Oslava, part 2
Mac vyběhla na parkoviště, kde stály ty nejluxusnější auta. Rozhlédla se a snažila se najít nějaké tmavé zákoutí. Nakonec se rozhodla schovat se mezi dvě SUV větší než ona. Cestou k nim vytočila číslo do SGC.
„Tady Blacková. Waltře, potřebuju, abyste mě hned spojil s Daedalem. Teda pokud je na orbitě.“vyhrkla, jakmile ji spojili.
„Ano, madam. Dejte mi chviličku.“ozvalo se ze sluchátka. Mac nervózně přešlapovala na místě.
„Tady Caldwell.“ozvalo se za pár vteřin.
„Stevene, potřebuju, abyste mě přenesli do Vojenské nemocnice v Colorado Springs.“
„Jistě. Jste na bezpečném místě?“
„Technicky vzato.“přikývla.
„Dobrá. Lokalizujeme vás. Vydržte.“ Mac jenom zoufale zakňučela. „Jsme připraveni.“ ozvalo se najednou a v tu chvílí stála na můstku mezigalaktické lodi.
„Nepovedené rande?“pousmál se Steven místo pozdravu.
„Ne, volala mi Sam. Můj táta prý měl infarkt. Potřebuju se tam dostat rychle.“
„Promiňte.“hlesl. „Jak se to stalo?“
„Nemám tušení.“pokrčila rameny a nervózně poskočila.
„Už to bude, vydržte.“
„Když už jste u toho, na letišti v Denveru stojí můj Chevy a potřebovala bych ho tam taky. Najdete ho podle GPS.“
„Nebojte.“
„Jsme připraveni, pane.“ozval se seržant Marks.
„Doufám, že bude váš otec v pořádku.“dodal Caldwell.
„To já taky.“přikývla a v tu chvíli zmizela.
Mac se objevila před nemocnicí. Všude venku byla tma a od úst jí šel kouř. Tenkou saténovou šálu si přitáhla těsněji kolem ramen a rozběhla se ke vchodu. Vcelku si nevšímala ospalého strážného, který seděl na vrátnici, a proběhla chodbou k výtahům. Telepatií mezitím stačila najít Sam. Nečekala ani na výtah a dobrovolně vyběhla schody.
„Sam?! Sam! Jak je mu?“vyhrkla, když se dostala do třetího patra. Sam seděla na lavičce a netrpělivě poklepávala nohou. Oči měla zarudlé.
„Já nevím.“hlesla a vstala. „Nikdo mi nic nechce říct.“
„Proč ne?“nechápala.
„Nejsem příbuzná.“povzdechla si.
„Příbuzná?...Co? Vždyť jsi jeho přítelkyně!“namítla.
„No to ano, ale… to je jedno.“mávla rukou.
„Co se stalo?“
„Já nevím… byla jsem v domě s Jacobem. Něco jsem chtěla, tak jsem na něho zavolala, ale neodpovídal. Říkal, že bude s Fierem….v té nové ohradě. Neozýval se, tak jsem vyšla ven a našla ho ležet v ohradě a dobytek právě mizel někde v dáli. Ta brána totiž není dodělaná. Původně jsem myslela, že mu Fiero něco dělal…. hned jsem volala záchranku, ale…“ tady se zarazila a otřela si oči. „Všechny krávy utekly…i koně a myslím, že i Fiero. Nepoznám je.“rozvzlykala se.
„Sam.“objala ji. „Zvířata budu mít sehnaná za pár hodin. A myslím, že předáci se do toho už pustili.“
„Nepustili. Mají volno.“škytla.
„No tak, kravám občasné pobíhání nevadí, koně seženeme. Teď je důležité, aby se táta z toho dostal.“maličko se pousmála, ale do smíchu jí moc nebylo. „Seženu někoho, kdo by mohl něco vědět.“dodala a rozhlédla se kolem. Kousek od nich seděla za pultem jedna ze sester.
„Ta ti nic neřekne. Má pořád telefon u ucha.“špitla Samantha, když postřehla, kam se Mac dívá.
„Věř mi.“mávla rukou Mac a vydala se k sestře. „Promiňte, mohla byste mi…“chtěla se zeptat, ale sestra jenom zvedla ruku a bez povšimnutí odpovídala někomu do telefonu. Mac se jenom opřela o pultík a chvilku čekala. Po pár vteřinách sestra telefon položila. „Mohla bych…“zkusila to znova, ale v tu chvíli se ozval znova telefon a sestra ho zvedla. „A dost.“zavrčela Mac, přehla se přes pultík a přerušila hovor. Sestra se na ni překvapeně podívala.
„Co to děláte?“
„Ukončuju váš hovor. Mohla byste se mi dvě minuty věnovat?“prskla.
„Ale moje kočka každou chvíli bude mít koťata.“
„Tak si máte vzít dovolenou. Potřebuju vědět, jak je na tom Christopher Black.“
„To vám teď nemůžu říct.“pokrčila rameny.
„Proč ne?“
„Protože to nevím.“
„A co se stalo?“
„Přivezli ho sem s podezřením na infarkt.“
„Nepovídejte?“ušklíbla se Mac. Začínala jí docházet trpělivost. „A dál?“
„Doktor ho vyšetřil.“
„Překvapivě. Proboha ženská, umíte dát dohromady souvětí?“zakňučela zoufale.
„No a teď je na sále.“dopověděla sestra.
„Na sále?“vydechla Mac. „To jako operace.“
„Ano.“přikývla.
„A…?“
„Musíte si počkat.“odbyla ji a dál se věnovala kartotéce.
„Doufám, že vás neplatí od slova, protože jestli jo, tak brzo umřete hladem.“prskla a vrátila se k Sam.
„Tak co?“
„Je tupá jak tágo.“povzdechla si Mac.
„Říkala jsem ti to.“
„Chceš něco k jídlu nebo tak? Nevydržím tady jenom tak sedět.“
„Ani ne.“zavrtěla hlavou Sam.
„Já si pro něco zajdu. Kde je vůbec Jacob?“
„Hlídá ho Alex.“
„Aha. Dobře, já si skočím do bufetu. Aspoň se na chvilku zabavím.“
„Kdyby něco, tak zavolám.“
„Fajn.“přikývla Mac a vydala se ke schodišti.
Pomalu se došourala do přízemí a našla cestu do bufetu, který byl v tuhle hodinu skoro prázdný.
„Co to bude?“zeptal se jí muž za pultem.
„Panáka čehokoliv, co má víc jak 35%.“hlesla.
„Těžký den?“hádal a sehnul se pod pult. Do skleničky hodil kostky ledu a nalil nějakou oranžovou tekutinu. Poslal ji k Mac.
„Dík.“přikývla a celou skleničku vypila najednou. Muž jenom vykulil oči.
„Ještě?“
„Ne. Nemůžu se motat. Aspoň ne dneska.“zavrtěla hlavou a hodila mu na stůl peníze. „Máte žvýkačky?“
„Jistě.“přikývl a podal jí balíček.
„Díky.“
„Nemáte zač a nebojte. Dopadne to dobře. Ať už se stalo cokoliv.“křikl ještě za ní. Jenom se smutně pousmála a vrátila se za Sam.
Obě po pár hodinách ztratily pojem o čase. Samantha seděla pořád na jednom místě a Mac přecházela sem a tam. Prvních pár hodin si četla různé příručky a letáčky, co byly rozvěšeny po stěnách nebo položeny na stole. Jakmile všechno přečetla, začala se skoro co pět minut dívat na hodinky. I když se žádné zprávy nepochybně rovnaly dobrým zprávám, to čekání bylo nesnesitelné. Konečně se odněkud vynořil doktor.
„Paní Blacková?“hádal.“
„Slečna, ale to je jedno. Jsem jeho dcera a tohle je jeho přítelkyně.“vyhrkla Mac a ukázala k Sam. Doktor si je obě prohlídl.
„Váš otec je po operaci, ale jeho stav je vážný.“
„Vážný?“opáčila Mac.
„Prozatím je stabilizovaný, ale může se to kdykoliv opakovat znova. Ale zarazilo mě, co jsme našli v jeho krvi. Měl tam takové modré krystalky. Nevíte, co by to mohlo být?“
„Modré krystalky?“podrbala se Mac rozpačitě na hlavě. „Nemám tušení.“
„Můžeme za ním?“zeptala se Sam.
„Teď ne.“zavrtěl hlavou doktor.
„Omluvíte mě na chviličku, prosím?“hlesla Mac bílá jako stěna.
„Je vám špatně?“staral se doktor. „Posaďte se.“
„Nechci si sednout. Musím na chvilku pryč.“vyhrkla.
Venku byla stejná zima, jako když dorazila. Rozběhla se k autu, které Daedalos přenesl přesně mezi dvě parkovací čáry. Zapomněla, že si kabelku i s klíči od auta nechala v Miami. Naštvaně kopla do kola.
„Slečno! Odstupte od toho auta!“křikl na ni někdo a okolí se osvítilo světlem z baterky. Blížil se k ní strážný.
„Proč? Je to moje auto!“odsekla. „Máte dojem, že opravdu nemám nic jiného na práci, než v noci chodit po parkovištích a kopat do auta za třicet tisíc?“
„Můžu vidět vaše doklady nebo aspoň doklady od auta?“
„Jistě.“pousmála se. „Jsou dané pod sedadlem spolujezdce.“
„A klíče máte?“
„Jo. Jsou v Miami.“
„Madam…“
„Víte co? To auto má zespodu odřený přední blatník od toho, jak jsem najela na nějaký patník.“ Strážný se zamračil a klekl si pod auto. Mac měla pravdu. Zespodu předního blatníku byla asi dvaceticentimetrová díra. Strážný jenom zabručel a postavil se.
„Omlouvám se.“
„V pohodě, jenom tohle moc nedělejte. Kdybych lhala, už jsem vás mohla něčím praštit.“ podotkla a vydala se sednout si nějakou lavičku. Složila si hlavu do dlaní. Nevěděla, jak dlouho tam seděla. Dávno ztratila pojem o čase. Najednou ucítila něčí ruku na rameni. Zvedla hlavu.
„Johne, co tady děláš?“vydechla překvapeně.
„Chytl jsem let do Denveru a pak si vzal taxíka.“
„Kde je Sarah?“
„Zůstala u Dava. Za tři dny tady stejně letí, takže ji vezmou sebou.“pousmál se. „Sam mi řekla, že jsi někam odešla.“
„Nemohla jsem tam zůstat.“hlesla.
„Je zima. Pojď dovnitř.“
„Je mi fajn.“mávla rukou. John si sundal sako, dal jí ho kolem ramen a posadil se k ní.
„Je to zlé?“
„Asi…“špitla a udělala maličko nervózní pohyb rukou. „Je to moje vina.“
„Co je tvoje vina? To se může stát každému.“
„Ale my se před tím pohádali. A já jsem mu řekla, že ho nenávidím…a to není pravda…jenom jsem byla naštvaná. A…já jsem tak neskutečně blbá.“vztekala se, ale po tvářích jí stékaly slzy. John ji objal a hladil po zádech. Po chvilce se od něho odtáhla.
„Začíná svítat.“podotkla a podívala se na východ. „Sam tu nejspíš bude chtít zůstat a já půjdu sehnat ty zvířata.“
„Půjdu s tebou.“
„Kde jsi byla.“zajímala se Samantha, jakmile dorazila Mac.
„Venku. Nějaká změna?“zeptala se a protřela si unavené oči.
„Ne.“zavrtěla hlavou.
„Jeď domů a trošku se prospi.“pobídla ji Mac.
„Zůstanu tady.“zavrtěla hlavou.
„Fajn. Tak já jedu sehnat ten dobytek. Kdyby něco, okamžitě volej. Vezmu si satelitní telefon.“
„Jistě.“přikývla Sam.
Mackenzie s Johnem dojeli na ranč. V kuchyni našli sedět souseda Alexe s malým Jacobem na klíně.
„Jak je Chrisovi?“vyhrkl, jakmile je uviděl.
„Špatně.“zavrtěla hlavou. „Jak se má Jacob?“
„Spinkal celou noc.“pousmál se Alex.
„Skvěle.“
„Jo a obvolal jsem vaše předáky. A brácha nám přijde pomoct. Chlapi by tady měli být během chvilky.“
„Díky moc. Půjdu se převléct. Johne, vezmi prosím Jacoba.“řekla a odešla do pokoje, kde pořád měla svoje věci. Otevřela skříň a vytáhla nějaké staré džíny, tričko a klobouk. V koutě našla staré boty. Potom zamířila do pracovny. Ze zamčené vitríny vytáhla pušku.
„Jdeš na lov?“zeptal se ode dveří John.
„Ne.“zavrtěla hlavou a dál do pušky strkala náboje. Zbytek si nacpala do kapes. „Možná budu muset střílet.“pokrčila rameny. Prošla domem k ohradám, kam už se začali scházet lidi. Bylo jich tam šest.
„Dobré ráno.“pozdravila.
„Jak je vašemu otci, slečno?“zeptal se Nett, jeden z předáků.
„Zatím je stabilizovaný, víc nevím. Ale teď mě dobře poslouchejte. Chci, abyste spravili ty ohrady. A tentokrát je udělali jako inteligentní lidé a ne jak posledně. Ta pitomá díra uprostřed tam znova nebude. Johne, ty tady zůstaneš s Jacobem a pomůžeš s tou ohradou. Nett ti to ukáže. Já a Alex si vezmem koně a půjdeme sehnat stádo. Do dvou hodin musíme být zpátky a ohrada postavená, protože ty krávy jdou dneska na prodej a musíme je znova prohlídnout. Tak do práce.“ Muži jenom přikývli a dali se okamžitě do práce. Mac vyvedla dva koně, osedlala je a s Alexem vyjeli najít zatoulané kusy dobytka.
„Mac, měla bys být u táty. Klidně jeď, my to tady zvládneme.“pobídl ji Alex, když už před sebou hnali část stáda.
„Tam bych jenom seděla a čučela do blba. Potřebuje se něčím zabavit.“povzdechla si. „Diesele!“křikla jako by mimochodem. Hnědý pes se okamžitě přesunul na jinou stranu stáda a zahnal vybočující kusy.
„Slyšíš to bučení?“zamračil se Alex.
„Jo.“přikývla a sjela na kraj kopce. Pod ním ležely dvě statné krávy. „Ksakru s tím. To je celkem pět.“zavrčela a sklouzla z koně. Vytáhla ze sedla pušku a seběhla dolů. Nabila a namířila, ale nevystřelila. Alex to celé pozoroval z vrchu. Když viděl, že se k ničemu nemá, seběhl za ní.
„Udělám to.“řekl a vzal si od ní pušku. Ozvaly se dva výstřely. Mac se dívala jinam. „Jenom by se trápily.“snažil se ji uklidnit.
„O to nejde.“mávla rukou a vzala si od něho pušku zpátky.
„Zvoní ti mobil.“podotkl. Mac se zaposlouchala a pak rychle vyběhla nahoru. Z jedné ze sedlových brašen vytáhla satelitní telefon. Na displeji bylo číslo SGC.
„Blacková.“
„Tady Winterson, já se chtěl jenom zeptat, jak je vašemu tátovi. Z SGC přišla zpráva, že dočasně máme s Lornem převzít velení.“
„Tátovi je pořád stejně. Mám mimořádné volno z rodinných důvodů. Nevím, na jak dlouho.“
„Nevadí, my to zvládneme.“
„Ale kdyby se něco dělo, volejte.“
„Jistě.“souhlasil George, ale už předem si byl jistý, že nic takového neudělá.
„Ráda bych si s vámi povídala, ale utíká mi kráva.“vyhrkla Mac a sledovala, jak se jedna z krav odpojila od stáda a další ji zvesela následuje.
„Jasně. Tak hodně štěstí.“popřál. Mac složila anténu, strčila telefon do sedlové brašny a pobídla koně směrem ke kravám. Za pár vteřin se krávy připojily ke stádu.
Zpátky na ranč dorazili o půl hodiny dřív, než původně plánovali. Celé stádo hnali před sebou a koně, kteří utekli, měli přivázané ke svým sedlům.
„Jak je na tom ohrada?“zeptala se Mac a sklouzla z koně. „Au, sakra.“sykla, když došlápla na pravou nohu.
„Část ohrady je spravená. Co máš s nohou?“zajímal se John.
„Bolí. Stejně jako zadek. Budu muset začít jezdit častěji, jinak budu obkročmo chodit ještě další týden.“odpověděla a sedla si na jeden z barelů. Vyzula si jezdecké boty. „Ou.“hlesla, když uviděla, jak je její nárt nateklý.
„Přinesu ti led.“
„V mražáku, nahoře vpravo.“křikla za ním a botu si obula zpátky.
„Krávy zaženu do ohrady. Ty se postarej o koně.“nabídl se Alex. Jenom přikývla. U koní toho tolik nenachodila. Odvedla je ke stájím, přivázala je a odsedlala. Do kýblů jim nalila vodu a do žlabu nasypala oves. Koně mohla vyčistit později. Odpajdala do domu pro dokumenty k prodeji a připajdala zase zpátky k ohradám.
„Tak fajn, připraveni ke kontrole?“zeptala se a sedla si na nějaký barel. Ozvalo se souhlasné zabručení. „Skvěle. Hlaste čísla a já je budu zapisovat.“
„Jak víš, že je dneska prodej?“zajímal se John a podal jí kus nějakého mraženého masa. Připleskla si ho na nohu.
„Dokumenty.“pokrčila rameny.
„Můžeme?“zeptal se Alex.
„Jistě.“přikývla a uvelebila se pohodlněji. Připravila si propisku a složku. Alex začal diktovat.
„Přijíždí náklaďák!“křikl jeden z předáků.
„Cože? Máme ještě…“vyjekla Mac a zkontrolovala hodinky. „Ksakru. Proč musí být přesní?“zavrčela. „Máme ještě deset krav. Johne, pojď zapisovat místo mě. Pomůžu je naložit!“křikla.
„Nevím, jak se to dělá?“namítl.
„V rychlosti. Napíšeš číslo krávy a pak hlášené očkování. Prostě to jenom zaškrtneš. Nic víc.“vychrlila ze sebe a seskočila z barelu. „Auvajs.“vyjekla, ale natáhla si botu a odšmajdala pryč. U ohrady zaparkoval velký náklaďák zpola zaplněný kravami.
„Proč to prodáváte napůl?“zajímal se John.
„Protože se chceme zbavit tohohle plemene. Nevím, proč to táta kupoval. Jsou věčně nemocní a jenom to stojí prachy.“zavrčela a šťouchla krávu, aby si vlezla dovnitř. „A ani jeden z nás nemá stádo, které by naplnilo prodejní kvótu.“
„Jasně.“přikývl a zapsal si hlášené číslo. Za pár minut byly všechny krávy naložené.
„Jedu tam dneska já. Dej mi ty prodejní dokumenty.“řekl jí Alex. Mac si vzala od Johna složku, do které celou dobu zapisovali a odtrhla z ní vyplněný papír. Naškrábala tam podpis a podala ji Alexovi.
„Dík. Zatím se měj. Ozvu se ti, jak to dopadlo.“rozloučil se.
„Jasně.“přikývla. „Ahoj.“
„Slečno…“ozval se Nett.
„Ano?“otočila se na něho.
„Ta ohrada bude potřebovat více času. Nejméně do večera, aby to nebylo stejně jako předtím.“
„Přesčas vám zaplatím.“přikývla. „Jdu se převléct a jedu vystřídat Sam. Johne, pojeď prosím se mnou jiným autem, kterým se pak se Sam dostanete zase zpátky. Vezmeš si auto od táty. Má automatiku, takže by nemělo vydávat stejné zvuky, jako když ti půjčím moje.“dodala.
„Jak to vypadá?“zeptala se Mac, jakmile dorazila zpátky do nemocnice.
„Pořád stejně.“odpověděla Sam.
„To je relativně dobrá zpráva.“přikývla.
„Vypadáš hrozně.“podotkla.
„Já vím. Ty taky. John přijel druhým autem, tak tě hodí domů.“
„Jasně. Jak dopadl ten dobytek?“
„Máme pět mrtvých kusů.“
„Je to zlé?“starala se Sam.
„Nejlepší to není, ale nepoloží nás to. Kdyby něco, zavolám.“slíbila Mac a vešla do pokoje k tátovi. Povzdechla si a sedla si k němu na židli. „Je ti jasné, že mi… že nám nesmíš umřít.“hlesla po pár minutách a pohladila ho po tváři. „Vím, že to, co jsem ti řekla, nebylo vůči tobě fér. Nemyslela jsem to tak. Byla jsem unavená a…vytočilo mě to. Prostě…promiň. Nechtěla jsem…“ Najednou se zarazila. Pípání přístrojů se zrychlilo. „Tati…“hlesla. Křivka se narovnala. „TATI!“vykřikla. Rychle vyběhla ven. „Potřebuju doktora!“ To už se ale doktor blížil.
„Uhněte.“odstrčili ji.
„Běžte ven.“vyvedla ji jedna ze sester. Mac si celá rozklepaná sedla na jednu ze sedaček a utřela si slzy.
„Slečno Blacková?“ozval se doktor. Mac netušila, kolik času uplynulo.
„Ano?“vyhrkla a postavila se. Doktor nervózně přešlápl. „Tak co je?“
„Jde o to, že…“
„No tak.“pobídla ho, ale hlas se jí třásl.
„Byla to mrtvice.“
„A to znamená?“
„Bylo to…hodně silné a … v mozku se vytvořila velká sraženina…nejde rozpustit…to znamená, že jeho mozek je prakticky mrtvý.“
„Mozek? Ale on ne.“namítla.
„Je to prakticky to samé.“řekl potichu. Mac si jenom prohrábla vlasy. „Šance, že se probere je…malá. A kdyby ano…nikdy nebude stejný, slečno.“vysvětlil. „Jako jeho dcera…“
„Tohle neudělám.“zavrtěla hlavou.
„Poslouchejte. Žije jenom díky přístrojům. Nepomůže to nikomu.“ Doktor jí předal nějaký papír a tužku.
„Vy mi jenom tak říkáte, že je můj táta prakticky mrtvý a že já mu mám podepsat rozsudek smrti?“vyhrkla nevěřícně. „Není tohle náhodou nelegální?“prskla.
„Chápu vás.“
„Chápete? Vážně? Má malého syna a přítelkyni! Nemůže….nemůžete ho jenom tak….já nevím…tohle…“zavrčela. Nestačila stírat slzy, které jí tekly po tvářích.
„Uklidněte se.“řekl doktor jemně. Mac si sedla a papír položila vedle sebe. Jenom ho pozorovala. Tužku už měla těsně nad řádkem pro podpis. Ruka se jí třásla.
„Ne. Ne. Neudělám to.“hlesla, papír roztrhla vejpůl a postavila se. „Máte bezpečností prověření?“
„Ano.“přikývl.
„Fajn…fajn. Dejte mi pár minut. Máme tolik, ne?“
„Jistě.“přikývl doktor. Mac vytáhla z kapsy telefon a vytočila nějaké číslo.
„Zabije tě to!“štěkl John o pár hodin později, když se Sam dorazili do nemocnice, a vzal si Mac stranou. Ta mu řekla, co chce udělat.
„Nehodlám se tady s tebou hádat! Rozhodla jsem se. Budu to dělat postupně. Ne najednou. Ani nevím pořádně jak. Bude to trvat dny.“zavrčela.
„Mac…“
„Nenechám ho umřít.“
„Tohle nemůžeš napravit.“
„Proč by ne?“pokrčila rameny.
„Ginny, vím, že…“
„Co víš? Já ti něco řeknu. Budu se snažit, abych to zvládla, i kdyby táta…“větu nechala nedokončenou, ale pokračovala. „Ranč má finanční problémy a já ho nenechám padnout. A pokud se to nepovede, Neeves na nohy postavím já. I kdybych měla prodat svůj pozemek a odejít z armády!“
„To jsem nevěděl.“hlesl.
„Já taky ne. Našla jsem to náhodou. Johne, udělám to, i kdybys mě přivázal k židli.“pousmála se.
„Buď opatrná.“přikývl a pustil ji.
„Budu. Poslala jsem vzorky jeho krve Jennifer, tak by měla dát vědět.“
„Jasně. Když tak to vezmu.“
„Díky.“
Došla do pokoje a pomalu přešla k tátově posteli. Neměla tušení, jak bude léčení probíhat. Nikdy nic takového neléčila. Položila mu dlaň na čelo a druhou rukou přejížděla jako vždycky nad tělem. Cítila se, jako by byla k smrti vyděšená. Jako by jí běhal mráz po zádech. Otřepala se. Netušila, co má léčit první. Jestli srdce nebo, mozek. Zkusila to druhé. Maličko ji zarazilo, že necítí absolutně nic. Ani jakoukoliv odezvu. Maličko znervózněla, ale nepřestala. Po chvilce ztratila pojem o čase.
„Myslíte, že to pomůže?“zajímala se Sam po pár minutách a pozorovala Mac.
„Nemám tušení.“pokrčil rameny John a úzkostlivě pomrkával do pokoje. „Nikdy tohle nedělala. Tvrdila, že to zabere dny.“
„Hlavně, ať se uzdraví.“špitla Samantha.
„Zatím se nestalo, že by se něco nepovedlo. Teda stalo, ale byl to jed.“podotkl a zase nakoukl do pokoje. „Mac!“vykřikl, když viděl, jak se začíná maličko klátit. Vběhl do pokoje a maličko ji potáhl. Otevřela oči a nohy se jí podlomily.
„Hej, dobrý?“staral se Sheppard a pomohl jí na židli.
„Jo…jsem v pohodě.“vydechla.
„Co se stalo?“
„Já nevím. Dlouho jsem pořádně nespala a jsem unavená.“
„Hodím tě domů a zítra to zkusíš znova.“řekl nekompromisně.
„Ale jeho hodnoty se maličko změnily.“zašeptal překvapeně doktor.
„Kam?“
„K lepšímu.“
„Takže to funguje.“
„Ano. Je to zázrak.“vydechl.
„Ne, není.“zavrtěla Mac a dopila vodu, kterou jí John podal.
„Zůstanu tady. Kdyby něco, zavolám ti.“slíbila Sam.
„Díky.“
Následujících několik dní probíhalo stejně. Mackenzie se se Sam střídala v nemocnici a celou dobu se snažila o nějaké zlepšení stavu. Oba si s Johnem vzali neplacené volno, takže pokud nebyla v nemocnici, snažila se dát do kupy ranč. K ránu John dorazil se Sam, aby se vystřídali. Jako tradičně se nic nezměnilo.
„Jak dlouho myslíš, že to ještě vydržíš?“zeptal se Sheppard cestou k autu.
„Já nevím.“zakroutila hlavou Mac a zastavila se. „Už nemůžu, Johne. Čím delší dobu tohle dělám, tím kratší dobu vydržím s léčením. Jsem unavená, ale nemůžu přestat.“
„Neplač. Zvládneš to.“snažil se ji povzbudit, setřel jí slzy a objal ji.
„Dělá mi problém dojít i k tomu pitomému autu.“mávla zoufale rukou ke svému černému SUV.
„Hned, jak dojedeme na ranč, zalezeš si do postele a pořádně se vyspíš.“
„Ono to nefunguje. Já se snažím, ale nevím, co dělám špatně. Necítím absolutně nic, když se ho snažím uzdravit. Jako by…“
„Mám nápad a myslím, že se ti bude líbit.“pousmál se. „Co takhle si dát pár panáků?“ Mac se na něho jenom podívala a pak rezignovaně přikývla.
Jakmile se Mac odpoledne vzbudila, převlékla se do čistých věcí a šla do stáje. Dneska tam hodlala udělat pořádek. Všude se válela spousta vypelichaných kartáčů pro koně, staré deky, vyšoupané sedla a uzdy, polámané vidle a další spousta starého harampádí. Používaná sedla a uzdy visely zaprášené na stojanech u boxů. Mac se s tím dlouho nepárala a nepotřebné věci rychle vyházela na dvůr, odkud to předáci odvezli do kontejneru na cestě. Potom si vzala mýdlo na sedla a jedno po druhém i s uzdou drbala, až se to blyštilo. Pomalu se blížila ke konci. V jedné ze skříní našla svoje první staré sedlo. Jenom se pousmála a sedla si s ním na lavici. Opatrně z něho odfoukla prach.
„Ten nůž potřebovat nebudu. Nic živého zabíjet nehodlám.“nafoukla se asi sedmnáctiletá Mac.
„Budeš muset. Co když spadnu z koně, zlomím si nohu a ty nám budeš muset obstarat jídlo.“namítl její táta.
„Slyšela jsem, že kořínky nejsou k zahození.“ušklíbla se a pobídla svého hnědáka z kopce.
„Ale no tak. Může se ti to hodit. A přestaň se pořád vrtět. Stix je z tebe nervózní.“
„A já jsem zas nervózní z toho, že nevím, co je s Abby“zamručela.
„Je v pohodě, neboj.“pousmál se. „Vidíš tam toho ptáka?“ukázal na nějakého ptáka na stromě.
„Vidím.“přikývla.
„Sestřel ho.“
„Tati…“zamručela.
„No co? Začala jsi hodně pozdě. Musíš to dohnat.“
„Ale to nemusím zabíjet zvířata.“namítla.
„Ale pokud chceš žít na ranči, budeš se to muset naučit. Tak pojď. Střílet jsem tě učil, tak ho sejmi dolů.“pobídl ji a sklouzl z koně. Mac ho napodobila a vzala si nabízenou pušku. Povzdechla si a namířila. Vystřelila a pták spadl dolů.
„Pěkná trefa.“pochválil jí Christopher.
„Dík.“otřepala se a s odporem mu vrátila pušku. Její táta ptáka přinesl.
„Jsem rád, že budeme mít večeři. Plánoval jsem, že pokud nic neulovíš, tak budeme o hladu.“
„To je týrání.“
„Začíná se stmívat. Najdeme si něco na přespání.“pousmál se Chris.
„Jo, třeba nějakou noru.“zabručela a pobídla koně.
„Víš, že se povídá, že tady na tomhle místě, bylo kdysi zabito několik indiánů?“zeptal se Christopher, jakmile založili menší tábor, zapálili oheň a rozložili deky. Oba už měli na sobě další vrstvu oblečení, ve kterém chtěli spát. Mac seděla u ohně a pozorovala plameny, jak šlehají vzhůru.
„Nevěděla.“zavrtěla hlavou.
„No a prý každou noc za úplňku se toulají tady po lesích a navzájem se hledají.“zašeptal. Mac jenom polkla a bezděčně se rozhlídla po tmavém lese a na obloze spatřila kulatý měsíc. Její táta se jenom usmál a lehl si. Za chviličku usnul, na rozdíl od Mac. Ta se jenom nervózně vrtěla. Nechtěla mu říct, že má strach. Ne z nějakých mrtvých indiánů, ale z lesa a ze stínů. Začala se třást zimou. Nechtěla vzbudit otce a říct mu, že se tady přinejmenším necítí dobře. Jakmile se někde blízko ozvalo zakřupání a zahoukala sova, jemně šťouchla do táty. Ten otevřel oči.
„Děje se něco?“zamručel ospale.
„Ehm…“hlesla.
„Pojď ke mně.“usmál se. Mac si k němu přitáhla deku a lehla si. Po chvilce oba usnuli.
Mac se při téhle vzpomínce jenom pousmála a sedlo utřela do sucha.
Předák Nett prošel do kuchyně a v ledničce hledal nějakou vakcínu pro ovce. Trošku nadskočil, když na stole začal vibrovat mobil. Chvilku ho ignoroval, ale pak se podíval na displej. Bylo tam číslo Samanthy.
„Nett Blackburn.“představil se.
„Oh, Nette, je tam někde Mac?“ozvalo se z mobilu.
„Měla by leštit sedla. Proto to nezvedla.“vysvětlil. „Najdu ji. Vydržte chviličku.“
„Jistě.“ Nett vyrazil rychle z domu a vběhl do stájí. „Šéfová! Šéfová, máte telefon!“křikl a proběhl stájí. „Ou.“vydechl, když uviděl Mac ležet na lavici a tvrdě spát. „Usnula. Nechci ji budit. Mám něco vyřídit?“
„Ano. Že se Chris probral.“
„To je skvělé.“vyhrkl Nett. „Vyřídím jí to.“slíbil a odběhl zpátky k práci.
„Šéfová! Hej!“křikl Nett, jakmile se Mac vynořila ze stájí.
„Co?“zeptala se a protřela si oči.
„Volala Sam.“
„A?“vyhrkla Mac.
„Váš otec se probral.“
„A to mi říkáte až teď?! Kde je John?“vykřikla.
„Na pastvině.“
„Na koni?“podivila se.
„Ano.“
„No teda.“vydechla překvapeně. „Tak pak ho pošlete za mnou, prosím.“
„Provedu, šéfová.“přikývl. Mac se nezdržovala s převlíkáním, nasedla do auta a rychle vyjela.
„Tak co?“vyhrkla, jakmile vyběhla schody a uviděla Sam.
„Probral se.“
„A?“
„Chce tě vidět.“
„Je v pořádku?“vyvalila oči.
„Zdá se, že jo.“přikývla šťastně Samantha. Mac vešla do pokoje. Její táta ležel se zavřenýma očima.
„Tati.“hlesla. Otevřel oči a maličko unaveně se na ni usmál. „Jak je ti?“
„Celkem fajn.“
„Já se strašně omlouvám.“vyhrkla. „Nechtěla jsem…nemyslela jsem to tak, tati.“ Po tvářích jí zase stékaly slzy.
„Já vím.“přikývl. „Pojď ke mně.“natáhl ruku.
„Smrdím od koňských koblížků.“škytla s úsměvem.
„To nevadí.“pousmál se. Mac mu dala pusu.
„Tak ale teď tě znova zdupu. Proč jsi mi neřekl, že jde Neeves ke dnu?“zamračila se.
„A co by to pomohlo?“
„Já nevím. Můžu ti půjčit…nebo…teď jsem splatila hypotéku. Další peníze můžou jít na ranč.“
„To po tobě nemůžu chtít. A tolik ani nemáš.“
„Proč ne? Vždyť já na tom ranči prožila nejlepší léta svýho života, tati. Nenechám ho padnout.“
„Mac…je to hodně.“
„Kolik?“
„20 000 dolarů.“
„Dvacet táců?“vyvalila oči. „Dvacet táců. Fajn….a já mám na účtu dvě stovky. Řeknu Johnovi a pak se nějak domluvíme na splátkách.“
„To nemůžeš.“
„Ale jo, můžu. Aspoň dostojím své pověsti zlatokopky u Gladys.“povzdechla si.
„Ginny…“
„Nebo prodej vrtulník. Je z nějaké vietnamské války, nebo odkaď. Armáda ho koupí jako starožitnost.“
„Mám k němu citový vztah.“namítl.
„Tak já nevím. Prodej traktory…na co jich máš šest?“
„Mac…nemáme co prodat.“
„Fajn. Jdu za Johnem.“pokrčila nekompromisně rameny.
„Připadám si jako idiot.“
„Neboj, vezmu si neplacené volno, a dokud budeš v nemocnici, budu se starat o ranč.“slíbila.
„Nemusíš to dělat.“
„Musím.“pousmála se. „Měl by sis odpočinout. Přijdu zase zítra.“
„Děkuju, Ginny.“
a další povídka bude...v sobotu večer, protože v neděli jedu do Rakouska raftovat