Nepohodlný - Hodně zajímavý film, který říká "Afrika nás zajímá jen ve chvíli, pokud na ni vyděláme." Tentokrát nešlo o ropu, ani o nerostné bohatství, ale o léky. Člověk se nemůže zbavit celou dobu dojmu, že by měl proti tomu něco dělat, ale stejně jako hlavní hrdina se cítí bezmocný. Líbila se mi tu Rachel Weisz. Ta mě nepřestává udivovat - působí neuvěřitelně křehce, přesto dokáže zahrát postavu s vnitřním přesvědčením a silou, že bych ji nechtěla naštvat. Ralph Fiennes byl hodně dobrý, ale jako herec mě nikdy moc neoslovoval. Na druhou stranu Bill Nighy si na malém prostoru ukradne pro sebe všechny scény.
Takže asi takhle, nevím, jestli to měl být thriller nebo drama nebo další z řady filmů o Africe. Je hodně působivý a oba manžele (Fiennes a Weisz) spíš působí jako by se ocitli v soukolí, z kterého není úniku a jsou oproti světovému zažitému systému *takhle* malí. Ale moc mi toho z něj v hlavě nezůstalo. Každopádně v tom, aby se člověk zamyslel a podíval se aspoň třeba na adopce na dálku, funguje dokonale.
1984 - Knihu miluju a film v podstatě zachycuje její esenci. Scéna s přesvědčováním, že 2+2 se vždycky nerovná čtyři, pokud to Velký bratr nechce, je hodně silná a John Hurt je výborný, stejně jako Richard Burton. Ten je obzvlášť děsivý, protože dokáže svým hlasem člověka unavit, přesvědčit, i toho, kdo se nechce nechat. Je skoro
hodný...i když není.
Každopádně pro fanoušky knihy asi povinnost, ale já si radši znovu přečtu knihu, než pustím film. Pro toho, kdo nechce číst knihu (velká chyba) je film rozhodně dostačující.

Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.