U hodnocení jsem přemýšlel mezi 5, 6 a 7/10, ale nakonec zvítězila 7ka, protože přeci jen je to nadprůměrnej seriál. Měl velký klady, ale pár velkejch much. Ty bych zmínil (všechno ostatní by se dalo říct, že se mi líbilo):
1) Výplňový epizody. V podání BSG byly výplňový epizody nudný a bez děje. Epizody typu Scar nebo Black Market byly výsměchem pojmu epizoda, protože u epizody se předpokládá děj. Oproti těmhle dvoum (a pár dalších bylo na tom podobně) je i ta nejhorší Teylovská epizoda oscarovým trhákem.
2) Nekonzistentnost děje. Tohle souvisí s bodem jedna a trpěla tím hlavně druhá a třetí sezóna. Kdyby se děj těhdle dvou sezón odehrál na pěti místech, nikdo by nic nepoznal. Obecně mi v BSG chyběl pocit, že navenek se děj posunuje dál. V průběhu S2 a S3 jsem to málem vzdal a jen nutkání vědět, kdo je další cylon, mě nutilo dívat se dál. Pokud bych to srovnal s Voyagerem - tam jsem měl pocit, že se furt loď blíží k domovu. V BSG to vypadalo, že sedí na místě a trucujou.
3) Baltar. Až do chvíle, kdy popadl v 4x20 pušku, mě vyloženě lez krkem. Byl otravnej a jeho halucinace ještě víc. Hůř k tomu, že ty jeho vidiny nikdo nevysvětlil (anděly mu fakt nebaštim) a v S4 byl se svým křesťanským monoteismem k zabití.
4) Psychotičnost postav. Stagnace postav je jedna věc, ale BSG to dohnala do opačného extrému. Sry, ale nadávání si/mlácení se/střílení se na potkání fakt nemusim. Navíc jsem u postav nepostřeh nějaký stabilní charakter. Tyhle postavy měnily vzorce chování jak ponožky. Jedinej, u kterýho jsem si byl celkem jsitej, že vim, jak se v jaký situaci zahová byl starej Adama. Ostatní byli nestabilní. Kdyby vzpouru v S4 vedl místo Gaety třeba Lee nebo Helo, ani bych se nad tím nepozastavil.
5) Flashbacky. Většinou maj něco dovysvětlit (třeba Razor), ale nepochopiltelný ukázky mladšího Tighe nebo Lee s nějakou ženskou jsou na *****.
6) Technologie. Civilizace, která vyvine nadsvětelný pohon a generátory gravitace, snad už musí být daleko za kabelovýma telefonama, raketama a amputacema.
7) Nedomyšlenost. Star treku lidi vyčítaj, že všichni mluví anglicky. Jenže tam se alespoň vymluvili na komunikátory a každý kultuře dali unikátní vzhled techniky. V BSG mi podobnost, ne stejnost kultury a techniky na koloniích s tou naší přišla jako pěst na oko (patetické ostřižení rohů papírů bylo k smíchu, když stejně fotky na nástěnce byly pěkně hranatý). A ona shodnost jmen kolonií se souhvězdími a řečtí bohové mi přišli zpočátku zajímavé, ale staré řecko určitě nebylo před 150k lety. Taky jsme se nedozvěděli důležitost Héry, když nakonec všechno obstarala Kara (asi zamínka scénáristů proč nechat galakticu letět za cylony), kdo vlastně byla Kara, co se stalo se sedmým cylonem a pod... někdo má záhady sice rád, ale já je radši nakonec odhalené. Lostovké nevysvětlování fakt nemusim.
No a přeci jen tři scény, který se mi vryly do paměti v pozitivním slova smyslu:
1) Scéna u piána "that's the song"
2) Galaktica padá atmosférou a těsně před zemí skočí
3) Kara zadává souřadnice na poslední skok Galacticy