Pro pokec, nebo vaše dotazy jsem vytvořila na Discordu skupinu, přidat se můžete zde: https://discord.gg/WUTta3Dqmz

Obsah fóra Kultura Literatura Co právě čtete?

Co právě čtete?

četli jste nějakou zajímavou knihu a chtěli by jste ji doporučit ostatním - můžete zde.

Příspěvek 29.11.2008 15:29:55
Lirael Uživatelský avatar
Technical Sergeant
Technical Sergeant

Pohlaví: Neuvedeno

Odpovědět s citací

Siria: Kmotr, to je jedna z mých oblíbených. Jeden by to nečekal, ale je to jedna z těch knížek, kdy si člověk sedne s tím, že si přečte pár stránek a najednou je půl dne pryč :D
Myslím, že Twilight si přečtu, až nebude na čtení moc času. Působí to na mě jako ideální čtení do vlaku. Alespoň se dozvím kolik pravdy je na té pověsti "knižní verze Tokio hotel" :lol:

Jinak jsem nedávno dočetla Magii pro začátečníky od Kelly Linkové. Povídky, které Linková píše, se žánrově zařazují těžko - občas magický realismus, občas pohádka... Nejvíc se mi asi líbila povídka Knihovna - už proto, že hlavní hrdina je geek a pomáhá hlavní postavě svého oblíbeného seriálu :D
I believe that when we leave a place, part of it goes with us and part of us remains...
Obrázek

Příspěvek 02.12.2008 20:21:32
Vahisht Uživatelský avatar
Command Chief Master Sergeant

Odpovědět s citací

Kdysi dávno jsem se dostal k jedné moc pěkné knížce. Asi vás všechny zklamu, ale je to knížka ohledně PC. Jmenuje se: Webdesign, nenuťte uživatele přemýšlet od Steva Kruga. Jeho webdesignové teorie jsou vážně moc pěkné, srozumitelné, dobře okomentované a skvělé k využití v praxi. Každému, kdo se pohybuje (i ze zájmu) v tomto oboru tuto knížku doporučuji.

Příspěvek 02.12.2008 21:41:25
Halajda Uživatelský avatar
Senior Master Sergeant
Senior Master Sergeant

Odpovědět s citací

8) Dostal jsem ulítlý nápad do tohoto vlákna, ale Vahisht mě už svou odbornou literaturou trochu předběhl, takže teď nebude tak originální, ale stejně :?

Právě se potácím skrz vrcholné dílo regionalistiky pro první semestr ekonomických škol. Ekonomická a sociální geografie od Touška, Kunce (můj přednášející), Vystoupila (můj cvičící) a kolektivu (tj. tři různí lidi, co za Vystoupila zaskakujou, když má svoje "konference").
Úžasná četba, napínavá od začátku do konce, samé definice, vzorce, grafy, nákresy, teorie, praxe, pojmy... Ta zkouška je předem prohraná bitva :wall:
Publikace přináší ucelený přehled o ekonomické a zčásti i sociální geografii, jež se na širší ekonomickou část bezprostředně váže. Deset kapitol postupně pojednává o dílčích disciplínách a vybraných průřezových tématech v rámci sociálně-geografických věd: vývoji moderního geografického myšlení, geografii obyvatelstva, sídel, zemědělství, průmyslu, dopravy, služeb a cestovního ruchu, světových enviromentálních problémech a regionalizaci. Důraz je kladen na makroprostor světa, resp. jeho dílčí části, ve vybraných případech jsou za účelem komparace doplněny odkazy na Českou republiku. Součástí každé kapitoly je kromě vlastního výkladu také stručná historie dané vědní disciplíny a závěrečná úvaha nad aktuálními trendy a budoucím vývojem. Publikace je určena studentům vysokých škol regionálního, ekonomického a sociálního zaměření i širší odborné veřejnosti.

Kniha vznikla ze spolupráce odborníků tří univerzitních pracovišť: Masarykovy univerzity v Brně, Univerzity Palackého v Olomouci a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. (VŠE sucks - pozn. Halajdy.) Všichni autoři se danou problematikou dlouhodobě zabývají jak ve výukovém procesu, tak v rámci svých věděcko-výzkumných aktivit. Cílem autorského kolektivu je snaha o čtivý text, postavený na odborné euridici, pro názornost doplněný řadou jednoduchých vzorečků, tématických rámečků, schémat, tabulek, grafů a mapek.
Intelligence has nothing to do with politics.
- Londo Mollari

Příspěvek 20.12.2008 17:39:20
Jelda Uživatelský avatar

Odpovědět s citací

jj, přiznávám.. až po uši v Twilight :wink: A to už je co říct, když jsem do nějaký knížky takhle zabranej.. Tahle sága aspiruje na mou oblíbenou. 8)
http://jelda.deviantart.com/gallery

Příspěvek 20.12.2008 18:01:34
Widlička Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Jelda: To som rada, že sa ti Twilight páči. Naozaj skvelá kniha :wink: A aj celá sága, ja už mám zmáknuté aj pokračovanie - Nov/New moon/Nový měsíc a teším sa na ďalšie... A je maximálne nefér, že vy v Česku ho budete mať skôr :D

A momentálne som maximálne zabratá v diele Labyrint od Kate Moss, skvelé čítanie, neviem sa od toho odtrhnúť... Ako sa poznám do Vianoc mi to nikto z ruky nedostane :D

Příspěvek 20.12.2008 18:07:43
Siria Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Já si už posté přečetla Nepřekonatelný greyhound od Marka Sullivana. nádherná knížka, kterou kazí naprosto šílenej překlad :evil: Je to o to smutnější, že o chrtech u nás prakticky žádné knížky nejsou. Tahle je napsána bývalým trenérem závodních greyů a je tam vše - od krmení a výcviku štěňat od špičkových chovatelů z různých zemí (Irsko, Anglie, Amerika, Austrálie), tak i o tréninku aktivních dostihových psů a péči o ně přes krmení, vycházky... Líbí se mi jednak možnost srovnávat styl chovu v různých zemích tak i to, že kniha se nevyhýbá ani vysloužilým dostihákům - téměř stejně velká část jako ta předchozí je věnována právě jim, popisuje vše od možností osvojení takového chrta přes různá rizika třebas s domácími zvířaty, dětmi, zvláštní požadavky na chov, krmení atd. Téměř polovina knihy je pak věnována všemožným nemocem a zdravotním problémům, prakticky vše od psinky nebo cukrovky po zlomenou nohu. Všem, kdo mají rádi chrty, vřele doporučuju. Jediná potíž je, že se fakt těžko shání. Já tu svou získala jen náhodou.

Přiznám, opět jsem četla Tarzana. Je to opravdu skvělá oddychovka, člověk se může začíst a přestat myslet, fantazie může pracovat na plné obrátky. Místy sice trochu šílené, ale ne moc. Příběh snad představovat nemusím, jen upozorňuji, abyste se nenechali zmást televizními zpracováními. Jen mě tak napadá... vykradl Kypling Burroughse, nebo Burroughs Kyplinga? :D

Volání divočiny - má nejoblíbenější Londonovka. Příběh psa Bucka snad ani nemusím představovat. Je pěkná, čtivá, chytla mě, dá se říct, za srdce, ač jsem čas od času u některých pasáží přemýšlela, jestli autor náhodou nebral nějaké drogy či co :D Přesto se mi líbí a můžu se k ní vracet pořád. Oceňuju taky to, že London prostředí nijak výrazně nepřikrašluje, a popisuje vše tak, jak to mohlo být, od krutého chování lidí ke psům, kdy pro ně byli opravdu jen nástroje, které když přestanou správně fungovat, tak se zkrátka vymění, přes těžkosti na stezkách, třeba když se pod saněmi proboří led, útoky vzteklých psů apod.

Zatmění - tak tohle jsem ze zvědavosti (hodně lidí to chválio) četla a byla jsem ráda, že to je jen e-book. Nechtělo by se mi za něco takového vyhazovat peníze. Laciná romantická ptákovinka, kde je na třista stranách popisováno, jak se hlavní hrdinka, která se chová často naprosto nesmyslně, zamiluje do kluka, o němž později zjistí, že je upír. Zbylých padesát až sto stránek tvoří rádoby akce, kdy hlavní hrdinku chce dostat jiný upír. Nakonec ona přistoupí na vydírání a zajde za ním, její kluk se jí snaží zachránit. No, řekněme, že psaní těchto částí autorce vážně nejde. To už i ta romantická část je snesitelnější, ač červenou knihovnu z duše nesnáším. Navíc je kniha napsaná v ich-formě, což dle mě taky o něčem vypovídá. Jediné plus je, že kniha je doopravdy pěkně a čtivě napsaná, ovšem i tak si stěží zaslouží název romantický horor. No, ačkoliv...

Dracula - tuhle klasiku snad ani představovat nemusím. Parádní kniha, kterou jsem měla jako e-book a dlouho sháněla papírové vydání, což se mi díkybohu před časem poštěstilo. Tomuhle říkám horor, a když to srovnám s předchozí... Zkrátka Draculu jsem přes jeho délku téměř přečetla na jeden zátah.

Deník Pána démonů - krásná, vtipná manhva (korejská manga). Sice byla označena jako pro dívky, ale myslím si, že to není přesné, neboť bych řekla, že i klukům by se to mohlo líbit. Zkrátka takové pěkné, oddechové čtení o klukovi, který se náhodou stane jedním z pánů démonů. Je hodně zaměřená na vztahy (pouze přátelské, nehledat žádnou romantiku a už vůbec ne slash!).
"Mohu žít bez rodiny, svých přátel, ale nikoli bez chrta." beduinské rčení

Rekord v Battle Tower: Diamond - 46
Platinum - 20

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek - help these little guys hatch by click :-)

Příspěvek 20.12.2008 19:15:07
Jelda Uživatelský avatar

Odpovědět s citací

Widlička píše:
Jelda: To som rada, že sa ti Twilight páči. Naozaj skvelá kniha :wink: A aj celá sága, ja už mám zmáknuté aj pokračovanie - Nov/New moon/Nový měsíc a teším sa na ďalšie... A je maximálne nefér, že vy v Česku ho budete mať skôr :D

tři knihy jsem si už koupil.. čekám teď na vydání čtvrtého dílu u nás (a taky na pátý v USA)

Příspěvek 20.12.2008 19:19:49
Siria Airman First Class
Airman First Class

Odpovědět s citací

Ono to bude mít pět dílů? :shock: O čem chce autorka proboha ještě psát?
"Mohu žít bez rodiny, svých přátel, ale nikoli bez chrta." beduinské rčení

Rekord v Battle Tower: Diamond - 46
Platinum - 20

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek - help these little guys hatch by click :-)

Příspěvek 20.12.2008 19:43:04
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Bude to mať štyri diely. Piaty bude prvá kniha z Edwardovho pohľadu :wink:

Příspěvek 20.12.2008 19:54:38
Jelda Uživatelský avatar

Odpovědět s citací

přesně tak.. čtvrtá tu bude na jaře :wink:

Příspěvek 20.12.2008 20:02:56
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

U nás bude tretia v máji a štvrtá až nabudúci november. To je nefér nefér nefér :palka: :D :twisted:

Příspěvek 23.12.2008 21:30:11
Klenotka Uživatelský avatar
General
General

Odpovědět s citací

Tak já jsem se teď zakousla do knihy Nanečisto, další kniha od Sergeje Lukjaněnka. Zatím mě jeho ostatní knihy mimo Hlídky až tak nechytly, abych je tak hltala, ale tahle je skvělá. Je to variace na Nikdykde apod., ale asi za tím bude něco víc, jak u něj bývá zvykem. Je paráda číst knihu, jejíž anotace prozrazuje děj někam k první kapitole a dál nic. Je to děsně napínavý. :D
Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.

Příspěvek 05.1.2009 23:07:15
gravidus Uživatelský avatar
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

Josef Svátek - Paměti kata Mydláře - upravená kronika staroměstské katovské rodiny.

První část knihy popisuje cestu studenta medicíny do staroměstské katovny a kterak mu budou jeho znalosti anatomie k duhu.. O tom, že bylo toto povolání plné předsudků a pověr a o tom, že právě Jan Mydlář pomohl k tomu, aby tyto předsudky byly smyty.. V knize je vylíčen způsob života v katovně, mnoho rozmanitých poprav ale i běžné starosti kata (kam postavit sakra tu novou šibenici) a také vylíčená poprava 27 odbojných pánů po r. 1620.

Druhá část začíná po smrti Jana Mydláře st., přičemž meč bere do ruky jeho syn, Jan Mydlář jr., který definitivně smazává předsudky o mistru popravčím (Mydlář může při své svatbě projet kočárem jinou, než do té doby určenou "rasovskou" branou). Kniha také popisuje, jak Mydlář zachránil Staré Město před Švédy, kteří onehdy obsadili Malou Stranu a Hradčany a jak zachránil obyvatele před hladomorem. Kniha končí juniorovou smrtí a krátkou informací o tom jak dopadnul třetí Jan Mydlář.

Musíte vzít v potaz, že je to kronika, ve které se protagonisté obhajují a chválí jak můžou, ale to dělali všichni kronikáři od dob, kdy se naučili vzít pero do ruky.. Nicméně oficiální autor Josef Svátek podal velmi dobrý výkon, aby zasadil knihu do určitého obrazu Prahy a doplnil ji nezbytnými informacemi. Zkrátka udělal z toho knížku jak má být a já jí doporučuji všem, kteří se nějakým způsobem zajímají o dějiny.

Příspěvek 08.1.2009 19:50:34
Vahisht Uživatelský avatar

Odpovědět s citací

Tak teď jsem se začetl do knihy Atlantida od Grega Donegana.

Dostal jsem se kní přes upozornění v tématu Co se jinam nevešlo (má totiž na obalu město které je absolutně stejně jako je Atlantis
http://img171.imageshack.us/img171/3029/snmeksv6.jpg

a pritom nema s Atlantis vubec nic spolecneho)
Doopravdy musím říci, že mě její zápletka chytla. Ta kniha je trochu kultovnější a její četbu doporučuji spíše lidem, co mají drsnější povahu (neboť je zezačátku někde celkem brutálně popsaná scéna. Když jsem jí vyprávěl spolužačce, třepala se z toho a říkala fuj). Každopádně zápletka je vskutku geniální, stejně jako zařazení starých pověstí a nevysvětlených jevů do příběhu. Kdo není slabší povahy, určitě by po ní měl sáhnout.

Příspěvek 09.1.2009 18:01:01
Second Lieutenant
Second Lieutenant

Odpovědět s citací

No tak ja som sa dosť oneskorene dostala k Eragonovi. Najprv som videla film, teraz čítam knihu. To som urobila saaakramentskú chybu. :box2: Tí čo najprv čítajú knihu a potom videli film tak film považujú za priemerný. Lebo nie je podľa deja knihy. A úplne ich chápem, poznám sama seba. (To isté som robila ja, pri zlatom kompase :D ) No a ja som najprv videla film, a teraz sa štvem na knihu že nie je napísaná rovnako :D Aj keď je úplne skvelá. Ale film sa mi zdal v niektorých momentoch lepší. Toľko moja filozofická úvaha :D

Druhá kniha - Draky prichádzajú, no tak tá mi padla náhodou do ruky keď som v knižnici hľadala Eragona. Bola som na písmene E a hneď vedľa bolo D no tak nezober to :D Ale nejako ma to nezobralo. Milujem fantasy ale toto bolo divné. Čary, draky... to sú hlavné body aj v Eragonovi, ale toto sa mu aj napriek tomu všetkému nepodobá. Štýlom písania je to iné, a asi práve ten sa mi nepáči, aj keď to neviem úplne špecifikovať... :hmmm:

Vahist: Musím povedať, že ma tá kniha zaujala. Asi aj kvôli tej obálke, je to sakramentsky rovnaké :D

PředchozíDalší

Zpět na Literatura