Ztroskotání, part 2
„Zapněte štít a nabijte zbraně.“rozhodl Ellis. „Palte!“ Z Apolla vystřelily asgardské střely a neškodně narazily na štít lodi.
„Střely nemají účinek.“ohlásil poručík.
„Naše štíty jsou pod 60%.“vyjekl Rodney.
„Na to, jak ta loď vypadá, je celkem dobrá.“prohlásil O´Conner.
„Celkem?!“vyprskl George. „Než se dostaneme k 302, zbudou po nás jenom trosky.“a podíval se na loď. Vypadala podobně jako loď třídy Aurora, jenom mnohem horším stavu.
„Přišli jsme o hyperpohon a většinu zbraní. Štíty jsou pod 40%.“
„Tohle dlouho nevydržíme!“vykřikl George a vyběhl nahoru k obrazovce.
„Jdeme dolů!“ohlásil druhý důstojník, poručík Palter.
„Podsvětelný motor! Hned!“poručil Ellis.
„Nejde to, pane. Neodpovídá. Kontakt se zemí za 40 vteřin.“
„Převeďte energii do štítu na příď a můstek.“navrhla Mackenzie.
„Co nám to pomůže?“zajímalo Ellise.
„Budeme mít šanci.“
„Udělejte to!“rozhodl Ellis. Poručík Palter převedl energii do štítů na přídi, ale Apollo se řítilo k zemi pořád.
„Dopad za 5, 4, 3…“už se před nima začínal objevovat povrch planety.
„Díky, to vidíme.“odsekl Georgie. Během pár vteřin narazili čumákem do země.
Jako první se probral Ellis, kterého náraz vymrštil z křesla. Pomalu a se zasténáním se otočil. Na zemi u stěny, kousek od něj, ležela Mac, tak se k ní doplazil, protože to byl první člověk, kterého viděl.
„Plukovníku, plukovníku.“zatřásl s ní. „Plukovníku…Mac, vzbuďte se!“ Malinko se pohnula a po chvilce se probrala.
„Co to…?“
„Ne, nehýbejte se.“řekl Ellis, když se chtěla otočit.
„Asi mám zlomené žebra.“hlesla a rozhlídla se okolo. „Ronone!“vyjekla a rychle vstala. Ronon byl doslova zaražený v čelním skle.
„Běžte zkontrolovat ostatní, já jdu zjistit, co je s ním.“
„Jsme v pohodě.“ozval se o chvilku později. Mac se otočila a zjistila, že se zrovna postavili John s Georgem.
„Jsi v pořádku?“zeptal se John Mac.
„Asi mám zlomené nějaké žebra a velkou bouli na hlavě, ale jo, jsem. Zato Ronon v pořádku rozhodně není.“
„Jak ho odtamtud dostaneme?“zděsil se John.
„Nemám tušení.“přiznala Mac. „Zatím tu zůstaň, já se jdu podívat na ostatní.“
„Nemůže mluvit.“oznámil Ellis, když Mac přišla k Sandersovi.“
„Ukažte…Má zlomenou čelist.“zkonstatovala po tom, co ho prohlídla.
„Nemůžu se pohnout.“zaskučel Palter.
„Jste tam zaklíněný.“
„Jak ho dostaneme ven?“zajímalo Ellise.
„Jednoduše.“řekla Mac a pomocí telekineze vylomila kontrolní stolek.
„To je lepší. Díky.“poděkoval Palter a vyšmajdal ven. „Asi mám zlomený kotník.“
„Určitě.“prohlásila Mac po chvilce. „Vy jste v pořádku, plukovníku?“
„Mám zlomené zápěstí.“
„Dobře, pak to dáme do kupy, jenom musíme přijít na to, co s Rononem.“
„Mac…Mac…určitě mám vnitřní krvácení.“ozval se Rodney a za pomoci O´Connera se postavil.
„Tak si zase zpátky lehni. Podívám se na to…Proč myslíš?“
„Protože nemám žádné viditelné zranění.“
„Aha.“zabručela Mac a dala mu jednu ruku nad hlavu a druhou mu přejížděla nad tělem. „Nic ti není. Jseš v pořádku.“zkonstatovala po chvíli.
„To není možné. Zkus to znova.“
„Rodney! Momentálně v tuhle chvíli jseš zdravější než já! O´Connere! Ty jsi v pohodě?“
„Jo, pár odřenin a tak, ale jinak dobrý.“
„Fajn. Už někdo zjistil, jak Ronona z toho vyndat?“
„Možná…kdybychom…kdybys telekinezí vybila víc toho okna a my ho jenom přidrželi a vytáhli…“navrhl John.
„Dobře…všiml si někdo, kde vůbec jsme?“hlesla Mac po chvíli a dívala se přes okno. Došlo jí, že se s celou přední částí lodi až po můstek zarazili do země.
„Kde je vůbec Todd?!“vykřikl Ellis.
„Tady není.“
„Díky za skvělý postřeh, doktore McKayi!“odsekl.
„Asi utekl.“navrhl Winterson.
„Parchant. Taky na nás mohl počkat.“prohlásila Mac.
„Připravená?“
„Jo.“přikývla a vyrazila okno. John, George a O´Conner Ronona opatrně položili na zem.
„Odkud je všechna ta krev?“vyjekl George, když se pod nima začala objevovat kaluž.
„Jeho noha! Tepna…je to z tepny!“vykřikla Mac. John si rychle sundal bundu a tlačil na ránu.
„To nestačí! Dovolíte?!“vyhrkla Mac a odepla Ellisovi opasek a zaškrtila jím Rononovi nohu nad ránou.
„Takže podpora života je pod 40%, hyperpohon je mimo, zbraně jsou mimo, navigace taky a podsvětelné motory jsou poškozené. Při troše štěstí je zprovozním, ale nevím, k čemu by nám byly, ledaže bychom chtěli zabrat hlouběji. Jo, a abych nezapomněl, nefungují dálkové senzory a vnitřní fungují jenom v části, která trčí ven.“shrnul jejich situaci Rodney.
„To je skvělé. Kde vůbec jsme?“zabručel Ellis.
„Pravděpodobně v nějakém ze starých nepoužívaných dolů.“odpověděla mu Mac.
„Ještě lepší.“
„To nám ale nejspíš zachránilo život.“namítla.
„Vždyť se to taky může na nás sesypat.“vyštěkl Ellis.
„Kdybychom se nezabořili sem, ale spadli bychom na normální zem, tak už bychom nevedli tenhle stupidní rozhovor! Takže když dovolíte, teď půjdu na ošetřovnu pro nějaké věci!“vyjela na něho Mac.
„Ne, to nedovolím!“odsekl.
„Plukovníku, v téhle chvíli jsme na zemi, takže myslím, že mi tady nemáte co poroučet!“vyštěkla Mac a pak zabručela tak, že to slyšel jenom John: „Tu čelist si měl zlomit on, aspoň by chvilku držel hubu a neotravoval.“
„Budu tě navigovat. Některé sekce jsou uzavřené.“řekl Rodney.
„Neříkal jsi, že senzory nejdou?“zarazila se.
„Podařilo se mi je zprovoznit…To, jak jsem geniální, mi řekneš pak, teď běž.“
„Perfektní. Tu nohu mu co dvě minuty povolte, a´t se mu tam dostane krev.“
„Dobře, ale teď už běž…a Mac! Opatrně.“pobídl ji John. Jenom přikývla.
„Musíš to obejít, jsou tam zablokované dveře.“řekl Rodney, když se dostala do jedné ze zdevastovaných chodeb.
„To je sice pěkné, ale kudy? Nic jiného tu není.“namítla Mac.
„Vpravo…tam ty dveře jsou otevřené.“
„No to teda nejsou!“
„Zkus zabrat.“
„Či jsem Rambo?“odvětila, ale vzala nějaký kus trámu a dveře po chvilce vypáčila.
„Za tohle mám u tebe 2 krabice zmrzliny.“zafuněla a držela si žebra.
„Ještě dvě chodby a jseš tam…Teď vlevo.“ Mac prošla kolem jedné zpola zasypané chodby, ale po pár krocích se zastavila a vrátila. V chodbě, kterou minula, bylo něco jako bazilišek-obrovský had s velkými zuby. Mac začala potichu couvat zpět do svojí uličky, ale o něco zakopla a spadla. Když dopadla, vykřikla bolestí, protože se praštila do žeber. Bazilišek si jí všiml a začal se k ní plazit.
„Mám tu problém. Je tu obrovský had a chce mě sežrat!“vyjekla vyděšeně do vysílačky. Rychle se zvedla a utíkala na ošetřovnu.
„Nic tu nemám!“namítl Rodney. „Aha…už jo.“dodal po chvíli. Mac doběhla k ošetřovně. Dveře byly pootevřené tak málo, že si musela rychle sundat vestu, aby prošla. Začala hledat, pro co tu přišla. Bylo to obtížné, protože po nárazu věci vypadly z poliček a válely se různě po zemi. Celou dobu slyšela, jak se bazilišek dobývá dovnitř. Dveře už stačil celkem slušně promáčknout.
„Rodney! Potřebuju jiný východ!“křikla přes vysílačku po tom, co do velké tašky naházela věci, o kterých si myslela, že budou potřeba.
„Žádný jiný tu není.“
„V tom případě chci náhrobek z bílého mramoru a věnec z lilií.“odsekla.
„Vylez ventilací.“poradil jí John.
„Nezvednu ruce a už vůbec se nevytáhnu…a žebřík tu taky není.“
„Poličky! Vylez po poličkách!“
„To mě nenapadlo.“přiznala Mac a telekinezí postavila poličky na místo, hodila si tašku přes rameno a začala lézt po poličkách. Bazilišek už pomalu strkal hlavu dovnitř. Telekinezí vyrazila poklop ventilace a rychle se vytáhla dovnitř. Bazilišek byl vevnitř a viděl už jenom její nohy. Rychle vyrazil. Mac se skrčila v rouře a držela si žebra. Bazilišek narazil hlavou tam, kde ji cítil. Jenom vyjekla a začala se plazit na opačnou stranu, než chtěla.
„Dostaneš se k jídelně.“řekl jí Rodney.
„Jak je…Rononovi?“
„Ztrácí hodně krve.“
„už tam budu…uf…au.“vyjekla Mac, když doskočila na podlahu jídelny. Stoly i židle byly převrácené a na stěně byl zbytek něčeho, co připomínalo špenát. Zašla do kuchyně a vzala nějaké jídlo a pití. Pak se vydala na můstek.
„Jak dlouho to je, co nemáme s Apollem kontakt?“zeptala se Sam.
„Jsou to 4 hodiny.“odpověděl Radek. „Neodpovídají ani na volání.“
„Za jak dlouho tady bude Daidalos?“
„Do hodiny.“
„Dobře, informujte Caldwella a postavte tým.“
„Doufám, že se odsud přinejmenším dostaneme, protože jinak jsem to táhla zbytečně.“prohlásila Mac, hodila tašku na zem a opřela se o zeď.
„Zahojíš mu to?“zeptal se O´Conner.
„Ani náhodou. Sotva stojím. Vzala jsem tlakový obvaz a něco na srážlivost krve.“
„Nezašijeme to?“ozval se Ellis.
„Zašít? Zbláznil jste se?“
„Máte přece kurz první pomoci, ne?“
„No to ano, ale tam bylo šití povrchových ran, ne tepen. A pokud vidím, cévní chirurg tady s náma není!“odsekla Mac a hodila Johnovi obvaz a vytáhla z tašky ortézy.“
„Dejte mi tu zraněnou ruku.“řekla Ellisovi a dala mu na ni ortézu. Když zapínala poslední zip, přitlačila trochu víc.
„Au!“vyjekl Ellis. „Nejste zrovna nejjemnější!“
„Jsem, ale jenom k tomu, kdo si to zaslouží…Paltere, teď vy.“
„Dám si to sám, postarejte se o ostatní.“řekl. Mac mu podala ortézu a šla k Wintersonovi.
„Majore. Pojďte honem.“
„Jsem v pořádku, madam.“namítl George.
„Ne, nejste. Ty rány jsou dost hluboké a krvácí. Některé budou možná na šití. Vyčistím je a zalepím, popřípadě vytáhnu střepy.“prohlásila nekompromisně Mac a vzala dezinfekci.
„Hotovo. A ani to nebolelo, že?“ušklíbla se po chvilce.
„Bolelo.“zaskučel George a šel za Rononem.
„O´Connere, jsi na řadě.“
„Nebudeš mi to tam to…ehm…“zarazil se, když se podíval na ránu táhnoucí se skoro až k rozkroku.
„Čistě profesionálně.“pousmála se Mac. „Buď rád, že jsi nepřišel o malého O´Connera.“
„Hahaha.“ušklíbl se.
„Mac?! Tohle asi není dobré, že?“ozval se John a ukázal na Rononvu křivku na EKG, která byla dost nepravidelná.
„Ne, to není. Dej mu tohle!“a hodila po něm injekci.
„Adrenalin? Proč zas tohle? To neexistuje nic jiného?“
„Určitě jo, ale tohle ti dokáže zvýšit tlak a to potřebuje.“
„Aha.“
„Dobrý, O´Connere…Johne? Pojď.“a odvedla ho kousek na stranu.
„Jseš si jistá, že ty žebra máš zlomené?“zeptal se.
„Já nevím, ale skoro nezvednu ruce a při každém nádechu a prudším pohybu to bolí…Teď to bude štípat, tak vydrž.“řekla a přiložila dezinfekci na dlouhou ránu na paži.
„Pak…sss…au…pak se ti na to podívám.“nabídl se John. Mac přikývla.
„Jenom se podívám ještě na Sanderse.“
„Ten adrenalin zabral.“ozval se George.
„Fajn. Tak jo, Sandersi, a tímhle neuděláme v tuhle chvíli vůbec nic. Jenom nemluvte, ano?“ Sanders přikývl.
„už?“zeptal se John. Mac přikývla.
„Pojď vedle. Jako jediná holka tady máš jisté výhody.“prohlásil a za ruku ji odvedl za roh chodby.
„Sundej si to.“řekl. Mac se pomalu vysoukala z bundy.
„S tím trikem mi musíš pomoct.“hlesla. John jí ho opatrně stáhl.
„Wow.“vyvalil oči. Mac měla vzadu v okolí žeber jednu velkou modřinu. „Jak to bude bolet, řekni.“ Přikývla. John jí žebra začal pomalu a jemně prohmatávat. Mac sebou sem tam trhla, ale nic neřekla.
„Nevypadá to na to, že bys to měla zlomené. Jsi jenom hodně potlučená, ale jinak v pořádku.“zkonstatoval a sjel rukama úplně někam jinam.
„Ne! Co to děláš?“zašeptala.
„Co kdybychom se odsud nedostali?“prohodil John a přitáhl si ji k sobě.
„Dostaneme se odsaď. Johne…přestaň…někdo přijde…dost!“konečně ho zarazila. „Začínám se podobat Šmoulovi, jsem unavená a Ronon nám na zemi vcelku úspěšně simuluje tepenné krvácení!“
„Jak chceš.“pokrčil rameny a pomohl jí natáhnout zpátky tričko.
„Máme tým a Daidalos čeká jenom na nás.“ohlásil Radek.
„Díky. Rayi! no tak Rayi, netrucuj!“snažila se ho Sam přivolat k sobě. Ray jenom zalezl víc pod schody.
„Mac ho nevzala sebou, protože by se neměl kde venčit a nechtěla, aby dělal loužičky na rozích Apolla. No a on se teď urazil a já bych ho ale ráda vzala s sebou.“
„Aha. Zkoušela jste piškoty?“
„Zkoušela jsem všechno.“povzdechla si Sam.
„A zkoušela jste mu vysvětlit situaci?“
„Cože? Psovi? Co by z toho měl?“podivila se.
„On je hodně chytrý. Nezapomínejte, že ho cvičila Mac. Zkuste to. Vemte něco, co jí patří a dejte mu k tomu čuchnout a pak mu to vysvětlete.“
„Ach jo. Rayi..no, ano je to od Mac.“přikývla Sam ne zcela nadšeně, protože Ray se zašil ještě hlouběji. „Poslouchej…má nejspíš problémy a já potřebuju, abys šel se mnou a pomohl mi. Rayi…no tak…udělala to, abys nebyl dlouho zavřený. Neblbni, má tě ráda….Pojď, vylez. Rayi, Mac potřebuje pomoc.“ Ray se neochotně vyšoural ven.
„Madam, na chvilku se objevil signál Apolla.“vyjekl Chuck.
„Kde?“
„Z planety, kolem které měli oblet. Bylo to jenom pár vteřin.“
„To stačí. Rayi, pojď.“
„Na chvilku se mi podařilo zprovoznit vysílačku a vyslat signál. Při troše štěstí to zachytili. Ale to je konec dobrých zpráv, protože i když vyletí právě teď, tak vzduch máme jenom na 17 hodin.“shrnul to Rodney.
„A když Rononvi dáme kyslík z bomby? Pomůže to?“zeptal se George.
„Dá nám to asi dalších 15 minut.“řekl za chvilku Rodney.
„I to je čas navíc.“souhlasil Ellis.
„Čím ještě snížíme spotřebu?“zajímalo Johna.
„Tady nejde o spotřebu, ale o energii…ta dojde za 17 hodin. Můžu povypínat vše nepotřebné…teda to, co nám ještě zbylo.“
„Podporu života nepotřebujeme. Stačí, když necháš zapnutou jenom recyklaci vzduchu. Potom nech vysílač. Zbytek vypni.“navrhla Mac.
„I světla?“
„Máme baterky.“přikývla. „Tak do práce! Dejte baterky do každého rohu a pár jich nechte dole. Nad Ronona chci tu nejsilnější!“
„V šuplících je pár halogenů.“ozval se Ellis.
„Fajn. Tak jeden nad Ronona a další tak, aby Rodney viděl.“
„Máme známky života v části nad zemí.“ozval se za chvilku Rodney.
„Ty potvory mě štvou.“prohlásila Mac a postavil se.
„Jsou to lidé.“namítl Rodney.
„Záchrana?“zajímalo Paltera.
„Eagerové.“hlesla Mac po chvilce.
„Museli nás zachytit!“vyhrkl O´Conner.
„Co budeme dělat?“
„Teoreticky se tady nedostanou, dokud se neprohrabou.“řekl Rodney.
„Takže máme…jak dlouho?“zajímalo Ellise.
„Tak dvě hodiny.“odhadovala Mac.
„Dálkové senzory ukazují, že kolem planety je loď podobná třídě Aurora.“ohlásil důstojník.
„Za jak dlouho tam budeme?“zeptal se Caldwell.
„Asi za 13 hodin.“
„Hned jak vyskočíme z hyperprostoru, zapněte štíty.“
„Co budeme dělat?“zeptal se vyděšeně Rodney.
„Nebudeme panikařit a zbytečně plýtvat vzduch.“řekla Mac.
„Co takhle připlácnout někde C4?“navrhl George.
„Tak jo. Winterson se mnou, zbytek tady počká.“
„Ale Mac…“ozval se John.
„Dost! Bez debat. A půjč mi vestu!“zarazila ho Mac. „Dík. Wintersone, jdeme!“
„Co si tím pomůžeme, když to vyhodíme do vzduchu?“zajímalo Wintersona.
„Můžeme způsobit sekundární výbuch.“
„No to sice jo, ale taky se na nás zřítí zbytek.“namítl George.
„Upřímně? Radši umřu zavalená než zastřelená. Jsme tady. Přidělejte to k těm tmavším panelům.“řekla Mac a z C4 začala tvarovat svého obvyklého sněhuláčka.
„Wintersone! Blíží se k vám 8 Eagerů.“ozval se Rodney.
„Osm?“vyvalil oči George a s Mac se schoval za roh.
„Už jdou.“řekla po chvíli. Měla pravdu. Na začátku chodby se objevilo osm Eagerů. Obě strany hned začaly střílet.
„Teď by se dost hodil ten vás oheň.“křikl George a přebil.
„Taky si říkám, ale bohužel to bylo tím jedem!“odpověděla Mac a odhodila Eagera.
„Tohle je na dlouho! Jdeme!“rozhodla po chvilce.
„Budu vás krýt!“křikl Georgie. Mac přeběhla za další výklenek. George vyběhl, ale okamžitě se zastavil, protože Mac za ním vykřikla. Otočil se a uviděl ji na zemi. Přiběhl zpátky. Měla na boku velkou spáleninu.
„Běžte!“
„To víte a Sheppard mě zastřelí rovnou. Pojďte!“a vytáhl ji na nohy, jednu její ruku si dal kolem krku a vzal ji kolem pasu.
„Budu aspoň držet štít…chvilku.“
„To by bylo fajn.“přikývl George a proběhli jedněma dveřma. Rychle je zavřeli a pokračovali dál. Mac stáhla štít.
„Co se stalo?!“vyhrkl John, když je uviděl. Rychle se vrhl k Mac a pomohl jí ke zdi, po které vyčerpaně sjela dolů.
„Odpalte to.“vydechla. George na nic nečekal a zmáčkl detonátor. Všechno se zatřáslo a ze stropu začaly padat kusy lodi. John přikryl Mac hlavu. Loď se najednou propadla ještě níž. Všichni zakřičeli. Loď se řítila níž a níž až na něco narazila. Ozvalo se tříštění plechu a obrovské rány. Po chvilce bylo ticho.
„Dobrý?“vyhrabal se zpoza stolu George.
„Jo.“přikývl O´Conner, který kryl Ronona.
„Mac? Mac…dobrý?“zeptal se John, který na ní ležel.
„Bolí…to.“vydechla.
„Co se tam vlastně stalo?“zeptal se znova a vyhrnul jí tričko. Objevila se celkem velká spálená rána.
„Začali po nás střílet.“
„A dál?“zajímalo ho a vytahoval sterilní polštářek a náplast.
„Jeden z nich po nás začal házet ty svoje…energy koule. Většinu jsem odrazila, ale pak se k němu přidal další a hodily dvě naráz. Zastavila…jsem tu, co letěla na Wintersona, ale z ničeho nic se…tam objevila další a ta mě trefila.“
„Aha, hotovo, ale zůstaň ještě chvilku ležet.“poradil jí John, když jí ránu zalepil.
„Co se ksakru teďkom stalo?“zajímal se Ellis.
„Propadli jsme se asi o 1 km hlouběji. Když jste to vyhodili do vzduchu, porušili jste stabilitu a my se jednoduše propadli. Kdybyste chvilku s tím odpálením počkali…“
„Rodney…kdybychom počkali, tak nás ti Eagerové zabijou!“namítla Mac.
„Ale nemuseli bychom být…“
„Dost! Projde signál na povrch?“zarazil začínající hádku John.
„Trochu. Možná tak zachytí známky života jinak nic.“
„Nebýt vás, vůbec bychom tady trčet nemuseli.“otočil se Ellis na Mac.
„Prosím?“
„Kvůli nám je moje loď na odpis. Kdybyste nebyla to, co jste, Eagerové by do téhle galaxie vůbec nepřišli!“
„Nemůžu za to, co jsem!“odsekla Mac.
„Zaútočili kvůli vám!“
„Myslíte, že z toho mám radost? Že mě baví mít neustále strach o své přátele? Bojím se chodit na planety, protože se děsím toho, že se tam objeví a já nedokážu lidi, za které jsem zodpovědná, ochránit i přes veškeré schopnosti, které na rozdíl od lidí mám! A jestli tady Ronon umře, budu si to do smrti vyčítat a s tímhle bych nedokázala žít.“ Během rozhovoru se oba postavili a teď na sebe zlostně hleděli. Nikdo z ostatních ani nehlesl.
„Co…?“zasténal Ronon. Mac se rychle otočila a vyvalila oči.
„Lež a nehýbej se!“řekla, když se zavrtěl.
„Co se…stalo?“
„Zřítili jsme se a ty si se zasekl v předním skle. Střepy ti prosekly stehenní tepnu, dále máš zlomené žebra a ztratil jsi hodně krve.“odpověděl mu O´Conner.
„Jak to, že se probral?“zašeptal John Mac.
„Nemám tušení.“pokrčila rameny. „Ronone, cítíš pravou nohu?“
„Jo.“
„A pohneš s ní? Stačí jenom trošku.“ Ronon s ní malinko pohl.
„Fajn.“
„Ehm, lidi…špatná zpráva je, že nám zbývá energie už jenom na hodinu.“ozval se Rodney.
„O kolik jsme přišli?“zajímalo Paltera.
„Asi o 2 hodiny.“
„Dobře… ale to nám dojde energie, ne vzduch.“podotkla Mac.
„Ale abys měla čistý vzduch, potřebuješ ten vydýchaný zrecyklovat a to nebude možné, když nebudeme mít energii.“namítl Rodney.
„To jo.“souhlasila. „Ale když přijdeme o energii, o ten čistý vzduch ne…bude tady, dokud ho nevydýcháme.“
„Aha…to mě nenapadlo…to nám dá další… asi půl hodinu.“vyhrkl Rodney.
„Nepřátelská loď opouští orbitu, pane.“ohlásil důstojníku.
„To není dobré.“prohlásil Caldwell.
„Budeme tam asi za 45 minut. Potom zjistíme, co se stalo.“
„Zbývá nám asi 10 minut.“hlesl Rodney.
„To zvládneme.“snažila se ho povzbudit Mac sedící u Ronona, který byl zase v bezvědomí. Najednou se všude objevily jiskry.
„Co to bylo?“vykřikl George.
„Celou dobu to jelo víc než mělo. Nevydrželo to. Jsme bez energie. Úplně.“
„Právě jsme vyskočili z hyperprostoru.“informoval Caldwell Sam, která přišla s Rayem v patách. „Po Eagerech ani stopy.“
„A po našich?“
„Taky ne.“zavrtěl hlavou. „Ale skenujeme povrch.“
„Aha.“hlesla Sam.
„Pane, máme tu něco zajímavého.“ohlásil důstojník po chvíli.
„Dejte to na obrazovku.“řekl daldwell. Na obrazovce se objevila řada polámaných stromů, velká rýha v zemi a kusy lodi.
„To bude ono.“vyjekla Sam.
„Pravděpodobně. Vemte tým a my vás transportujeme dolů.“
„Dobře. Rayi, pojď.!“
„Chce se mi spát.“hlesl Rodney.
„To nám všem.“ujistila ho Mac unaveně. „Zkus neusnout.“ Za chvilku se ozvalo chrápání.
„Za pokus to stálo.“zkonstatoval John opřený vedle Mac.
„Tady Carterová. Jsme dole a vypadá to tu, jako kdyby tady někdo provedl hloubkovou orbu. Všude se válí trosky lodi…zachytávám signál a devět známek života asi 1,5 km pod námi.“
„Rozumím.“potvrdil Caldwell. „Bohužel je nemůžeme přenést, protože tady se signál nedostává.“
„V tom případě začínáme kopat. Konec…Rayi! Vra´t se!“vykřikla Sam, když se Ray rozběhl na místo, kde se propadli a začal hrabat. Po chvilce začal štěkat. Sam s Jennifer tam přiběhli. Ray vyhrabal mrtvého Eagera.
„Dobře. Hodný.“pochválila ho Sam. „Tak rychle lidi! Potřebujeme je dostat ven!“
„Ehm…Sam…jestli se zřítili a podle těch trosek vidím, že dost ošklivě, bude jim docházet vzduch. Vypotřebovali energii k recyklaci.“ozval se Radek.
„Vypočítej kolik času máme.“
„Jsou bez recyklace asi hodinu.“hlesl Radek o pár minut později. „Došel jim vzduch.“
„Jennifer! Budeme potřebovat kyslík!“křikla Sam. Kellerová přikývla.
„Plk. Ellisi, slyšíte mě? Prosím odpovězte.“řekla do vysílačky. Ozývalo se jenom praskání. „Mac…slyšíš?“ Zase nic.
„Nemusí tam procházet rádiový signál.“ozval se Radek.
„Doufejme.“přikývla Sam. „Kde je Ray?“vyjekla. Odněkud se ozvalo štěkání.
„Máme vchod!“vykřikla Sam, když našla Raye v jedné díře. Během pár minut se tam spustil tým a objevil se v jedné z chodeb. Ray za chvilku vyčmuchal dalšího mrtvého Eagera.
„Budou na můstku.“řekla Sam, když se podívala na signál.
„Nedá se tu skoro dýchat.“postěžoval si Radek. Najednou se Ray se štěkotem vyřítil dopředu. Zbytek se rozutíkal za ním. Po pár chodbách se objevili na můstku. Ellis i oba jeho důstojníci leželi před křeslem, Rodney kousek od obrazovky, Ronon pod čelním sklem, vedle něho O´Conner s Wintersonem a Mac s Johnem nejblíž u dveří. Ray přiťapkal k Mac a začal ji oblizovat.
„Postarejte se o ostatní!“řekla Jennifer a přešla k Mac, která ležela nejblíž. Natáhla jí kyslíkovou masku.
„Rayi, počkej chvilku, nestepuj tady.“odstrčila ho pryč. Vyhrnul Mac tričko, protože viděla, že tam má něco zalepené. Když to sundala, Sam, která stála za ní, vydechla: „Vždyť to vypadá jako od jaffské tyčové zbraně.“
„To jo.“souhlasila Jennifer a zalepila jí to zpátky. Mac se za chvilku probrala.
„Ronon…jeho noha…“hlesla. Ray k ní hned přicupital a lehl si k ní. Dala mu ruku na hlavu.
„My víme. Jenom lež.“uklidňovala ji Sam, protože Jennifer byla u Ronona.
„Bude…v pořádku?“
„Určitě.“
„Ostatní?“
„Žijou. Dostaneme vás odsud.“prohlásila Sam. Mac za chvilku usla.
„Budu na Daidalu potřebovat připravený sál.“řekla Jennifer.
„Zvládne to?“zajímala se Sam.
„Ztratil hodně krve, ale tu nohu má slušně prokrvenou. Myslím, že to zvládne.“
„Dobře. Tak jo lidi, vezmeme je domů.“
„Zapněte štít a nabijte zbraně.“rozhodl Ellis. „Palte!“ Z Apolla vystřelily asgardské střely a neškodně narazily na štít lodi.
„Střely nemají účinek.“ohlásil poručík.
„Naše štíty jsou pod 60%.“vyjekl Rodney.
„Na to, jak ta loď vypadá, je celkem dobrá.“prohlásil O´Conner.
„Celkem?!“vyprskl George. „Než se dostaneme k 302, zbudou po nás jenom trosky.“a podíval se na loď. Vypadala podobně jako loď třídy Aurora, jenom mnohem horším stavu.
„Přišli jsme o hyperpohon a většinu zbraní. Štíty jsou pod 40%.“
„Tohle dlouho nevydržíme!“vykřikl George a vyběhl nahoru k obrazovce.
„Jdeme dolů!“ohlásil druhý důstojník, poručík Palter.
„Podsvětelný motor! Hned!“poručil Ellis.
„Nejde to, pane. Neodpovídá. Kontakt se zemí za 40 vteřin.“
„Převeďte energii do štítu na příď a můstek.“navrhla Mackenzie.
„Co nám to pomůže?“zajímalo Ellise.
„Budeme mít šanci.“
„Udělejte to!“rozhodl Ellis. Poručík Palter převedl energii do štítů na přídi, ale Apollo se řítilo k zemi pořád.
„Dopad za 5, 4, 3…“už se před nima začínal objevovat povrch planety.
„Díky, to vidíme.“odsekl Georgie. Během pár vteřin narazili čumákem do země.
Jako první se probral Ellis, kterého náraz vymrštil z křesla. Pomalu a se zasténáním se otočil. Na zemi u stěny, kousek od něj, ležela Mac, tak se k ní doplazil, protože to byl první člověk, kterého viděl.
„Plukovníku, plukovníku.“zatřásl s ní. „Plukovníku…Mac, vzbuďte se!“ Malinko se pohnula a po chvilce se probrala.
„Co to…?“
„Ne, nehýbejte se.“řekl Ellis, když se chtěla otočit.
„Asi mám zlomené žebra.“hlesla a rozhlídla se okolo. „Ronone!“vyjekla a rychle vstala. Ronon byl doslova zaražený v čelním skle.
„Běžte zkontrolovat ostatní, já jdu zjistit, co je s ním.“
„Jsme v pohodě.“ozval se o chvilku později. Mac se otočila a zjistila, že se zrovna postavili John s Georgem.
„Jsi v pořádku?“zeptal se John Mac.
„Asi mám zlomené nějaké žebra a velkou bouli na hlavě, ale jo, jsem. Zato Ronon v pořádku rozhodně není.“
„Jak ho odtamtud dostaneme?“zděsil se John.
„Nemám tušení.“přiznala Mac. „Zatím tu zůstaň, já se jdu podívat na ostatní.“
„Nemůže mluvit.“oznámil Ellis, když Mac přišla k Sandersovi.“
„Ukažte…Má zlomenou čelist.“zkonstatovala po tom, co ho prohlídla.
„Nemůžu se pohnout.“zaskučel Palter.
„Jste tam zaklíněný.“
„Jak ho dostaneme ven?“zajímalo Ellise.
„Jednoduše.“řekla Mac a pomocí telekineze vylomila kontrolní stolek.
„To je lepší. Díky.“poděkoval Palter a vyšmajdal ven. „Asi mám zlomený kotník.“
„Určitě.“prohlásila Mac po chvilce. „Vy jste v pořádku, plukovníku?“
„Mám zlomené zápěstí.“
„Dobře, pak to dáme do kupy, jenom musíme přijít na to, co s Rononem.“
„Mac…Mac…určitě mám vnitřní krvácení.“ozval se Rodney a za pomoci O´Connera se postavil.
„Tak si zase zpátky lehni. Podívám se na to…Proč myslíš?“
„Protože nemám žádné viditelné zranění.“
„Aha.“zabručela Mac a dala mu jednu ruku nad hlavu a druhou mu přejížděla nad tělem. „Nic ti není. Jseš v pořádku.“zkonstatovala po chvíli.
„To není možné. Zkus to znova.“
„Rodney! Momentálně v tuhle chvíli jseš zdravější než já! O´Connere! Ty jsi v pohodě?“
„Jo, pár odřenin a tak, ale jinak dobrý.“
„Fajn. Už někdo zjistil, jak Ronona z toho vyndat?“
„Možná…kdybychom…kdybys telekinezí vybila víc toho okna a my ho jenom přidrželi a vytáhli…“navrhl John.
„Dobře…všiml si někdo, kde vůbec jsme?“hlesla Mac po chvíli a dívala se přes okno. Došlo jí, že se s celou přední částí lodi až po můstek zarazili do země.
„Kde je vůbec Todd?!“vykřikl Ellis.
„Tady není.“
„Díky za skvělý postřeh, doktore McKayi!“odsekl.
„Asi utekl.“navrhl Winterson.
„Parchant. Taky na nás mohl počkat.“prohlásila Mac.
„Připravená?“
„Jo.“přikývla a vyrazila okno. John, George a O´Conner Ronona opatrně položili na zem.
„Odkud je všechna ta krev?“vyjekl George, když se pod nima začala objevovat kaluž.
„Jeho noha! Tepna…je to z tepny!“vykřikla Mac. John si rychle sundal bundu a tlačil na ránu.
„To nestačí! Dovolíte?!“vyhrkla Mac a odepla Ellisovi opasek a zaškrtila jím Rononovi nohu nad ránou.
„Takže podpora života je pod 40%, hyperpohon je mimo, zbraně jsou mimo, navigace taky a podsvětelné motory jsou poškozené. Při troše štěstí je zprovozním, ale nevím, k čemu by nám byly, ledaže bychom chtěli zabrat hlouběji. Jo, a abych nezapomněl, nefungují dálkové senzory a vnitřní fungují jenom v části, která trčí ven.“shrnul jejich situaci Rodney.
„To je skvělé. Kde vůbec jsme?“zabručel Ellis.
„Pravděpodobně v nějakém ze starých nepoužívaných dolů.“odpověděla mu Mac.
„Ještě lepší.“
„To nám ale nejspíš zachránilo život.“namítla.
„Vždyť se to taky může na nás sesypat.“vyštěkl Ellis.
„Kdybychom se nezabořili sem, ale spadli bychom na normální zem, tak už bychom nevedli tenhle stupidní rozhovor! Takže když dovolíte, teď půjdu na ošetřovnu pro nějaké věci!“vyjela na něho Mac.
„Ne, to nedovolím!“odsekl.
„Plukovníku, v téhle chvíli jsme na zemi, takže myslím, že mi tady nemáte co poroučet!“vyštěkla Mac a pak zabručela tak, že to slyšel jenom John: „Tu čelist si měl zlomit on, aspoň by chvilku držel hubu a neotravoval.“
„Budu tě navigovat. Některé sekce jsou uzavřené.“řekl Rodney.
„Neříkal jsi, že senzory nejdou?“zarazila se.
„Podařilo se mi je zprovoznit…To, jak jsem geniální, mi řekneš pak, teď běž.“
„Perfektní. Tu nohu mu co dvě minuty povolte, a´t se mu tam dostane krev.“
„Dobře, ale teď už běž…a Mac! Opatrně.“pobídl ji John. Jenom přikývla.
„Musíš to obejít, jsou tam zablokované dveře.“řekl Rodney, když se dostala do jedné ze zdevastovaných chodeb.
„To je sice pěkné, ale kudy? Nic jiného tu není.“namítla Mac.
„Vpravo…tam ty dveře jsou otevřené.“
„No to teda nejsou!“
„Zkus zabrat.“
„Či jsem Rambo?“odvětila, ale vzala nějaký kus trámu a dveře po chvilce vypáčila.
„Za tohle mám u tebe 2 krabice zmrzliny.“zafuněla a držela si žebra.
„Ještě dvě chodby a jseš tam…Teď vlevo.“ Mac prošla kolem jedné zpola zasypané chodby, ale po pár krocích se zastavila a vrátila. V chodbě, kterou minula, bylo něco jako bazilišek-obrovský had s velkými zuby. Mac začala potichu couvat zpět do svojí uličky, ale o něco zakopla a spadla. Když dopadla, vykřikla bolestí, protože se praštila do žeber. Bazilišek si jí všiml a začal se k ní plazit.
„Mám tu problém. Je tu obrovský had a chce mě sežrat!“vyjekla vyděšeně do vysílačky. Rychle se zvedla a utíkala na ošetřovnu.
„Nic tu nemám!“namítl Rodney. „Aha…už jo.“dodal po chvíli. Mac doběhla k ošetřovně. Dveře byly pootevřené tak málo, že si musela rychle sundat vestu, aby prošla. Začala hledat, pro co tu přišla. Bylo to obtížné, protože po nárazu věci vypadly z poliček a válely se různě po zemi. Celou dobu slyšela, jak se bazilišek dobývá dovnitř. Dveře už stačil celkem slušně promáčknout.
„Rodney! Potřebuju jiný východ!“křikla přes vysílačku po tom, co do velké tašky naházela věci, o kterých si myslela, že budou potřeba.
„Žádný jiný tu není.“
„V tom případě chci náhrobek z bílého mramoru a věnec z lilií.“odsekla.
„Vylez ventilací.“poradil jí John.
„Nezvednu ruce a už vůbec se nevytáhnu…a žebřík tu taky není.“
„Poličky! Vylez po poličkách!“
„To mě nenapadlo.“přiznala Mac a telekinezí postavila poličky na místo, hodila si tašku přes rameno a začala lézt po poličkách. Bazilišek už pomalu strkal hlavu dovnitř. Telekinezí vyrazila poklop ventilace a rychle se vytáhla dovnitř. Bazilišek byl vevnitř a viděl už jenom její nohy. Rychle vyrazil. Mac se skrčila v rouře a držela si žebra. Bazilišek narazil hlavou tam, kde ji cítil. Jenom vyjekla a začala se plazit na opačnou stranu, než chtěla.
„Dostaneš se k jídelně.“řekl jí Rodney.
„Jak je…Rononovi?“
„Ztrácí hodně krve.“
„už tam budu…uf…au.“vyjekla Mac, když doskočila na podlahu jídelny. Stoly i židle byly převrácené a na stěně byl zbytek něčeho, co připomínalo špenát. Zašla do kuchyně a vzala nějaké jídlo a pití. Pak se vydala na můstek.
„Jak dlouho to je, co nemáme s Apollem kontakt?“zeptala se Sam.
„Jsou to 4 hodiny.“odpověděl Radek. „Neodpovídají ani na volání.“
„Za jak dlouho tady bude Daidalos?“
„Do hodiny.“
„Dobře, informujte Caldwella a postavte tým.“
„Doufám, že se odsud přinejmenším dostaneme, protože jinak jsem to táhla zbytečně.“prohlásila Mac, hodila tašku na zem a opřela se o zeď.
„Zahojíš mu to?“zeptal se O´Conner.
„Ani náhodou. Sotva stojím. Vzala jsem tlakový obvaz a něco na srážlivost krve.“
„Nezašijeme to?“ozval se Ellis.
„Zašít? Zbláznil jste se?“
„Máte přece kurz první pomoci, ne?“
„No to ano, ale tam bylo šití povrchových ran, ne tepen. A pokud vidím, cévní chirurg tady s náma není!“odsekla Mac a hodila Johnovi obvaz a vytáhla z tašky ortézy.“
„Dejte mi tu zraněnou ruku.“řekla Ellisovi a dala mu na ni ortézu. Když zapínala poslední zip, přitlačila trochu víc.
„Au!“vyjekl Ellis. „Nejste zrovna nejjemnější!“
„Jsem, ale jenom k tomu, kdo si to zaslouží…Paltere, teď vy.“
„Dám si to sám, postarejte se o ostatní.“řekl. Mac mu podala ortézu a šla k Wintersonovi.
„Majore. Pojďte honem.“
„Jsem v pořádku, madam.“namítl George.
„Ne, nejste. Ty rány jsou dost hluboké a krvácí. Některé budou možná na šití. Vyčistím je a zalepím, popřípadě vytáhnu střepy.“prohlásila nekompromisně Mac a vzala dezinfekci.
„Hotovo. A ani to nebolelo, že?“ušklíbla se po chvilce.
„Bolelo.“zaskučel George a šel za Rononem.
„O´Connere, jsi na řadě.“
„Nebudeš mi to tam to…ehm…“zarazil se, když se podíval na ránu táhnoucí se skoro až k rozkroku.
„Čistě profesionálně.“pousmála se Mac. „Buď rád, že jsi nepřišel o malého O´Connera.“
„Hahaha.“ušklíbl se.
„Mac?! Tohle asi není dobré, že?“ozval se John a ukázal na Rononvu křivku na EKG, která byla dost nepravidelná.
„Ne, to není. Dej mu tohle!“a hodila po něm injekci.
„Adrenalin? Proč zas tohle? To neexistuje nic jiného?“
„Určitě jo, ale tohle ti dokáže zvýšit tlak a to potřebuje.“
„Aha.“
„Dobrý, O´Connere…Johne? Pojď.“a odvedla ho kousek na stranu.
„Jseš si jistá, že ty žebra máš zlomené?“zeptal se.
„Já nevím, ale skoro nezvednu ruce a při každém nádechu a prudším pohybu to bolí…Teď to bude štípat, tak vydrž.“řekla a přiložila dezinfekci na dlouhou ránu na paži.
„Pak…sss…au…pak se ti na to podívám.“nabídl se John. Mac přikývla.
„Jenom se podívám ještě na Sanderse.“
„Ten adrenalin zabral.“ozval se George.
„Fajn. Tak jo, Sandersi, a tímhle neuděláme v tuhle chvíli vůbec nic. Jenom nemluvte, ano?“ Sanders přikývl.
„už?“zeptal se John. Mac přikývla.
„Pojď vedle. Jako jediná holka tady máš jisté výhody.“prohlásil a za ruku ji odvedl za roh chodby.
„Sundej si to.“řekl. Mac se pomalu vysoukala z bundy.
„S tím trikem mi musíš pomoct.“hlesla. John jí ho opatrně stáhl.
„Wow.“vyvalil oči. Mac měla vzadu v okolí žeber jednu velkou modřinu. „Jak to bude bolet, řekni.“ Přikývla. John jí žebra začal pomalu a jemně prohmatávat. Mac sebou sem tam trhla, ale nic neřekla.
„Nevypadá to na to, že bys to měla zlomené. Jsi jenom hodně potlučená, ale jinak v pořádku.“zkonstatoval a sjel rukama úplně někam jinam.
„Ne! Co to děláš?“zašeptala.
„Co kdybychom se odsud nedostali?“prohodil John a přitáhl si ji k sobě.
„Dostaneme se odsaď. Johne…přestaň…někdo přijde…dost!“konečně ho zarazila. „Začínám se podobat Šmoulovi, jsem unavená a Ronon nám na zemi vcelku úspěšně simuluje tepenné krvácení!“
„Jak chceš.“pokrčil rameny a pomohl jí natáhnout zpátky tričko.
„Máme tým a Daidalos čeká jenom na nás.“ohlásil Radek.
„Díky. Rayi! no tak Rayi, netrucuj!“snažila se ho Sam přivolat k sobě. Ray jenom zalezl víc pod schody.
„Mac ho nevzala sebou, protože by se neměl kde venčit a nechtěla, aby dělal loužičky na rozích Apolla. No a on se teď urazil a já bych ho ale ráda vzala s sebou.“
„Aha. Zkoušela jste piškoty?“
„Zkoušela jsem všechno.“povzdechla si Sam.
„A zkoušela jste mu vysvětlit situaci?“
„Cože? Psovi? Co by z toho měl?“podivila se.
„On je hodně chytrý. Nezapomínejte, že ho cvičila Mac. Zkuste to. Vemte něco, co jí patří a dejte mu k tomu čuchnout a pak mu to vysvětlete.“
„Ach jo. Rayi..no, ano je to od Mac.“přikývla Sam ne zcela nadšeně, protože Ray se zašil ještě hlouběji. „Poslouchej…má nejspíš problémy a já potřebuju, abys šel se mnou a pomohl mi. Rayi…no tak…udělala to, abys nebyl dlouho zavřený. Neblbni, má tě ráda….Pojď, vylez. Rayi, Mac potřebuje pomoc.“ Ray se neochotně vyšoural ven.
„Madam, na chvilku se objevil signál Apolla.“vyjekl Chuck.
„Kde?“
„Z planety, kolem které měli oblet. Bylo to jenom pár vteřin.“
„To stačí. Rayi, pojď.“
„Na chvilku se mi podařilo zprovoznit vysílačku a vyslat signál. Při troše štěstí to zachytili. Ale to je konec dobrých zpráv, protože i když vyletí právě teď, tak vzduch máme jenom na 17 hodin.“shrnul to Rodney.
„A když Rononvi dáme kyslík z bomby? Pomůže to?“zeptal se George.
„Dá nám to asi dalších 15 minut.“řekl za chvilku Rodney.
„I to je čas navíc.“souhlasil Ellis.
„Čím ještě snížíme spotřebu?“zajímalo Johna.
„Tady nejde o spotřebu, ale o energii…ta dojde za 17 hodin. Můžu povypínat vše nepotřebné…teda to, co nám ještě zbylo.“
„Podporu života nepotřebujeme. Stačí, když necháš zapnutou jenom recyklaci vzduchu. Potom nech vysílač. Zbytek vypni.“navrhla Mac.
„I světla?“
„Máme baterky.“přikývla. „Tak do práce! Dejte baterky do každého rohu a pár jich nechte dole. Nad Ronona chci tu nejsilnější!“
„V šuplících je pár halogenů.“ozval se Ellis.
„Fajn. Tak jeden nad Ronona a další tak, aby Rodney viděl.“
„Máme známky života v části nad zemí.“ozval se za chvilku Rodney.
„Ty potvory mě štvou.“prohlásila Mac a postavil se.
„Jsou to lidé.“namítl Rodney.
„Záchrana?“zajímalo Paltera.
„Eagerové.“hlesla Mac po chvilce.
„Museli nás zachytit!“vyhrkl O´Conner.
„Co budeme dělat?“
„Teoreticky se tady nedostanou, dokud se neprohrabou.“řekl Rodney.
„Takže máme…jak dlouho?“zajímalo Ellise.
„Tak dvě hodiny.“odhadovala Mac.
„Dálkové senzory ukazují, že kolem planety je loď podobná třídě Aurora.“ohlásil důstojník.
„Za jak dlouho tam budeme?“zeptal se Caldwell.
„Asi za 13 hodin.“
„Hned jak vyskočíme z hyperprostoru, zapněte štíty.“
„Co budeme dělat?“zeptal se vyděšeně Rodney.
„Nebudeme panikařit a zbytečně plýtvat vzduch.“řekla Mac.
„Co takhle připlácnout někde C4?“navrhl George.
„Tak jo. Winterson se mnou, zbytek tady počká.“
„Ale Mac…“ozval se John.
„Dost! Bez debat. A půjč mi vestu!“zarazila ho Mac. „Dík. Wintersone, jdeme!“
„Co si tím pomůžeme, když to vyhodíme do vzduchu?“zajímalo Wintersona.
„Můžeme způsobit sekundární výbuch.“
„No to sice jo, ale taky se na nás zřítí zbytek.“namítl George.
„Upřímně? Radši umřu zavalená než zastřelená. Jsme tady. Přidělejte to k těm tmavším panelům.“řekla Mac a z C4 začala tvarovat svého obvyklého sněhuláčka.
„Wintersone! Blíží se k vám 8 Eagerů.“ozval se Rodney.
„Osm?“vyvalil oči George a s Mac se schoval za roh.
„Už jdou.“řekla po chvíli. Měla pravdu. Na začátku chodby se objevilo osm Eagerů. Obě strany hned začaly střílet.
„Teď by se dost hodil ten vás oheň.“křikl George a přebil.
„Taky si říkám, ale bohužel to bylo tím jedem!“odpověděla Mac a odhodila Eagera.
„Tohle je na dlouho! Jdeme!“rozhodla po chvilce.
„Budu vás krýt!“křikl Georgie. Mac přeběhla za další výklenek. George vyběhl, ale okamžitě se zastavil, protože Mac za ním vykřikla. Otočil se a uviděl ji na zemi. Přiběhl zpátky. Měla na boku velkou spáleninu.
„Běžte!“
„To víte a Sheppard mě zastřelí rovnou. Pojďte!“a vytáhl ji na nohy, jednu její ruku si dal kolem krku a vzal ji kolem pasu.
„Budu aspoň držet štít…chvilku.“
„To by bylo fajn.“přikývl George a proběhli jedněma dveřma. Rychle je zavřeli a pokračovali dál. Mac stáhla štít.
„Co se stalo?!“vyhrkl John, když je uviděl. Rychle se vrhl k Mac a pomohl jí ke zdi, po které vyčerpaně sjela dolů.
„Odpalte to.“vydechla. George na nic nečekal a zmáčkl detonátor. Všechno se zatřáslo a ze stropu začaly padat kusy lodi. John přikryl Mac hlavu. Loď se najednou propadla ještě níž. Všichni zakřičeli. Loď se řítila níž a níž až na něco narazila. Ozvalo se tříštění plechu a obrovské rány. Po chvilce bylo ticho.
„Dobrý?“vyhrabal se zpoza stolu George.
„Jo.“přikývl O´Conner, který kryl Ronona.
„Mac? Mac…dobrý?“zeptal se John, který na ní ležel.
„Bolí…to.“vydechla.
„Co se tam vlastně stalo?“zeptal se znova a vyhrnul jí tričko. Objevila se celkem velká spálená rána.
„Začali po nás střílet.“
„A dál?“zajímalo ho a vytahoval sterilní polštářek a náplast.
„Jeden z nich po nás začal házet ty svoje…energy koule. Většinu jsem odrazila, ale pak se k němu přidal další a hodily dvě naráz. Zastavila…jsem tu, co letěla na Wintersona, ale z ničeho nic se…tam objevila další a ta mě trefila.“
„Aha, hotovo, ale zůstaň ještě chvilku ležet.“poradil jí John, když jí ránu zalepil.
„Co se ksakru teďkom stalo?“zajímal se Ellis.
„Propadli jsme se asi o 1 km hlouběji. Když jste to vyhodili do vzduchu, porušili jste stabilitu a my se jednoduše propadli. Kdybyste chvilku s tím odpálením počkali…“
„Rodney…kdybychom počkali, tak nás ti Eagerové zabijou!“namítla Mac.
„Ale nemuseli bychom být…“
„Dost! Projde signál na povrch?“zarazil začínající hádku John.
„Trochu. Možná tak zachytí známky života jinak nic.“
„Nebýt vás, vůbec bychom tady trčet nemuseli.“otočil se Ellis na Mac.
„Prosím?“
„Kvůli nám je moje loď na odpis. Kdybyste nebyla to, co jste, Eagerové by do téhle galaxie vůbec nepřišli!“
„Nemůžu za to, co jsem!“odsekla Mac.
„Zaútočili kvůli vám!“
„Myslíte, že z toho mám radost? Že mě baví mít neustále strach o své přátele? Bojím se chodit na planety, protože se děsím toho, že se tam objeví a já nedokážu lidi, za které jsem zodpovědná, ochránit i přes veškeré schopnosti, které na rozdíl od lidí mám! A jestli tady Ronon umře, budu si to do smrti vyčítat a s tímhle bych nedokázala žít.“ Během rozhovoru se oba postavili a teď na sebe zlostně hleděli. Nikdo z ostatních ani nehlesl.
„Co…?“zasténal Ronon. Mac se rychle otočila a vyvalila oči.
„Lež a nehýbej se!“řekla, když se zavrtěl.
„Co se…stalo?“
„Zřítili jsme se a ty si se zasekl v předním skle. Střepy ti prosekly stehenní tepnu, dále máš zlomené žebra a ztratil jsi hodně krve.“odpověděl mu O´Conner.
„Jak to, že se probral?“zašeptal John Mac.
„Nemám tušení.“pokrčila rameny. „Ronone, cítíš pravou nohu?“
„Jo.“
„A pohneš s ní? Stačí jenom trošku.“ Ronon s ní malinko pohl.
„Fajn.“
„Ehm, lidi…špatná zpráva je, že nám zbývá energie už jenom na hodinu.“ozval se Rodney.
„O kolik jsme přišli?“zajímalo Paltera.
„Asi o 2 hodiny.“
„Dobře… ale to nám dojde energie, ne vzduch.“podotkla Mac.
„Ale abys měla čistý vzduch, potřebuješ ten vydýchaný zrecyklovat a to nebude možné, když nebudeme mít energii.“namítl Rodney.
„To jo.“souhlasila. „Ale když přijdeme o energii, o ten čistý vzduch ne…bude tady, dokud ho nevydýcháme.“
„Aha…to mě nenapadlo…to nám dá další… asi půl hodinu.“vyhrkl Rodney.
„Nepřátelská loď opouští orbitu, pane.“ohlásil důstojníku.
„To není dobré.“prohlásil Caldwell.
„Budeme tam asi za 45 minut. Potom zjistíme, co se stalo.“
„Zbývá nám asi 10 minut.“hlesl Rodney.
„To zvládneme.“snažila se ho povzbudit Mac sedící u Ronona, který byl zase v bezvědomí. Najednou se všude objevily jiskry.
„Co to bylo?“vykřikl George.
„Celou dobu to jelo víc než mělo. Nevydrželo to. Jsme bez energie. Úplně.“
„Právě jsme vyskočili z hyperprostoru.“informoval Caldwell Sam, která přišla s Rayem v patách. „Po Eagerech ani stopy.“
„A po našich?“
„Taky ne.“zavrtěl hlavou. „Ale skenujeme povrch.“
„Aha.“hlesla Sam.
„Pane, máme tu něco zajímavého.“ohlásil důstojník po chvíli.
„Dejte to na obrazovku.“řekl daldwell. Na obrazovce se objevila řada polámaných stromů, velká rýha v zemi a kusy lodi.
„To bude ono.“vyjekla Sam.
„Pravděpodobně. Vemte tým a my vás transportujeme dolů.“
„Dobře. Rayi, pojď.!“
„Chce se mi spát.“hlesl Rodney.
„To nám všem.“ujistila ho Mac unaveně. „Zkus neusnout.“ Za chvilku se ozvalo chrápání.
„Za pokus to stálo.“zkonstatoval John opřený vedle Mac.
„Tady Carterová. Jsme dole a vypadá to tu, jako kdyby tady někdo provedl hloubkovou orbu. Všude se válí trosky lodi…zachytávám signál a devět známek života asi 1,5 km pod námi.“
„Rozumím.“potvrdil Caldwell. „Bohužel je nemůžeme přenést, protože tady se signál nedostává.“
„V tom případě začínáme kopat. Konec…Rayi! Vra´t se!“vykřikla Sam, když se Ray rozběhl na místo, kde se propadli a začal hrabat. Po chvilce začal štěkat. Sam s Jennifer tam přiběhli. Ray vyhrabal mrtvého Eagera.
„Dobře. Hodný.“pochválila ho Sam. „Tak rychle lidi! Potřebujeme je dostat ven!“
„Ehm…Sam…jestli se zřítili a podle těch trosek vidím, že dost ošklivě, bude jim docházet vzduch. Vypotřebovali energii k recyklaci.“ozval se Radek.
„Vypočítej kolik času máme.“
„Jsou bez recyklace asi hodinu.“hlesl Radek o pár minut později. „Došel jim vzduch.“
„Jennifer! Budeme potřebovat kyslík!“křikla Sam. Kellerová přikývla.
„Plk. Ellisi, slyšíte mě? Prosím odpovězte.“řekla do vysílačky. Ozývalo se jenom praskání. „Mac…slyšíš?“ Zase nic.
„Nemusí tam procházet rádiový signál.“ozval se Radek.
„Doufejme.“přikývla Sam. „Kde je Ray?“vyjekla. Odněkud se ozvalo štěkání.
„Máme vchod!“vykřikla Sam, když našla Raye v jedné díře. Během pár minut se tam spustil tým a objevil se v jedné z chodeb. Ray za chvilku vyčmuchal dalšího mrtvého Eagera.
„Budou na můstku.“řekla Sam, když se podívala na signál.
„Nedá se tu skoro dýchat.“postěžoval si Radek. Najednou se Ray se štěkotem vyřítil dopředu. Zbytek se rozutíkal za ním. Po pár chodbách se objevili na můstku. Ellis i oba jeho důstojníci leželi před křeslem, Rodney kousek od obrazovky, Ronon pod čelním sklem, vedle něho O´Conner s Wintersonem a Mac s Johnem nejblíž u dveří. Ray přiťapkal k Mac a začal ji oblizovat.
„Postarejte se o ostatní!“řekla Jennifer a přešla k Mac, která ležela nejblíž. Natáhla jí kyslíkovou masku.
„Rayi, počkej chvilku, nestepuj tady.“odstrčila ho pryč. Vyhrnul Mac tričko, protože viděla, že tam má něco zalepené. Když to sundala, Sam, která stála za ní, vydechla: „Vždyť to vypadá jako od jaffské tyčové zbraně.“
„To jo.“souhlasila Jennifer a zalepila jí to zpátky. Mac se za chvilku probrala.
„Ronon…jeho noha…“hlesla. Ray k ní hned přicupital a lehl si k ní. Dala mu ruku na hlavu.
„My víme. Jenom lež.“uklidňovala ji Sam, protože Jennifer byla u Ronona.
„Bude…v pořádku?“
„Určitě.“
„Ostatní?“
„Žijou. Dostaneme vás odsud.“prohlásila Sam. Mac za chvilku usla.
„Budu na Daidalu potřebovat připravený sál.“řekla Jennifer.
„Zvládne to?“zajímala se Sam.
„Ztratil hodně krve, ale tu nohu má slušně prokrvenou. Myslím, že to zvládne.“
„Dobře. Tak jo lidi, vezmeme je domů.“
Tak mi zase napiste, jak se vam to libilo a uzijte si novy skolni rok