Myslim si, ze je tazke porovnavat BSG a SG ci uz 1 alebo atlantis.
Ako bolo spomenute niekolko krat, SG ide o vtipne situacie (aj ked niekedy je naznak "temna") kdezto v BSG je tych vtipnych situacii akosi pomenej (aj to casto sa usmev na tvari divaka vyvola nejakym sarkazmom)
Ak sa nejaky fanusik, ktory zhliadol dokladne prve tri serie zamysli, tak moj nazor je, ze to koho poklada za toho "dobreho" nemusia byt prave kolonisti !!
- kto presiel v case mieru spionaznym lietadlom cez "red line" tj. hranicu vytycenu mierovou zmluvou ? kto chcel vazne vyprovokovat vojnu ? to ze obe strany sa vyzbrojili po zuby je jasne. Otazkou je, kto hodil zapalenu zapalku do rozliateho benzinu.
ak si spomeniete na to, ktory model cylona ma ake zmyslanie (teda ako je vykrelsene v seriali), tak zistite, ze niesu az tak "neludski" je to proste len ina filozofia a priznajme si, pri vyklesleni kazdeho cylona mu hned vieme najst v nasej historii niekolko vyznamnych postav, s ktorymi by si mohli "podat ruku" - a to nevravim, jen o tych ludoch, ktorych historia aka sa uci u nas v SR/CR poklada za "zaporakov" alebo prebehlikov z jednej strany na druhu.
zopar prikladov:
- kto dal zabit toho zabijaka (hitmana), ktory mal udajne zabit prezidentku Roswelovu ? Ked Zarek jej posepkal "ja som to nebol - otazka je kto ...."
- vela ludi odcudzuje admiral Cain za to co spravila so svojim XO, ale myslim si, ze v case vojny a pod priamym utokom sa toto opakovalo v nasej historii velakrat, len sa o tom akosi nepise... Niektorym ludom to pripadalo uplne chladnokrvne zabitie, no ak niektori z vas cakaju pocas pripadnej vojny, ze si pred strelbou s nepriadelom najprv vymenia dresy ako v hokeji tak ich asi sklamem. odporucam pozriet film The Departed bez toho aby ste si citali nejaku receziu a potom uvidite peknu takmer reprodukciu skutocnosti - mne u nas v SR pri niektorych (specifickych) zasahoch specialnych jednotiek doteraz nieje jasne, ako je mozne ze dotycni nekladli pri zatykani odpor a "cirou nahodou" neschytali gulku rovno medzi oci.
- stalo by sa v SG aby jedna z hlavnych "kladnych" postav pri miereni zbranu na niekoho za ucelom v podstate "vydierania" (ano bolo to vydieranie) vazne vystrelila s tym, ze dotycneho aj zabila ? You will not shot, you are not like me > bum
Ja som dlhe roky fanusikom SG - preto som napisal takyto priklad, ktory doslova deli tieto serialy (SG a BSG) na dva rozne "zanre" aj ked obe spadaju pod sci-fi
napr. namiesto vtipnych hlasok Jacka ONeila (ja ich zboznujem) mame v BSG taketo:
It's not enough to survive. One has to be worthy of surviving. [commander Adama] - v tej dobe este commander
There is no greater ally, no force more powerful, no enemy more resolved, than a son who chooses to step from his father's shadow. [Romo Lapkin]
preco niektorym vadi, ako sa spravaju niektore hl. postavy "tych dobrych" teda kolonistov ? Odkial mate, ze prave oni su ti "dobri" ? to mate ako v politike, ak by ste sa dokazali upne nezaujato pozriet na vyjadrenia 2 rozdielnych politikov (realnych politikov, nie hociakeho sasa z parlamentu/vlady) tak by ste zistili, ze svojim sposobom maju obaja pravdu aj ked si navzajom uplne odporuju. Skuste sa aj vy pozriet na to trochu nezaujato (tazko po tom, co na zaciatku serialu jedna strana zbombarduje planety, co?)
p.s. ja nenadrziavam nikomu - totiz to je aj dost tazke, kedze cyloni su na oboch stranach a obe strany maju svoju "pravdu". Ja by som to co ini pisali v tomto threade poupravil, nie ze nikto nieje good boy resp bad boy ale, ze NIKTO nieje "dobry" (v tom slova zmysle ako sme zvynuti z nasho idealu ci uz ineho seralu alebo nasej utopistickej predstavy reality) a tym padom vsetci su v danom ponimani vyznamu zli...
len dodam parafrazu z filmu Daredevil: "Za tie roky som sa nieco naucil: NIKTO nieje bez viny ..."
EDIT: opravil som par preklepov ale este ich asi dost najdete (to aby ste ma nepovazovali za dislektika) ale vazne, je pre mna problem sa hlbsie zamysliet a aj zaroven to dobre pisat na mojej "povestnej klavesnici" by to trvalo prilis dlho (MSI M655X - ak s tym NB ma niekto skusenosti)