skrejm Uživatelský avatar
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel

Odpovědět s citací

Tak mě právě přišla z Ameriky knížka Heat Wave od Richarda Castla, tak se do ní chystám pustit :D
"Science has made us gods even before we are worthy of being men." -- Jean Rostand - French biologist (1894 - 1977)

[img][http://img361.imageshack.us/img361/7331/ncis1copydk0.jpg]http://img361.imageshack.us/img361/7331/ncis1copydk0.jpg[/img]

Příspěvek 18.11.2009 20:11:02
Daedalos304 Uživatelský avatar
Major General
Major General

Pohlaví: Muž
Odpovědět s citací

sem si před asi týdnem stáhl Odkaz dračích jezdců - Brisingr...doufám že nezklame...

Příspěvek 18.11.2009 21:24:10
Klenotka Uživatelský avatar
General
General

Odpovědět s citací

Knihy se nemají "stahovat", ale číst. :smile: Mně jde hodně o dotyk a vůni stránek v knize. Žádný počítač ti tohle nenahradí. Ale proti gustu... :wink:

Já jsem včera začala číst knihu, kterou jsem tu náhodně vyhrabala. Válka květin od Tada Williamse a je to velmi dobré. Takové milé zaprášené překvapení, které mi stálo dva roky v poličce. :D
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 19.11.2009 06:43:08
Many Uživatelský avatar
Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Mě po čtení knížek na pc hrozně bolej oči.
Jinak teď čtu Silmarillon od J.R.R.Tolkiena a je to fakt zajímavá knížka
Zelenka: What did you touch?
Scientist: Nothing.
Zelenka: Ježiši, já s těma hercema nemůžu dělat.

Příspěvek 20.11.2009 23:41:02
Skot Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

tak ja jsem dočet právě Za každou cenu od Davida webera
Owensův Zákon:
Jste-li dobří, hodí vám na krk veškerou práci. Jste-li opradu dobří, dokážete se jí zbavit.

Butnerův zákon:
Kdo se směje naposled, má dlouhé vedení.

Příspěvek 09.12.2009 23:34:14
Twombly Uživatelský avatar
Senior Airman
Senior Airman

Odpovědět s citací

David Weber & Eric Flint: Torch of Freedom
Obrázek

Příspěvek 10.12.2009 12:12:57
Mirek Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

Teď čtu 9. knížku ze série DARREN SHAN(je to ve stručnosti boj mezi Upíry a Vampíry a je to hodně povedené...) se jménem Zabijáci Úsvitu :D a je to od J.K. Rowlingové

Příspěvek 15.12.2009 19:52:07
Siria Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Poslední jednorožec - k téhle knize jsem se dostala nedávno a musím říct, že je vážně nádherná. Jedna z nejlepších fantasy, co jsem kdy četla, překonává snad jen Tolkien. Docela mě mrzelo, když jsem si zpětně uvědomila, kolik toho ve filmu vystříhali (třeba Morubrany) a celkově pozměnili závěr. Všem, kdo mají alespoň trochu rádi fantasy, doporučuju. Jen škoda, že u nás tahle kniha není tak populární.

Dvě srdce - koda k předešlé knize, volné pokračování, kde se setkáme se starými známými postavami (Šmendrikem, Bětkou, jednorožkou, Learem) a navrch s několika novými (Zuzka, její pes, gryf, a pár dalších). Jen malé varování: v žádném případě neudělejte tu blbost jako já a nečtěte Dvě srdce hned po Posledním jednorožci! Pak se vám totiž bude stahovat hrdlo ještě víc než by tomu bylo jinak. Protože to, co autor udělal s jednou z původních postav, to je na vraždu. Asi tak od půlky jsem jen mumlala "Ale tohle si přece nezasloužil, takovej osud!" a měla sto chutí předhodit autora gryfovi. Což ovšem nic nemění na tom, že je to krásná povídka, jedna z nejlepších. A ten závěr... že by autor chystal pokračování Jednorožce? (doufá :D )

Hvězdný prach - rozhodla jsem se, že se vrhnu na tolik doporučovaného Gaimana a začala jsem s tímto. No, celkem dobrá fantasy, určitě si ji ještě minimálně pětkrát přečtu :D Ne, vážně se mi to líbilo.

Nikdykde - druhá Gaimanovka. Musím říct, že urban fantasy není zrovna můj "nej" žánr, ale tahle kniha je opravdu dobrá. Líbil se mi tam humor, postavy i jejich vývoj (hlavně Richardův) i všechny ty pitoreskní postavičky z Podlondýna. I k téhle knize se uričtě ještě tak desetkrát vrátím. :D
"Mohu žít bez rodiny, svých přátel, ale nikoli bez chrta." beduinské rčení

Rekord v Battle Tower: Diamond - 46
Platinum - 20

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek - help these little guys hatch by click :-)

PředchozíDalší

Zpět na Literatura