Takze spolecna povidka...
Abyste věděli, co se dělo v jiné galaxii a jak se sem zuzana a Rodney dostali ctete tady
Staré návraty
„Vidíš je?“kývl hlavou John, když seděli v jídelně na obědě.
„Koho?“nechápala Mac a krmila Sáru bramborami, rozmačkanou zeleninou a kuřecím masem.
„Wintersona s Amélií. Dívej, jak se na sebe koukají a jak se chovají.“ukázal.
„Od kdy ty se zrovna vyznáš v tom, jak se kdo na koho dívá?“pousmála se, ale zadívala se tím směrem. George s Amélií zcela nepokrytě flirtoval a ona mu to oplácela. Mac jenom protočila oči.
„On si nedá říct.“povzdechla si potichu. „Už se pomalu půjdu nachystat. Za pár minut vyrážíme. Zvládneš to tu?“zeptala se.
„Pokusím se.“usmál se nejistě, když viděl, jak Sarah kolem sebe rozházela kus oběda.
„Věřím ti.“taky se usmála a vstala od stolu. „No, Sáro, dala bych ti pusinku, ale nemám kam. Jseš celá špinavá.“
„Ale já ne.“ozval se Sheppard. Mac se pousmála a dala mu pusu. Potom se vydala směrem k Georgeovi.
„Ehm…majore, nezapomeňte, že za 15 minut odcházíme. Měl byste si pospíšit.“zkonstatovala a oba si prohlídla.
„Ano, madam.“přikývl Winterson. Mac se pomalu vzdálila, ale dobře slyšela, jak Amelii zašeptal, že se sejdou večer.
Planeta byla už od brány zarostlá. Různé druhy rostlin byly všude, kam oko dohlédlo. Pár kilometrů od brány se tyčila budova antického původu. Vzhledem k tomu, že je nezdržovala žádná skupinka natěšených vědců, cesta jim šla celkem rychle, až na nějaké zádrhele v podobě zarostlých stezek, bodavého hmyzu a píchavých rostlin. Po chvíli se prodřeli k budově. Dveře šly úplně v pohodě otevřít, a tak vešli opatrně dovnitř. Podle detektoru známek život nebyl nikde žádný živý tvor, jakéhokoliv typu. Místnost, ve které se ocitli byla velká, prostorná a prázdná. Jenom uprostřed byla konzole. O´Connerovi jenom zasvítily očíčka a vrhl se ke konzoli.
„Opatrně. Hlavně, na nic nesahej, dokud nebudeš vědět jistě, k čemu to je.“varovala ho Mac.
„Neboj, nejsem Rodney.“usmál se. Jenom přikývla a posadila se k Wintersonovi.
„Vy si nedáte pokoj, že?“pousmála se a zkoumala svoji zbraň. George zčervenal.
„Je to nezávazné.“
„Mně je to jedno. Ale kdyby něco, neříkejte, že jsem vás nevarovala.“pousmála se. Najednou se všude kolem objevilo oslepující bílé světlo. Po chvilce zmizelo.
„O´Conner! Jestli se teď otočím a u zadku budu mít ocas, tak tě přerazím!“zavrčela Mac a vyskočila.
„Nic se nestalo. Vše je jako předtím.“ujistil ji.
„Jsme pořád ve stejné galaxii a na stejné planetě?“nadhodil Winterson.
„Stoprocentně.“přikývl.
„Fajn, tak pokračuj.“dovolila mu Mac.
„Nemám z čeho. Všechny data se ztratily…..nic tu není.“prohlásil smutně.
„To se mi nelíbí. Vrátíme se.“rozhodla.
„Ale….“zaprotestoval
„Říkal jsi, že se všechno ztratilo, tak co řešíš?“
„Ale, co když….“
„Pojď!“
„Ignorante!“zavrčel.
„Já to slyšela.“křikla, i když už byla u dveří.
„Neplánovaná aktivace zvenčí!“ohlásila Amélie.
„Zapněte štít!“křikl Lorne, který měl službu, od brány.
„Nejde to, pane!“odpověděla.
„Jak to?“
„Nemám tušení, majore.“ Najednou se bránou přikutáleli dva lidé. Lorne a zbytek bezpečnostního týmu na ně namířili. Žena se po nějaké chvíli odhodlala a otevřela oči. Zdálo se, že to samé udělal i muž. Chvíli na sebe koukali, nakonec se iniciativy ujal muž, k údivu všech to byl doktor McKay:
„Ok, nechcete slézt, Petersonová?“ Petersonová se ušklíbla:
„Člověk se vám snaží zachránit život a vy?“
„Blablabla.“
„Přesně tak,“ vyškrábala se na nohy. „A do kelu!“
„Co je?“ zeptal se Rodney a taky se postavil. „Ksakru,“ ujelo mu. Zjistil, že hledí do P-90 majora Lorna a že se nějakým záhadným způsobem objevili na Atlantis. Oba dva na sebe vyděšeně pohlédli a nasucho polkli.
„Ok, tak zdá se, že se projdeme do vězení. Co vy na to?“ prohodil ne příliš radostně Lorne. Nic jiného jim nezbývalo, než ho následovat.
„Neplánovaná aktivace zvenčí.“ozvala se o pár minut později znova Amélie. „Kód majora Wintersona.“ SG-16 proběhla bránou.
„Jste tady brzo.“poznamenal Woolsey seshora. „Ale to vůbec nevadí. Měli jsme před chvíli menší příhodu.“
„Jakou?“zamračila se Mac, sundala si zbraň a podala ji jednomu mariňákovi.
„Měli jsme nezvané hosty. Jsou už ve vězení. Tvrdí, že jsou z odsud. Mají uniformy stejné jako my a ví toho hodně o Atlantis.“
„Hm. Lidé?“
„Ano.“přikývl Woolsey.
„Jdu se tam podívat.“povzdechla si Mac.
„Ahoj, co se stalo. Kdo to je?“zeptala se, když dorazila k vězení.
„Přikutáleli se bránou. Ta žena tvrdí, že je od letectva a na Atlantis prý slouží něco okolo půl roku a ten muž…je to McKay.“odpověděl jí John.
„Rodney? Vždyť jsem ho viděla před chvilkou.“
„Je to druhý Rodney.“
„Panebože. Proč Rodney? Proč ne třeba Jennifer?“hlesla Mac. „Mimochodem, kde je Sára?“
„Spinká.“
„Aha. Myslíš, že to nemůže být trik Eagerů?“
„Jsou to lidé. Eagery bys poznala.“namítl.
„Pravda.“přikývla. „No nic, tak já jdu zjistit, co jsou zač.“ Vešla dovnitř vězení. Oba vězni se postavili.
„Chci tu ženu.“poručila Mac a ukázala na kapitána Petersonovou. Jeden ze strážných vypnul silové pole, otevřel mříže a pokynul kapitánu. Ta vyšla.
„Odveďte ji do izolační místnosti.“
„Posaďte se.“pokynula ji Mac a ukázala na židli. Petersonová se neochotně posadila. „Tak jo. Vzhledem k tomu, že jsem velice netrpělivý člověk, tak to vezmeme rychle. Zkuste mi na všechny otázky odpovědět najednou a pravdivě. Pokud to nepůjde po dobrém, vezmeme to po zlém. Dotazy?“
„Kdo jste a jak po zlém?“ Přece jenom Zuzka sama nevěděla, kdo je ta blondýnka. Mohl to být nějaký Wraitský vtípek.
„Plukovník Mackenzie Blacková, vojenský velitel téhle základny. Tákže…?“ Druhou část otázky nezodpověděla.
„Jsem kapitán Zuzana Petersonová.“ Tolik k představování.
„Výborně, kapitáne. Jak jste se sem dostali?“
„Nemám nejmenší tušení,“odpověděla Zuzana popravdě. Přesto odpověděla poněkud ironicky a přitom se poškrábala na hlavě.
„Ale no tak. Chcete mi říct, že jste se tady dostali omylem? O téhle planetě nikdo neví. Teda pořád v to doufám.“
„Vážně, nelžu vám,“ ospravedlňovala se Zuzana. Její lítost byla poněkud přehnaná. „Byli jsme na nějaké planetě, samé rostliny, tráva, však víte. Skupinka vědců se zase v něčem hrabala,“ Mac se jenom pousmála. Tohle až moc dobře znala, „ a najednou se objevilo bílé světlo a …překvapení, byli jsme tady.“ Kapitán skončila, více k tomu neměla. Zdálo se, že to plukovníkovi nestačí. Stále ji sledovala.
„Vážně víc nevím,“ rozhodila ruce Petersonová. Tentokrát už zněla zoufale.Mac si jenom povzdechla. Tahle ženská ji začala neuvěřitelně štvát. Mluvila lehce ironickým hlasem s nepřesvědčivým tónem.
„Takže, přístroj, planeta?“
„Jo, představte si to a pokud se budete vyptávat na Atlantis, tak nemohu sloužit.“ Po tomhle si Mac povzdechla, neměla na to buňky.
„Víte co? Tohle nemá cenu. Zkusím to s tím druhým McKayem.“ Pokynula strážím a ti vzali kapitána zpátky do vězení. Rozhovor skončil.
Rodney seděl na zemi a koukal před sebe. Byl naštvaný, na sebe, na vědce, na všechny. Nechtěl ani vědět, co teď Zuzka asi prožívá. Sám znal spousty nehezkých výslechů a dokonce se i nějakých zúčastnil, nedobrovolně, samozřejmě. Doufal, že nic nepoví a dokonce by jí nemuseli ani ublížit. Byl příliš zabrán přemýšlením, a tak si nevšiml postavy, která stála u mříží.
„Hej, McKay,“ upozornil na sebe někdo šeptem. Rodney potřásl hlavou asi se mu to zdálo. Ten hlas znal, ale ten člověk dávno zemřel.
„Netrucuj!“ Tohle bylo na vědce příliš. Zdvihl hlavu a zamračil se na neznámého. Jenže jeho zamračení dlouho nevydřelo. Během okamžiku stál na nohách:
„Co tu do pekla děláš? Máš být mrtvej!“ Rodneyho pohled padl na omáčenou stráž, tohle nebylo dobré.
Muž před celou se usmál: „Taky tě rád vidím! Jak si se měl? Máš přítelkyni?“
„To není vtipný!“ vyjel na něj Rodney. Muž se usmál a poškrábal se těsně pod černým okem.
„Ne není, ale věř tomu, že jsem tě přišel zachránit,“ znovu se usmál.
„Forde! Jak si se sem dostal?“ Vědcova tvář rozhodně nevypadala přátelsky, ale jak by jste se tvářili vy, kdyby jste potkali někoho, kdo měl být mrtvý a ke všemu byl na “drogách“?
„Jak jsem se dostal? Dobrá otázka,“ Aiden přešel tak, aby na něj vědec lépe viděl, „byl jsme zrovna na té planetě, když jste se tam objevili. Následoval jsem vás. Dokonce si i myslím, že ta kočka, co je tu s tebou, si mě všimla, tedy věděla o mně...No, každopádně jsem tu.“ Rodney ustoupil od mříží a tím dal jasně najevo, že mu nevěří.
„Dobře, vidím, že se nespokojíš s polopravdou,“ zase odhalil své bílé zuby, „když jsem tenkrát utekl z té mateřské lodi, tak jsem se potuloval. Procházel jsem bránou, zabíjel Wraithy, sbíral enzym do zásoby. Jenže mi čím dál více docházela munice. Potřeboval jsem něco, co by mi dalo převahu nad Wraithy a našel jsem to,“ vypadal jako malé dítě. Radost v jeho očích brzo pohasla. McKay si založil ruce na prsou, jeho obličej byl neutrální.
„Jsi neoblomný,“ zažertoval Ford, vypadal, jako by byl opilý, „ pravdou je, že poslední dobou nemám takové štěstí na Wraithy, enzymu ubývá a to zařízení, které jsem ukradl, ta převaha nad ostaními, občas nefunguje. Prochodil jsem spoustu planet, hledal jsem vás a pak jste doslova přišli ke mně.“
„Dobře, řekněme, že ti věřím, ale jak to, že jsme tě neviděli?“ Aidenův smích byl strašný: „Myslel jsem si, že jsi génius! Dokážu se díky tomuto,“ názorně ukázal malý přístroj na svém levém zápěstí, „stát neviditelným.“ Muž ve vězení se uchechtl:
„Poslední dobou ti to vypadává.“
„Jo a co? Tak to občas vypadne, ale ty to zpravíš!“ Fordovo chování značilo, že enzym dochází.
„Ehm, no jasný!“ Rodney začal rozhazovat rukama jak pomatený, „jasně, hned ti to opravím! Vím, co to je a jak se to používá, vlastně mám všechno své vybavení u sebe! Jen mi to podej skrz to silové pole!!!“ Během svého výbuchu přecházel po cele a splašeně rozhazoval rukama. Když se konečně zastavil, tak si uvědomil, že tohle by přesně udělala i Zuzana. Přepadl ho ještě větší vztek.
„Bez problému,“ prohodil Ford. McKayovi oči se zavřeli.
„Ty idiote,“ prohlásil, „nikam s tebou nepůjdu a nic ti neopravím, dokud nezjistím, co je s Petersonovou.“ Sám se divil, že to řekl, ale byla to pravda. Nemohl ji tu nechat a dokonce ani nevěděl, jak se vrátit. K čemu by mu ten útěk byl.
„Jak chceš,“ zasyčel naštvaně Ford a zmizel mu takřka pře očima. Někdo přicházel.
Rodney si rychle domyslel, že Aiden Ford, bývalí poručík, zmizel někde ve městě. Tohle bude muset říct Zuzaně a dokonce si přál, aby ten kdo přicházel byla ona. Nemýlil se. Stráž tvořena čtyřmi muži ji přivedla. Prvně si nevšimli omráčených druhů a tak začali otvírat vězení. V polovině se zarazili a ohlédli se. Dva se okamžitě vrhli ke stráži.
„Plukovníku Blacková,“ hlásil jeden.
„Tady Blacková, stalo se něco?“ zaznělo z vysílačky.
„Ve vězení máme dva omráčené, měla byste sem přijít.“
„Už jdu,“ ozvalo se rychle v odpovědi. Zbylí dva mezitím šoupnuli Petersonou tam kam patřila, do cely.
Znovu opadlo silové pole a Zuzana vešla do cely.
„Vy nemáte modřiny?“ podivil se Rodney. Byla to velmi pěkná a smysluplná věta, kterou ji přivítal.
Petersonová na něj pohoršeně koukla: „To bych je jako měla mít?“
„Vždyť vás vyslýchali!“
Zuzana jen protočila panenkami: „Tak vám teda děkuji...počkej, až si vás vezmou, doporučím jim to, když tolik prahnete po mlácení.“
„To jsem neřekl,“ bránil se vědec.
„Ale řekl!“
„No to ne!“ McKay udělal krok k ženě, tím se vzdálenost tří metrů mezi nimi zkrátila na dva a půl.
„Doktore McKay, ještě nejsem hluchá ani blbá!“
„Tím druhým si nejsem tak jist,“ uchechtl se.
„To jste přehnal!“ Vzdálenost byla alarmující, už jen dva metry!
„Nevím kdo to přehání,“ nevinný pohled by ho asi nezachránil, byla to Mac, která zakročila.
„To by stačilo!“ řekl ženský hlas, který zněl příjemně. Oba dva rázně umlčel. Rodney pohlédl na ženu a znalecky si ji prohlédl. Pokud Ford označil Petersonovou za kočku, tak ho zajímalo, jak by označil ji. Před ním stála pěkná, modrooká, štíhlá blondýnka. Usmál se na ni, avšak ona mu úsměv nevrátila.
„Čím vděčíme za vaši návštěvu?“ začala ji Zuzana přehnaně divadelně vítat. „jsem to ale! Posaďte se, jako doma! Nestyďte se!“ Žena nevypadla, že by měla na podobné vtípky náladu. Stále se s kapitánem měřila pohledem.
„Rodney, asi ji neznáš, ale dovol, abych ti představila plukovníka Blackovou. Ženu mnoha tváří! Skvělou kuchařku...“
„Ticho!“ vyštěkla Mac, „řekněte mi, jak jste dokázali tohle!“ Její ruka ukázala na omráčené vojáky.
„Nebudete mi to věřit, ale nevím,“ připustila už klidným hlasem kapitán.
„Vážně, kapitáne? Ale myslíte si snad, že věřím na duchy?! Je tu někdo s vámi?“
„Ne, proboha! Vidíte tu snad někoho krom nás?“
„Mám toho dost!“ prohlásila plukovník a zahleděla na Petersonovou. Zmatená žena v cele nechápala její počínání. Sledovala ji, ale po chvíli ji začala bolet hlava. Chytila se za spánky.
„Krucinál, ať děláte, co děláte, tak toho nechce!“ zaprosila, ale blondýnka ji pravděpodobně neslyšela.
Mackenzie byla vytočená, pravděpodobně jako Zuzana. Rozhodla se, že ji proskenuje, pomocí telepatie, alespoň to nebude muset z ní páčit. Zahleděla se na ni a soustředila se. Během chvilky mohla číst její myšlenky, obavy, všechno. V její paměti se objevila na planetě, kde byla dnes. Byla přesně taková, jak si ji sama pamatovala. Viděla jak Zuzana nekompromisně tlačí před sebou jednoho botanika. Vypadalo to vtipně, když žena táhla za sebou o hlavu většího muže. Slyšela nadávat McKaye na vědce, který mačkal tlačítka. Stála vedle něho a viděla na tabletu, jak narůstá energie. Cítila pocity Petersonové a slyšela myšlenky, které se jí honili hlavou. Viděla záblesk, přesně ten, jaký zažila. Dokonce i přistihla jak Zuzana sráží k zemi Rodneyho a snaží se ho ochránit. A pak otevřela oči na Atlantis. Přestala. Takže v se tu objevili náhodou a nemohli za to. Tohle mohl být problém, avšak nevysvětlovalo to omráčené stráže.
„Jak jste to udělali?“ zeptala se již vlídnějším hlasem plukovník, „a odpověď typu: železnou tyčí, slyšet nechci!“ Zuzana mlčela, nevěděla, co se tu stalo a navíc ještě byla v šoku z toho, co jí udělala Mac.
„My jsme to nebyli,“ zakuňkal Rodney.
„A kdo teda?“
„Aiden Ford.“
„Cože? Nějaký příbuzný Harrisona Forda?“ podivila se Mac. Zuzka byla stejně zmatená jako ona.
„Neznáte ho. Když jsme přišli na Atlantis, tak byl jeden z mála vojáků, kteří to riziko podstoupili. Brzy se stal členem týmu Shepparda, avšak při obraně Atlantis se stal závislí na Wraithském enzymu. Opustil Atlantis a jeho místo zastoupil Ronon.“ Mackenzie kývla, věřila mu a celou historku si ověřila. Rodney ji takřka propaloval pohledem, čekal že něco řekne, ale ona mlčela. Zuzana nechápavě strčila do McKaye: „Wraithský enzym?“ Vědec kývl. „Fuj.“ Její obličej se zkřivil nechutí.
Mac nakonec kývla na stráže: „Propusťte je.“
Najednou se městem ozval alarm.
„Co zas?“zavrčela Mac. „Co se stalo?“zeptala se vysílačkou.
„Madam, potřebujeme vás v kontrolní místnosti.“odpověděl vyděšeně Chuck.
„Už jdu.“vyhrkla a rozběhla se do kontrolní místnosti. Ostatní ji následovali.
V kontrolní místnosti bylo velké pozdvižení. Lidé zrovna uklízeli spadané papíry a dole se ozývaly zvuky boje. Mac se naklonila přes zábradlí. Dole se zrovna pral Ronon s nějakým mladým černochem, kterého neznala.
„Hej!“křikla. Mladík zvedl hlavu a když viděl, že zvolání patřilo jemu, uhodil Ronona do tváře, co nejsilněji mohl. Ronon se skutálel po třech schodech dolů, kde zůstal ležet. Mac překvapeně zamrkala. Nikomu, kromě ní a ona na to byla patřičně hrdá, se Ronona ještě nikdy, co pamatovala, nepodařilo porazit. „Kdo jste? A jak jste se sem sakra dostal?!“
„Vás ještě neznám.“usmál se Ford.
„Já vás taky ne, takže jsme na tom stejně.“ušklíbla se a sešla k němu dolů.
„Jsem poručík Aiden Ford.“
„Ten, co omráčil stráže? Konečně vás poznávám. Jsem hlavní vojenský velitel téhle základny.“
„Co se stalo se Sheppardem?“
„Změnilo se velení. Co chcete?“
„Těžko říct.“pokrčil rameny.
„Tak já vám pomůžu…Co kdybyste se se mnou šel projít.“navrhla a přišla zase o kousek blíž.
„Zásadně nikam nechodím s nikým, u koho nevím, jak se jmenuje.“pousmál se. Věděla, že si s ní hraje a čeká, jestli něco udělá. Rozhodla se, že na chvilku přistoupí na jeho hru.
„Fajn. Jsem plk. Mackenzie Blacková.“
„Zajímavé.“přikývl a zaútočil. Mac se jeho útoku nohou vyhla a dala mu ránu pěstí. Rychle se otočil a ránu jí vrátil. Byla tak prudká, až skončila na zemi. Rychle se zvedla a rychle vykopla jednu nohu a vzápětí druhou. Ford odletěl dozadu. Otřepal se, vstal a něco zmáčkl na přístroji na zápěstí. Místnost naplnil vysoký táhlý zvuk, při kterém všechny začaly bolet uši. Najednou se ozvalo praskání. Ford se jenom podíval ke stropu, pousmál se a zmizel. Mac se jenom stačila podívat nahoru a zjistit, že je to v háji. Strop se zřítil a ona s výkřikem skončila pod ním.
Během chvíle dorazil Winterson s Sheppardem. Oba zůstali stát ve dveřích jak přimražení. Některé počítače byly nezvratně zničeny. Trosky se válely po okolí a celkově to působilo zvláštním dojmem. Nikdo z přítomných se nedokázal pohnout. Ten, kdo to udělal, bude za to pykat o to se postarají. Právě byla zničena část jejich snu, práce a domova. Na tomhle se shodli. Sheppard rychle prolétl očima místnost s bránou. Dole pod schody ležel Ronon a v troskách…
„MAC!“křikl a seběhl po schodech. Většina jenom zalapala po dechu. „Zavolejte Kellerovou!“křikl ještě a začal odhrabávat trosky. Za chvilku se k němu připojil George, oba McKayové i Petersonová. „Je tam zaklíněná.“hlesl, když odhrabali dostatek suti.
„Ten strop se může kdykoliv znova zřítit.“upozornil zdejší Rodney a podíval se nahoru, kde mohl vidět hangár jumperů.
„Hej, Mac, prober se.“popleskal ji po tvářích John. „No tak…Tak je to dobře.“pousmál se úlevou, když se pohla.
„Co…?“nechápala.
„Hlavně se nehýbej, dobře? Za chvilku tě odsud dostanem.“řekl.
„To je…?“vyvalila oči, když se podívala nahoru, kde čekala strop.
„Jo.“přikývl Winterson.
„Parchant.“hekla. „AU!“sykla, když se snažila pohnout.
„Řekl jsem ti, ať se nehýbeš!“zavrčel Sheppard.
„Vím. Bylo to hodně rychlé.“
„Co?“
„Ten pád. Nestačila jsem ten štít udržet. Jakmile to na mě dopadlo, myslela jsem, že mi hlavou projel přinejmenším oštěp.“
„No, ale zbrzdilo to ty trosky. To se taky počítá.“pousmál se George.
„Jo.“přikývla.
„Co se stalo?“zeptala se udýchaná Jennifer, když si všimla trosek.
„Zřítil se strop.“informoval ji stručně Sheppard.
„Pohneš nohama?“zeptala se doktorka.
„Vzhledem k tomu, že mi na nich leží asi metrák něčeho těžkého, tak ani ne.“odpověděla jí Mac.
„Uzvednete to?“zeptala se Kellerová.
„Myslím, že jo.“přikývl Winterson a podíval se na trám. Společně se Sheppardem a McKayem(jedním i druhým) chytli každý jednu část.
„Na 3, dobře? 1,2,3.“ Trám nadzvedli a Mac se s pomocí Jennifer a Zuzany vysoukala ven, kde zůstala ležet. Doktorka ji ihned proskenovala kapesním skenerem.
„No, zdá se, že je všechno v pořádku.“zkonstatovala s úlevou po chvilce.
„Fajn, tak mi pomoz vstát.“hekla a posadila se.
„Víš, asi bys neměla…“začala.
„Běhá nám tu nějaký šílený černoch, který porazil i Ronona! Myslíš, že bych neměla?“
„Vzdávám to.“povzdechla si doktorka.
„Děkuju.“pousmála se Mac vítězně.
„Ale tu ránu na hlavě ti ošetřím.“prohlásila. Jenom pokrčila rameny a sedla si na schody. Kellerová jí ránu vyčistila a připleskla jí tam sterilní polštářek s tím, že si ho tam má držet tak dlouho, dokud to nepřestane krvácet. Potom dala Johnovi do ruky náplast, aby jí tu ránu zalepit, jakmile to krvácet přestane a že ona se jde postarat o Ronona, který už byl na ošetřovně.
„Je toho více, o co se pokusil?“ ozvala se Mac a držela si krvácející ránu na čele.
„Chtěl utéci pryč bránou,“ zaznělo sborově od obou McKayů.
„Chci o něm vědět všechno! O co se pokusí, proč tady je a co můžeme dělat!“
„Prakticky nic, Ford vlastní zařízení, které ho činní neviditelným. Tím výbuchem vyřadil senzory. Jsme bezmocní.“ Zase zavládlo v místnosti ticho.
„Pokud se pokusil utéct bránou, tak ji odpojme,“ navrhla Zuzana.
„A víte vůbec jak je to těžký?“
„Promiňte, doktore McKayi, ale ne nevím.“
„Venku máme skoro všechny týmy,“ připojil se do debaty John.
„Vrátit se nemůžou,“ promluvila znovu plukovník Blacková.
„Jo, to máte pravdu, mohl by v nesprávnou chvíli zapnout štít. Možná byste měli své týmy informovat o situaci a pak bránu odpojit do té doby, než ho chytíme,“ ujala se velení kapitán.
„Promiňte my?“ zeptala se Mac.
„Myslíte si, že tu budu jen tak stát a koukat na to, jak devastuje Atlantis? Je to taky můj domov!“
„Ne v tomhle čase, dejte si pohov!“ tentokrát se ozval McKay.
„To je jedno v kterém čase. Ford patří do mého ,času´, tak si dejte pohov vy!“
„To by stačilo, oba McKayové se budou zabývat problémem brány a ostatní udělají týmy. Budeme hledat toho parchanta, co nám ničí město...“ zaznělo rozhodně z úst a zamračeného obličeje plukovníka. Chystala se k odchodu, ale zastavila se, zbledla.
„Bože můj, Sára!“ vydechla a vyběhla do chodeb. Zuzana nečekala a vydala se za ní.
Uběhla nějaká chvíle. Všechny týmy, které se nacházeli venku dostali informaci o situaci na Atlantis. Rodney McKay se hádal s Rodneym McKayem z jiné reality. Všechno bylo tak, jak mělo.
„Když ten krystal vyndáš...“ říkal právě jeden.
„Tak se nic nestane. Prostě uhni a já to vyndám.“
„Mohl bys vyndat nesprávný.“
„Tak ho pak zase zapojím.“
„Blablabla, to je jedno.“ Náhodný pozorovatel se dávno ztratil v tom, který je který.
„Chceš ho vypojit, co?“ uchechtl se jeden McKay na druhého.
„Ccc, samozřejmě, že ne!“
„Vážně ne?“ Oslovený se stále tvářil naštvaně, ale nakonec jeho rysy změkly.
„Tak jo...“
„Zároveň!“ Dohodli se na kompromisu. Oba uchopili malý antický krystal a vytáhli ho. Usmáli se. Ten pak společně odevzdali jedné seržantce na hlídání. Pohlédli na sebe a potřásli si rukama. Vypadalo to, že skončili, přesto jim mozky jely na plné obrátky.
„Ok, pokud se pokusil zmizet bránou, tak se určitě pokusí vzít roha jinak,“ zafilozofoval Rodney.
„Pravda...“ na chvíli se konečně odmlčeli, „Jumpery!“
„Sakra!“ Oba byli géniové a tak je netřeba povídat, že stačilo, aby jeden řekl jen slovo a druhý ho pochopil. Konečně někdo, kdo věděl co dělat. Tak nebylo se čemu divit, když se oba rozeběhli do hangárů pro Jumpery.
Mac probíhala chodbami, jak nejrychleji to šlo, až jí kapitán Petersonová málem nestačila.
„Kdo je to?“zajímalo Zuzanu.
„Kdo?“
„Sára.“ Mac se zastavila a zadýchaně se na ni zadívala.
„Sarah je moje dcera. Moje a Johnova. Pak vám to někdy povyprávím, ale teď musím zjistit, jestli je v pořádku.“ Znova se rozběhla.
„Jak by Ford mohl vědět, že je tady malé dítě?“
„Já nevím, ale prostě musím vědět, že je v pořádku.“ Za pár minut doběhli k pokoji Mac. V chodbě, která k němu vedla, ležel Ray. Mackenzie se k němu rozběhla.
„No tak, chlupáči vstávej.“podrbala ho za ušima. Unaveně otevřel oči.
„Váš pes?“zeptala se Petersonová.
„Jo.“přikývla a pomohla mu vstát. Chviličku jenom vrávoravě přešlapoval a potom si položil hlavu do jejích dlaní. „Kde jsi šel co?“zašeptala Mac a rozhlídla se po chodbě. Na konci ležel Sářin bílý plyšový koníček. „Sarah!“zakřičela. „Sáro!“ Otevřela svůj pokoj. Byl prázdný. Pomalu začala panikařit. Nikdy se nebála víc. „Johne! Johne, potřebuju, abys přišel.“křikla do vysílačky. Během pár minut přiběhl i s Georgem.
„Co se stalo?“vyhrkl Sheppard. Mac svírala v ruce koníčka.
„Já ji necítím. Necítím ani jeho, ani ji.“hlesla a po tváři jí začaly stékat slzy.
„Pojď ke mně.“objal ji John. „Bude v pořádku, Ford jí neublíží.“ A hladil ji po vlasech.
„Jak to víš?“ Odtáhla se od něho.
„Vím.“maličko se pousmál a utřel jí slzy. „Znám ho. Děti měl vždycky rád.“
„Vařené nebo pečené?“ušklíbla se. Sheppard zapl vysílačku. „Chucku, zapněte prosím interkom.“
„Ano, pane… Můžete.“
„Tady Sheppard. Vím, že mně slyšíš, Forde. Musím ti říct, že jsi udělal pěknou blbost. Nejenže ten strop nikoho nezabil, ale to dítě je dcera ženy, se kterou jsi bojoval a moje. Zavařil sis, kámo. Ubliž jí a já ti garantuju, že budeš umírat velice, velice pomalu a nikdo z téhle základny tomu nebude bránit. Víš dobře, že odsud není úniku. Bránou tě nepustíme a jiná možnost tady není.“
Ford to celé poslouchal schovaný v jedné z větracích chodeb a hladil Sarah, aby zůstala potichu. Pořád potichoučku pofňukávala.
„No tak, maličká, neplač. Strejda ti nic neudělá.“snažil se jí uklidnit.
„Mami.“špitla Sára.
„Máma ti teď nepomůže. Neboj, nic ti neudělám….Mohla by jsi konečně sklapnout!“vyjel na ni. Evidentně začal ztrácet nervy a pomalu, ale jistě se dostavoval absťák. Sára začala plakat. „Jdeme!“ vzal ji do náručí a vylezl ze šachty.
Rodney a Rodney utíkali chodbou k hangáru Jumperů.
„Co uděláme pak?“
„Nevím, budeme improvizovat. Každopádně ho musíme zastavit, nepotřebujeme, aby si vzal rukojmí,“ odpovídal jeden vědec druhému. Oba těžce oddechovali. Už neběželi tak rychle jako na začátku. Zatočili a objevili se před vchodem do hangáru.
„Co teď?“ zašeptal Rodney.
„Nevím, ale proč šeptáš?“
„Nevím...budeme muset odpojit...“
„Každý Jumper zvlášť,“ zasténal jeden z McKayů. Se smutným pohledem neohroženě vběhli do dveří, ve kterých se zastavili. Naskytl se jim pohled na poručíka Forda, jenž zápasil s ovládáním Jumperu. Zatím si jich nevšiml, to byla jejich jediná výhoda. Schovali se na nejbližší sloup.
„A co teď, pane chytrý?“
„Mě se ptáš? Ty jsi génius!“
„A ty snad ne?“
„Ok, ok, měli bychom se dohodnout...“ Druhý Rodney se ušklíbl.
„Na čem prosím tě?“
„Budeme blufovat,“ zkusit přesvědčit jeden McKay druhého.
„Jo a myslíš, že ti to jen zbaští? Nikdy jsi blufovat neuměl.“ Oslovený se usmál a mrkl na svého druha.
„Sice jsem nikdy blufovat neuměl, ale necelý půlrok jsem se v tom zlepšil. Mít na Atlantis někoho, jako je Petersonová, tak se to naučíš, to mi věř,“ svůj projev zakončil vítězoslavným úsměvem. Konečně měl v něčem navrch. Promnul si ruce a vyšel zpoza sloupu.
„Hej, Forde!“ oslovený sebou trhnul a nechal ovládání Jumperu.
„Co je, McKay?“ zakřičel a vyšel ven, v rukou svíral malý uzlíček.
„Vím, o co se snažíš, ale Jumpery nepoletí.“
„Jo takhle, myslíš, že to věřím?“ zeptal se Aiden. Uzlíček v jeho rukách začal plakat.
„To je dítě?“ zeptal se zděšený McKay. Druhý, schovaný za sloupem, si uvědomil, kdo to je. Polkl a vyskočil zpoza sloupu.
„Nech ji na pokoji! Jestli Sáře ublížíš, tak...“ Ford nad hrozbou protočil očima.
„Tak co? Bohajeho, McKay, vůbec si se nezměnil. Teď mě budete následovat a odletíme na pevninu.“ Oba McKayové zakroutili hlavou.
„Nikam nejdeme, ty hezky položíš Sáru na zem a vzdáš se. Jumperem nikdy neodletíš! Nemůžeš, stihli jsme je vypojit. Ještě než jsi přišel, tak jsme dělali nutné opravy a tak nejsou v provozu. Byl jsi tak dlouho mimo, že tohle nemůžeš vědět! Prostě vzdej se!“
„Vzdát se vám? Ale to snad ne.“ Adien se nebezpečně usmál. V očích mu hrál podivný plamen.
„Když mi nepomůžete, tak...“ Promnul si ruce. Oba McKayové polkli.
„Nemůžeš odletět a odlož tu holčičku, za nic nemůže, už teď jsi v průšvihu.“
„Hraješ si na city, McKay? Tak jsem v průšvihu a co?...A proč se s vámi tu vůbec vybavuji. Nemůžu odletět?“ Rodney mu skálopevně přitakal. „Pak tedy nemám jinou možnost,“ řekl a začal procházet okolo obou mužů, „nepronásledujte mě, nebo jí ublížím.“ To byla poslední slova, která řekl. Pak jim zmizel z očí. Oba vědci poslechli, nechtěli ohrozit někoho jiného.
„Mackenzie! Ford nám utekl. Běží pryč z hangáru jumperů!“křikl zdejší McKay do vysílačky.
„Kam běžel?“ozvala se Mac.
„Já nevím. Prostě pryč.“
„Jak ho chytnu, zabiju ho!“zavrčela Mac a nabila svoji zbraň. „Wintersone, vemte si pár lidí a jděte směr severní molo. Lorne, vy západ. Johne, ty vezmi východ a já s Petersonovou jdeme na jih. Pohyb! Až ho najdete, dělejte, co uznáte za vhodné.“ Všichni se vydali svým směrem.
„Myslela jsem, že v armádě nesmí mít dva vojáci u stejné jednotky vztah.“ozvala se Zuzana.
„No, vzhledem k tomu, že se to Woolsey dozvěděl, když jsme mu zachraňovali život…. pomohl nám.“
„To chápu, ale to, že by vydýchal i dítě.“podivila se Zuzana.
„Nic jiného mu nezbývalo.“pousmála se Mac. „Byla jsem ve čtvrtém měsíci, když nás napadli Eagerové. Jsou mnohem silnější a náš štít by nevydržel moc dlouho. Museli jsme přeletět na tuhle planetu. Jenže ZPM se vybilo natolik, že jsme nemohli kontaktovat Zemi. Uvízli jsme tady…ani nevím, na jak dlouho…bylo to něco okolo jednoho roku.“
„To znamená, že se Sarah narodila tady?“
„Jo. Zase pro změnu, když útočili Wraithové. V jumperu, se svým psem, Lornem a Woolseym. Nebyla to moje vysněná představa.“
„To věřím. Muselo to být…zvláštní, velmi zvláštní.“
„Pf…byl to hnus.“odfrkla si. Najednou je někdo žduchl na zem a proběhl kolem nich.
„Vždyť to je on!“křikla Zuzka a vyškrábala se na nohy. Obě se za ním rozběhly.
„Máme ho!“křikla Mac do vysílačky. „Běží směr jižní molo.“
„Rozumím.“ Ford byl nepochybně rychlejší, protože obě děvčata ho za chvilku ztratila z očí. Doběhly na křižovatku chodeb.
„Kam teď?“zeptala se Zuzana.
„Molo…ten parchant je na mole!“vykřikla Mac, když se podívala z okna. Obě se rozběhli chodbou vpravo a potom seběhli po točitých schodech dolů. Rychle proběhli chodbou a zastavili se u dveří. Chtěli je otevřít, ale nešlo to.
„Uhněte!“křikla Mac a vytáhla zbraň.
„Si děláte srandu, vždyť to zničíte!“ vykřikla Zuzana, přesto poslechla a couvla.
„Mluvíte jako McKay,“ poznamenala Mac.
„To odvoláte!“ zaznělo dotčeně. Mac se jen ušklíbla a rozstřílela panel. Dveře se otevřely. Obě vyběhly na molo. Foukal studený vítr a vlny se tříštily o město.
„Forde!“zakřičela Mac. Otočil se.
„Stůjte! Ještě krok a pustím ji!“pohrozil a dal Sáru nad oceán.
„Ne! Nedělejte to!“vyjekla Mac a v hlase jí zase zazněl podtón strachu. Pomalu k němu šla. Zuzana radši stála. Nechtěla riskovat život dítěte.
„Řekl jsem, ať stojíte!“zopakoval Ford.
„Stojím. Už stojím.“přikývla Mac a opravdu se zastavila. Mohla být od něho asi deset metrů. „To bude dobrý, kočičko. Maminka už je tady. Co takhle si zahrát na ptáčka, co ty na to? Zahrajeme si na ptáčka?“mluvila na Sarah, která ustrašeně plakala.
„Jo.“špitla.
„Dobře. Budeme si hrát na ptáčka.“pousmála se a mávla rukou. Sára vyletěla Fordovi z rukou a Mac ji ladným obloukem opatrně a jemně položila ke dveřím.
„Co jsi sakra zač?“zeptal se šokovaně Ford.
„Jsem poslední Antik,“usmála se už klidně.
„Všichni jsou buď mrtví, nebo povznesení.“namítl.
„Je to složitější. Poslouchejte, nechci vám ublížit. Pojďte se mnou a můžeme si promluvit. Vím, že Sheppardovi na vás záleží.“
„Promluvit si? Ale já si nechci promluvit! Chci se odsud jenom dostat!“
„To vám bohužel nedovolím.“
„Jak myslíte.“ušklíbl se a vyrazil proti ní. Uhla a Zuzka, která stála za ním, ho praštila.Ford se rychle otočil a vrátil jí to. Spadla na zem, kde zůstala ležet. To už se zezadu přihnala Mac a kopla ho. V kontrolní místnosti si všimla jeho stylu boje. Byl to typický armádní styl protknutý stylem Wraithským. Oba styly znala dost dobře na to, aby dokázala předvídat jeho kroky. Vyhnula se jeho útoku nohou a vykryla i druhý pokus a kopla ho do hlavy. Spadl na zem a už se nepohnul. Mac se chtěla jít podívat, jak je na tom Zuzana, a tak prošla kolem Forda a vydala se k ní. Aiden se najednou rychle zvedl, vytáhl nůž, přiskočil k Mac zezadu a přiložil jí na krk.
„Pohni se a zemřeš.“zasyčel.
„Dobře.“hlesla. Petersonová se začala probírat.
„Jsi moje pojistka, víš? S tebou se dostanu bránou pryč. Sheppard nedovolí, abych ti ublížil. Tak nedělej žádné hlouposti, ano?“ Mac přikývla. „Tak pohyb!“ Prošli kolem Zuzany, která ve zlomku vteřiny zjistila, co se děje. Počkala, až projdou kolem ní. Potom se postavila a zaklepala Fordovi na rameno. Ohlédl se a první, co mohl vidět byla Zuzanina pěst, praštila ho. Otočilo ho to a v tom momentě byla Mac volná. Využila jeho „rozházenosti“ a pořádně ho nakopla. Obě naráz vytáhly zbraň a vystřelily. Ford padl mrtvý k zemi s dvěma dírami v čele.
„Pořezal vás...kvůli mě, omlouvám se,“upozornila a zároveň se omluvila Zuzana.
„Nic to není.“zkonstatovala, když se podívala na ránu táhnoucí se přes klíční kost a šla k Sáře. Vzala ji do náručí. Sára se k ní přitulila. „Už je to dobrý, broučku.“ Dala jí pusu a oblíkla jí svoji bundu. Na molo přiběhl Sheppard, následovaný Lornem a Georgem.
„Jste v pořádku?“zafuněl.
„Jo.“přikývla. Sheppardův pohled sklouzl na mrtvého Forda. „Promiň, ale měla jsem si vybrat, jestli já nebo on…Myslím,že volba byla jasná.“
„Já vím.“přikývl a objal ji.
„Je mi to líto.“
„Pro nás byl už dávno mrtvý. Pojďte dovnitř . Je tu zima.“
Po smrti Forda se stalo novou prioritou vědců návrat McKaye a Zuzany. Nikdo netvrdil, že to bude rychlé a v pořádku. Popravdě oba McKayové nevěděli, co mají dříve udělat. Podle O´Connera zmáčkl jen pár tlačítek, bohužel si však nepamatoval které. To samé Rodney nevěděl, které zmáčknul jeho vědec. Vypadalo to, že budou muset začít od úplného začátku.
„Podívej, to už jsme zkoušeli,“ povzdechl si jeden Rodney.
„Ty jsi to zkoušel a...nefunguje to!“
„Očividně.“ Oba si zároveň promnuli oči. Jeden se napil kávy a druhý si rozbalil čokoládovou tyčinku.
„Tohle je nemožné...asi tu budeš muset zůstat.“ Druhý McKay vyvalil oči na smějícího se druhého Rodneyho.
„Na to zapomeň, s tebou tu nezůstanu!“
„Tak si radši vybereš Petersonovou?“
„Ccc, z bláta do louže!“
Někdo by se divil, že tihle dva spolu můžou pracovat, ale kolem poledne měli řešení. Neuvěřitelné na tom bylo to, že se můžou vrátit v čase a na místo ze kterého zmizeli. Na tuhle práci byli opravdu oba hrdí.
„Můžu si přisednout, madam?“zeptala se Zuzka další den u snídaně.
„Jistě.“pousmála se Mac.
„Jak je Sáře?“
„Ještě spinká.“
„Můžu mít dotaz?“
„Záleží ohledně čeho.“
„Jak jste se dali se Sheppardem do kupy?“
„Líbil se mi od prvního momentu, co jsem ho viděla.“usmála se Mac. „Původně jsem neměla v plánu si s ním něco začít, ale když mě pozval rande…Jinak jsem volala na Zemi.“
„Proč?“zeptala se nechápavě.
„Chtěla jsem vědět, co je s váma v naší realitě.“
„A co jste zjistila?“
„Věřte mi, že vím, jak se budete teď cítit. V naší realitě jste mrtvá. Důlní neštěstí….Je mi to líto.“
„To je…“ Na víc se Petersonová nezmohla. Pouze zavřela oči, vlastně to čekala. Ne vždy ji mohl zachránit bratr.
„Ale tady jste živá, tak o co jde? Hele, já jsem v každé realitě mrtvá.“
„To je smutné.“odpověděla automaticky. Stále byla u toho, co se tehdy stalo.
„Ani ne.“pokrčila rameny. Chvíli obě mlčely.
„Vždycky jsem chtěla děti. Dvě. Kluka a holku.“ ozvala se najednou zasněně Zuzka.
„Dočkáte se. Jenom moc nespěchejte. Mám ještě jednu dceru, Abigail. Je jí 21. Měla jsem ji v patnácti.“
„No teda.“vyvalila oči Zuzana. Mac se jenom pousmála.
„Přijde mi to zvláštní, máte dceru a tolik riskujete. Nevím, jestli bych to dokázala. Dokonce zastávám názor, že bych si své spolupracovníky měla držet dál od těla,“ přiznala se kapitán.
„Taky jsem si to myslela a podívejte se. Mám přítele a s ním i dítě.“ Na to se Zuzka smutně usmála.
„Taky jsem měla přítele, který byl můj spolupracovník...“
„A,“ zajímalo Mac.
„Nikdy více jsem toho nelitovala. Bojím se od té doby si začít něco s někým, koho vidím každý den.“
„To je mi líto...ale za zkoušku nic nedáte.“ Plukovník mrkla na svou podřízenou. Obě se rozesmály.
„No, třeba někdy v budoucnu...možná brzy v budoucnu...“ Zuzka se odmlčela. Vypadala, jako by přemýšlela nad tím, co řekla.
„Víte, když jsem přišla na Atlantis, nevěřila jsem vlastním očím. Bylo to nejkrásnější místo, které se během pár dní změnilo v něco, kde jsem neustále narážela na McKaye.“ Mac se zasmála. „Myslela jsem, že toho chlapa zabiju.“ Sama se usmála. „Jenže vše se změnilo, když jsme byli zasypáni v jednom dole na nějaké planetě... Nikdy jsem netušila, že se na toho malého, otravného a arogantního doktora můžu spolehnout. Vtipné na tom je, že se v lidech dost mýlím.“ Tím dala najevo, že změnila názor na Mac a že se předtím mýlila. Plukovník kývla, pochopila.
Blížila se pátá odpoledne. Oba McKayové, Petersonová, Mac a John se vydali k tomu podivnému zařízení. Tahle cesta je stála nervy. Zuzana jako obvykle nasadila své vražedné tempo a kupodivu to Mac nevadilo. Obě si povídali, nevnímaly okolí, však kdyby něco, tak mají sebou Johna a Rodneyho s Rodneym. Díky dámám se brzy objevili u antického komplexu. Vědci jim během chvilky oznámili, že je vše připravené.
„Omlouvám se za problémy, které jste tu kvůli nám měli a taky díky,“ začala Zuzka, ale dál se už nedostala. Ne, že by nevěděla, co říct. Slova nemohli vyjádřit to, co měla na srdci. Rodney McKay, který přišel do téhle reality se Zuzanou, si se všemi potřásl rukou. Samotná kapitán si potřásla rukou s místním Rodneym. Johnovi předpisově zasalutovala a nakonec se postavila před Mac. Usmála se na ni, plukovník ji úsměv oplatila. Nakonec se Zuzka rozhodla a Mac objala.
„Hodně štěstí,“ dodali s Rodneym, ještě než zmizeli v bílém světle.
„Bylo zajímavé mít tady Rodneyho dvakrát.“poznamenal John večer v posteli.
„Nebylo to ani tak děsivé, jak jsem myslela.“sykla Mac z koupelny tak, aby nevzbudila Sáru.
„Jo, taky jsem se bál toho, že se budou hádat.“přiznal a obdivně hvízdl, když vešla do pokoje.
„Co je?“zarazila se.
„Strašně ti to sluší.“pousmál se a prohlídl si ji. Měla na sobě jenom průsvitnější noční košilku.
„Jo, jenom se pochval.“pousmála se, pohladila spící Sáru a zalezla do postele. „Vždyť si ji kupoval.“
„To jsem ale netušil, jak moc ti bude slušet.“
„Co myslíš, že Petersonová a Rodney teďka dělají?“
„No, myslím, že ne rozhodně to, co bych rád dělal já.“
„Johne. Jsem unavená.“
„Však nemusíš nic dělat.“usmál se, políbil ji a zhasl.
Tak doufam, ze se vam to libilo a zaroven bych chtela poprosit i ty, co vetsinou neprispivaji, aby se tentokrat vyjadrili...obe s Mooony bychom byly moc rady....diky