tak povidka je tady... a ja taky...sice po rokenrolu unavena, ale porad tady
„Ahoj, něco nového?“zajímalo Teylu, když Mac dorazila do jejich vesnice.
„Ptáš se mě poslední tři týdny na to samé. A já ti poslední tři týdny odpovídám to samé. Proč myslíš, že se za posledních 24 hodin něco změnilo?“opáčila.
„Promiň, myslela jsem…“
„To je dobrý.“ Mac, jako poslední tři týdny, si sundala vestu, vlezla do ohrady k Atilovi, osedlala ho a připnula mu lonž.
„Jde mu to dobře.“poznamenala Teyla o hodinu později.
„Jo. Jde. Jenom myslím, že bude mít menší problém. Bojí se cizích lidí. Tohle ho neodnaučím. Co kdyby sis ho vzala ty? Myslím, že tě zná. Tak za týden to zkusíme, ale dneska jsem chtěla zkusit jízdu.“
„Že by sis na něho sedla?“
„Zkusit to můžu. Je šikovný.“pousmála se a poplácala ho po šíji. „Tak co ty na to?“zeptala se a pořád ho hladila. „Zkusíme to? Nic to není…hodný kluk.“mluvila k němu konejšivě a dala nohu do třmenu. Pomalu se vyhoupla a jemně dosedla do sedla. V tu chvíli se kůň vzepjal na zadní. Mac se nestačila včas zapřít a s výkřikem skončila na zemi. Teyla rychle přelezla ohradu a odehnala Atila pryč. Počkala, než se uklidní, a přivázala ho.
„Jsi v pořádku?“starala se, když viděla, že ještě pořád leží na zemi.
„Já…nevím.“hlesla a ani se nesnažila vstát.
„Zavolám doktora.“
„To je dobrý.“hlesla a převalila se na bok. „Kriste!“
„Máš něco zlomené?“
„Myslím, že ne.“zavrtěla hlavou a pomalu a za pomoci Teyly a ohrady se postavila.
„Dobrý? Posaď se.“
„Ne, dík. Myslím, že postojím.“hlesla a pomalu se protáhla. Sem tam to zapraskalo.
„Ten kůň je šílený.“
„Není. Tohle byla moje chyba. Uspěchala jsem to. Myslela jsem si, že je připravený, ale nebyl. Tak za týden to zkusím znovu. Odsedlejte ho a vyhřebelcujte. Já dneska už další úraz riskovat nebudu.“
„Aktivace zvenčí.“ohlásil Chuck. „Přijímám kód plk. Blackové.“
„Otevřete.“přikývl Sheppard a seběhl dolů. Mac pomalu prošla bránou. „Co se ti stalo?“zajímalo ho, když viděl, jak se drží za bok a jde trošku shrbeně.
„Nic.“odsekla.
„Ale no tak! Vidím tě čtyři roky skoro každý den! Poznám, když ti něco je!“
„Spadla jsem z koně.“
„Nikdy nepadáš.“namítl.
„No tak tentokrát jo!“vyštěkla. „Jdu za Jennifer!“
„Z jaké výšky jsi proboha spadla?“zajímalo doktorku.
„Asi z metru a půl, možná výš.“
„Zlomené nic nemáš. Jenom myslím, že zítra a aspoň další týden se nebudeš moct pořádně pohnout. Napíšu ti neschopenku, jestli chceš.“
„To je dobré. Budou to jenom modřiny.“mála rukou a pomalu se oblíkla.
„Nebudou to jenom modřiny, Mac. Spadla jsi z koně a to je jako by tě někdo prudce strčil, ale je to tvoje věc. Kdyby tě to bolelo, přijď a já slibuju, že ti nebudu říkat, že jsem ti to říkala.“ pousmála se nakonec.
„Jsem pitomá…měla jsem poznat, že není připravený. Myslela jsem, že je, ale nebyl. Vždycky jsem to odhadla, ale tentokrát to nevyšlo. Byl chytřejší a já to měla poznat!“otočila se ještě. „Nevím, co se to se mnou děje.“povzdechla si.
„Zkus popřemýšlet. Poslední tři týdny jsi roztěkaná, podrážděná a vůbec na nic se nesoustředíš. Slyšela jsem, jak si kapitán Lewis stěžoval v jídelně, že jsi ho zbytečně sjela za to, že neměl zastrčenou košili a neměl umyté boty. Tohle nejsi ty, Mac. Vím, že s Johnem máte problémy, ale nevybíjej si zlost na ostatních.“ Mac jenom přikývla a pomalu odešla.
„Pojď, miláčku, zůstaň chviličku v župánku, ať ti není zima.“pohladila Mac Sáru po zádech a posadila ji na svoji postel.
„Tata?“
„Ach jo, kočičko, to je složité.“povzdechla si a učesala jí mokré vlásky. Městem se ozval alarm. „Chviličku tady počkej a buď hodná, ano?“dala ji do postýlky. „Rayi, hlídej.“řekla a odešla.
„Co se zase děje?“zajímalo ji, když dorazila.
„Zase něco naráží do štítu, madam.“řekla Amélie.
„To už je za poslední tři týdny po sedmé!“prskala Mac. „O´Connere! Chci, aby někdo konečně zjistil, co to je! Do rána chci mít na stole předběžnou zprávu!“
„Nevíme, co do toho štítu naráží.“namítl opatrně.
„Tak to zjistěte! Za to vás platí!“vyštěkla naštvaně a odešla.
„Podplukovníku, prosím, běžte za ní a omluvte se jí. To je k nevydržení.“poprosil zoufale George. Sheppard na něho vrhnul jeden nevraživý pohled a taky odešel. „Tak asi ne.“povzdechl si.
„V tom případě jdu zjistit, co to je.“zamručel O´Conner.
Mac se celou noc převalovala. Nevěděla, jak si lehnout, protože ji celé tělo bolelo. Nad Atlantis už začalo svítat, když se rozhodla zajít za doktorkou. Chtěla si aspoň obléct mikinu, ale když zjistila, že skoro nedá ruce dozadu, vzdala to. Vyšla ven jenom v pyžamu. Pomalu se doloudala na ošetřovnu. Kellerová seděla za stolem a psala něco na notebooku.
„Jennifer.“ozvala se Mac potichu. Otočila se a tváří se jí mihl výraz typu „já ti to říkala.“, ale byla zticha.
„Posaď se.“řekla jenom. Poslechla. Doktorka jí pomalu a opatrně vyhrnula tričko. „Panebože.“zašeptala.
„Co je?“
„Od levého ramena, přes lopatku až po pánev se ti táhne obrovská skoro nepřerušovaná modřina. Na druhé straně ji máš na lopatce a dole na pánevní kosti. Nedivím se, že to bolí. Napíšu ti nemocenskou.“
„Jsou to jenom modřiny. Větší, než obvykle, ale pořád modřiny. Prostě jsem spadla na tvrdé.“ namítla.
„To už jsou podlitiny…Mac…“
„Zvládnu to.“
„To chci vidět.“ušklíbla se jennifer. „jsem zvědavá, jak si oblíkneš vestu, když jdeš za pár hodin ven.“
„Zvládnu to.“zopakovala. Doktorka si povzdechla a přešla ke skříni s léky. Chvilku něco hledala a pak po Mac hodila krabičku. Ta ji chytila.
„Co to je?“
„Proti bolesti. Můžeš to brát co čtyři hodiny. Chutná to jako jablko. Nekousat, cucat.“
„Dík.“přikývla Mac vděčně.
„Ty jsi tak tvrdohlavá.“povzdechla si Jennifer. Jenom se pousmála.
„Dobré ráno. Nenávidí tě sice o deset lidí víc než včera, ale přišli jsme na to.“oznámil O´Conner a podal jí papír.
„Ehm…anglicky?“zeptala se a papír vrátila.
„Ve zkratce? Něco jako atomové bomby. Proletět to sem, tak to zamoří planetu na několik set let, o nás ani nemluvím.“vysvětlil.
„Odkud, to asi nezjistíme, že?“
„Ne.“zavrtěl hlavou.
„Nevadí. Myslím, že mám celkem jasnou představu, kdo nás nemá rád.“přikývla. Ze svojí kanceláře právě vyšel Woolsey se Sheppardem.
„Á, plukovníku, za jak dlouho jdete ven?“pousmál se.
„Ehm…asi za…dvě hodiny. Proč?“zeptala se podezřívavě a vrhla hnusný pohled na Johna. Ten jenom sklopil oči.
„Tým pplk. Shepparda půjde s vámi.“
„Je to nutné?“zaprotestovala.
„Ano, je v tom nějaký problém?“
„Ne, pane.“povzdechla si.
„To je dobře.“přikývl Woolsey a otočil se k odchodu. Sheppard seběhl dolů po schodech.
„Pane Woolsey!“zavolala. Otočil se. „Vím, o co vám jde, ale to nevyjde. Oceňuji vaši snahu, ale nepleťte se do toho.“
„Jak daleko je ta vesnice? Já jenom, že mám v půl deváté rande.“zajímalo George. Mac se na něho zamračeně podívala. „Tentokrát je to bioložka. Je tu krátce, tak zabrala rychle.“
„Jste opravdu jako Casanova.“maličko se pousmála. Planeta, na které se objevili, nebyla příliš odlišná od ostatních. Měla stromy, louky, lesy, hory, příjemné klima a asi 5 km od brány malou vesničku. Pomalu se k ní vydali.
„Člověče, ty válíš.“uznal O´Conner.
„Jo, jenom já budu sedět doma.“zašeptal Sheppard potichu. Za horou došli k vesnici.
„Obyvatelé bránu asi moc nepoužívali. Není tu žádná stezka.“poukázal O´Conner.
„Dobrý postřeh.“ušklíbl se Rodney. „Fuj, co to je za smrad?“ohrnul nos, když došli blíž k vesnici.
„Třeba vaří něco dobrého.“nadhodil George.
„No potěš Pán Bůh.“vyprskla O´Conner.
„Je tu až moc velké ticho.“zamračila se Mac. Za celou cestu vesnici nepotkali jediného člověka. Začalo jim to být podezřelé, takže nabili zbraně a měli je připravené v pohotovostní poloze.
„Co to sakra…“hlesl O´Conner.
„To je něčí…ledvina?“zašeptala Mac, když to něco uviděla na zemi. „Ó můj Bože.“odběhla za roh.
„Myslím, že jdu taky.“špitl Rodney a odběhl jinde.
„Vypadá to jako od našeho neznámého přítele.“poznamenal Winterson, když našel jedno z těl. Na náměstí byly mrtvoly a sem tam se povalovaly nějaké vnitřnosti.
„Ehm…pánové…“ozval se za nimi Rodney. Zbytek se otočil. McKaye držel jejich neznámý muž a přiložil mu pod krk nůž.
„Kdo jsi?“zeptal se Sheppard a mířil zbraní, muž mlčel.
Mac to celé sledovala zpoza rohu. Byl to ten samý muž, který zabil toho muže před třemi týdny. Rychle vyskočila, vytvořila ohnivou kouli a hodila mu ji přímo na hlavu. Jenom sebou mírně trhnul dopředu, odhodil Rodneyho a otočil se na Mac, která se v mezidobí začala modlit ke všem svatým, aby špatně posnídal a měl méně síly než minule. K její smůle se tak nestalo. Muž se rozmáchnul rukou, a i když si, jako vždy, automaticky vytvořila štít, zase se proletěla krásným ladným obloukem vzduchem a skončila u stěny protějšího domu, která náraz nevydržela, a tak se podívala někomu do kuchyně. Zůstala ležet na zemi a před očima se jí zablesklo bolestí. Muž se dal na útěk.
„Jste v pořádku?“staral se Winterson.
„Já…nevím…strašně to bolí.“hlesla, sedla si a držela si záda.
„Řekneš mi konečně, co ti je? Vestu máš staženou tak, že se skoro nemůžeš nadechnout, a když jsme prošli bránou, něco sis vzala!“vyjel na ni Sheppard.
„Tobě už nemusím říkat vůbec nic, ale pro tvoji informaci je moje celá levá polovina zad jako jedna modřina!“vyštěkla a postavila se. Winterson jenom protočil oči a rozhodl se, že bude lepší vyklidit pole dřív, než se přimotá do začínající hádky. „A pokud dovolíš, ráda bych se věnovala své práci a dostala nás odsud živé!“skončila to dřív, než něco stačilo začít a vyšla z domu.
„Budeme předpokládat, že to náš drahý přítel nezabalil a někde tady pobíhá s účelem nás zabít. Vzhledem k tomu, že celá vesnice je vyvražděná a není nijak vyspělá, tady pravděpodobně nic nebude.“zkonstatovala.
„Chceš tady ty těla tak nechat?“zeptal se O´Conner.
„Za prvé nejsem funebrák a za druhé největší puzzle, které jsem kdy složila, měly jenom 5000 dílků…tady je těch dílků víc. Jdeme!“
„Je blízko.“zarazila se asi v půlce cesty k bráně a v očích se jí zalesklo.
„Co chcete dělat?“zajímalo George.
„Vy běžte dál a já…si jdu zalovit.“pousmála se.
„Mac, moc tě prosím, nedělej to.“hlesl John.
„Je to moc nebezpečné, že?“ušklíbla se. „Možná, ale vyhraje ten lepší a…to jsem já. Chci ho.“
„Není to žádný neškodný králíček.“namítl Rodney.
„Já vím.“
„Mackenzie, prosím…vím, že to děláš jenom kvůli mně. Povedlo se ti to. Naštvala jsi mě. Tak to prosím nedělej.“zkusil to znovu Sheppard. Jenom se pohrdavě ušklíbla a rozběhla se směrem, kde ho cítila.
„Panebože, ať se jí nic nestane.“zašeptal. „Jdeme.“
Mac za chvilku zastavila a opřela se o strom. Nějak neměla náladu se znova setkat s tou bytostí. Došla k závěru, že to obejde obloukem a dohoní je u brány. Uvědomila si, že to, co udělala, byla obrovská pitomost. Pomalu se vydala na cestu.
„Co s ní mám dělat? Majore, vy ji znáte déle než já.“
„Promiňte, pane, ale já se k ní nikdy nedostal. Ale kupte jí kytku. Tu mají rády všechny.“pousmál se George.
„Máme prosím, lidi.“ohlásil O´Conner. „Vepředu je asi pět známek života…Eagerové.“
„Pojďte, vezmeme to okolo…a hlavně potichu.“navrhl Sheppard a prošel houštím.
Mac se zastavila. Potřebovala se vydýchat. Záda ji zase začaly bolet a cesta ji už dávno přestala bavit. John ji strašně naštval. Vlastně tohle celé dělala z trucu a pomalu jí došlo, že to byla pěkná prkotina. Rozhlídla se kolem sebe. Všude byly stromy, stromy a pro změnu zase stromy. Naštvaně kopla do země. V jednu chvíli se z ničeho nic odehrálo více věcí najednou. Někdo ji srazil k zemi, zároveň jí nad hlavou proletěla energy koule. Ten samý člověk, co ji srazil k zemi, ji zatáhl za strom.
„Armine.“vydechla překvapeně.
„Co tady děláš, Pallas? Tohle je pokusná zóna.“vyjel na ni.
„A ti lidé to věděli? Mimochodem, nevšimla jsem si, že by u brány byla cedule s nápisem NEVSTUPOVAT, POHÍHÁ TU PSYCHOPAT!“
„Vtipné. Je to nepovedený genetický pokus.“
„Nepovedený genetický pokus byl jeden kluk ze školy! Tohle je totální genetický omyl! To jste ho dělali po tmě, nebo co?“
„Špatný den?“opáčil.
„Tak trochu.“přikývla už klidněji. „Zachránil jsi mě. Dík.“
„Jsem tvůj bratr.“
„Jsi Eager.“
„Pokud to vidíš takhle, tak to budeš vydýchávat ještě dlouho. Pojď, dovedu tě až k bráně.“
„Co když nás uvidí tví přátelé?“
„Udělám z tebe zajatce.“
„No to dík.“
„Přestaň! Máme problém ho trošku zvládnout i my. Je rychlý, vytrvalý, chytrý a rád loví.“
„Jde to zabít?“
„Jistě a není to to. Jmenuje se Kelop. Nová rasa.“
„Ambiciózní, ale proč jste nezačali třeba s křížením krtků. Ti jsou přece jenom jednodušší.“
„Krtků?“
„Neřeš.“mávla rukou.
„Pojď už, než mu dojde, co se stalo.“pobídl ji.
„Už by tu pomalu měla být.“staral se Sheppard, když dorazili k bráně.
„Je v pořádku. Určitě.“prohlásil přesvědčeně Winterson.
„Támhle je!“vykřikl Rodney a ukázal na začátek lesa, ze kterého zrovna vybíhala. Z lesa se ozývaly výkřiky, praskání dřeva a byly vidět záblesky energy koulí. O´Conner rychle zadal adresu a všichni proběhli.
Byl už večer. Mac si u sebe četla nějaký časopis, co jí půjčila Amélie a chroustala u toho buráky. Sára dneska měla zůstat u Jennifer, takže měla večer jenom pro sebe. Někdo zazvonil. Nepříliš nadšeně šla otevřít. Stál tam John.
„Co chceš?“
„Omluvit se.“hlesl.
„Hm.“
„Mac, prosím. Na té planetě jsi to udělala schválně, vím to. Ale to je jedno. Choval jsem se jako idiot.“ Celé to poslouchala se založenýma rukama. Sheppard vytáhl zpoza zad obrovskou květinu lilií. „Stála mě 200 dolarů, tak mi ji prosím neomlať o hlavu, protože ona za nic nemůže.“ Mac si povzdechla, kytku si vzala a položila ji na skříňku vedle dveří. Chvilku byla potichu a dívala se jako by jinam, ale potom ho znenadání políbila.
„Nenávidím tě. Víš to?“pousmála se. Přikývl a vešel dovnitř.
O´Conner s Georgem to celé sledovali zpoza jednoho rohu a když viděli závěr, plácli si.
„Pohádka skvěle dopadla, tak já jdu tvořit tu svou.“usmál se George.
„Užij si to.“popřál mu O´Conner.
„To si piš. Co ty?“
„Zveš mě?“
„Na první rande? Asi těžko.“
„V tom případě jdu na kutě. Sám bohužel.“
„Tak to dobrou noc.“
„Víš, co je na usmiřování nejlepší?“zeptal se John, když oba leželi v posteli a hladil Mac jemně po zádech.
„Tohle?“
„Přesně.“usmál se. „Nemůžu bez tebe být.“ Teď se pro změnu pousmála Mac. „Mám tě strašně ráda..“
„Já tebe taky.“
„Ahoj.“pozdravila další den dopoledne Mac Teylu, když dorazila do vesnice.
„Ahoj. Zkusíš to znovu?“zajímalo ji, když Atilu osedlaly.
„Ne, dneska ne. Hele, poslední tři týdny ses mě každý den ptala, co je nového a dneska nic.“
„Předevčírem se ti to moc nelíbilo.“
„No to sice jo, ale…“
„Tak co nového?“zeptala se Teyla s úsměvem. Mac se jenom pousmála.
no doufam, ze se to cekani vyplatilo...dalsi povidka - vanocni - bude ve stredu rano...proboha ne ze mi zacnete psat v sest....rano je pro me tak v pul desate
Jo a jeste, kdyby vas napadl nazev, tak napiste...