tak souhlasím že každá hvězda je unikátní. mám jenom pocit že když se budu dívat na hvězdu z milionu světelných let a na tu samou z tisíce světelných let tak je těžko na první pohled poznám, že to jsou oni.
Dle mého selského rozumu poznáme tu hvězdu podle ostatních. kde se nachází, jak silně svítí, pulzuje nepulzuje, je u ní nějaká jiná blízká hvězda. Takže teoreticky je rozeznáváme podle určitého vzoru kterému já říkám souhvězdí. prostě nějaký vzor který počítač porovnává s tím co vidí.
A řekni mi, že pokud bych ti přiblížil 10 hvězd které by svítili přibližně stejným jasem a s podobnými vlastnostmi (hvězd je nekonečně a rozlišovacích znaků není tolik) tak se je naučíš rozeznávat a jednoznačně je druhý den poznáš.
Prostě si myslím že počítač porovnává vzájemnou polohu planet ("souhvězdí") spolu s doplňujícími informacemi jako svit, barva, pulzování ... s informacemi které někdo někdy nasbíral.
Nebo je možná tak sofistikovaný že dokáže vytvořit 3d mapu okolí a dle toho rozhodnout kde je.
jinak jak jinak říci kvadrant? sektor? prostě kostky naskládaný vedle sebe a na sobě. či jiný rozdělení