a máme tady poslední část povídky....
Znovu a naposled?,part 4
Najednou vše ustalo. Mac otevřela oči. Všude okolo nich se sbíhali vojáci.
„NESTŘÍLEJTE! NE…NESTŘÍLEJTE!“ křičela, když vojáci cestou nabíjeli zbraně, a držela ruce tak, aby na ně viděli. Neodvážila se udělat jediný krok. Jenom se rozhlédla po ostatních. Leželi na zemi. V tu ránu se jí všechno rozkomíhalo. Svitek vypadl na zem zároveň s majorovým tabletem, který se rozpadl na několik částí.
„Kde jsou naše věci?“ vztekal se Lorne a rázně pochodoval po izolační místnosti.
„Měl byste vědět, že je to asi hodně překvapilo, když jsme se objevili uprostřed místnosti s bránou. Vysvětlíme jim to,“ odpověděla mu Mac a posadila se. Bylo jí jedno, že jsou zavření. Hlavní bylo, že už jsou doma.
„Vám se to mluví. Tohle je vaše realita, ale co my,“ zeptala se maličko zoufale Zuzana.
„Berte to takhle. Už jsme aspoň ve správném čase a máme tady McKaye. Na něco přijdeme,“ snažil se ji povzbudit George. Jenom si odfrkla. Dveře se otevřely a v nich stáli vojáci. Vešli dovnitř.
„Posaďte se, madam, prosím,“ požádali Mac. Pokrčila rameny a sedla si na židli. Dovnitř došla doktorka Kellerová.
„Ahoj…“ pozdravila nervózně.
„My nekoušeme, vážně,“ ujistila ji Mac. Doktorka jenom přikývla a vešla dál do místnosti. „Měla bych vám vzít krev. Abychom zjistili, jestli jste to opravdu vy.“
„Do toho, doktorko,“ pobídl ji George. Jennifer znova přikývla a do ampulek nabrala krev od každého obyvatele izolační místnosti.
„Ehm…ono ti to nepůjde,“ řekla doktorka, když viděla, jak si snaží Mac zahojit ránu po vpichu.
„AERO?“ hádala Mac.
„Jo,“ pousmála se Kellerová.
„AERO?“ nechápal Andy.
„AntiEagerovská Rezidentní Ochrana,“ odpověděl mu Winterson.
„Aha,“ hlesl.
„Vrátím se za chvíli,“ řekla doktorka a odešla následovaná mariňáky.
„Neseme vám něco k snědku,“ strčil do dveří hlavu jeden voják a přinesl velký tác s jídlem.
„Co to je?“ zajímala se Zuzana a zkoumala jídlo.
„Pečené vepřové maso…“ dál se voják nedostal. Ozvalo se sborové zoufalé zasténání.
„Poručíku…ono vepřové je dobré…jen ho nesmíte mít dva dny po sobě. Dneska, pokud si dobře pamatuju, by tam měl být ještě gyros. Mohl byste ho přinést?“ požádala ho Mac.
„To nebude třeba,“ vešla do dveří Jennifer. „Aspoň ne pro tebe. Půjdeš se mnou,“ řekla nekompromisně. Mackenzie jenom pokrčila rameny. „Pro vás ostatní to zařídím,“ slíbila. Mac obklopili vojáci a vyšli s ní z místnosti.
„Sedni si,“ pobídla ji doktorka, jakmile dorazili na ošetřovnu.
„Tak co? Jsem to já?“ zeptala se Mac a vyhoupla se na jednu z postelí.
„Ty jsi naprosto nezaměnitelná,“ usmála se Kellerová. „Co se ti stalo?“ zajímala se a zkoumala výsledky testů. Mac se na ni jenom nechápavě podívala. „Tvoje tričko. Má tam vypálenou díru.“
„Ehm…jo tohle,“ mávla rukou. „Střelili mě a já si to vyléčila…s pomocí Johna,“ vysvětlila.
„Zajímavé. Z toho vyplývá dotaz, proč to neděláš běžně a mně tady jenom přidáváš práci.“rýpla si.
„Ono já většinou nejsem ve stavu, kdy bych mohla něco takového zvládnout, pokud sis toho nevšimla.“pokrčila rameny. „Krom toho je to dost náročné a potřebuju k tomu někoho jiného. Ten se pak cítí stejně jako já, když někoho vyléčím.“vysvětlila.
„Aha. Ale ve stavu nouze….“
„Jo, ve stavu nouze.“přikývla.
„Stiskni to, jak nejsilněji můžeš,“ podala jí míček asi o velikosti tenisáku. Mac poslechla a na malém displeji se objevilo číslo. „Fajn…to není tak špatné.“
„Můžu vidět Sáru?“
„Zatím ne.“
„Jennifer…“ vyhrkla Mac a do očí se jí pomalu, ale jistě draly slzy. „Musím ji vidět… my…byli jsme v budoucnosti. Hodně daleké. Atlantis se zřítila a všude bylo plno…plno koster. Tvoje, Rodneyho, Lornova a…Sarah. Já ji prostě musím vidět,“ snažila se jí to vysvětlit. Jennifer ji pozorovala. Mezi řečí se postavila, a když mluvila udělala pár bezradných pohybů. Doktorka přesně věděla, co bude následovat. Nemýlila se. Mac se otočila zády.
„Mac…“ hlesla jemně.
„Chci ji jenom vidět a obejmout ji. Nic víc,“ zavzlykala a rychle si otřela oči. „Ty netušíš, jaké to bylo…jaké bylo vidět ji pod tou zatracenou skříňkou…“
„Vydrž chvilku,“ řekla a zapla vysílačku. „Chceš něco na uklidnění?“ zeptala se. Jenom zakroutila hlavou. Za pár minut se dveře ošetřovny otevřely.
„MAMI!“ vykřikla Sarah, vytrhla se jednomu vojákovi a běžela k ní. Mac ji zvedla a pevně objala.
„Ahojky, kočičko…“ zašeptala a objala ji ještě pevněji.
„Bywo mi smutno,“ řekla Sarah.
„To mě taky, Sáry…nemáš tušení jak moc.“ Nechtěla ji za žádnou cenu pustit a vypadalo to, že Sarah je na tom podobně. Mac si sedla zase zpátky na postel a Sarah jí seděla na klíně. „Nemůžeš nás z té izolace už pustit. Teda pokud máš výsledky.“
„Už jsem ti to právě chtěla navrhnout. Jste všichni čistí. Woolsey právě povolil ubytování našich dočasných hostů. Máš je na starost.“
„Fajn,“ přikývla Mac a seskočila z postele. „Jdu jim to říct.“
„Otevřete, seržante, prosím,“ požádala Mac jednoho ze strážných, jakmile dorazila do izolační místnosti i se Sarah v náručí.
„Ano, madam,“ pousmál se a přejel rukou po panelu. Dveře se otevřely.
„Fajn a má teď někdo nějaký plán jak se dostat domů?“ zamručela Zuzana.
„Jste volní,“ pousmála se Mac ode dveří.
„Sáro!“ vykřikl mezitím John, vrhl se k nim a obě je objal.
„Zatím pro vás máme dva pokoje, ale pokud budete chtít být sami, pánové, není to problém,“ řekla Mackenzie, jakmile se jí podařilo vyprostit z Johnova sevření.
„Myslím, že to spolu zvládneme,“ podrbal se na hlavě Lorne a podíval se na Greena. Ten jenom přikývl.
„Kolik jsi toho za tu dobu stihla?“ podivil se Sheppard.
„Hodně. Jennifer chtěla vědět, jestli jsem v jednom kuse…“
„A jsi?“
„Jsem,“ přikývla s úsměvem. „Mluvila jsem s Woolseym a cestou jsme se stavily pro něco dobrého, že, Sáro?“ dala jí pusu. „Vezmi ji na chvilku. Půjdu zbytek zavést do jejich dočasných domovů.“
„Kdykoliv,“ přikývl a vzal si ji. S Georgem zamířili na opačnou stranu než Mac s návštěvníky z jiné reality.
„Tak pojďte,“ pobídla je a společně se dvěma mariňáky je vedla chodbou k další věži s ubikacemi.
„Stihla jste toho hodně,“ poznamenal Andy.
„Jo…to, že jsem byla tři dny v budoucnosti, tady nikoho nezajímá. A něco mi říká, že budeme mít ještě problémy s IOA…jakmile zjistí, že jste tady…což bude hned, jak napíšeme hlášení, tak nastanou potíže.“
„Dokdy to hlášení máte mít?“ zajímal se Evan.
„Máme na to dva dny. Jinak Rodney už o problému ví a nadšeně se hádá s Radkem,“ usmála se. Vešli do transportéru a za pár chvil se objevili ve věži s pokoji. Prošli doprostřed chodby a Mac otevřela dvoje dveře. „Prosím,“ pokynula rukou. Pokoje byly úplně jednoduše zařízeny. Jenom postel, stůl a židle. „Kdybyste něco potřebovali, stavte se. Po městě se můžete pohybovat relativně neomezeně.“
„A co si do té skříně mám dát? Protézu?“ ozvala se konečně Zuzana.
„Máte?“ušklíbla se plukovník. Petersonová zapadla dovnitř a oba muži ji napodobili. Mac počkala, než zavřeli a pak přešla k vojákům, kteří s nimi přišli.
„Zůstaňte poblíž. Pochybuju, že se spokojí jenom s tímhle. Jakmile se vzdálí, volejte.“
„Ano, madam.“
„A hoďte se do civilu.“
„Plukovníku, seržant se někam vydal,“ ozvalo se ani ne o hodinu později.
„Kam?“ zajímala se Mac a sotva stačila chytnout padající složku. „Sakra…pár dní tu nejsem a všechno papírování čeká na mě.“zavrčela.
„Směr ošetřovna.“
„Fajn. Hned tam budu.“
Andy Green dorazil k ošetřovně. Pořádně se rozhlídl a opatrně vklouzl do skladu.
„Co hledáte, seržante?“ ozvalo se odněkud z rohu.
„Vy jste snad všude!“ prskl muž.
„Mohl jste říct.“
„A vy byste mi to dovolili?“
„Vím, jak je Lornovi…vím, co mu je a Kellerová to ví taky. Stačilo jenom říct,“ pokrčila rameny.
„Mac má pravdu,“ potvrdila doktorka, která se právě objevila ve dveřích. „Řekněte mi, co potřebujete, a já vám pomůžu.“
„Jak myslíte,“ pokrčil rameny a odešel za doktorkou.
„Mhm…“ zamručela ospale Mac, když přes ní John k ránu přehodil ruku.
„Co je?“ zašeptal.
„Nemůžeš jednu noc spát bez toho, aniž bys mě praštil?“
„Můžu, ale ne u tebe,“ pousmál se a dal jí pusu.
„Mhm…“
„Nebruč zase…vstávej.“
„Mám…skoro volno. MY máme,“ připomněla mu a otevřela oči.
„Fajn, jak myslíš,“ pokrčil rameny a políbil ji.
„Plukovníku…máte volání ze Země,“ ozvalo se z vysílačky.
„Tolik k volnému dnu.“
„Třeba to je jenom tvůj táta.“
„No to určitě,“ prskla a vylezla z postele. Rychle našla uniformu, natáhla ji na sebe a vyběhla ven.
„Tak se pochlubte…“ pobídla Chucka, jakmile doběhla do kontrolní místnosti.
„Parker,“ odpověděl jednoslovně.
„Dopr…“ zavrčela a zapla vysílačku. „Copak máte na srdci, plukovníku?“
„Jsem rád, že jste zase doma.“
„Jo, to věřím.“
„Budeme muset vyslechnout nové hosty.“
„Ne, to nebudete,“ zavrčela. „Je mi líto, plukovníku, ale jsou tady na moji zodpovědnost.“
„Jenže vaše zodpovědnost…“
„Ano?“zamračila se. „Zaručuju vám, že se nic nestane. Atlantis konec,“ rázně ukončila rozhovor a naštvaně si prohrábla vlasy.
„Myslím, že by ti prospěl menší trénink,“ ozvalo se za ní.
„Jestli to je nabídka, tak bych ti nerada ublížila,“otočila se Mac na Ronona.
„Zkusme to,“ trval na svém.
„Fajn. Tak kolem desáté v tělocvičně.“
Zpráva o tréninku Ronona a Mac se roznesla rychlostí světla. Vědělo o tom tolik lidí, že se do tělocvičny málem nedostali. Když se procpali davem a rozcvičili se, postavili se na žíněnky naproti sobě. Tělocvična byla nacpaná k prasknutí. Mac čekala na první výpad. Chviličku kolem sebe jenom kroužili. Ronon vyrazil a Mac se mu vyhla. Pár minut používala tuhle taktiku. Její soupeř se unavil – většinou – a ona to pak měla snazší. Znova uhla, vyskočila a praštila Ronona do krku. Ten pokleknul a vzápětí se po ní ohnal holemi. Jedné stačila uhnout, ale druhá ji trefila po ruce, kterou si chránila hlavu. Odrazilo ji to až ke stěně. Místností se ozvalo zašumění. Sázky se zvyšovaly. Měla dojem, že tu ruku má snad zlomenou. Postavila se a zároveň chytla blížící se hůl. Vytrhla ji a praštila Ronona pod kolena. Znova skončil na kolenou. Mac mu chtěla tyč přiložit ke krku a zápas skončit, ale chytl ji za ruku a přetáhl si ji přes rameno. Vykřikla a hůl ji vypadla z ruky. Ronon se napřáhl, ale Mac udělala jeden kotoul, tyč zvedla a ohnala se. Zastavila se těsně před jeho krkem. Zarazilo ji, že Ronon je v úplně stejné pozici. Tělocvičnou se ozvalo zklamané zahučení. S remízou nikdo nepočítal.
„Hm…prát bych se s ní nechtěla. Mám ráda kosti na svém místě,“ poznamenala Zuzana a nervózně polkla.
„Však nemusíte, vy střílíte,“ poznamenal Andy.
„Taky pravda,“ přikývla.
„Dneska to byla slabé,“ zamračil se John.
„Omlouvám se, trenére,“ ušklíbla se Mac a ručníkem si setřela pot.
„Jsem ráda, že jste se předevčírem udržela,“ vydechla Zuzana. „Nevyhrála bych.“ Mac se jenom pousmála. „Radši střílím.“
„To já taky, kapitáne, ale tohle je skvělý antistres. A ten já dneska potřebuju,“ povzdechla si. Místnost se pomalu vylidňovala.
„Plukovníku?“ozval se ode dveří Evan, který se za celý zápas nepohl.
„Ano.“otočila se na něho.
„Potřeboval bych s vámi mluvit. O samotě.“požádal ji. Mac jenom přikývla. Po chvilce se místnost vylidnila úplně.
„Tak povídejte.“pobídla ho.
„Chtěl jsem se zeptat, jak je na tom můj tablet.“ Mac maličko nervózně přešlápla.
„Ono váš tablet…řekněme, že umřel hrdinskou smrtí.“
„Prosím?“otázal se.
„Asi jsem ho pustila, když jsem omdlela.“přiznala.
„Pustila?...Uvědomujete si, že…“
„Rodney na tom dělá. Všechny data dostanete zpátky. A k tomu nový tablet. Už jsem poslala na Zemi žádost.“
„Mě nezajímá tablet, ale data z něj!“ Prohrábl si vlasy. „To mě uklidnilo, vážně. A věřte mi, že tak dlouho tady být nehodláme.“prskl.
„To já vím, proto to bylo označeno, jako SPĚCHÁ. A je to s Woolseyho podpisem.“
„Super, no u nás to podepisuje doktorka Weirová, avšak nikdy to nepomohlo! Víte, jak dlouho trvá cesta lodí k Zemi a nazpět? Dlouho!“
„Kdo tady mluvil o lodi? Máme ZPM. Zrychlí se to. Věřte mi, když je na tom podpis velitele, tak to jede skoro rychlostí staré škodovky.“
„Aha.“
„Dejte jim pár dnů. Strašně se omlouvám.“
„Když dostanu ty data zpátky, možná vám to odpustím.“odvětil chladně.
„Tak fajn! Víte co? Já nevím, co jsem vám udělala nebo proč se ke mně tak chováte, ale fakt je, že opravdu nemůžu za to, že nás Bohové šoupli do budoucnosti. My jsme tady byli první. Oni si sem prostě přiletěli a dělají, jako by to bylo všechno jejich. Jsou něco podobného, jako Ori v naší galaxii. Jenže tihle jsou vytrvalejší. A dostat se k Diovi je nemožné. Nikdo ho neviděl a nikdo neví, jestli je vůbec v Pegasu, ale kdybychom zničili jeho, Bohové by padli. Jenže my na to nemáme. Tohle je předem prohraná válka. Poslední dobou jenom přežíváme. Kam přijdeme, tam nás zastihnou. Omezili jsme mise na minimum a to je jenom jeden z problémů. Neberte to osobně, majore, ale vy jste jenom další problém. Je to začarovaný kruh a nikdy to neubývá. Naopak. Tak mě prosím nechte dělat moji práci a já vám slibuju, že vás co nejdřív dostaneme domů. Jenom si na mě opravdu nevylívejte vztek, jinak toho budete litovat.“
„Vyhrožujete mi?“zeptal se klidně.
„Ne, ale uvědomte si, že tohle je moje město a není problém vás šoupnout do vězení. Nikdo se nebude vyptávat.“odpověděla ledově a stejně klidně jako předtím.
„Až na mé lidi,“ zamručel. „Musíme se vrátit. Máme ve své realitě sami průšvihy. Dobře, možná jsme podle vašich slov další problém, ale my jsme se o to neprosili. Netoužíme po tom, vám tu znepříjemňovat život. Máme svůj životní styl, který tu nemůže prosazovat. Navíc všichni, co známe, se tu na nás dívají přes prsty.“
„Já vás chápu, ale zkuste zase pochopit vy mě.“povzdechla si. „Upřímně řečeno nás tlačí čas. IOA nemůžu odbývat do nekonečna. A věřte mi, že bych vás nerada viděla ve vězení, ale není problém říct, že jste maličko zlobil, tak jste byl přesunut někam, kde se uklidníte. To byste nechtěl, že ne? Ono přece jenom je lepší se dívat na oceán než na tisíce let starou stěnu.“ pousmála se.
„Jakmile budete mít něco nového, dáte vědět?“zeptal se zdvořile.
„Jistě.“přikývla a nechala ho v tělocvičně samotného.
Evan chvíli sledoval protější stěnu. Zatoužil po své realitě. Právě se bál, že ji nikdy neuvidí. Pocit beznaděje jen obklopil. Otočil se ke dveřím a nezapomenul bouchnout pěstí do rámu. Cítil, jak mu v oku bolestivě zaškubalo. Ignoroval to, poprvé. Zuzana mu nevadila, tedy ne tak, jak na začátku. Vlastně většinu času strávila zavřená v pokoji a odmítala s nimi mluvit. Green se s majorem zapovídal jen za slušnosti. Napětí mezi nimi vzrostlo a byla jen otázka času, kdy si půjdou po krku. Několik dní jim chybělo soukromí, které zde získali jen v pokoji.
„Majore!“zavolala na George na chodbě Zuzana. „Hej, Wintersone!“ Po tomhle se muž zastavil a pohlédl na ni. „Máte čas?“spustila žena, jakmile jej doběhla. „Jde o delikátní záležitost. George na ni zvědavě pohlédl. „No, víte, potřebuju něco na spaní…nemůžu spát nahá!“
„Copak se stydíte spát nahá, když jste sama?“usmál se. Zuzana zrudla. „Pojďte se mnou.“pobídl ji. Pomalu došli do jeho pokoje. „Tak pojďte.“pokynul ji. Petersonová vešla dovnitř. Na první pohled tady vládl chlap. Na zemi se válelo plno kusů oblečení, které okamžitě začal shrabovat pod postel. „Něco na spaní, jo?“zamručel a nakoukl do skříně. „Nechcete mezitím pivo?“zeptal se.
„Proč ne?“pokrčila rameny. George odklusal do ledničky a podal jí plechovku a sám se i s pivem vrátil do skříně.
„Něco mám!“vykřikl, vytáhl tričko a prudce se otočil. Vrazil do Zuzany, která přišla za něho. Pivo se jí rozprsklo na oblečení a zacákalo všechno kolem. „Promiň, promiň….strašně se omlouvám,“vyhrkl.
„To je dobrý. Ale budeš muset najít další tričko,“pousmála se.
„Svleč si to…“
„Majore!“vyhrkla naoko uraženě.
„Abys nesmrděla jak chlap,“dopověděl větu. Zuzana poslechla a vešla do koupelky. Tričko si sundala a namočila. Sama se zabalila do ručníku. Maličko stydlivě vyšla zase do pokoje. Zůstala otočená zády. Proto se maličko lekla, když ji George zezadu objal a políbil na krk.
„Majore…to se nedělá…“vydechla. Otočil ji k sobě.
„Zastavte mě, kapitáne,“pobídl ji a políbil.
„Dost!“ vykřikla a odstrčila jej od sebe. „Stačilo, prostě přestaňte…“ hlesla úplně potichoučku. Opravdu přestal. „Já…už tak z toho bude problém, jestli na to někdo někdy přijde…byla to chyba , majore,“ na poslední slovo dala důraz. Nechtěla to udělat, ale musela. Vztah s nadřízeným důstojníkem nebyl a nikdy nebude povolen. „Považujte to za zpříjemnění situace.“ Na tohle se George ušklíbl.
„Že byste byla nějak skvělá se říct nedá.“
„Jsem ráda, že jsme si to vyjasnili.“ Popadla nabízený předmět, usmála se a odešla. Obě věděli, že přestali v dobrou chvíli. Pokračovat prostě nesměli.
Po tomhle se major Winterson rozhodl, že se alespoň vysprchuje.
Mac si za chůze listovala právě vytvořeným rozpisem služeb. Osobně ho radši nesla Wintersonovi. Potřebovala s ním probrat nějaké chybějící noční. Zarazila se na rohu chodby, když uviděla vycházet Petersonovou z jeho pokoje. Rychle hodila otočku a zašla zpátky za roh. Počkala, až kapitán odejde a až potom pokračovala dál. Zaklepala na dveře.
„Rozmyslela sis to?“otevřel s úsměvem jenom v trenýrkách a v tričku. V tu chvíli ho polilo horko a maličko zrudl.
„Já…“polkla Mac a přešlápla.
„Pojďte dál.“pobídl ji.
„Přinesla jsem vám rozpis služeb. Chybí vám tam nějaké noční.“vysoukala ze sebe a podala mu papír.
„Dík.“hlesl a položil papír na noční stolek. Oba chviličku jenom tak stáli a koukali někam jinam.
„Ehm…Georgi…“ozvala se potichu Mac.
„Nechci to slyšet, ano?“štěkl.
„Když odejde…“
„Zatím to na to nevypadá…“zamračil se.
„Jestli se do ní zamiluješ a ona odejde…bude to bolet.“zašeptala.
„Já vím.“přikývl.
„Ale dokud je tady…“pousmála se. George se na ni jenom překvapeně podíval. Zrovna od ní by něco takového nečekal. „Nezapomeňte na ty služby, majore.“ S těmito slovy vyšla ze dveří. Pokračovala ke druhému cíli. Pokoji majora Lorna. Kupodivu na něho narazila na jedné z chodeb.
„Majore, mohla bych s vámi mluvit?“
„Ano, madam.“otočil se na ni a zdůraznil slovo madam.
„Chtěla….chtěla jsem se vám omluvit za svoje chování. Za to, co jsem řekla…a tak.“
Jak ona nesnášela omluvy. Samozřejmě ze svojí strany.
„Fajn. Beru.“přikývl Evan a otočil se k odchodu.
„Majore…nechci, aby to bylo mezi námi takové.“hlesla. „Nemám ráda, když jsem s někým rozhádaná. Teda pokud pobývá na Atlantis.“
„Stalo se, madam. Omluva se přijímá.“ Znova se otočil.
„Nechcete se jít projít?“navrhla nervózně.
„Jak myslíte,“pokrčil rameny. Vydali se v tichosti na jednu z nejbližších teras. „Chtěla jste se mnou mluvit, nebo jenom potřebujete společnost. Sheppard vás dostatečně neposlouchá?“
„Dobrá, majore, co vás žere?“zeptala se.
„Nic.“odsekl.
„Fajn, když nic, tak nic.“pokrčila rameny a otočila se k odchodu.
„Jak jste se s tím vyrovnala?“zeptal se potichu. Zastavila se ve dveřích.
„Nevyrovnala.“zašeptala. „Uzavřela jsem to. Dělám to tak vždycky.“
„Uzavřela? Jak?“
„Na tohle musíte mít talent, majore. A já uzavírám všechno. Neřeším věci zpětně. Uzavřu je. Ale jednou toho bylo moc.“ Přešla zpátky k němu a opřela se o zábradlí. „Není to tak dlouho, co John umřel.“
„To jako…“vyvalil oči.
„Jo. Zhroutila jsem se. Prostě jsem to nevydržela. Uzavřené kapitoly se nakupily a já se sesypala. S tím, co se vám stalo, majore, se nedá vyrovnat. Jde jenom o to, umět to ovládat. Zkusit na to nemyslet.“
„Nejde to. Vidím to před sebou pořád…“
„Přejde to…časem. V noci se budete budit míň a míň, až to přejde úplně. Zmizí ten pocit bezmoci a nedůvěry, který máte pokaždé, když se setkáte s někým jiným…teda u mě to moc nezafungovalo…“
„Proč?“
„Nevěřím lidem…odjakživa. Ale jedno vím, přejde to.“
„Určitě?“
„Myslím, že jo.“usmála se. „Vy jste na tom jak?“
„Nechci na Zem, takže…“
„Přežíváte.“doplnila ho. „Teď mě budete nenávidět ještě víc a budete si o mně myslet, že jsem naprosto nemožná a namyšlená slepice. Nevybíjejte si to na svém týmu. Oni za to nemůžou.“
„Plukovníku, nejste tak blbá, jak jsem si myslel.“přiznal upřímně.
„Díky.“rozesmála se.
„Co se děje?“zamručel George další den ráno, když dorazil do kontrolní místnosti celkem brzo ráno. V křeslech už seděla Zuzana, Lorne, Andy a Rodney. John stál v jednom rohu a Mac seděla na stole.
„Skvěle. Jsme všichni. Takže Shepp včera večer...“
„Dneska.“opravil ji. „A kde je John ze včerejší noci?“zajímal se s úsměvem. Být v místnosti někdo jiný, tak si to nedovolí, ale vzhledem k tomu, že každý tady věděl, jak na tom jsou, v tom neviděl problém. Mac totálně zčervenala a udělala pár bezradných pohybů.
„Ehm…takže…pamatujete na naše první setkání?“
„Jistě. To je nezapomenutelné.“přikývla Zuzana a zívla.
„K vašemu návratu domů zkusíme použít ten přístroj.“objasnila Mac.
„Není zapečetěný?“zajímal se George.
„Ta páska se dá kdykoliv přestřihnout.“mávla rukou Mac.
„Bude to fungovat?“zapochybovala Zuzana.
„Když se na to pořádně podívám, tak ano.“ozval se Rodney.
„Souhlasíte?“ujišťoval se Sheppard.
„Jinou možnost nemáme.“zamračil se Evan.
„Fajn. Rodney můžeš vyrazit.“přikývla Mac. McKay vyběhl ze dveří a během deseti minut se otevřela brána a on i s týmem prošel.
„Dostala jsem zprávu od Rodneyho.“oznámila Mac v jídelně. Zuzana a její tým zpozorněli. „Přístroj je funkční a za pár minut by měl být zkontrolovaný. Měli byste si začít balit.“usmála se.
„Nemáme co, jsme připraveni vyrazit.“vyhrkla Petersonová.
„Zajděte si do zbrojovny a vemte si výstroj. Za půl hodiny se sejdeme u brány.“
„Jistě.“vyhrkl Green a jako první vstal od stolu a rozběhl se pro věci.
„Dámy a pánové, myslím, že by to všechno mělo fungovat.“vystrčil Rodney hlavu z pod panelu přístroje.
„Myslíte, doktore?“zavrčel Evan.
„Bude to fungovat.“opravil se rychle McKay.
„Co máme udělat?“zajímala se Zuzana.
„Zmáčknout tohle.“ukázal na jeden knoflík.
„Jasně…takže…“nadechla se kapitán.
„Příště to snad bude kavárna.“usmála se Mac.
„Nebylo by marné, kdyby žádné příště nebylo.“zamručel Andy.
„Taky možnost.“přikývla plukovník. „Tak sbohem a hodně štěstí.“
„Vám taky.“kývl Lorne. „A díky.“ Nedbale zasalutoval.
„Něco pro vás ještě mám.“pousmála se Mac a z jednoho batohu vytáhla zbrusu nový tablet. „Je tam všechno.“dodala. Muž si ho vzal a znova zasalutovat. Tentokrát pečlivěji. Ostatní se věnovali svému loučení. George nerozhodně přistoupil k Zuzaně. Nějak nechtěl, aby jej poslala do háje. Nakonec jí podal nějaký balíček. Žena s díky přijala nabízenou věc.
„Ať máte v čem spát,“ zamumlal na vysvětlenou. V tu chvíli kapitánovi došlo, co to je. Donutila se usmát.
„Díky, snad třeba ještě někdy,“ prohodila. Vlastně ani netušila, jestli má něco čekat. Major zakroutil hlavou. Zuzana se rozhlédla a nakonec mu dala pusu na tvář.
„Petersonová?“ ozvalo se. Zuzana přešla k dvojici mužů z její reality. Na ostatní kývla a nakonec zasalutovala.
„Sbohem,“ pípla žena. Ještě stihla věnovat poslední pohled Georgovi a po té Andy zmáčkl čudlík, který jim doktor ukazoval.
Místo, kde předtím stály tři postavy, se zaplnilo oslňující září. Tam, kde kdysi někdo stál, zůstala jen slehlá tráva. George Winterson si povzdechl. Otočil pomyslnou stránku ve svém životě a pomalu se vydal směrem k bráně. Ostatní jej pomalu následovali.
„Tady jste, majore.“pousmála se Mac, když George našla na jednom mole.
„Hm.“zamručel. „Proč máš vždycky pravdu?“zeptal se maličko vyčítavě.
„Cože?“nechápala a pohledem přejela plechovky od piva.
„Kdybych tě poslech…“škytl. „A teď je pryč.“ Bylo jí ho tak líto, že se nezmohla ani na žádnou poznámku. Přisedla si k němu.
„Z tohohle radost nemám.“přiznala. „Vypadali jste úžasně.“
„Tos mi moc nepomohla.“hlesl. Otočila se na něho a vyvalila oči. Po tvářích mu stékaly slzy.
„Ty pláčeš.“zašeptala. Jenom přikývl a slzy si otřel. „Ale no tak. Pojď ke mně.“musela se maličko pousmát. Objala ho. „Ty trdlo, máš tady 120 dalších ženských a ty si musíš vybrat tu z jiné reality.“zakroutila hlavou.
„Ona byla jiná…byla….jako ty…“
„Nežertuj.“vyhrkla a podívala se mu do očí. „Pořád tě to nepřešlo?“
„Já nevím?“pípl a pořádně se napil z láhve s whisky.
„Hodně si toho vypil. Jdem spát.“pobídla ho a vytáhla na nohy.
„Líbí se mi tady.“odstrčil ji a sedl si zpátky.
„Dobrá. Já jdu. Kdybys cokoliv potřeboval, dej vědět.“
„Zůstaň.“požádal ji. Vypadal tak zoufale, že by v tu chvíli udělala cokoliv. Posadila se a napila se taky. Za pár minut toho měla v sobě stejně jako George. Ten zalovil v kapse a vytáhl fotku. Byla na ní Petersonová.
„Strčila mi to do kapsy.“škytl. „Udělali jsme ji včera večer. Jenom tak jsme blbli a ….“ Mac ho pevně objala.
Obě s Mooony doufáme, že se vám povídka líbila a chtěly bychom vás požádat o celkové zhodnocení