Taky nemám ráda ankety, ale jelikož jsem se tu tři hodiny patlala s psychologií, tak se potřebuju uvolnit a zapojit závity na něco takového je příjemná změna

Někdy byly doby, kdy jsem opravdu chtěla Daniela nebo Sam někam kopnout. Pak ale přišla epizoda, kde byli výborní, spíš to souvisí s tím, jak jsou napsaní a taky, a to se tu dost řeší, jestli je neznáme odjinud, kde hráli jinak, chovali se jinak atd. Pokusím se o své subjektivní shrnutí, žádné soudy, jen klady a zápory a pak z toho vyberu možná vítěze/poraženého.
Takže to vezmu postupně. Hezky od začátku, postupně, každou postavu, bude to tradičně dlouhé, já neumím psát krátké příspěvky
Jack: Tady není sporu, všichni ho milují, všem chybí. Ale život jde dál, RDA má svůj život, rozhodl se odejít, nechme ho žít.
Daniel: Ze začátku výborná postava a taky jediná, která se za ty roky hodně posunula dopředu, protože vývoj postav tady moc nefunguje. Hrozně moc se mi líbil, nadšený ze všeho. To, jak se často názorově nesešel s Jackem bylo strašně zajímavé, chtěl řešit věci rozumem a dialogem, ne zbraní. Postupně se ale přestalo řešit objevování věcí a arktefaktů, a v sedmé sérii se to zvrhlo v něco celkem jiného. Už to nebylo ani tak o tom úžasném objevování, kde byla Země outsider, ale taky technologicky vyspělejší než většina objevených civilizací. Z SG1 se stala trochu až moc hrdinská show o čtyřech neohrožených hrdinech, kteří vždy a za všech okolností nakopou všem zadky a to se bohužel stalo i s Danielem. V sedmé a osmé sérii, kdy měl úžasné momenty jako Life Boat nebo když vyjednával s Unasy, tak byl skvělý a byl tam záblesk té jiskry, co jsem na něm měla ráda. Teď mi nějak připadá, že tu jiskru ztratil a i MS se zdá už být trochu otrávený, ale to je zase jen subjektivní pohled jednoho člověka.
Na druhou stranu má pořád skvělé přesvědčovací schopnosti a jeho rychlost mluvy je rychlejší než McKayova (někdy bych je chtěla slyšet spolu, ale MS by asi vyhrál

) a když dostane jiný úkol než který přímo souvisí s bojem proti Ori, tak je skvělý. Ale to už se nestává moc často.
Sam: Tady je to u mě naopak. Zpočátku mi moc neseděla, hlavně mi vadila někde hlavně v 8. sérii, kdy prošla emocionálním veletočem, ale ona se zdála pořád stejná...umře jí otec, ona truchlí, když umírá, ale na konci epizody se směje jako by se nechumelilo. Myslím, že by stačilo, kdyby byl ten úsměv trochu smutný nebo měla skleslá ramena..cokoliv. Ale počítám, že ani po takové době si herci moc vyskakovat nemůžou a jak jsme viděli, odstřelit můžou každého, takže si asi radši moc nevyskakují a dělají, co se jim řekne.
Ale taky se mi v 8. sérii strašně líbila jako Replicarter. Nemyslím to nijak zle, ale prostě bylo vidět, jak si tu mrchu užívala a jak si nějakou změnu v roli po těch 7 letech vychutnává. V deváté to trochu vyprchalo, obzvlášť, když se vrátila po živelné Vale.
Ale pokorně přiznávám, že se mi v 10. sérii líbí. Přijde mi víc uvolněná. Nevím, jestli je to tím, že se Amandě narodilo dítě a ona je po porodu víc v pohodě, každopádně se mi to líbí. Možná tomu hodně pomáhá fakt, že už není jediná žena v main castu a má rovnocennou partnerku právě ve Vale, která je úplně odlišná postava a dokonale ji vyvažuje. Myslím, že se i velmi dobře doplňují s Claudií. Dokonce i občas dělá vtípky, což je asi zase tím, že poblíž není Jack a s Mitchellem je vlastně nastejno, tykají si a vládne větší pohoda. Prostě se u mě za poslední rok dost zvedla, nemá hromady textu a technoblábolů a to je dobře (kdyby tak napsali někoho i k Davidovi do SGA, ten z toho textu chudáček už taky blázní...OT

)
Teal´C: Erhg, no tady nějak nevím, co říct

Je to takový ten "tichý a silný typ"

Seriál byl vlastně postaven na konceptu boje s Goa´uldy a on bylo jeho důležitou součástí. Hodně se..no, vyvinul bych úplně neřekla, ale změnil se. Na Zemi je už doma a to jeho střílení jednou rukou, kdy skolí deset nepřátel je sice hodně nadsazené, ale je to jeho (aneb Teal´c umírá pořád free a asi jede na éčku..parafráze Shortyho z FFS

). Na jeho vlasy jsem si zvykla, ale mrzí mě, že už se mi tolik nevěnují. Nemusela by to být nutně Jaffská epizoda, mohl by si snad konečně třeba najít na Zemi holku nebo jít na hokej nebo tak...cokoliv. Ale on je takovým mlčenlivým pilířem, řekla bych
Hammond z Texasu: Velitel, první a jedinečný. Stál za svými lidmi i když to bylo třeba proti rozkazům, dokázal poznat správné od špatného, hájil i zájmy Země. Prostě kabrňák
Jonas: Trpěl tím, čím trpí nové postavy, které někoho nahradí. Lidi ho moc rádi neměli, protože nahradil Daniela a typově mu byl dost podobný. Osobně jsem ho měla hodně ráda a 6. sérii považuju po 2. a 4. na svém osobním žebříčku za nejlepší, protože to bylo zase hodně o tom zkoumání a objevování. Mrzelo mě, že nemohl zůstat a ještě víc mě mrzí, že už nikomu nestojí ani za zmínku. Když Sam řekla, že Ori napadli Langaru, čekala jsem, že se třeba Teal´C nebo Daniel zeptá, jestli je Jonas v pořádku, protože jako jeden z představitelů to nejspíš odnesl jako první a to asi taky proto, že se velmi pravděpodobně nechtěl podrobit. To se ovšem nestalo a to, že jim člověk, s nímž strávili přes rok života, nestál ani za dvě věty navíc, hrozně mrzelo. Chyba postav to není, můžou za to scénáristi.
Mitchell: Líbí se mi. Nechci říct nevadí, toleruju ho, ale prostě se mi líbí. Nová, neokoukaná postava. Líbil se mi i předtím, ale člověk prostě musí vidět Farscape, aby pochopil, jak moc je jeho postava blbě napsaná a jak skvělého Bena nevyužívají. Jeho chování, to, jak Mitchella hraje, jak se někdy trochu teatrálně chová a podle někoho "napodobuje Jacka", tak to je jeho pravé já. On je takový i ve FS a lidé, kteří ho tak neviděli to nemůžou pochopit. Ovšem tím nechci říct, že se všichni musí nutně podívat na Farscape (i když seriál je to skvělý

), jsou tu i takoví, kteří ho mají rádi. Jen čekám na nějakou epizodu o něm, je to relativně nová postava a měli by mu dát prostor se taky prezentovat jinak, než jen v týmu a v uniformě.
Vala: Něco na rovinu. Byla jsem nadšená, když jsem zjistila, že se připojí k main castu. Deváté sérii na začátku, hlavně v prvních epizodách, kdy bylo nutné prokousat se celou tou věcí s Ori, dodávala šmrnc a prostě byla živel a úplně jiná, než ostatní. Její výslech před senátem, kdy si sedla před senátora na stůl a řekla, že mužům stačí velká loď a připadají si silní a mocní, tím mě totálně dostala, jak to bylo prostě najednou trochu víc...no, když řeknu, že tomu dodala trochu sexy nádech, budu mírná

Ale zdá se to jen mně nebo jsou vedlejší postavy vždycky líp dělané než hlavní? Jakmile se z ní stala hlavní postava, primárně z ní udělali hláškostroj. Zpočátku, v té první nudné půlce 10. série, to vůbec nevadilo, byla důvod, že jsem třeba u epizody Morpheus neusnula. Ale pak už se to stalo dost křečovité, protože hlášky prostě nejsou všechno. Její vztah s Adriou postrádá jiskru a napětí, které bych čekala od matky s dcerou. Claudia je vynikající herečka a po shlédnutí FS (ano, zase

) jsem zjistila, že mi k ní ta poloha zase tak úplně nesedí, protože tam hrála přeběhlého vojáka, trochu cynika, kde řekla jeden vtip za sérii. V posledních epizodách to ale napravili, tak doufám, že vydrží, protože je to pro mě pořád oblíbená postava.
Landry: Nový generál, nemá toho zase tak moc na práci a teď ho moc nevidíme. Zpočátku se mu snažili vytvořit trochu nějaký podklad v podobě dcery, doktorky což, mezi námi, moc nefungovalo. Ale líbí se mi ten jeho trochu ležérní přístup, kdy ale na druhou stranu prostě vydá rozkaz a čeká, že ho lidi splní. To je příjemná změna a i herce Bridgese (jako celou jejich rodinu

), mám ráda, takže mně vůbec nevadí.
Tak jak na to koukám, nejhůř mi z toho vychází Daniel. Někdo může říct, že člověk nemůže projít tím vším a zůstat nezměněn...ale nechtěně docílili toho, že část lidí si dělá srandu z toho, že pořád nějak záhadně uniká smrti a tím myslím i to, že protě loď vybuchne a on se náhodou dostane ke kruhům včas a přenese se. A druhá půlka už by ho nejradši viděla nadobro pod drnem. Já dělám oboje, je to sranda a zároveň mi občas leze šíleně na nervy. Takže asi Daniel...
No jo, potřebuju důkladný rozbor

Kerr Avon: Listen to me. Wealth is the only reality. And the only way to obtain wealth is to take it away from somebody else. Wake up, Blake! You may not be tranquilised any longer, but you're still dreaming.