Pomeranč: Chápu tvé scháma správně tak, že jakoby tvoříš paralelní svět, ale zachováváš i ten původní...?
Nakreslila jsem pár případů, pár možností:
(mmch., kreslení timeline je vždycky super, jen je to lepší na papír
)Jedna a dva jsou o cestování časem (neměnném a alternativní linii), další o paralelních vesmírech.
1 - zastupuje to cestování časem, které mám ráda. Tam je jedno, co v minulosti uděláte, nakonec z toho stejně vyplyne ta budoucnost, co znáte a co víc, takhle to bylo od začátku (tedy už v době vašeho narození bylo zapsáno v timeline, že jste něco udělali (pokud jste se vraceli před vaším narozením). Není to Osud, je to prostě tak, plyne to z vaší svobodné vůle, ale prostě Čas ví víc

.
2a - typický příklad cestování, kdy se cestou ruší původní linie. Zachovává se pouze to, co cestovalo, ale vlastně to pochází odněkud, co nikdy neexistovalo (hezké, že). Po změně linie se vytvoří nová v závislosti na změně.
Příklady 2 používalo ST.
2b - Příklad toho, jak někdo cestuje časem zpět a změní linii. Řekněme, že se s tímto hajzlíkem někdo vrátil taky. Ten zas cestuje do budoucna v naději, že se vrátí domů, neví o časové změně, ale ouha, jakmile se dostane do budoucnosti, změnu vidí. Takže hurá zpátky do minulosti a jde se opravovat. Hajzlíka zneškodní, linii vrátí. Je vlastně stejná, i když každý zásah v tomto modelu mění, takže stejná není. Nicméně po nahlédnutí do budoucnosti je vše v pořádku a můžeme počkat na dalšího hajzlíka

.
3a - Zde máme cestování v čase z jednoho vesmíru do paralelního vesmíru. Ten původní tedy zůstane nedotčen, ale změníme nějaký jiný. Dále viz 2a.
3b - Zde časem necestujeme vůbec. Jen do paralelního vesmíru, který je de facto totožný, ovšem s tím rozdílem, že je sám o sobě posunutý v čase, my tedy s časem nijak nemanipulujeme.

Takhle, ono je sice hezké, že se to "víc blíží pravděpodobné správnosti", ale nelze prostě změnit základy světa. To by si třeba Superman takhle jednou letěl a najednou spadnul - proč? Protože je to blbost a fakta vědy to nedovolují...

. Když už, tak to chce aspoň nějak zaonačit a alespoň trochu odůvodnit, ne to prostě najednou změnit.
Jo a mmch., když jsem mluvila o mirror vesmírech, tak jsem nemyslela "ten Mirror", ale všechny paralelní vesmíry

. Jen pro ujasnění.
Miluju tohle teoretizování a schémata...na to si někdy udělám přednášku