Hodně lidí se na mě obrací prosbou o pomoc s výběrem fotoaparátu. Poslední dobou je toho na mě docela dost, takže občas nestíhám. Proto zakládám tenhle topic. Tady se na mě můžete obrace s prosbami o radu nebo když chcete pomoct s výběrem fotoaparátu.
Pokud mě budete chtít zkontaktovat tak můžete napsat tady popř. na Skypa, nebo QIP.
Před výběrem fotoaparátu si musíte uvědomit kolik chcete to foťáku investovat a co chcete fotit.
Skupiny fotoaparátů.
Kompakty
Vhodné pro začínající fotografy. Cena cca. od 3000 Kč
Vhodný pro občasné focení bez větších finančních investit.
Pokud vytáhnete fotoaparát jednou za měsíc, tak kompakty jsou pro vás jasná volba
Ultrazoomy
Vhodné pro pokročilejší fotografy. Cena cca. od 6000 Kč
Ultrazoomy jsou určeny pro pokročilejší fotografy kteří docela často fotí a požadují dobrou obrazovou kvalitu za nízkou cenu. Možností pokročilejších nastavení a případných rozšíření.(různé konvektory) občas jsou nazývány nepravé zrcadlovky.
Poloprofesionální zrcadlovky
Určeny pro pokročilé fotografy, kteří si chtějí a umějí si fotografiemi vyhrát. Cena cca. Od 15 000
Pokud fotíte často a chcete tvořit umělecké fotky a máte dostatek financí tak tohle ideální volba.
Doporučení pokud(trochu to přeženu) si koupíte tělo za 50 000 a pak vám zbude 5 000 na objektiv pak vám gratuluji utratil jste 50 000 a zbytečně protože objektiv nedokáže využít kvality těla.
Další doporučení, pokud po koupi zrcadlovky budete fotit na automatiku tak jste raději měli koupit ultrazoom o v automatice zrcadlovka není.
Profesionální zrcadlovky
Nemusím moc pitvat, určené pro profesionály. Cena cca od 30 000 Kč za tělo
Honba za mega pixely.
Docela zbytečná,hlavně u kompaktů u těch bych doporučoval rozlišení tak max 5 mega pixelů, vice je už spíše na škodu než k užitku.
Pěkné fotky vám udělají v dobrém atelieru i s fotky která je v malém rozlišeni. Radím vám na rozlišení se zas tak moc neohlížejte, je to dalo by se říct důležitý parametr ale ne nejdůležitější.
Tady jsem sepsal takových pár „mini recenzí“.
Na začátek zhodnotím to co mám doma
Olympus E-500
[img][images/thumbs/Colonel%20LAZYjohn_olympus-e-500_13_r.jpg]http://www.fotografovani.cz/images2/olympus-e-500_13_r.jpg[/img]
Dneska už to je docela starý foťák se starou verzí FFT CCD. Nicméně je i dnes velmi dobrý odvádí velmi dobrou práci. Obrazová kvalita snímků je na velmi dobré úrovni, která mi bohatě stačí na velkoformátové fotky které putují na výstavy.
Jediné co mi na něm začíná vadit je to že ve srovnání s novými foťáky je už vážně trochu větší a těžší.
+
stále dobrý foťák
velmi dobrá kvalita snímků
skvěle padne do ruky i když na první pohled vypadá hodně nepohodlně
jeho současná cena
propracované a přehledné menu
velmi dobrý firmware
-
dnes už starší foťák
je baculatější a těžší
docela vysoká úroveň šumu při vyšším ISU
Olympus E-420
[img][images/thumbs/Colonel%20LAZYjohn_olympus-e-420.jpg]http://www.fotoradce.cz/obrazky1/olympus-e-420.jpg[/img]
Zrcadlovka pyšnící se titulem nejmenší digitální zrcadlovka. Je vybavena Live MOS který poskytuje dobrou obrazovou kvalitu která je i při vyšším ISU. Její titul má jednu velkou vadu na kráse a to je uchycení které se pro chlapské ruce vážně moc nehodí. Mám dost malé ruce ale stejně se mi E-420 drží docela špatně. Řada 400 je spíše určena spíše pro holčičí ruce. Co mi ještě velmi vadí je pozice ok pro navlečení popruhu na krk. Umístění vpředu je dost nevhodné jednak co se týče držení ale i následného nošení. Dále mám vůči čtyři sta dvacítce ještě jednu výtku a to je nevyužití tlačítek čtyř směrného ovladače.Tohle se mi nelíbilo už na E-400 myslel jsem že se výrobe poučí, když už má za sebou dva modely ve stejném těle, opak je pravdou. U E-500 nebo E-520 je využit čtyř směrný ovladač pro rychlý přístup např k nastavení ISA nebo vyvážení bíle.
+
malý a lehký
dobrá obrazová kvalita
cena
přehledné menu
dobrý firmware
-
pro chlapy docela malý takže se špatně drží
umístění úchytných ok
nevyužití čtyř směrného ovladače
Olympus E-520
[img][images/thumbs/Colonel%20LAZYjohn_olympus-e-520.jpg]http://blogs.zdnet.com/digitalcameras/images/olympus-e-520.jpg[/img]
Novinka od Olympusu nástupce legendy E-500.
Zatím sním nemám moc zkušeností, měl jsem možnost vyzkoušet ho pouze v ateliéru.
Ale musím říct že to byla krásně strávená hodinka. Tak začínám básnit. Skvěle padne do ruky,je velmi lehký. Obrazová kvalita je dá se říct skvělá. E-520 má vestavěný stabilizátor obrazu který funguje velmi spolehlivě, dále má živý náhled který se občas hodí. Taky má jednu moc pěknou vychytávku a to je dálkové řízení blesků přímo z foťáku. Má spoustu dalších vychytávek ale ty jsem neměl zatím možnost vyzkoušet ale doufám že se já a E-520 po prázdninách setkáme a já budu mít možnost si ho trochu víc otestovat.
+
vestavěný obrazový stabilizátor
živý náhled
dálkové řízení externích blesků
kompaktní a ergonomicky tvarovaný design
přehledné menu
dobrý firmware
-
zatím jsem na žádné nenarazil
Nikon D40
[img][images/thumbs/Colonel%20LAZYjohn_Nikon_D40_1.jpg]http://www.fotografovani.cz/images3/Nikon_D40_1.jpg[/img]
Jeto taková konkurence pro Olympuse řadu 400. Kdybych se měl rozhodovat mezi 400 a D40, tak bych neváhal a zvolil bych Nikon D40 nebo nastupce D40x. S tímhle toťákem mám nafoceno tak 3 hodiny ale mám na něj velmi pozitivní názor. Fotografování je s D40 velmi příjemné. Tělo je dostatečné velké, aby se na něj vešly všechny prsty a zároveň také příjemně lehké. Nikonu D40 bych vytknul dvě věci to, že nemá vestavěný pohon automatického zaostřování a musíme tedy používat objektivy, které mají vlastní motorky. Výběr objektivů tedy omezený , ale ne tragicky. Druhá výtka směřuje k absenci čistění čipu bez kterého se údržba foťáku může velmi prodražit.
+
velmi podprůměrná cena na tak skvělý fotoaparát
skvěle padne do ruky
obrazová kvalita
pěkně udělané menu
rychlý firmware
-
absence vestavěného pohonu automatického zaostřování
absence čištění čipu
Canon EOS 400D
[img][images/thumbs/Colonel%20LAZYjohn_Canon-400D_1.jpg]http://www.fotografovani.cz/images2/Canon-400D_1.jpg[/img]
První zrcadlovka od Canonu která má čistění čipu. Příjemně se drží, její velikost je tak akorát a váha je taky optimální.
Fotky má velmi pěkné, její osmibodový ostřící systém pracuje spolehlivě. Ale má jednu velmi velkou vadu a to je příšerný firmware, který je příšerně pomalý a taky obsahuje spousty chyb. Takže když si chcete trochu víc pohrát s nastavením, tak vám může a taky velmi často stane že vám vyskočí velmi nepříjemná hláška error. Když chcete rychle projet fotky, tak foťák velmi brzo přestane stíhat a fotky projíždí i když už nemačkáte tlačítka. Tyto neduhy neodstranily ani nové verze firmware, sice je mírně potlačili ale pořád tam jsou. Tenhle foťák máme na praxi takže sním musím pracovat velmi často. Tyto jeho chyby velice znepříjemňují práci a taky kazí můj velmi pozitivní dojem na tenhle fotoaparát.
+
obrazová kvalita
čistění čipu
přehledné menu
široká nabídka příslušenství
-
příšerný firmware
Canon EOS 1D MARK III
[img][images/thumbs/Colonel%20LAZYjohn_canon_eos_1d3_zoom2.jpg]http://www.letsgodigital.org/images/artikelen/6/canon_eos_1d3_zoom2.jpg[/img]
Pro zajímavost ještě jeden foťák který mám na praxi. Co říct je to báseň sním fotit všechno je propracované do detailu.
Kvalita fotek je úžasná. Jednou z hlavních je funkce sériového snímání, které je možné rychlostí až 10 snímků za vteřinu, čímž se Canon EOS 1D Mark III. stává v tomto ohledu nejrychlejší současnou digitální zrcadlovkou. Zajímavý je také bezdrátový vysílač WFT-E2 umožňující bezdrátový přenos pořízených snímků přímo do počítače.(užitečná vychytávka)
+
obrazová kvalita
přehledné menu
skvělý firmware
rychlost snímání
skvělé tělo
-
cena(cca.89 999,00 Kč bez objektivu)
Canon 450D
Pravděpodobně budu mít možnost se sním setkat v srpnu.

) a rozhoduju se mezi temahle kouskama: