Tak se taky svěřím se svými dojmy. Film to je rozhodně povedený, velmi dynamický, vtipný, má spád a vizuálně špičkový.
Právě vizuální stránka člověka okamžitě uchvátí, s onou malou výjimkou zmíněné strojovny Enterprise. Tu bych do dalšího dílu předělal. Jinak vše vypadá fantasticky a neskutečně reálně. Zpracováním film dostává ST na úplně novou úroveň, všechna prostředí jsou dokonale funkční. Lodě působí obrovsky a opravdu věříte, že tam všichni ti lidé žijí. Speciální pochvalu si zaslouží nové efekty warpu. Let vypadá dramaticky jako ještě nikdy, a zrychlení na warp je doslova kulervoucí. To jsem si opravdu užíval.
Herecky si všichni své role viditelně užívají a nikdo nijak nezaostává. Nejvíc se mi líbil Karl Urban jako McCoy, ten sedí až neuvěřitelně. A ze Simona Pegga to nadšení přímo tryská.
Giacchinova hudba funguje celý film spolehlivě a má i několik es v rukávu, které dokáží člověka uzemnit. Takže taky pochvala.
Dějově scénář trochu trpí nutností nacpat do filmu spoustu věcí, ale rozhodně nejde o žádnou slátaninu, to určitě ne. Jen jsem si jistý, že když u dalšího dílu odpadně nutnost všechny představovat, nebudou muset tvůrci vyřazovat některé boční zápletky, aby měl film potřebnou délku. Taky bych se zastavil, protože i když to má dvě hodiny, tak to uteče jako voda. Je to známka toho, že se ani chvilku nenudíte. Osobně bych se připlouval za rozšířenou verzi na dvd. Tady bych nový ST přirovnal k Pánovi Prstenů, který je v rozšířené verzi hutnější, lepší a kompletnější. Možná i díky tempu se někdy neubráníte pocitu, že se to všechno děje nějak rychle. Menší zpomalení filmu a podrobnější vysvětlení pozadí děje bych na dvd uvítal.
Humor. Ten byl ve ST vždycky, tenhle film není výjimkou. Naopak je vtipnější, než mnohé filmy a epizody před ním. Ve většině případu jsou to vtipy či situace trefné. Pro fanouška série je tam několik speciálních momentů. Vůbec cit pro detail se ve vztahu k ST universu projevuje velice pozitivně. Tvůrci mají ST zmáknutý znamenitě, Roberto Orci taky určitě svůj vliv uplatnil důkladně. Odkazy na různé hlášky, místa či postavy se to na plátně jen hemží. Je to něco, co si neznalec sice neuvědomí, ale fanda u toho chrochtá blahem. Hlavně to imho onoho neznalce nijak neomezuje v sledování, ale to už se mi posuzuje hůře.
Závěrem. Star Trek je velká jízda, kterou by si žádný
filmový fanoušek neměl nechat ujít. Přišel by o pořádnou porci zábavy, jeden z vrcholů letošní sezóny a největší sci-fi událost minimálně od nových Hvězdných Válek.