dneska tu máme středu, a jak už jsem předtím psala, mám jarní prázdniny, takže jsem se rozhodla, že dneska vydám druhý díl, který nese název Rozloučení. Tento díl je rozdělen na čtyři části.
První část vám přináším teď, takže Vám přeji krásné čtení. Kdybyste něčemu nerozuměli, tak vám to ráda vysvětlím. (A jako obvykle přijímám kritiku i pochvaly.)
Epizoda 2 : Rozloučení, part 1
Je to týden po útoku na Odysseu, která se pomalu opravuje. Mezitím ji zastupuje Athena, která je právě na misi. Vedení zatím přemýšlí o novém veliteli, který má zaujmout Emersonovo místo. Všichni na palubě Odyssey drží smutek.
Země, SGC, zasedací místnost
SG-1 se před pár hodinami vrátila z mise na P3K-482 a teď mají s generálem Landrym brífink. Landry sedí vepředu jako obvykle a před ním na stole leží nějaká modrá složka. Napravo od něho sedí Carterová s Mitchellem a zbytek seděl na druhé straně.
„Jaká byla planeta?“ zeptal se Landry při pohledu na Mitchella.
„Je krásná. Možná, že až příliš. Ale nechtěla bych tam být“, odpověděla jako první Carterová.
„Proč ne?“
„V létě tam je až čtyřicet stupňů ve stínu a to nemluvím o zimě, kdy je tam až k mínusu padesáti a možná že i více.“
„Takže přijatelné podmínky jenom na jaře a na podzim. Chápu. Ale jdu k tématu. Před chvílí se nám ozvala SG-3. Oriové získali další tři planety a jejich počet se stále zvyšuje. Bude jen otázkou času, než vyrazí na Zem. Bez Odyssey, která se zatím opravuje, je Země v ohrožení. Jediná Athena je dostupná, ale ta nejedná podle IOA. Daedalus prozatím zůstává v Pegasu, kde mají teď vlastní problémy s Wraithy.“
„A jak to vlastně vypadá s vybíráním nového velitele?“ zeptal se Mitchell.
„Jeden kandidát by tu byl, ale nevíme, jestli tu práci potom všem přijme.“
„Smím se zeptat, kdo to je?“ zeptala se Carterová. Landry se usmál a podal jí složku, kterou měl připravenou před sebou. Carterová jen do ní nahlédla a hned ji zavřela.
„Páni. Vážně?“
„Ano. Chcete mu to oznámit?“ zeptal se Landry.
„Moc ráda. Od návratu na Zem jsem ho ještě neviděla.“
„Mohu se podívat?“ zeptal se Mitchell. Než Carterová stihla odpovědět na jeho otázku, Mitchell vzal z jejich rukou do vlastních rukou složku a otevřel ji. Když uviděl jméno, které je tam napsané, podíval se na Carterovou a ta se na něj na oplátku usmála.
„Takže, jestli mě omluvíte, půjdu někomu oznámit na Odysseu dobrou zprávu“, řekla Carterová a vstala ze židle. Než ale odešla od stolu, vzala si zpátky do rukou složku a odešla i s ní.
„A co když řekne ne?“ zeptal se Mitchell.
„Zatím našli jediného kandidáta a tím je právě major Marks.“
Země, Nevada, Oblast 51, hangár, Odyssey, můstek
Na můstku, kde se právě prováděli poslední opravy, sedí u taktické konzole poručík Sharon Evansová, která pomalu spouští jeden systém za druhým.
„Poručíku Evansová, tady je podplukovník Carterová. Mohla byste mě přenést na palubu, prosím?“ ozvala se z vysílačky Carterová.
„Ano, madam“, odpověděla Evansová a transportovala Carterovou na můstek, kde se během pár vteřin objevila.
„Madam.“
„Poručíku, kde najdu majora Markse?“
„Ve své kajutě“, odpověděla Evansová.
„Děkuji.“
„A… Není zač.“ Evansová chtěla ještě něco říci Carterové, ale ta odešla dříve, než jí to stihla říci.
Země, Nevada, Oblast 51, hangár, Odyssey, Marksova kajuta
V Marksově kajutě ležely na zemi plné krabice jeho věcí. Major Marks byl oblečený v normálním oblečení a právě stál u svého pracovního stolu, ze kterého dával své věci do krosny, která byla na židli. Na stole měl v rámečku položené dvě fotky, které vzal do rukou a podíval se na ně. Na první fotce byl vyfocen spolu s poručíkem Womackovou a plukovníkem Pendergastem. Na druhé fotce byl tentokrát s poručíkem Evansovou a plukovníkem Emersonem. Po prohlédnutí obou fotek zavřel na chvilku oči, jenže po chvilce zaslechl zvonek v jeho kajutě. Marks otevřel oči, položil obě fotky na krosnu a šel ke dveřím, které otevřel jedním stisknutím na panel. Když se otevřely dveře, uviděl za nimi stát Carterovou.
„Zdravím“, řekla jako první Carterová, když uviděla Markse.
„Podplukovníku, co vy tu děláte?“ zeptal se překvapeně Marks.
„Přišla jsem sem za vámi, abych vám něco oznámila“, řekla Carterová.
„A co?“ zeptal se Marks, když šel zpátky ke stolu. Jakmile Carterová vstoupila do jeho kajuty, všimla si plných krabic na zemi. Pak pohlédla na Markse, který stál u stolu a čekal, jestli se ho zeptá na určitou otázku. Carterová se při chůzi divila, že celá místnost byla poloprázdná. Teda krom krabic, které ležely na zemi.
„Marksi…?“ Nebyla to zrovna ta otázka, kterou by Marks čekal, ale i přesto se otočil směrem ke Carterové a upřímně jí řekl: „Dal jsem výpověď. U Hvězdné Brány končím. Vlastně končí u celého letectva.“ Tím byla Carterová zaskočena a nechápavě se ho zeptala: „Proč to děláte?“
„Za necelý rok zemřeli dva nejlepší velitelé, které jsem kdy v žitě měl. Vždy jsem tomu přihlížel a nemohl jsem nic udělat. Většinou nás ve škole učili, že máme chránit velitele, pak teprve své zadky. Ani jedno jsem v těchto případech neudělal a to jsem byl prvním důstojníkem. Dále už pracovat nemohu. Kdyby znova zamřel můj velící důstojník, nepřežil bych to. Proto raději odcházím od letectva.“ Carterová po těchto slovech zdrceně položila složku na Marksův stůl. Marks na ni pohlédnul a zeptal se: „Co to je?“
„Zpráva o novém veliteli Odyssey. Nebo spíše byla.“ Marks vzal do ruky složku a otevřel ji. Když tam uviděl své jméno a jeho hodnost, okamžitě zavřel složku a položil ji zpátky na stůl.
„Podplukovník? No, teď už je mi to stejně jedno“, řekl Marks a dal poslední kus svých věcí do krabice na stole. Carterová si mezitím všimla obou fotek, které ležely na krosně.
„Mohu?“ Marks pohlédl na fotky a pak s kývnutím hlavou odpověděl: „Jo.“ Carterová vzala obě fotky do rukou a prohlédla si je. Mezitím Marks vzal do rukou vysílačku a aktivoval ji.
„Evansová, tady Marks. Zaměřte mé věci a přeneste mi je domů, děkuji.“ Carterová pohlédla na Markse a pak položila zpátky fotky na krosnu. Všechny jeho věci byly přeneseny během pár vteřin a Marks pak šel ke dveřím.
„Půjdeme?“ zeptal se Marks. Carterová si vzala zpátky složku a šla za Marksem, který ještě vzal do rukou svou uniformu a položil ji na stolek vedle dveří. Pak šel na chodbu, kde pohlédl na ceduli, která vysela vedle dveří na zdi, kde na ní bylo napsáno: „Major Kevin Marks, První důstojník na palubě Odyssey“. Cedulku se svým jménem vysunul a hodil ji na svou uniformu, kterou nechal v kajutě. Pak zavřel dveře a šel rovnou na můstek.
Země, Nevada, Oblast 51, hangár, Odyssey, můstek
Evansová stála v přední části můstku a čekala na Markse, který tam během pár minut přišel. Když ho Sharon uviděla, šla hned k němu. Kevin nastavil ruce a oba se objali.
„Postarej se mi o loď“, pošeptal Sharon do ucha.
„Slibuji, že budu.“ Celá posádka už o tom věděla dříve, než vedení, které se to teprve dozvědělo dnes ráno. Členové posádky, kteří byli na můstku, šli k Marksovi, aby se s ním rozloučili. Marks všechny na rozloučenou poplácal po zádech a pak šek ke konzole.
„Rád jsem s vámi všemi pracoval. Postarejte se mi o Odysseu“, řekl na rozloučenou Marks a pak zmáčknul na pár tlačítek na konzole a byl přenesen z lodi.
„Byl skvělým prvním důstojníkem“, pronesl jeden člen posádky. Evansová na něj pohlédla a souhlasně kývla hlavou.
„To byl. Hlavně všichni nezapomeňte na zítřek. Je to hlavně pro plukovníka Emersona.“ Carterová stála u přepážky a pozorovala posádku, jak se rozloučila s Marksem, a jak se připravují na pohřeb plukovníka Emersona, který se koná zítra. Pro plukovníkovu čest a statečnost se celá posádka domluvila, že tam půjdou všichni.
Země, SGC, Landryho kancelář – o 15 minut později
Generál Landry sedí u stolu a čte hlášení z mise od SG-3, která stále sleduje postupy Oriů na jedné přátelské planetě. Jenže ta hlášení byla natolik zdlouhavá, že po první stránce odložil složku. Pár vteřin potom někdo zaklepal na dveře.
„Vstupte.“ Dveře se otevřely a do místnosti vstoupila podplukovník Carterová.
„Mohu, pane?“
„Jistě, posaďte se. Co pro vás mohu udělat, podplukovníku?“ Carterová sedla před generálem do křesla a položila na stůl tu samou složku, kterou si od něj vzala.
„Myslím, že tohle můžete vyhodit.“
„Proč? Co se stalo?“
„Byla jsem za Marksem na Odyssey, kde jsem se přímo od něho dozvěděla, že končí. Odchází od letectva“, odpověděla Carterová.
„Dal výpověď?“
„Ano. Nejspíše nevydržel ten nátlak, jak to všechno padá na něho. Hlavně potom, co plukovníci Pendergast a teď i Emerson zemřeli. Ale v jednom, co mi řekl na Odyssey, měl pravdu. Na škole nás většinou učili chránit nejdříve velitele a pak teprve své zadky. V tom měl pravdu. A jeho nejvíce štve, že nesplnil jeho povinnost vůči prvnímu důstojníkovi“, odpověděla smutně Carterová.
„Šlo by ho nějak přesvědčit o opaku? Tím se ještě více prodlouží hledání velitele.“
„Myslím, že své rozhodnutí nezmění. Z Odyssey si už přenesl všechny věci domů. Mohla bych ho ještě navštívit v Oblasti 51 nebo v Pentagonu, pokud už to nevyklidil i tam.“
„Pokuste se o to, jinak bude Země více bezbranná“, řekl Landry.
„Ano, pane“, řekla Carterová, když vstala od stolu. Pak na něj kývla hlavou a opustila generálovu kancelář.
Země, Washington D.C., Pentagon, Marksova kancelář
V kanceláři Majora Markse ležely na zemi dvě krabice, ve kterých měl veškeré věci. Nikdo tam nebyl, až do té doby, než se tam objevila transportním paprskem podplukovník Carterová. Když uviděla uklizenou kancelář a pouze dvě plné krabice na zemi, na chvilku zavřela oči a povzdychla. Tušila, že je to marný ho přesvědčovat, aby zůstal, ale i tak šla ke stolu a sedla do křesla. I přesto, že tušila, jaká bude znít Marksova odpověď, čekala tam na něj, až přijde. Po pár minutách se otevřely dveře do kanceláře a Carterová se obrátila se židlí směrem ke dveřím, kde uviděla Markse, který byl oblečený tentokrát výjimečně ve slavnostní uniformě. Když uviděl Carterovou, jak sedí v křesle, zůstal stát na místě.
„Kdo vás sem tentokrát poslal?“ zeptal se rovnou Marks a šel k jeho věcem.
„Generál Landry. Marksi, zvažte ještě vaše rozhodnutí. Vždyť vy si to zasloužíte.“ Marks sedl ještě do svého křesla a pak opřel ruce o stůl.
„Nemohu. Kdyby plukovník Emerson žil, nemuselo by se něco takového řešit“, řekl na to Marks.
„Chcete mi to dát za vinu?“
„To jsem neřekl.“ Marks vstal hned z křesla a začal pochodovat po místnosti.
„Ale znělo to tak. Marksi, já tomu nemohla zabránit.“ Carterová také vstala a šla k němu.
„Možná by se tomu dalo zabránit. Ale i tak mě nepřesvědčíte. Už jsem se rozhodl a své slovo neberu zpět. Takže se nemusíte snažit. A v Oblasti 51 už mě ani nehledejte, tam už jsem to vyklidil před včerejškem“, řekl Marks a otevřel dveře. Vzal do rukou obě krabice a odešel z kanceláře, pak se zastavil na chodbě před ní a otočil se směrem ke Carterové.
„S armádou už nechci mít nic společného.“ Marks po těchto slovech šel chodbou až do hlavního sálu, kde podepsal zbylé papíry o odchodu z Pentagonu. Zbylé papíry už měl vyřízené, takže mohl opustit budovu. Carterová šla pár metrů za ním, ale pak se zastavila se skleslou hlavou. Marks opustil budovu a Carterová vytáhla z kapsy vysílačku, do které řekla: „Odysseo, tady Carterová. Přeneste mě zpátky do SGC.“ Carterová během pár vteřin byla přenesena z Pentagonu.
Země, Nevada, Oblast 51, hangár, Odyssey – den pohřbu plukovníka Emersona
Poručík Sharon Evansová spolu s několika členy posádky z Odyssey stáli na můstku převlečeni do uniforem.
„Je čas“, řekla Evansová při pohledu na hodinky. Pak šla ke konzole a zmáčkla na pár tlačítek. Všichni byli během pár vteřin přeneseni z lodi.
Země, Michigan, Saginaw, hřbitov
V rodném městě plukovníka Emersona se na hřbitově scházejí jeho příbuzní spolu s lidmi z letectva, se kterými sloužil. Na pohřbu nechyběla ani podplukovník Samantha Carterová s podplukovníkem Cameronem Mitchellem a generálem Henrym Landrym. Když začal pohřeb, poručík Evansová se rozhlédla kolem sebe a nikde tam neviděla Markse. Nikdy by nepomyslela, že by na takovou událost zapomněl. A taky že nezapomněl. Po pár minutách, kdy vše začalo, přišel na posledy v uniformě i Kevin Marks. Stoupl vedle Evansové a kývnul na ni hlavou. Všichni tam stáli a poslouchali faráře. Po patnácti minutách zazněly výstřely ze zbraní. Po výstřelech předali Emersonově rodině národní vlajku a pak se všichni pomalu rozcházeli. Marks byl první, kdo popřál Emersonově rodině „Hodně štěstí“ a pak odešel. S nikým se moc nebavil, aby se ho nesnažili přemluvit k návratu do armády k letectvu. Carterová s Landrym, když ho zahlédli, povzdychli se smutnou tváří. Oba ho dobře chápali, proč tohle dělá, ale nevěděli, co teď bude dělat, když armáda byla jeho rodina. Evansová rychle doběhla Markse, kterého objala hned kolem hrudi. Marks jí přidržel hlavu k tělu a utěšoval ji.
„To bude dobrý“, uklidňoval ji Kevin. Sharon tekly slzy z očí a tak Kevin vytáhnul z kapsy kapesník a utřel jí slzy.
„Já vím, ale bez tebe je to ještě horší“, řekla Sharon.
„Kdybys potřebovala s něčím pomoci, tak mi hned napiš, ale do armády se už nevrátím. Nejdříve bych chtěl najít svou rodinu, pak se podle toho zařídím.“
„Jistě“, řekla Sharon a pohlédla na Markse, který už chtěl odjed.
„Tak ahoj. A kdyby něco, tak hned zavolej“, řekl Kevin a pomalu už šel k autu. Sharon stála na místě a sledovala Kevina, jak pomalu šel k autu. Když Kevin odjel, povzdychla a šla také pomalu k autu.
Mléčná Dráha, K9P-358, vesnice – o týden později
SG-1 byla na misi na planetě označenou jako K9P-358, kde sledovali postup Oriů. Na planetě byla i Adria, která kázala místním vesničanům stejně, jako na ostatních planetách.
„Nevěřící mezi vámi se snažili zadržet naše poselství. Chopili se zbraní, aby potlačili pravdu. Neuspěli a byli zničeni. Počátek nemůže být umlčen, bude vzkvétat na tomto světě i na bezpočtu jiných. Věřící mezi vámi byli bohatě odměněni, pravdou a Počátkem. Nyní je na vás, pomoci ostatním, tak jako jste vy prohlédli a šířit poselství svým vstupem do armády Oriů.“ Vesničané začali tleskat a jásat radostí. Celá SG-1 byla převlečena tak jako byli vesničané, takže nikdo nevěděl, že jsou to oni. Podplukovník Mitchell oblečen v kápi zavrtěl hlavou, když na každé planetě slyšel jednu a tu samou povídačku.
„Měli bychom jít, s tím už nic nesvedeme“, řekl tiše Mitchell a celá SG-1 se pomalu vytratila z davu vesničanů. Všichni šli rychlým krokem k východu opevněné vesnice. Až když odešli z vesnice, mohli ze sebe sundat kápi.
„Myslím, že tu Merlinovu zbraň musíme najít co nejrychleji, jinak jsme bezmocní. To už je třetí za tento týden, který ještě neskončil“, řekl Mitchell při cestě k bráně.
„Snažím se najít nějaké informace o ní v Merlinově knihovně, ale je tam neskutečně mnoho knih. Bude trvat měsíce, než v nějaké z jeho knih nalezneme informaci o nějaké zbrani. Morgan nám tehdy v Pegasu pomohla, ale nestihla nám říci polohu té zbrani“, řekl Jackson.
„To nám stejně nepomůže. Je jen otázkou času, než zaútočí na Zemi. Jedinou obranu, kterou Země má, je křeslo Antiků v Antarktidě. A i to nám nepomůže proti zbylým lodím, které mají přiletět. Podle zvěstí se má k této armádě připojit další skupina lodí. Nevím, jak se sem chtějí dostat, ale my i tak nezvládáme ani ty čtyři“, řekla při rychlé chůzi Carterová.
„Jo, ale stejně budeme muset najít tu zbraň. Je to jediná věc, o které víme, že může zničit Orie. Teda jen jejich povznesené“, řekl Mitchell. Po cestě, po které šli, procházela zrovna skupina válečníků armád Oriů.
„Máme společnost“, řekl Teal’c, když je jako první uviděl přicházet.
„Za křoví“, řekl Mitchell a celá SG-1 se rychle ukryla za křoví, kde počkala, až válečníci budou z jejich dohledu.
„Tak jo. Myslím, že bychom se měli co nerychleji odtud dostat“, řekl Mitchell a dal se do pohybu směrem k bráně. Tentokrát šli lesem, místo po hlavní cestě. Po pár minutách byli téměř u brány. Problém byl v tom, že Oriové hlídali bránu, takže se k ní nikdo nemohl dostat.
„Myslím, že tu chvíli pobudeme“, řekl Mitchell a pomalu šel zpátky a zbytek za ním.
„Měli bychom zůstat v dosahu rádiového vysílání. Za pár minut se má ozvat SGC“, řekla při ústupu Carterová.
„Kde je ta jeskyně?“ zeptal se Mitchell.
„Pár metrů odsud“, odpověděl Teal’c a všichni se rozeběhli za ním.
Země, SGC, řídící místnost
Seržant Harriman sedí u zadávacího počítače, na kterém právě zadával adresu K9P-358. Generál Landry po schodech dolů přišel do řídící místnosti a šel rovnou k seržantovi.
„Waltere.“
„Podplukovník Mitchell se ještě neozval z K9P-358.“ Jakmile to seržant dopověděl, vytvořila se červí díra. Harriman aktivoval vysílačku a Landry se k ní naklonil.
„Podplukovníku Mitchelle, tady generál Landry. Propásli jste hlášení, ozvěte se.“
„SGC, tady Mitchell. Máme tu menší problém.“
„Co se děje?“
Mléčná drána, K9P-358, jeskyně
Mitchell, Carterová a Teal’c stojí u vchodu do jeskyně s namířenými zbraněmi na Orijské válečníky, které se k nim blíží.
„Oriové nás našli. Pomalu nás obkličují. Nemáme šance jím uniknout“, odpověděl Mitchell.
„Pošlu k vám posily“, řekl Landry.
„Negativní, pane. Brána je střežena. Týmy by se nedostaly skrze“, řekla okamžitě Carterová. Jakmile to dopověděla, z vysílačky se začal ozývat pouhý šum.
„Museli najít sondu“, řekla Carterová. Oriové byli na dostřel a tak jim nic nezbývalo, než začít palbu.
Země, SGC, řídící místnost
„Spojte mě s plukovníkem Svitsovou na palubě Atheny“, řekl Landry.
„Ano, pane. Hned to bude.“
Prostor, Athena, můstek
Major Pavel Barta, který sedí na můstku u taktické konzole, dostal zprávu, která se mu hned zobrazila na display.
„Madam, volá vás subprostorem generál Landry z SGC.“ Plukovník Svitsová ze zadní části můstku přešla k obrazovce.
„Na obrazovku.“ Na boční obrazovce se zobrazil generál Landry.
„Plukovníku, doufám, že nemáte nic na práci“, řekl Landry.
„Ne, pane. Co pro vás mohu udělat?“ zeptala se Svitsová.
„Ztratili jsme kontakt s SG-1. Jsou na K9P-358, kde sledují postup Oriů na planetě. Bohužel byli prozrazeni a jsou pod palbou nepřítele. Bránou se na planetu nedostaneme, protože ji hlídají.“ Svitsová pohlédla na Bartu, který po stisknutí pár tlačítek odpověděl: „Přibližně tři hodiny, madam.“ Svitsová kývla hlavou a obrátila se k obrazovce.
„Ozveme se hned, jakmile je budeme mít na palubě. Svitsová konec.“ Obrazovka ztmavla a Svitsová šla ke svému křeslu se slovy: „Kapitáne, nastavte kurs na K9P-358.“
„Ano, madam“, odpověděla kapitán Pavla Nyklová sedící u pilotní konzole. Mezitím plukovník Svitsová sedla do křesla.
Athena v prázdném prostoru se začala pohybovat a hned potom vstoupila do hyperprostoru.
To be continued